Dağıtım Tavsiyeleri ve Soruları

Başlatan if, 13 Eylül 2011 - 23:34:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

illedelinux

Alıntı YapOpenSUSE ile Pisi Linux'un nesini önermiyorsun
Biraz da kişisel diyebiliriz.

Arch tabanlı bir dağıtım öner deseler Manjaro'yu da Antergos'u da öneririm, ancak kişisel tercihim Antergos'tan yana.
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

ahmet_matematikci

Manjaro tasarım konusunda mükemmel. (Gerçi ben kırmızı-Yeşil renk körüyüm. Bazı yerlerde renk uyumsuzluğu yüzünden yazıları okumakta zorlansam da yine çok güzel.)
Ama stabilite (Konsol da bir kaç sefer konsol cevap vermiyor diye uyardı ilk günden...)ve yazılım merkezi olarak ubuntu çok daha iyi yerlerde.
Donanım konusunda lenovo b5g0 laptop da herşey intel olduğu için zaten diğer linux dağıtımlarında bir sıkıntı yaşamadığım gibi manjaro openbox da  da yaşamadım.
Bir usb boot programı kuralım dedik depodan(Pamac Manager) hangisini kursak bağımlılıkları eksik dedi.
Ubuntu yazılım merkezinde çok uzun zamandır hiç böyle bir hata ile karşılaşmadım.
Xfce ile openbox arasında çok bir hız fark etmedim.
Chromium zaten 1 gb ram kullanıyor.
Varsayılan olarak gelen tarayıcı Midori de html5 ve flash video izleyemedim.
Ancak Midori çalıştığında  ortalama 100 mb ram kullanıyor. 1024 mb ram kullanan chromiuma göre gayet tasarruflu.

Umarım ubuntu openbox lı bir sürüm çıkarır....
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

pumppit

Merhaba
N450 1.6 ghz işlemcili ve 2gb ramli netbokuma en iyi performansı vericek ubuntuyu kurmak istiyorum. Sizce hangisini kurmalıyım ? Genellikle internet de gezicem . Sanırım işlemci 64 bit desteklıo . Yardımlarınız için tesekürler

heartsmagic

Xbuuntu veya Lubuntu ile şansını deneyebilirsin. 

Not: Bu türde sorunlar için bu bölümü kullanmayalım :) Buradaki öneriler platform konuları için, örneğin "Forumda şöyle olsa güzel olur, Viki'de bu da olsa hoş olur" gibi yani. Konuyu taşıyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ahmet_matematikci

Aslında ubuntu xfce yetiyor.
Genel de işlemler net üzerinden olduğu için  chrome 1.1 Gb ram firefox 0.9 gb ram kullanıyor.
Tabi chrome de video izlerken dualcore işlemcinin %90 nını kullanıyor.
İşin özü 14.04 de xfce ye midori gibi hafif bir tarayıcı kurarsan (ubuntu depolarındaki midori video izleme de sıkıntı olmuyor, manjaro  depolarındaki midori de video izlemek için betik hazırlanmış yani kuracağın Linux dağıtımı da bir etken)  hız problemini çok yaşamıyorsun.
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

eronis

The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

kaleargon

Benim bilgisayarımda cd-rom var ve dolayısıyla cd ye yazma yapamıyorum, xubuntu yüklemek istiyorum ama usb yle nasıl yüklenir bir konu bulamadım usb ile yükleyebiliryor muyuz xubuntuyu? Yükleniyorsa nasıl yüklerim?

yenilikciadam

Xubuntu isosunu yükle sonra universal usb installer ile usb ye yaz sonrasını biliyorsundıt
Hayatta değişmeyen tek şey değişimdir.
Ama ben değişimin beni zorla değiştirmesini beklemem.
Hiç beklemeden değiştiririm.

kaleargon

diğer işletim sistemleri gibi yani, sağolasın.

Xubuntuyu yüklemeden usbde çalıştırdım ama ekran 5-6 santim geldi farede o kadar geldi yani büyük oldu ekran sorun ne olabilir

TRKağan

Herkese merhaba.
512 mb ram
40 gb hdd
AMD Sempron 2200+ 1.50 gb işlemci
Windows xp professional sp3 bilgisayarımı linux yapmak istiyorum.
Ubuntu kurulabilir mi ya da diğer dağıtımlardan hangisini önerirsiniz?
Şimdiden teşekkürler.

ekremsenturk

Xubuntu, Lubuntu, Linux Lite (https://www.linuxliteos.com/)
Olmadı, Porteus, Slax, Puppy

Kaleihan

Bence xubuntu kur. Beğenmezsen değiştirirsin. Lubuntu, Ubuntu mate felan. Linuxun güzel yanı zaten seçenek bol.
Tabiki 32 bit olani kurmalısın. Şuradan indirebilirsin.
http://xubuntu.org/getxubuntu/#lts

sinan54

Bende'de 750Mb ram ve 512MB ekran kartlı bir bilgisayar var.1.5Gb işlemci ve 160Gb hard diski olan eski bir bilgisayar.Ne kadar hafif dağıtım kursanızda öyle ahım şahım performans beklemeyin.Çünkü yenilenen dağıtımlar günümüz gelişmelerine göre biraz daha fazla ram ve cpu gereksinimi istiyor.Ben birçok hafif dağıtım denedim en iyi sonucu Lubuntu,Debian Lxde,Antix,Sparkylinux,Antergos sürümlerinden aldım.Manjaronu'da birçok hafif dağıtımları var,Lxqt denemenizi öneririm.Atergos'un openbox sürümü çok şık ve hafiftir.

illedelinux

Alıntı YapBende'de 750Mb ram ve 512MB ekran kartlı bir bilgisayar var.1.5Gb işlemci ve 160Gb hard diski olan eski bir bilgisayar.Ne kadar hafif dağıtım kursanızda öyle ahım şahım performans beklemeyin.Çünkü yenilenen dağıtımlar günümüz gelişmelerine göre biraz daha fazla ram ve cpu gereksinimi istiyor.Ben birçok hafif dağıtım denedim en iyi sonucu Lubuntu,Debian Lxde,Antix,Sparkylinux,Antergos sürümlerinden aldım.Manjaronu'da birçok hafif dağıtımları var,Lxqt denemenizi öneririm.Atergos'un openbox sürümü çok şık ve hafiftir.

Tamamına katılıyorum.
Özellikle Sparkylinux en zayıf bilgisayarlarda dahi performans ve hızdan asla taviz vermeyen bir dağıtım. Üstelik yeni kullanıcılar için ekran sürücü sorunu yaşatmayan tek ve saf Debian dağıtımıdır.

ahmet_matematikci

Openbox gibi hafif masa üstü dışında xfce bile bir süre sonra donuyor.

TRKağan

peki absolute ya da coreplus gibi sistemler nasıl?

cosima

Linux Mint 17.3'de ekran kartı driverini güncelledikten sonra Cinnamon'u bir türlü çalıştıramamıştım ve tüm bilgisayarlarımda Windows 7'ye geçmiştim. Kod yazmayı, sorun çözmeyi abartı olmadığı sürece seviyorum. Bilgisayarımda'da şu uygulamalar var, kesinlikle sorun yaşamayacağım bir dağıtım var mı?

Ne zaman Linux kursam ilginç sorunlarla karşılaştım, k3b'de cd yazdıramama bugu vardı. Arch çok zorladı, biçimlendirmeyi yaptım bootable alan verdim en son da mate-extra kurulumunu yaptım, sistemi yeniden başlattığımda hata verip açılmadı. Ubuntu'yu Canonical sebebiyle sevmiyorum, GNU/Linux'dan çok çakma Microsoft yolunda ilerliyor ve düzgün bir gelişimi yok. Mint için de eşeğe altın semer vursan, yine eşektir diye düşünüyorum. Ubuntu tabanlı olduğu için bugün etkilenmese de mutlaka ileride Ubuntu'nun sapıtmasından etkilenecek. openSUSE, Fedora hiç girmeyeyim. :D

Ne kullanayım, ne yapayım hiç bilmiyorum.Windows ile yola devam etmek daha mantıklı geliyor.

fsutil

Alıntı YapLinux Mint 17.3'de ekran kartı driverini güncelledikten sonra Cinnamon'u bir türlü çalıştıramamıştım ve tüm bilgisayarlarımda Windows 7'ye geçmiştim. Kod yazmayı, sorun çözmeyi abartı olmadığı sürece seviyorum. Bilgisayarımda'da şu uygulamalar var, kesinlikle sorun yaşamayacağım bir dağıtım var mı?

Bunun garantisini kimsenin verebileceğini sanmıyorum. Her sistemde sorun olabilir. X sisteminde hiç bi hata almazsınız demek biraz ütopik olur.
Sağ taraftaki programların bazıları direkt linuxta var bazılarının muadilleri var, o konuda sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.
Not: Oyunların bazılarının linux desteği yok. Wine ile deneyebilirsiniz ama kesin çalışır diyemem.

Alıntı YapNe zaman Linux kursam ilginç sorunlarla karşılaştım, k3b'de cd yazdıramama bugu vardı.

k3b severek kullandığım bir program, bir çok defa ses ve görüntü yazdırması yaptım bi hata ile karşılaşmadım. Herhangi bir hata almış mıydınız ? Yazdırma işlemi sırasında ayarlamaları nasıl yaptınız ? Sadece Linux için ve Linux&Windows için yazdırma seçenekleri vs. var. O ayarlamalarda bi hata yapmış olabilir misiniz ?

Bu konu hakkında bi forumda başlık açmış mıydınız ? Onun altında konuşalım isterseniz bunu.

Alıntı YapArch çok zorladı, biçimlendirmeyi yaptım bootable alan verdim en son da mate-extra kurulumunu yaptım, sistemi yeniden başlattığımda hata verip açılmadı.

Arch çok zorladı demişsiniz ama Arch zaten (göreceli olmakla birlikte) zor bir dağıtımdır. Kurmak ve kullanmak için Linux tecrübesi ister. Sizin tecrübe seviyenizi bilmiyorum tabi ama muhtemelen kurulumu yanlış yapmışsınızdır.

Alıntı YapUbuntu'yu Canonical sebebiyle sevmiyorum, GNU/Linux'dan çok çakma Microsoft yolunda ilerliyor ve düzgün bir gelişimi yok. Mint için de eşeğe altın semer vursan, yine eşektir diye düşünüyorum. Ubuntu tabanlı olduğu için bugün etkilenmese de mutlaka ileride Ubuntu'nun sapıtmasından etkilenecek. openSUSE, Fedora hiç girmeyeyim.

Bu ifadelerin baştan aşağıya yanlış bi bakış açısıyla yazıldığını düşünüyorum ve tartışma yaşanmaması için cevap vermiyorum. Ama şunu belirtmeden geçemicem, "Linux Mint eşektir" gibi ifadeleri kullanmak pek hoş değil. Burada bu dağıtımlara gönül vermiş bir çok kişi var ve bu ifade onları kıracaktır.

Alıntı YapNe kullanayım, ne yapayım hiç bilmiyorum.Windows ile yola devam etmek daha mantıklı geliyor.

Aslında siz burada cevabınızı kendi kendinize vermişsiniz. Size göre Windows ihtiyaçlarınızı karşılıyorsa onu kullanın. Kendi açımdan bakacak olursam Windows benim ihtiyaçlarımı karşılamıyor ve bu yüzden kullanmıyorum. Siz kendize "benim ihtiyacım nedir" sorusunu yöneltin. Bu cevaba sadece siz sahipsiniz.

illedelinux

Asia arkadaşımız güzelce cevaplamış, kendisine teşekkürler :)
Biraz da benden dinleyin ;)

Kararsızlık normaldir, çogumuzun başından geçmiştir.
Ancak sorunların hepsini dağıtımlara bağlamak pek dogru değil.
Linux dağıtımları duyarlıdır, senden sevgi ve istek gördükçe daha kullanışlı hale gelir.
İstiyorsan bunu yapabilirsin, bahsettigin Ubuntu ve Linux mint gibi dağıtımlar uçbirime çok da bağlı değil, istersen uçbirimi kullanmadan görsel arayüzlü yöneticilerle her şeyi yaparsın. Düşünebiliyor musun, aynı işi yapan birden çok yöneticisi olan tek işletim sistemi Linux işletim sistemleridir, sadece dosya yönetici sayısı herhalde on tane vardır ve hepsi de başarılıdır. Program mı kurmak istiyorsun, aç Synaptic'i yüz bin civarında paket elinin altında veya Software center daha görsel paket yöneticisi resimlerle paketler karşında. Sürücü mü yüklemek istiyorsun, site site dolaşmana gerek yok, sürücü yöneticisi iki tıklamayla işi bitiriyor. Yazılımcıysan istedigin programı kendine göre geliştir-özellleştir.
Burası özgür yazılım dünyası, burada Linux kullanılmaz, yaşanır!

ata1

sana sadece tek yanıt profilimde yazanı oku  :)) Başa gelen cehaletlerden başkalarını sorumlu tutma

şenol

selam k3b niye kullanıyorsunki arkadaşım , BRASERO en iyisidir , bende bir tane bile hata vermedi , 8 x hızında yazdır dvd yi ,,,,,, bide windowsa niye geçeceksin ? ŞAYET STEAM DE OYUN OYNAYACAKSANIZ , DİREK STEM OS KUR ! TARTIŞMASIZ ! istediğin an iki tuşla debian 8 e geçersin , bütün işlerini halledersin , ama yazılım merkezi yok , acemi olduğum için kuramadım , neyse playonlinux la windows dvd oyunlarını oynuyorum ben onun için ubuntudayım , şöyle söyleyim robocraft diye basit ama grafikli oyun var steamde , windows da 85 fps alıyordum , steam os da 120 fps oynadım dün , ubuntuda da 120 fps oynuyorsun aynı ayarlarda , neyse konuyu dağıtmayım ben , ama oyun içinse steam os daha iyi , saygılar
cpu / amd ryzen 7 / 1700 / 3.90 ghz o.c
anakart / msi b 350 tomahawk . gpu / amd rx 580 8 gb  
24 gb / ddr 4 ram / 3066 mhz de çalışıyorlar
250 gb / samsung 850 evo ssd

heartsmagic

Konuları birleştirdim. Lütfen uygulama sorunları ve önerilerini buradan devam ettirmeyelim. Eğer bir sıkıntı yaşanıyorsa başlık açılır, konu oradan devam eder. Dağıtım önermek isteyen buyursun önersin. Tartışmayı ilerletmemek için ben de yorum yapmayı düşünmüyordum aslında. @Asia verilecek en güzel cevabı vermiş o konuda. Ha şimdi @cosima gelip bir şeyler eklerse tartışma yükselir, insanlar bir şeyler yazar. İnsanların bir şeyler yazması istenmiyorsa güzel güzel dağıtım önerisi istenir, sağa sola saçma eleştiriler yöneltilmez.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Codseus

Daha önce az çok ubuntu kullandım ancak arayüzüde boğdu beni ubuntuyuda önerebilirsiniz ancak onun dışında hangi dağıtımla başlamamı önerirsiniz ? teşekkürler.

Reverser

Başlangıç olarak Ubuntu ya da Mint önerebilirim, masaüstü ortamını beğenmezsen değiştirebilirsin.

XFCE ROCKS !