[Çözüldü] Hangi Linux ?

Başlatan iKo, 22 Nisan 2009 - 23:24:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

iKo

Ben evdeki masaüstü bilgisayarımda hard disk i gerektiği kadar bölüp, o kadar da farklı Linux dağıtımı kurmak istiyorum. Takip, bilgi, uğraş, deneyim için...

Ubuntu yine bunların başında olacak tabi ki fakat onun dışında hangi Linux leri önerirsiniz ?

Mint (Uğraş için kuracağım gelişimini takip edebilmek için :) )

Fedora ? Debian ? Mandriva ? PCLinuxOS ? OpenSuse ? (Farkları nelerdir ? Hangisi neden kullanılır neden kurulur ?) Bunlar içinde de en iyi durumda olan sanırım OpenSuse... Öyle mi ?

Bunlardan hangilerini kursam iyi olur ? hangileri benzerdir ? hangileri bana bir şeyler katar ? Kullanıcılardan yorum bekliyorum teşekkürler...

Amacım daha fazla Linux :)

Çok Teşekkürler

localhost

Bu gibi sorulari direk google ye hangi linux diye sorarsan gercekten istedigin cevaba ulasirsin. Amacin birseyler ögrenmekse dagitim farketmiyor. Linuxte popüler olarak Ubuntu ile OpenSUSE var. Ubuntu debian temelli bir linux ve deb paketlerini kullaniyor. OpenSUSE rpm paketlerini kullaniyor. Kullandigi paket uzantisi rpm Redhattan gelme olsada Redhat temelli bir dagitim degildir. Komutlara gelince, ikisinin arasindaki tek komut varki asagidaki gibi. Bu komutlar ile sisteminde kurulu paketler hakkina bilgi alabilirsin. Mesela sürüm nolari ögrenmek istiyorsun
dpkg -l | grep amsn
ii  amsn                                       0.97.2~debian-2ubuntu2            An MSN messenger written in Tcl
ii  amsn-data                                  0.97.2~debian-2ubuntu2            Data files for aMSN

Ubuntu,debian türevleri icin:
dpkg -l | grep paket_adi

RPM tabanli dagitimlarda
rpm -qa | grep paket_adi

aradaki farki anlamissindir sanirim.
Linux LPIC1 - MCSA

iKo

Anladım teşekürler...

bytan

www.distrowatch.com adresine girip ilk yirmi sıradaki dağıtımları sırayla VBox üzerinde deneyebilirsin. Format derdini aradan çıkartmış olursun.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

iKo

Alıntı yapılan: bytan - 22 Nisan 2009 - 23:59:37
www.distrowatch.com adresine girip ilk yirmi sıradaki dağıtımları sırayla VBox üzerinde deneyebilirsin. Format derdini aradan çıkartmış olursun.

VBox üzerinden çalıştırmak için gereken tek şey iso değil mi ?

localhost

evet iso.@bytan listeden sec indir demek istedi. Tabi sinirsiz internetin varsa :)
Linux LPIC1 - MCSA

iKo

Peki, internet var ya :) denerim hepsini...

Peki virtual olarak vmware,vbox var bildiğim ? hangisini önerirsiniz ? vbox mı ? ya da başka bildiğiniz önerceğiniz bi program var mı ?

localhost

Hangisini kurabiliyorsan onu kur. vmware virtualbox`a göre yavastir.
Linux LPIC1 - MCSA

Gentwain

Eğer amacın linux'u daha iyi öğrenmek, sistemin arkasında neler olduğunu anlamak ise Gentoo kurmanı tavsiye ederim. Kernel compile etmekle vs. uğraşamam diyorsan Slackware de olur. Debian, Red Hat vb. sürümler ubuntu'dan çok da farklı bir deneyim yaşatmıyorlar aslına bakarsan. Paket Yöneticileri vs. gibi farklılıklara alışmak gerekiyor sadece. Uzun süre linux kullandıysan, terminale alışkınsan, sistemin arkasında neler olduğunu öğrenmek istiyorsan, basit işleri bile sana yaptıran bir distro kullanmalısın. Sonuçta Linux'un özelliği kişiselleştirilmesi, bir müddet kullandığında tüm distrolar aynı yola çıkıyor.

Son olarak Linux'u iyice öğrenmek için sistemine Gentoo yüklemeni ve Ubuntu gibi distroların sana hazır olarak sunduğu herşeyi elle otomatize etmeni tavsiye ederim...

Tabii bu benim fikrim.

localhost

Bence sizin öneriniz yanlis. Burada hayatinda ilk defa linux kurmus kisiler bile  Ubuntu ile basa cikamiyor. Birde Archlinux kurmaya calisiyorlar o bile yanlis. Ilk önce hazir sistemleri taniyacaksin ne nerede ne is yapar  sonra diplere dalacaksiniz. Sizin öneriniz aynen suna benziyor. 12 yasindaki cocuga sen TIR sürebilirsin hadi su TIR dan basla bakim sürmeye gibi bir anlam cikiyor. Dahasi hayatinda hic source kaynaktan bir program kurmamissa Gentoo gibi dagitimlardan uzak durmasi cok daha iyi olur. Yoksa hayati boyunca Linux kullanmaktan nefret eder.
Linux LPIC1 - MCSA

heartsmagic

Uygun bölüme taşıyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

iKo

sanırım vbox ile denemeler yapacağım, gentoo ile ilgili pek fikrim yok şu an... belki ileride...

teşekkürler yinede...

if

Bu tür soruları konuşmak için yeni bir başlık açılmıştır: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=29219.0

O başlıktan devam edelim lütfen. Bu konuyu kilitliyorum.