Boot menu'de ubuntu yazıyor. USB ve DVD boot menu'de görünmüyor

Başlatan Anywhen, 24 Ocak 2016 - 22:01:53

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Anywhen

Linux Mint kullanıyorum. Bilgisayarımda bir çok sorun oluştu ve değiştirmek istedim. Elementary OS kurayım diye düşündüm ve USB'ye UEFI uyumlu olarak yazdırdım. Ama boot menu'de yalnızca "ubuntu" yazıyor. Windows kurmayı denedim. DVD'ye ve USB'ye yazdırdım. Ama yine sadece "ubuntu" yazıyor. BIOS menu'ye de ulaşamıyorum. Yardım ederseniz sevinirim. Teşekkürler.

plazma

Bios menüsüne ulaşamıyorsunuz ama nasıl bir hata var, yada hatamı var ne oluyor girmeye çalıştığınızda?

Anywhen

Bios'a ulaşmak için F2 tuşuna basıyorum. Siyah ekran geliyor ve kısa bir süre sonra bilgisayar açılıyor.

plazma

Del veya f12 gibi diğer tuşları denedinizmi ? Cihazın marka ve modeli nedir ?

Anywhen

Cihazın markası Fujitsu Lifebook AH532. Linux kurmadan önce F2 ile giriliyordu ki zaten öyle de yazıyor açılırken.

plazma

Ozaman biosta bir sorun var, işletim sistemi tarafından çözülebilecek birşey değil.

Anywhen

sinan54

Aynı bilgisayardan ikiyıl önce bende almıştım.Halen kullanıyorum ve çok memnunum.Fredos olarak internetten sipariş vermiştim.Yanılmıyorsam ubuntu 13.04 sürümünü kurmuştum,fakat kurulumdan sonra bios ve ön yükleme seçeneklerine bende erişememiştim.Bu tamamen uefi yükleme ile ilgili sorun,servisine göndermiş biostan hızlı yükleme seçenegini kapatıp göndermişlerdi.Piyasadaki bilgisayar tamircileri becerememişti.Tavsiyem fujitsu türkiye'den yardım isteyin.İnternetten araştırın telefo numarasını bulursunuz.

Anywhen

Çok teşekkür ederim üstad. En yakın zamanda arayacağım! :)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Ocak 2016 - 13:22:35

Bu sabah Fujitsu Servisini aradım. Bilgisayarımın Linux'a uyumlu olmadığını söylediler ve muhtemelen anakartıma zarar vermiş olabileceğini söylediler. Benim yapabileceğim bir şey yokmuş. Sizin bilgisayarınızda sorun oluyor mu? @sinan54

heartsmagic

Linux anakarta zarar vermez, o saçmalığı kim söylediyse kibarca kendisine böyle bir şey olmayacağını izah edebilirsin. Makinenin Linux'a uyumlu olmadığı ifadesi de doğru değil. Linux'u bilmeyen hangi servise sorsanız makinelerin hiçbiri bizim tarafa uyumlu değildir. Gel gör ki milyonlarca insan güzel güzel kullanır bu makineleri. 

Sözün özü, eğer mesele UEFI konusu ise ve garanti falan sürüyorsa servisten hızlı yükleme seçeneğini iptal etmelerini isteyebilirsin. Makinene hangi sistemi kuracağın senin bileceğin bir durum, kimsenin söz söyleme hakkı olmamalı.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Anywhen

Açıkçası ben de sizin gibi düşünüyordum. Ama öyle deyince bugün moralim de bozuldu açıkçası. Garantisi devam etmiyor. Ama yaptıracağım 1-2 hafta içinde. Hızlı yükleme seçeneğini iptal ettiklerinde sorunum çözülmüş olacak değil mi? Çünkü götürdüğümde ona göre bir şey söylerim.

heartsmagic

O konuda ben net bir şey söyleyemem ama @sinan54'ün tecrübesine göre işe yaraması gerekiyor. Umarım senin sorununu da çözer. Gerçi ben hâlâ bir dağıtım kurmanın UEFI tarafını nasıl bozacağını düşünüyorum. Bir şekilde başlangıç ayarlarına ulaşabilmen lazım bence. 
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Anywhen

İnternette araştırdığıma göre nvram resetlemek sorunu çözüyormuş. Nvram'i kısa devre yaptırmak ya da dump diye bir şey var. Resetliyormuş bu işlemler. Sonuç olarak da yeniden Bios'u yüklüyormuş. Dump tehlikeli bir işlemmiş ben de cesaret edemedim açıkçası ona. Çözüm de bulamadım başka. Cidden ne yapacağımı bilemiyorum.

sinan54

@anywhen...Geç cevap için özür dilerim.Öncelikle bilgisayarın linux uyumlu olmadıgı koca bir yalan.Bugüne kadar birçok dagıtımı kurup kullandım(ubuntu,zorinos,mint,manjaro,tails,deepin,pupy,bodhi)
şuan aklıma gelenler.Hatta iddia ediyorum piyasada linux'a uyum sağlayan en iyi bilgisayarlardan biridir fujitsu.Servisi fujitsu ile anlaşmalı bir servis oldugu için sizden para koparmak istiyor.iyi bir bilgisayar tamircisine gidip,biosa erişemiyorum deyin umarım çözüm olacaktır.Ben garantisi oldugu için servisine gönderdim.Serviste biosun uefi modunu kapatıp gönderdiler.

Anywhen

@sinan54 Ben UEFI'yi kapattırmak istediğimi mi söyleyeceğim? Yakın zamanda yaptıracağım. Tam olarak ne dememi önerirsiniz? Cevabınız ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

ata1

şuradaki konudan anladığım kadar cd ile yapılan işleme bios izin vermiş benim yetersiz ingilizcemle bu sonucu çıkardım ingilizcesi yüksek olanlar bakarsa daha iyi yorumlaya bilir.

https://forum.ts.fujitsu.com/forum/viewtopic.php?t=46101#p151255

plazma

Orjinal Fujitsi-Siemens krutarma diskini takarak şaşırtıcı bir şekilde boot edebilmiş kullanıcı ve o disk ile sistemi  (windows 8'e) sıfırladıktan sonra bios ayarlarına girebildiğini söylemiş. En alttaki mesajda da aynı kullanıcı  bios ayarlarında değişiklik yaptıktan sonra usbden gene başlatamamış. Aslında bu markanın ayıbı/hatası bence koşullu şartlandırma yapılmış. Belki bios güncellemesi vardır düzeltmek için bakınmak lazım.

sinan54

@anywhen..Sorun bios'a erişememek(F2)ve önyüklemeye erişememek(F12) Bilgisayarcıya benim bios'a girilmiyor diyeceksin.linux mint tarafında ramlere kısa devre yaptırarak sorunu çözmüşler diye hatırlıyorum,fakat benim garanti devam ettigi için kapagı açma riskine girmedim.diski sökün deneyin diye bir öneri olmuştu,fakat fayda etmemişti.Ben ufak bir kasabada oturdugum için iyi bir bilgisayarcı yoktu,tahminimce sorun basit birşeydir.

ata1

kısacası cd ile uefi olan win 8 yüklemiş doğru anladıysam ? deneme yapılabilir en fazla bir dvd harcanır, ayrıca bıos sıfırlam yapılsa işe yarar mı acaba örnek batarya fiş çekilip powere basılı tutarak

plazma

Ramler ile kısa devre yaptırmann alakasını çözemedim orada bios eprom sonuçta etki etmez gereksizde bir işlem siz denemeyin :) Bios pilinden ters bağlanarak kısa devre yaptırma işlemi var ama o cihazda da o pil kolay ulaşılan bir yerde değildir kasayı komple açmak gerekbilir onun %100 başarı olanağıda yok bunun onuda belirteyim hatta ters verildiği içn sıkıntıda çıkartır.

Yükleme değilde bazı dizüstlerinde dvd olarak gelen kurtama cd si ile sıfırlarmış kullanıcı orada, yeni modellerde hatta uzun zamandır hepsinde hdd içinde kurtarma bölümü ayrılarak yapılıyor oda hdd biçimlendirdiniz o bölüm gidiyor hali ile ama windows kurarark denenebilir belki ama boot edemediği için harici medya ile o da kurulmuyor sanırım.

sinan54

@plazma....Yazdıklarınıza katılıyorum.O verilen öneriler denenmiş fakat sonuç alınamamış.Kurtarma cd side çözüm olmuyor,çünkü ne bios nede önyükleme seçenegine ulaşamıyorsun.Bilgisayardaki kurulu sistem çalışıyor,linux kurulu olduguna göre açılıştaki gelişmiş kurtarma seçeneklerinden birşeyler yapılabilirmi bilmiyorum,fakat sorun donanımla ilgili gibi. Ben servisi aradıgımda bilgisayarı göndermeyin,windows satan bir magazadan windows yükletin onlar halleder demişlerdi.Bu söylemi dikkate alarak basit birşey oldugunu düşünüyorum.