Dağıtım Tavsiyeleri ve Soruları

Başlatan if, 13 Eylül 2011 - 23:34:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ademsahin

Sanırım Ubuntu Studio kuracağım :)

neynefes

Ubuntu Studio biraz daha özelleştirilmiş bir dağıtım. Burada söylediğiniz sistemde hangi dağıtımı kurarsanız kurun rahatlıkla kullanabilirsiniz. Masaüstü tercihi tamamen sizin kişisel tercihlerinize bakıyor. Benim tavsiyem farklı masaüstü ortamlarını sanal makine üzerinde deneyip size en yakın geleni kurmanız. Buradaki görüşler de tamamen kişisel yönlendirmelerden oluşacaktır. Ubuntu ve türevleri konusunda zaten burada dilimiz döndüğünce yardımcı oluyoruz.

heartsmagic

Alıntı yapılan: ademsahinSanırım Ubuntu Studio kuracağım
Özelleştirilmiş müzik ve video düzenleme, oluşturma uygulamalarına ihtiyacın var mı? Yoksa eğer bu türde uygulamaların kurulu geldiği bir dağıtım isteme sebebin nedir?
Anlatıldığı üzere masaüstleri her dağıtımda her şekilde oluşturulabilir. Çok özel bazı ortamlar hariç diyeyim de istisnası olsun, örneğin E17. Bahsi geçen donanım da söylendiği üzere her dağıtımla çalışır. Diğer türlü öneriler de @neynefes'in söylediği üzere kişisel öneriler olacaktır.

Şu Ubuntu Studio önerisini de ikinci keredir gündeme getiriyoruz sanırım. Maksat muhalefet değil. Bilgileri aktaralım:

Alıntı YapWelcome to Ubuntu StudioUbuntu Studio is a free and open operating system for creative people.We provide the full range of multimedia content creation applications for each of our workflows: audio, graphics, video, photography and
publishing.

Kaynak: https://ubuntustudio.org/

Alıntı YapUbuntu Studio is an officially recognized derivative[4] of the Ubuntu Linux distribution, which is explicitly geared to general multimedia production.

Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_Studio
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

seron

Alıntı yapılan: ademsahin - 17 Nisan 2016 - 22:44:19
Herkese merhaba ,

Exper marka bir laptobum var. Daha önce de birkaç kez dağıtım tavsiyesi istemiştim. Ancak o zamanlar çift sistem kullandığım için diğer Windows işletim sistemi ile birlikte kullanıyordum. Bu yüzden alışkanlık mı desem kolayıma geldiği için mi desem pek Linux sistemini kullanmıyordum. Artık tamamen Linux kullanmaya karar verdim. Bilgisayarımın özellikleri i7 4.nesil işlemci , 128 GB SSD ve 1 TB HDD, 2 GB Nvidia Geforce 635M paylaşımsız ekran kartı ve 8 GB ram. Bilgisayarımda Nvidia ve Intel olmak üzere çift ekran kartı var. Bu bilgisayar için hızlı çalışan ve bakıldığı zaman vay be ne güzelmiş diyeceğim görsellikte Linux dağıtım önerilerinizi bekliyorum.

Kullanım amacım genelde günlük kullanıma yöneliktir.Web sayfalarıma içerik girmek , müzik dinlemek , film izlemek, arada sırada photoshop kullanıyorum ama onun yerine Gimp ile idare ederim.Zaten ayda yılda bir ihtiyacım oluyor.Bunun için kafamda KDE var ama bir yandan da Gnome sevenler var.Unity çoğunlukla beğenilmese de beğenenler de çok savunuyor.Kısacası kafam çok karıştı.Aradığım dağıtımın en önemli özelliği son kullanıcıya uygun olsun ve bir sorun çıktığı zaman çözebileceğim sağlam bir türkçe kaynak  sitesi olsun.

Son olarak sadece Mint veya Ubuntu olarak kısıtlamayın lütfen kullandığınız diğer dağıtımlarında artısı eksisini yazarsanız memnun olurum. Bir de bilgisayarı aktif olarak kullandığım için sürekli deneme yanılma ile dağıtım bulma şansım yok.Yorumlarınızı ona göre yaparsanız memnun olurum.

Bilgisayarınızın özellikleri oldukça yeterli görünüyor. Bu nedenle hafif sürüm-ağır sürüm ayrımı olmaksızın dilediğiniz sürümü deneyebilirsiniz.

"Aradığım dağıtımın en önemli özelliği son kullanıcıya uygun olsun ve bir sorun çıktığı zaman çözebileceğim sağlam bir Türkçe kaynak  sitesi olsun."
Bahsettiğiniz durum, klasik masaüstü ortamını/ortamlarını çağrıştırıyor.
Kendinize bazı pilot işletim sistemleri belirleyin ve bunları sanal makinede deneyin. Sanal makinede doğru çalışmayan bir sistemin gerçek makinede daha düzgün çalışabileceğini, ya da tam tersinin olabileceğini unutmayın.
Zorin, LinuxMint cinnamon, Ubuntu studio... gibi sürümleri bir deneyin. Bunlar hep ubuntu dağıtımları olduğundan Türkçe destek bulabilirsiniz.

Hangi sürümü kullanırsanız kullanın, alıştıktan sonra bırakamayacaksınız.

Mr_YAMYAM'ın önerdiği ubuntu studio 12.04'ün android cep telfonlarını görmediğini, ama yeni sürümlerde bu sorunun çözülmüş olabileceğini de not düşelim.


Mr_YAMYAM

Yahu hemen de muhalefet olmuşlar :D
Bırakın da arkadaşımız UBUNTU STUDIO kursun.
Beğenmezse bir yığın linux sürümü var elbette.
Herhalde forumumuzda, ''UBUNTU STUDIO kullananlara yardım etmeyiz'', veya ''Linux MINT kullanıcıları giremez'' gibi bir ibare yoktur :D
Hemen hemen tüm linux sürümleri özelleştirilebilir bir yapıya sahiptir ve kullanıcılar kendilerine özgü seçenekleri belirleyebilir.


ÖZEL NOT:
UBUNTU STUDIO saplantımı kırabilecek bir arkadaşımın öneri ve fikirlerini özellikle beklerim :D

seron

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 18 Nisan 2016 - 04:00:18
Yahu hemen de muhalefet olmuşlar :D
Bırakın da arkadaşımız UBUNTU STUDIO kursun.
Beğenmezse bir yığın linux sürümü var elbette.
Herhalde forumumuzda, ''UBUNTU STUDIO kullananlara yardım etmeyiz'', veya ''Linux MINT kullanıcıları giremez'' gibi bir ibare yoktur :D
Hemen hemen tüm linux sürümleri özelleştirilebilir bir yapıya sahiptir ve kullanıcılar kendilerine özgü seçenekleri belirleyebilir.


ÖZEL NOT:
UBUNTU STUDIO saplantımı kırabilecek bir arkadaşımın öneri ve fikirlerini özellikle beklerim :D

Birşey diyen yok zaati :)
Ama Ubuntustudio saplantını da kimse kıramaz. Kendin söylemişsin "saplantı"


[eklenti yönetici tarafından silindi]

illedelinux

Alıntı YapUBUNTU STUDIO saplantımı kırabilecek bir arkadaşımın öneri ve fikirlerini özellikle beklerim

Buna ne dersin? Musix GNU+Linux

Resim: http://distrowatch.com/images/screenshots/musix-2.0.png
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

Mr_YAMYAM

@seron
Bir saplantı senin resimlerle açıkladığın şekillerde olmayabilir. Benim saplantım bir anda oluşagelmiş bir şey değildir.
Yılların tecrübeleri ve deneyimler doğrultusunda oluşmuş bir saplantıdır.
Alıntı yapılan: seron - 18 Nisan 2016 - 04:05:41
* bir şey diyen yok zaati :)
Ama Ubuntustudio saplantını da kimse kıramaz. Kendin söylemişsin "saplantı"
Eğer bilimsel olarak yaklaşacaksan öncelikle benim saplantımın nedenlerini bilmelisin.
''YAHU BU YAMYAM NEDEN YILLARDIR UBUNTU STUDIO KULLANIYOR ACABA'' diyebilmelisin.
İlgili açıklamalar yapıldıktan sonra araştırmalı ve doğruluğunu test etmelisin. Eğer bu doğrulukların yanlışlığını gözlemleyebilirsen o zaman bana söyleyebilir ve yanılgılarımı anlatabilirsin.
Hatırlarsan 1 sene kadar önceleri de sende LİNUX SAPLANTISI var idi. Kafana vura vura bu saplantını yok etmeye çalışmıştım :D

Alıntı yapılan: illedelinux - 18 Nisan 2016 - 04:19:51
Alıntı YapUBUNTU STUDIO saplantımı kırabilecek bir arkadaşımın öneri ve fikirlerini özellikle beklerim

Buna ne dersin? Musix GNU+Linux

Bir resim her ne kadar birşeyler anlatsa da gerçekte anlatılmak istenen şeyleri tam olarak anlatamayabilir. İşte bunun için ben de sizlere bir ekran görüntüsü aldım.
Senin sunduğun ekran görüntüsü bana GELECEK BİREYSEL LİNUX sürümünün yeni bir versiyonu gibi geliyor :D
Ancak benim sunmuş olduğum ekran görüntüsünde bazı ince detaylar bulunmaktadır.
Linux'u linux yapan yegane özelliklerden birisi de MULTI TASKING (Çok görevlilik) unsurudur. Bunun ne demek olduğu forumlarda veya ilgili yerlerde zaten açıklanmıştır.
Ancak gerek çekirdek yapıları gerekse uygulamaların doğru çalışabilmesi bazı linux sürümlerinde tam anlamıyla yapılamamışlardır.
İşte bu cihetle hazırlamış olduğum ekran görüntüsünden anlaşılacağı üzere;
Bir tarafta video işi yaparken diğer tarafta audio editing işi yapabilirim. Bunları yaparken de bir çalışmamı dinleyerek test edebilirim. Veya herhangi bir müziği de dinleyerek gıcıklık bile yapabilirim.
Üstelik sırf seron'a gıcıklık olsun diye basit bir kağıt oyunu oynayarak eğlenebilirim.
Alttaki resim bilinçli bir linux kullanıcısının, resimdeki ince detayları anlayarak, benim saplantımdaki mantığı anlaması için hazırlanmıştır.
Bakalım ince detayları hangi arkadaşımız tespit edebilecek :D

heartsmagic

@Mr_YAMYAM, mesele muhalefet değil burada. Soru neden Ubuntu Studio (US) kullanmasın değil de, neden kullansındır burada? :)
US, özel bir dağıtım ve senin gibi o konularda iş yapan insanlar için oluşturulmuştur. O işleri görmeyen birisi neden kullansın? O araçlara hiç bulaşmayacaksa örneğin?
Diyorsan eğer güzel çalışıyor, kendisinin tabanı ne mesela? 12.04 mü? Olay senin sisteminde 12.04'ün güzel çalışmasıdır. Eğer gerçek zamanlı çekirdek kullanımı diyorsan, yine o işleri görmeyenler için pek gerekli değil.

Nasıl ki sıradan bir dağıtım önerisi sorana kendi adıma Kali Linux, Scientific Linux önermiyorsam ve önermeyeceksem, US dağıtımını da önermem. Biri gelir ve o işlerle uğraşacağını söyler, seve seve öneririm. Öteki türlü bir türlü gereksiz aracı sisteminde barındırmış olacak. Kullanmayacaksa ne gereği var? Birileri Linux Mint ya da Manjaro önerdiğimde itiraz ettiğimi gördün mü? Hayır.

Yardım isteyene edilir tabi, fakat öncesinde öneri aşamasında doğru bilgiler vermeye çalışırız ki, sonrasında hem biz hem karşı taraf uğraşmasın.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Mr_YAMYAM

@heartsmagic
Bir işletim sistemi en ağır bir uygulamada bile minumum kaynak tüketiyorsa tercih sebebidir.
Normal bir kullanıcı video render yapmayabilir, ama internetten video izlemek isteyecektir.
Her kullanıcı da üst seviye bir donanım sahibi olmayabilir. Günümüzde artık iş yapmıyor denilen CORE 2 DUO işlemcileri bile ubuntu studio için yeterli kapasiteye sahiptir.
CORE 2 DUO E6550 gibi düşük seviye bir işlemci ve 3GB gibi artık komik sayılabilecek RAM kapasitesi ile en ağır işlerden olan RENDER işlemi yapılabiliyorsa, bahsetmiş olduğunuz aşırı yük ve uygulama çokluğu kavramı geçersizdir.
Çünkü sistemde herhangi bir uygulama çalışmazken hemen hemen hiç yük olmadığı, sistemin neredeyse sukunette çalıştığı bir gerçektir.

Örnek ekran görüntüsünde bu donanım ile 380P lik bir görüntüyü 1080P ye çevrildiği görülecektir.
Üstelik firefox açıktır ve belli bir kaynak tüketmektedir. Bununla beraber bir PLAYER çalışmaktadır. Çok az da olsa player de belli bir işlem gücü ve kaynak gerektirmektedir.
Bir işletim sistemi önerisi için ben şu kriterleri baz alırım.
1 Boştaki kaynak tüketimi.
2 Uygulama yoğunluğu ve ağırlığı doğrultusunda kaynak ve işlemci tüketimi.
3 Uygulamaların stabilitesi ve sunulmuş olan programların sağlıklı çalışması.
Eğer bir işletim sistemi bir uygulamayı çalıştırabilmek için benden i7 extreme gibi işlemci kapasitesi istiyorsa ben o işletim sistemine soğuk bakarım.
Kişisel olarak ise:
Önermiş olduğum işletim sistemini kullanan bir arkadaşım olursa kendi tecrübelerimi paylaşabilir ve görülen aksaklıkların giderilmesi için yardımcı olabilirim. Her kişi de kendi kullanmış olduğu sürümleri önerebilir, olumlu yönlerini anlatarak bir kriter oluşturabilir.
Her ne kadar günümüzde GÖRSELLİK ön planda olsa da kişlere göre değişim göstermektedir.

eronis

Eğer konu kaynak tüketimiyse xubuntu (ubuntu studio xfce kullanır. xfce=xubuntu) yada lubuntu daha akıllıca tercihler olacaktır. Veya net install'dan ubuntu'yu kurabilirsin, diğer adı minimal iso ve oldukça minimal bir sistem kuruyorsun. Base sistem dahi kurabilirsin. Sonra kurarsın i3 wm yada openbox wm gibi daha hafif bir şey.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

heartsmagic

Israrcıyız yani :)

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 18 Nisan 2016 - 17:23:06
@heartsmagic
Bir işletim sistemi en ağır bir uygulamada bile minumum kaynak tüketiyorsa tercih sebebidir.

Kendin söylüyorsun işte daha ne diyeyim, işletim sistemi. Burada konu işletim sistemi değil, geçtim işletim sistemini dağıtım bile değil, özelleştirilmiş bir dağıtım. US dediğin şeyin temeli 14.04. Sence US ile şu bahsettiğin muazzam minimum kaynak kullanımı neden bir başka 14.04 temelli dağıtım ile olmaz?

Alıntı Yap
Normal bir kullanıcı video render yapmayabilir, ama internetten video izlemek isteyecektir.

İstesin, izlemek için US şart mı? O kadar uygulama gerekli mi? Değil. Bunu tartışmanın bir anlamı bile yok bence.

Alıntı Yap
Her kullanıcı da üst seviye bir donanım sahibi olmayabilir. Günümüzde artık iş yapmıyor denilen CORE 2 DUO işlemcileri bile ubuntu studio için yeterli kapasiteye sahiptir.

Yine US üzerinden gidiyoruz, US için yeterliyse hafif masaüstü içeren güncel sürümler için de yeterlidir.

Alıntı Yap
CORE 2 DUO E6550 gibi düşük seviye bir işlemci ve 3GB gibi artık komik sayılabilecek RAM kapasitesi ile en ağır işlerden olan RENDER işlemi yapılabiliyorsa, bahsetmiş olduğunuz aşırı yük ve uygulama çokluğu kavramı geçersizdir.

Neden geçersiz olsun? Benim iddiam başarım için değil ki. Lütfen ama, kullanılmayacak olan bir dünya uygulamanın kurulu olduğu bir dağıtım mı önerilir insanlara, yoksa ihtiyaca binaen doğru düzgün başka bir dağıtım mı?

Alıntı Yap
Çünkü sistemde herhangi bir uygulama çalışmazken hemen hemen hiç yük olmadığı, sistemin neredeyse sukunette çalıştığı bir gerçektir.

Önceki cevapların bir benzerini burada da verebilirim.

Madem seviyorsun bu dağıtımı, madem önermek istiyorsun, insanların kurup sonra uğraşmamaları için önerine ek yap bence. De ki, "Bu dağıtım video, müzik falan fıstık meseleleri için düzenleme uygulamaları içerir, haberin olsun." Hani ben bu öneride bir de neden normal, yani bu kadar kullanılmayacak uygulamanın olmadığı bir dağıtımdan daha başarılı olduğunu da açıkla diyeceğim ama, biliyorum ki o noktaya hiç gelemeyeceğiz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

cagriemer

Ben Ubuntu Studio'nun RT cekirdek ile geldigini tahmin etmiyorum. Varsayilani low latency'dir (dusuk gecikmeli?) yuksek ihtimal ki onu da isteyen kendi Ubuntu surumune sudo apt-get install linux-lowlatency ile kurabilir.

Mr_YAMYAM

Benim amacım bir öneride bulunmaktı.
İsterdim ki diğer arkadaşlar da şu şekilde önerilerde bulunsunlar.
Ben XXX sürümünü öneriyorum. Şu gibi özellikleri vardır, şu şekilde başarılıdır.. Gibi.
Yüzlerce linux sürümleri içerisinde elbette bir tanesi tercih sebebi olacaktır.
Tercih sebepleri ise kişilere göre değişmekle beraber bahsettiğim üzere;
Çoğu kullanıcı görsellik aramaktadırlar.
Çoğu kullanıcılar ise sorunsuz çalışan stabil istemektedirler.
Haliyle veritabanı uygulama çokluğu da tercih sebebi olacaktır.
Linux özgür yazılımlar olduğuna göre son sözüm şudur.
HERKESLER DİLEDİĞİ SÜRÜMÜ TERCİH ETMEKTE ÖZGÜRDÜR.  ;)

plazma

İşletim sistemi bir uygulamayı çalıştırmak için yüksek kapasiteli bir işlemci istemez ki, uygulamaların min ve önerilen donanım ihtiyacı vardır. İşletim sistemlerinin sayfalarında da istenilen konfigürasyon yazar. Render ve video converti kalkıp anlatmayacağım ama karıştırınlar var sitelerde forumlarda ve ilgili yerlerde zaten açıklanmıştır. Çoklu görev artık hesap makinelerinde bile var. Gelelim şu donanım gereksinimlerine diyelimki kullanıcı profesyonel uygulama kullanıyor lightworks olsun ne istemiş
İşletim sistemi
Operating Systems
All versions are designed to run on Intel and AMD chipsets and motherboards.

Windows Vista, Windows 7, Windows 8/8.1 and Windows 10
Linux Supported Debian Distros:
Ubuntu/Lubuntu/Xubuntu 14.04 and higher
Mint 17 and higher
Linux Supported RPM Distros:
Fedora 20 and higher
Mac OS X 10.8 and higher


Donanım
Alıntı YapRecommended System Specs
Intel i7 chipset or faster, fast AMD chipset
3GB RAM or higher
Two high-resolution displays (1920 x1080) or above
PCI Express graphics card (NVIDIA or ATI) with 1GB or higher and support for DirectX 9 (Windows only)
Separate media and system drives (these can be internal or external as long as the the interface is suitably fast
Compatible sound card
200MB Disk space for Lightworks installation
(Optional) a Lightworks Console.
(Optional) a Lightworks keyboard.

Grafik

Graphics
One of the most important aspects for a system to run Lightworks is the graphics card. Although we support both NVIDIA and ATI graphics cards, we strongly recommend NVIDIA as the graphics card of choice, for anyone wishing to get the most out of Lightworks. We have recently approved the latest NVIDIA cards K2200, K4200 and K5200. These cards show exceptional performance when used with Lightworks on Windows or Linux and we are proud to recommend them to our users:

NVIDIA K2200
K2200
Outstanding performance with a range of professional applications, substantial 4 GB of GPU memory to hold large models, and support for four displays for enhanced desktop productivity.

NVIDIA K4200
K4200
Supercharged performance for graphics-intensive applications, large 4 GB of GPU memory, support for four displays, and stereo capability in a single-slot configuration.

NVIDIA K5200

K5200
Extreme performance to handle demanding workloads, 8 GB of GPU memory, advanced four-display capabilities for large-scale visualization, and support for high-performance video I/O.

Instructions for installing NVIDIA Graphics cards on Linux platforms can be found at the links below:

Ubuntu | Fedora


https://www.lwks.com/index.php?option=com_content&view=article&id=100&Itemid=211

Ubuntu olsun İS de https://help.ubuntu.com/lts/serverguide/preparing-to-install.html



Bu örnekte donanımı isteyen uygulama mı yoksa işletim sistemi mi? Cevap vermenize gerek yok zaten belli.

Mr_YAMYAM

Bu durumda ben P-4 işlemcili donanımıma Linux mint KDE kurayım.
Sanırım iyi olacaktır. Görenlere hava atarım biraz :D

plazma

Beni ilgilendirmez neye ne kuracağınız, us ile hava atmaktan iyidir ama.

freeman

Yukarıda denilenlerin hepsini normal Ubuntu ile yapabiliyorum ben. Ubuntu Studio müzik işleriyle uğraşanlar işin özelleştirilmiş bir dağıtım. Bu tür olaylarla ilgilenmiyorsanız US yüklemenin bir mantığı yok.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

yenilikciadam

Hayatta değişmeyen tek şey değişimdir.
Ama ben değişimin beni zorla değiştirmesini beklemem.
Hiç beklemeden değiştiririm.

illedelinux

Merhaba arkadaşlar.

Yeni kullanıcıların yararlanacagını düşündügüm bazı dağıtımların bir listesi.
Kalıbı indirmeden tutun kurulum sonrasına kadar kolay ve Türkçe dağıtımları seçtim.
İlk defa Linux kuracaklara itici gelmemesi adına daha ziyade hafif dağıtımlara ağırlık verdim.
Listedeki dağıtımların tamamı tarafımca denenmiş ve bazı zorlu testlerden geçmiştir.
Sıralama karışıklık olmaması için Distrowatch sıralamasına göre yaptım.
Kendime göre artı eksilerine çok kısaca değinmeye çalıştım, ancak en iyi kararı yine sizler verebilirsiniz.
Eksik veya yanlışım olursa bildirebilirsiniz.


1- Linux Mint Mate (Ubuntu türevi)
Artıları:
Türkçe dili, sistem algılama düzeyi ve kullanılabilirlik iyi.
Eksileri:
Performansı zayıf ve sistem kaynagını muadillerine göre fazla kullanıyor.

2- Linux Mint Mate (Debian tabanı)
Artıları:
Türkçe dili
Eksileri:
Performansı zayıf ve sistem kaynagını muadillerine göre fazla kullanıyor.

3- Linux Mint Xfce
Artıları:
Türkçe dili ve kullanılabilirlik iyi.
Eksileri:
Performansı zayıf ve sistem kaynagını muadillerine göre fazla kullanıyor.

4- Manjaro Xfce
Artıları:
Türkçe dili, sistem algılama düzeyi ve kullanılabilirlik iyi.
Eksileri:
Kurulum ve güncellemede tutarsız.

5- Zorinos Lxde
Artıları:
Hafif, sistem algılama düzeyi ve kullanılabilirlik iyi.
Eksileri:
Güncelleme ve bazı programlarda hata veriyor.

6- Ubuntu Mate
Artıları:
Türkçe dili, sistem algılama düzeyi ve kullanılabilirlik iyi.
Eksileri:
denk gelmedim.

7- Lubuntu
Artıları:
Hafif, sistem algılama düzeyi ve kullanılabilirlik iyi.
Eksileri:
bazen çeşitli ama önemsiz hatalar verebiliyor.

8- Antergos minimal kalıbı
Artıları:
Kurulumda masaüstü ve program seçme şansı veriyor. Kurulumdan sonra güncelleme gerekmiyor. Türkçe dili, sistem algılama düzeyi ve kullanılabilirlik iyi.
Eksileri:
denk gelmedim.

9- Xubuntu
Artıları:
Türkçe dili, sistem algılama düzeyi ve kullanılabilirlik iyi.
Eksileri:
Her bilgisayarda aynı performansı göstermiyor.

10- Sparkylinux Lxde
Artıları:
Hafif, Türkçe dili, sistem algılama düzeyi ve kullanılabilirlik iyi.
Eksileri:
Bazen çökebiliyor.

11- Wattos Lxde
Artıları:
Hafif, sistem algılama düzeyi ve kullanılabilirlik iyi.
Eksileri:
bazen anlamsız hata verebiliyor.

12- Ubuntu DP Lxde
Artıları:
Hafif, sistem algılama düzeyi ve kullanılabilirlik iyi.
Eksileri:
denk gelmedim.

13- Chaletos
Artıları:
Hafif, Türkçe dili, sistem algılama düzeyi ve kullanılabilirlik iyi.
Eksileri:
denk gelmedim.

14- Pointlinux Mate
Artıları:
Hafif, Türkçe dili, sistem algılama düzeyi ve kullanılabilirlik iyi.
Eksileri
her açmada ses kapalı oluyor.

Denedigim dağıtımların içinden yeni kullanıcılar için bu dağıtımları seçtim.
Eksileri genelde geçicidir ve benim için önemli değil ama seçim sizin...
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

erdemakin09

Arch Linux niye yok abi listede :D Şaka şaka :D

Pisi Linux (pardus türevi) bana göre hem güzel hem kullanışlı hemde Türk yapımı olduğundan dolayı ilk başlayanlar için kullanılabilecek güzel bir dağıtım. (şahsi fikrim)

Manjaro Linuxun kendisindense türk kullanıcıları tarafından çıkartılan Manjaro Xfce Kırmızı-beyaz sürümü (bir çatallama değil) türk kullanıcılarına yönelik olduğundan tercih edilebilir.
Her Can Bir Gün Ölümü Tadacaktır!

yenilikciadam

Hayatta değişmeyen tek şey değişimdir.
Ama ben değişimin beni zorla değiştirmesini beklemem.
Hiç beklemeden değiştiririm.

neynefes

Özünde Ubuntu olanlar yazılmış ama bu tabiki de kişisel önerilerdir. Her türlü yoruma ve eleştiriye açık yani. Tabiki bu eleştiriler kanıta dayalı ve dolu dolu olsun.

illedelinux

Arkadaşlar değindim ama tekrar değineyim, önerdigim dağıtımlar ilk defa Linux kuracaklara eski-yeni bütün bilgisayarlarda performans sorunu olmayacagı için en hafif Lxde, Xfce ve Mate masaüstlerinden oluşuyor.
Eğer hafif-ağır benim için önemli değil, diğer özellikleri yeni kullanıcılar için uygun olması yeterlidir derseniz, alttaki denedigim dağıtımları rahatlıkla önerebilirim.

Linux Mint Cinnamon, Ubuntu, Kubuntu, Mageia, Makulu Linux Aero, Guadalinex Cinnamon, Ubuntu Pack (all), Deepin, Sparkylinux Kde ve Zorinos.

Linux Mint Cinnamon, kullanmasam da en beğendiğim dağıtımdır.
Kubuntu, çok gelişmiş neredeyse yapamayacagınız özelleştirme yoktur.
Mageia, emsallerine göre ağır olsa da oldukça kullanışlı bir dağıtım.
Makulu Linux Aero, Windowsa benzetilmiş Cinnamon masaüstü kullanıyor ve oldukça da başarmışlar.
Guadalinex Cinnamon, Ubuntu'nun Cinnamon'u diyebiliriz, Linux Mint Cinnamon'a göre yüzden onbeş civarında daha hafif ancak sistem algılama düzeyi ondan yüzde onbeş kadar geri.
Ubuntu Pack (all), Linux için yapılmış ne kadar masaüstü varsa tamamının kalıbını içeriyor ve aynı yetenegi de vermişler.
Deepin, Ubuntu'ya göre biraz ağır olsa da sisteme oldukça duyarlı bir dağıtım.
Sparkylinux Kde, Debian'ın Ubuntusu diyebiliriz, kurulum ve kurulum sonrası sorun çıkarmadıgından yeni kullanıcılar için idealdir.
Zorinos, biraz Cinnamon biraz da Aero özelligi verilmiş muhteşem bir dağıtım.

Opensuse ve Pisi Linux'u kendi adıma önermiyorum. Fedora ise çok beğendigim bir dağıtım, ancak yeni kullanıcılar ekran sürücü yüklemede sorun yaşayabilir. Debian, yine öyle çok beğendiğim ve tecrübeli kullanıcılara önerecegim bir dağıtım...
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

eronis

OpenSUSE ile Pisi Linux'un nesini önermiyorsun bilmiyorum ama şunu diyim şu zamana kadar gördüğüm en sağlam dağıtımlardandır bu ikisi ve benim kesinlikle önereceğim dağıtımlardır. Gerçekten, kullanıcıdan kullanıcıya değişiyor bunlar.

Şahsen ben herkese Xfce masaüstünü kullanabilecekleri ve kullanıcı kitlesi ve alabileceği desteği iyi olan bir dağıtım önerirdim.

Neden Xfce ?
Eski makinelerden yeni makinelere kadar harika çalışıyor.
Kullanıcı dostu.
Çoğu dağıtımın varsayılan xfce düzeni windows'un düzenini andırıyor bana.
Masaüstünde pencerelere çok fazla yer kalıyor.
Aşırı derecede kişiselleştirilebilir ve compiz, kwin gibi pencere yöneticileri ile optimize edilip daha hoş görünmesi ve kullanışlı olması sağlanabilir.

Xfce deyince benim aklıma ilk manjaro gelir. Bu yüzden yeni başlayanlara manjaro önerirdim.

Ciddi misin ? Manjaro ? Neden manjaro ? Hem de yeni başlayana ?
1- PPA'lar bazen kafa karıştırabiliyor, kullanıcı pamac ile AUR'dan paket yükleyebilir ve PPA karmaşasıyla uğraşmaz. Yeni başlayanlar için kafa karıştırıcı olabiliyor malum
2- Steam ve sahipli sürücüler yüklü geliyor. Bunları yükleme zahmetine girmemiz gerekmeyecek ve özellikle ekran kartı AMD olanlar bunu çok beğenecekler eminim :)
3- Son paketleri kullanır
4- Yuvarlanan sürüm. Bir kere kur, sadece güncelle. Bir sorunla karşılaşırsan forumlardan yardım iste, sorunları çözdükçe tecrübe kazan ve linux'a daha da aşina ol. Ama gerçekten, manjaro'da şu zamana kadar hiç ciddi bir sorunla karşılaşmadım.
5- Destek. Manjaro'nun gerçekten çok geniş bir topluluğu ve desteği var.
6- Manjaro hardware detection tool ve manjaro settings manager. Kernel versiyonundan sürücülere kadar değişiklik yapabileceğimiz bir grafik arayüz.

Daha saymama gerek var mı ? :)
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds