[Çözüldü] Linux Mint Öneri?

Başlatan Fatih Doğdu, 28 Ocak 2016 - 15:52:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Fatih Doğdu

Arkadaşlar merhaba,

Linux kullanmaya kesin karar verdim ama hangisini kullanayım diye düşünüyorum. Mint ile ilgili bir araştırma yaptım fakat yinede Ubuntu ile arasında kaldım. Ubuntuyu tanıma kurma ve kullanma tecrübem oldu. Mint benim için tam bir soru işareti. Ben şimdi size bilgisayarımın donanım bilgilerini ve istediklerimi yazsam, sizde benimle görüşlerinizi paylaşsanız çok memnun olurum.

Bilgisayarım:

İşlemci: Intel Core i5-6200U 2.3 GHz 3 MB Ön Bellek (Turbo ile 2.8 )
RAM    : 8GB DDR3
Ekran  : NVIDIA GeForce GT940M 2 GB
HDD    : 1 TB (7200)

Bir Linux dağıtıcısından isteklerim:

Olağandışı ve üst düzey bir masaüstü
Kullanışlı bir masaüstü
Python u öğreneceğim, uygulamaları dağıtıcıda denemek

siberoloji

ahmet_matematikci

@fatih doğdu konfigurasyonun iyi. Allah güle güle kullanmayı ve güzel işler başarmayı nasip etsin.
Bu donanım ile her işletim sistemi güzel çalışır.
Forumda masaüstü süsleme konusunda çok yetenekli @neynefes ve @ata1 var.
Forum da
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=5.msg576916#new
masaüstü görüntülerini görerek karar verebilirsin.
Manjaro işletim sistemini kurarsan @ata1 sana tam destek verecektir görsellik konusunda.
Gece 12 de bile sağolsun sorularıma cevap veriyordu.
Diğer kafana takılan yada nette görüp beğendiğin masaüstleri varsa burada paylaş nasıl yapıldığını sana mutlaka anlatırlar.
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

Fatih Doğdu

Alıntı yapılan: siberoloji - 28 Ocak 2016 - 16:02:31
Mint Cinnamon

Linux Mint 17.3 Rosa Cinnamon'u araştırdım. Bununla ilgi li bir soru sorayım: Mint 17.3 Rosa yı kurup masaüstü için Cinnamon eklentisi ayrı mı kurmam gerekiyor?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 28 Ocak 2016 - 16:12:48

Alıntı yapılan: ahmet_matematikci - 28 Ocak 2016 - 16:09:43
@fatih doğdu konfigurasyonun iyi. Allah güle güle kullanmayı ve güzel işler başarmayı nasip etsin.
Bu donanım ile her işletim sistemi güzel çalışır.
Forumda masaüstü süsleme konusunda çok yetenekli @neynefes ve @ata1 var.
Forum da
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=5.msg576916#new
masaüstü görüntülerini görerek karar verebilirsin.
Manjaro işletim sistemini kurarsan @ata1 sana tam destek verecektir görsellik konusunda.
Gece 12 de bile sağolsun sorularıma cevap veriyordu.
Diğer kafana takılan yada nette görüp beğendiğin masaüstleri varsa burada paylaş nasıl yapıldığını sana mutlaka anlatırlar.

Bilgileriniz için teşekkür ederim. Linux Mint 17.3 Rosa Cinnamon'u beğendim ama fikirlere açığım. Ubuntu dışındaki tüm dağıtıcılar konusunda %0 bilgiye sahibim :) Bilgilerinizden ve birikimlerinizden yararlanmak isterim. Belirttiğin linkteki masaüstülere bi bakayım. İlerleyen zamanlarda tekrardan yazarım.

Vesselam...

seron

Merhaba Fatih,
Herkesin hemen müdahale edip yanıt vermek istediği, ama yanıt verilmesi en zor soru bu sorduğun. :)

Ubuntu gerçekten çok güzel bir işletim sistemidir. Ben geçmişte iki ay kadar kullandım.

Linux Mint de gayet güzel bir işletim sistemidir. Şu an kullanıyorum.

İkisi de güzel ve bilgisayarının özellikleri yeterli. Fakat "Olağan dışı masaüstü" durumu biraz karışık.
Ubuntu'nun masaüstü orjinal ve alışılmışın dışındadır. Yeterli ise kullan derim.
Ama "Kullanışlı bir masaüstü" demişsin. Bu tartışılır ve konu muhabbet şeklinde uzar gider. Bana göre her ikisi de kendince kullanışlı. Çünkü Kullandıkları masaüstü düzenleri (Unity ve Cinnamon) her ikisinde de kullanıcılara güzellikler sunuyor.

Cinnamon, Kullanıcısına görsel arayüzden ulaşabileceği daha fazla ayar sunuyor ama, istendiğinde Ubuntu'ya da bu ayarlar menüsü/özellikler ekleniyor zaten.
Öte yandan, istediğin kullanışlılığı sen kullandıkça, öğrendikçe kendin de yapabiliyorsun.

Ubuntu'nun Yazılım Merkezi daha geniş.
Linux Mint'in Yazılım deposu biraz daha özet; ama repo-PPA ekleyerek de harici ortamlardan yazılım kuruyorsun zaten.
Ubuntu, hatırladığım kadarıyla Mint'e göre daha sade.
Mint daha teferruatlı bazı konularda(ayarlar-mayarlar, tema seçenekleri).
Unity biraz daha ağır bir masaüstü ortamıdır deniyor, Cinnamon daha hafif sayılır.
Her ikisini kullananlar da burada yardım alabiliyor.
Her ikisi de geniş bir desteğe ve kullanım oranına sahip.

şimdi yazı tura mı atacaksın, yoksa hemen karar mı vereceksin, düşün. :)
Her ikisi de ihtiyaçlarını tam karşılayabilme potansiyeline sahip. Burada anahtar kelime şu: "Biraz windowsumsu mu olsun, windows'un masaüstü stilinden bıktım, orjinal istiyorum" mu? ;)

plazma

Canlı cd/usb olarak kurmadan görsel olarak deneyebilirsiniz eğer hangi masaüstünde görsellik açısından karar veremediyseniz.

Cinnamon için : http://www.linuxmint.com/edition.php?id=172 kalıbı indirmeniz yeterli ekstra ek paket kurmadan kullanabilirsiniz.

Fatih Doğdu

Alıntı yapılan: seron - 28 Ocak 2016 - 16:14:38
Merhaba Fatih,
Herkesin hemen müdahale edip yanıt vermek istediği, ama yanıt verilmesi en zor soru bu sorduğun. :)

Ubuntu gerçekten çok güzel bir işletim sistemidir. Ben geçmişte iki ay kadar kullandım.

Linux Mint de gayet güzel bir işletim sistemidir. Şu an kullanıyorum.

İkisi de güzel ve bilgisayarının özellikleri yeterli. Fakat "Olağan dışı masaüstü" durumu biraz karışık.
Ubuntu'nun masaüstü orjinal ve alışılmışın dışındadır. Yeterli ise kullan derim.
Ama "Kullanışlı bir masaüstü" demişsin. Bu tartışılır ve konu muhabbet şeklinde uzar gider. Bana göre her ikisi de kendince kullanışlı. Çünkü Kullandıkları masaüstü düzenleri (Unity ve Cinnamon) her ikisinde de kullanıcılara güzellikler sunuyor.

Cinnamon, Kullanıcısına görsel arayüzden ulaşabileceği daha fazla ayar sunuyor ama, istendiğinde Ubuntu'ya da bu ayarlar menüsü/özellikler ekleniyor zaten.
Öte yandan, istediğin kullanışlılığı sen kullandıkça, öğrendikçe kendin de yapabiliyorsun.

Ubuntu'nun Yazılım Merkezi daha geniş.
Linux Mint'in Yazılım deposu biraz daha özet; ama repo-PPA ekleyerek de harici ortamlardan yazılım kuruyorsun zaten.
Ubuntu, hatırladığım kadarıyla Mint'e göre daha sade.
Mint daha teferruatlı bazı konularda(ayarlar-mayarlar, tema seçenekleri).
Unity biraz daha ağır bir masaüstü ortamıdır deniyor, Cinnamon daha hafif sayılır.
Her ikisini kullananlar da burada yardım alabiliyor.
Her ikisi de geniş bir desteğe ve kullanım oranına sahip.

şimdi yazı tura mı atacaksın, yoksa hemen karar mı vereceksin, düşün. :)
Her ikisi de ihtiyaçlarını tam karşılayabilme potansiyeline sahip. Burada anahtar kelime şu: "Biraz windowsumsu mu olsun, windows'un masaüstü stilinden bıktım, orjinal istiyorum" mu? ;)

Aslında sorun windowsa benzememesi :) Her açıdan bu böyle. Çok konuşup yormadan durumu izah etmeye çalışayım:

Bana göre Linux kullanıcıları Çılgındır. Dünyanın çoğu Windows kullanırken, abartıyorum linuxun olduğundan habersizken. Linuxu öğrenip geliştirip Türkçeleştirip yaygınlaştırıyorsa bu yürek isteyen; aynı zamanda farklılık arayan, güvenlik endişeleri olan, kısıtlamaya karşı olup özgürce işletim sisteminde cirit atmak isteyenler içindir Linux.

Evet benimde güvenlik ve özgür pc kullanımı nedenlerinden dolayı tekrardan bir Linux dağıtıcısına geçme zamanım geldi. Sadece Muazzam, grafikli, göreni şaşırtacak bir masaüstü istiyorum. Tabi kullanışlı bir masaüstü

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 28 Ocak 2016 - 16:27:38

Alıntı yapılan: plazma - 28 Ocak 2016 - 16:25:04
Canlı cd/usb olarak kurmadan görsel olarak deneyebilirsiniz eğer hangi masaüstünde görsellik açısından karar veremediyseniz.

Cinnamon için : http://www.linuxmint.com/edition.php?id=172 kalıbı indirmeniz yeterli ekstra ek paket kurmadan kullanabilirsiniz.

Bilgi ve birikimleriniz için çok teşekkür ederim. Kişisel bilgisayarıma geçince bakacağım.

Vesselam...

seron

Sen karar verip birini kur, gerisini hallederiz/hallederler. :)
Aslında Ubuntu'yu istiyorsun gibi geldi. Virtualbox kurulu ise ikisini de kur, biraz kullanadur. Kararı daha kolay vereceksin.

Fatih Doğdu

Alıntı yapılan: seron - 28 Ocak 2016 - 16:29:22
Sen karar verip birini kur, gerisini hallederiz/hallederler. :)
Aslında Ubuntu'yu istiyorsun gibi geldi. Virtualbox kurulu ise ikisini de kur, biraz kullanadur. Kararı daha kolay vereceksin.

Evet bir ara ubuntu da bir kaç masaüstü oluşturmuştum ve memnundum. Surf yaparken Mint te daha iyi arayüzler ve temalar bulabilirsin hissiyatına kapıldım. Virtualda kurabilirim, haricide alabilirim. İş çıkışına kadar düşüneyim ben en iyisi :)

speakerXXL

http://www.linuxmint.com/edition.php?id=204

Güncel sürümün bağlantısı yukarıdadır. Bu vesileyle bir kaç not eklemek istedim.

Cinnamon masaüstü geleneksel bir düzen sunar. Bununla birlikte kolay yönetilir ve modern bir masaüstü ortamıdır. Özelleştirmek için birebirdir. Linux Mint 17.3 giriş yöneticisi için bile onlarca tema sunar.

Yine Cinnamon ile gelen dosya yöneticisi Nemo'da oldukça yeteneklidir. Masaüstünü çok kullanan ve zamanı geldiğinde bunları öntanımlı ya da sonradan eklenen alanara göndermek gibi entegre özellikle ile gelir. Eğer masaüstünü kullanmayı çok seviyorsanız Linux Mint 17.3 Cinnamon tercih edilmesi gereken dağıtım denilebilir.

AguilaNegra

Mint kullanmaya kesin karar verdiğinize göre benim önerim kurulum ile ilgili olacak.
Mint Ubuntu gibi yeni sürüme güncelleme yöneticisinden yükselmez veya geliştiricileri bu yolu önermez,benimsemez.
Kurulum sırasında kök ve ev dizinlerini ayrı bölümler halinde kurarsanız,sürüm güncellemelerinde sadece kök dizini kurarsınız kolaylık olur.
Masaüstü olarak da Cinnamon öneririm.

Fatih Doğdu

Alıntı yapılan: speakerXXL - 28 Ocak 2016 - 16:33:11
http://www.linuxmint.com/edition.php?id=204

Güncel sürümün bağlantısı yukarıdadır. Bu vesileyle bir kaç not eklemek istedim.

Cinnamon masaüstü geleneksel bir düzen sunar. Bununla birlikte kolay yönetilir ve modern bir masaüstü ortamıdır. Özelleştirmek için birebirdir. Linux Mint 17.3 giriş yöneticisi için bile onlarca tema sunar.

Yine Cinnamon ile gelen dosya yöneticisi Nemo'da oldukça yeteneklidir. Masaüstünü çok kullanan ve zamanı geldiğinde bunları öntanımlı ya da sonradan eklenen alanara göndermek gibi entegre özellikle ile gelir. Eğer masaüstünü kullanmayı çok seviyorsanız Linux Mint 17.3 Cinnamon tercih edilmesi gereken dağıtım denilebilir.

İşte tam olarak duymak istediğim buydu. Cinnamon da kapıldığım his ve anladığım buydu. Bunları yapabiliyorsam Mint'i kurabilirim. PC'min özellikleri itibari ile hemen hemen her işletim sisteminde iyi performans sağlayacağımı az buçuk tahmin ediyorum. Ubuntu'ya yabancı olmamam ve Ubuntu'dan daha önce çok memnun olmam beni kararsız bıraktı. Mint hakkında biraz daha teknik ve öğretici bilgileri okuyalım. Bu akşam kararımı verebilirim.

Bu arada dikkat ettiğim bir şey oldu bu Forum'da, herkes çok yardımcı oluyor. Herkese teşekkür ediyorum ve yorumlarınıza açığım.

Vesselam...

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 28 Ocak 2016 - 16:40:23

Alıntı yapılan: AguilaNegra - 28 Ocak 2016 - 16:37:49
Mint kullanmaya kesin karar verdiğinize göre benim önerim kurulum ile ilgili olacak.
Mint Ubuntu gibi yeni sürüme güncelleme yöneticisinden yükselmez veya geliştiricileri bu yolu önermez,benimsemez.
Kurulum sırasında kök ve ev dizinlerini ayrı bölümler halinde kurarsanız,sürüm güncellemelerinde sadece kök dizini kurarsınız kolaylık olur.

Kurulum ile ilgili teknik bilgilere sahip değilim, şu an kamuoyu yaptım. Akşama kadar zamanım var. Bu konuda ayrıntılı bilgi alabileceğim bir konu arayım. Yada sizden rica edebilirim  :-[

Masaüstü olarak da Cinnamon kullanacağım evet bu konuda kesinim.

Vesselam...

speakerXXL

Linux Mint 17 sürümden itibaren ara sürümleri taban almayı bıraktı. Bunun yerine uzun destekli sürümü taban alarak yeni sürüm yayınlıyor. Yani Linux Mint 17, 17.1, 17.2 ve 17.3 şeklinde giden seri Linux Mint ekibini bu yeni kararının eseri. Bu şekilde 17.x serisi kendi içinde Güncelleme Yöneticisi yardımıyla sürüm yükseltebiliyor. Ama major sürümler için ne olacağı belli değil, bununla birlikte geliştirici ekip 18. sürümde bununla ilgili bir sürpriz yapabilir.

AguilaNegra

Alıntı yapılan: speakerXXLAlıntı yapılan: AguilaNegra - Bugün, 16:37:49Mint kullanmaya kesin karar verdiğinize göre benim önerim kurulum ile ilgili olacak.
Linux Mint 17 sürümden itibaren ara sürümleri taban almayı bıraktı. Bunun yerine uzun destekli sürümü taban alarak yeni sürüm yayınlıyor. Yani Linux Mint 17, 17.1, 17.2 ve 17.3 şeklinde giden seri Linux Mint ekibini bu yeni kararının eseri. Bu şekilde 17.x serisi kendi içinde Güncelleme Yöneticisi yardımıyla sürüm yükseltebiliyor. Ama major sürümler için ne olacağı belli değil, bununla birlikte geliştirici ekip 18. sürümde bununla ilgili bir sürpriz yapabilir.

Ben evde bulunan dizüstü bilgisayarımda Mint 17.3 kullanıyorum zaten ve 16 sürümden 17 sürüme geçiş şeklinde 18 sürüme geçilecekse diye yazmıştım.Belirttiğiniz sürpriz olmaz ise önerim geçerli.

Fatih Doğdu

Alıntı yapılan: speakerXXL - 28 Ocak 2016 - 16:46:55

Şu an tanıma aşamasında olduğumdan sürüm güncellmesi yapmama ilk aşamada gerek kalmayacak gibi. Ki zaten bilgisayarımdaki sabit diske ilk aşamada kurmayacağım. Ama dediğiniz gibi güncelleme sorunu olsa bile 2018 in sonuna kadar bildiğim kadarıyla desteğini çekmeyecek

Mr_YAMYAM

Dizüstü PC ler için ben KDE tabanlı sistemleri önermiyorum.
Her ne kadar donanım özellikleri iyi olsa da bir iş istasyonu gibi kullanılabileceği şüphelidir.
Yıllardır kullanmakta olduğum UBUNTU STUDIO LTS sürümleri beni hiç hayal kırıklığına uğratmamıştır. Tek sorunum bu sürümde RAID kurulumu olmuştur.
Program desteğinin oldukça geniş olduğu bu sürümde birçok uygulamayı ücretsiz temin edebilir, gerekli ise ücretli sunulan ve daha ciddi programlarla da gerekli işlerini halledebilirsin.

Estetik derseniz, hafif Win8 e benzer yönleri ile FEDORA sürümünü de önerebilirim. Ancak program desteği UBUNTU kadar çok değil.

Tüm önerilerimin flash bellekle çalıştırılabilir özellikleri vardır.

seron

Hocam,...
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 28 Ocak 2016 - 18:10:26
...derken, Cinnamon KDE tabanlıdır demek istediniz; doğru mu anladım?
Arkadaşımız bilgisayar özellikleri ile beraber, bilgisayarında ne yapacağını da açıklamış. "İş istasyonu olarak kullanacağım" dememiş Üstelik başlık da farklı :)
Neden böyle bir yorum yazdığınızı açıklayabilir misiniz? ( ;) )

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 28 Ocak 2016 - 18:31:51
Hocam,...
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 28 Ocak 2016 - 18:10:26
...derken, Cinnamon KDE tabanlıdır demek istediniz; doğru mu anladım?
Arkadaşımız bilgisayar özellikleri ile beraber, bilgisayarında ne yapacağını da açıklamış. "İş istasyonu olarak kullanacağım" dememiş Üstelik başlık da farklı :)
Neden böyle bir yorum yazdığınızı açıklayabilir misiniz? ( ;) )
Öyle birşey demedim :)
Mint sürümlerinin LXDE sürümleri olduğunu da biliyorum. Ama hangi sürüm hangisidir bilmem.
Ben sadece KDE sürümlerini kastetmiştim. Ama HAFİF MASAÜSTÜ olarak bilinen LXDE sürümleri ile neler yapılabilir onu da bilemeyeceğim.
Önermiş olduğum FEDORA sürümü de KDE dir. Ancak oldukça hızlı ve stabildir. (Benim testlerimde)
Burada amaç estetik bir masaüstü görünümü ise hiçbir yorum veya öneri geçerli olmayacaktır. Sadece kullanıcı belirleyebilir.

seron

O halde kısaca bildiğimi söyleyeyim, konuyu da fazla uzatmayalım.

Cinnamon(TARÇIN), Linux Mint(NANE) geliştiricileri tarafından, KDE temel alınarak geliştirilmiş bir masaüstü düzenidir.

Arkadaşımızın oldukça hoşuna gideceğine eminim. Karar verir de kurarsa, başlığı kapatmayı unutmasın.

ata1

Önermiş olduğum FEDORA sürümü de KDE dir.

nasıl bir öneridir?  ;D  hafif sürüm aranıyorsa xfce,lxde gibi öneri olmalı değilmidir

seron

Fedora "GNOME" masaüstlü değil mi? :o ???

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: ata1 - 28 Ocak 2016 - 18:53:42
Önermiş olduğum FEDORA sürümü de KDE dir.

nasıl bir öneridir?  ;D  hafif sürüm aranıyorsa xfce,lxde gibi öneri olmalı değilmidir
@ata
Ben KDE sürümlerini dizüstü PC ler için önermiyorum demiştim. Eğer donanım zayıf ise LXDE seçilebilir. Temel anlatmak istediğiğm şey bu.
Benim iddiam şudur.
İşlemci İ5 diye o PC çok üst seviye bir PC demek değildir. Keza 740M'in kabiliyeti de bellidir.
Bizim seron hala gıbızlanıp duruyor. Halbuki ben ona 1 sene önce Mint kurma demiştim :)

ata1

serona bakarsan her şeye mızmızlanır. Aslında gelişip kernel derleyebilirse sistem ve pc uyumu daha iyi hale gelir.Zamanla o öğrenecek

Fatih Doğdu

Arkadaşlar önerileriniz için tşekkür ederim. Mint i indirdim bu gece yükleme işlemlerini yapacağım. Biraz daha sakin olmanızı öneririm tartışırken :) Hepiniz güzel insanlarsınız.

Vesselam...

heartsmagic

Bir iki ufak düzletme ile başlığı kapatalım :)

"Dağıtıcı" değil de "dağıtım" deniyor kullandığımız sistemlere :)
Cinnamon, KDE değil de Gnome Shell çatalı ile yola başlayan GTK temelli bir masaüstüdür.
Evet, Fedora ana masaüstü kabuğu olarak Gnome Shell kullanır.

@Fatih Doğdu, bunlar tartışma değil de güzel fikir paylaşımları diyelim. Tartışma görünce anlarsın zaten :)
Etiket için teşekkürler.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.