Sony VAIO SVF Bataryanın hızlı bitmesi

Başlatan lynxcode, 19 Ocak 2016 - 18:47:26

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

lynxcode

Merhaba arkadaşlar,
Sony vaio svf1521 kullanıyorum. Klavyenin arka fon ışığını kapatmam gerekiyor çünkü fazla pil yiyor. Pil iki saatten fazla gitmiyor. Windows üzerindeyken 3 saaten fazla gidiyor. Biliyorum bu konu sonyler içinde çok fazla açıldı ama benim sorunum farklı
denediğim bazı yöntemleri listelerse.:
sudo modprobe -r sony-laptop
sony modprobe -v sony-laptop kbd_backlight_timeout=3 kbd_backlight=0

bu iki satırı çalıştırınca reboot yaptıktan sonra kapanacağı yazıyordu ancak öyle olmadı...
echo 0 | sudo tee /sys/devices/platform/sony-laptop/kbd_backlight
tee: /sys/devices/platform/sony-laptop/kbd_backlight: Permission denied
0


Bu da çalışmadı root ile giriş yaptım yine olmadı.

Not: Batarya çok saçma boşalıyor. %70 oluyor mesela kalan saati 3 saat gösteriyor. O sırada bir tuşa basıyorum %69 diyor kalan saat 2:30 felan oluyor.

seron

Laf kalabalığı yaptığım için özür dilerim, konu hakkında da detaylı bilgim yok. Ancak bundan bir iki yıl evvel internetteki haberlerden okuduğum kadarıyla, SONY VIAO marka laptopların batarya sorunu nedeniyle firma, bu ürünleri piyasadan toplatmıştı. Sorun, bataryaların anormal şekilde ısınması ve hatta yangın vakalarına neden olmasıydı.

Bu bilgi konuyla alakalı olmayabilir ama bir kenarda dursun. Belki kullandığınız marka-model ürün o ürün de olabilir.

lynxcode

@seron mesaj için teşekkür ederim. Benim laptop o modelden değil ama batarya sorunu da olabilir. Ben bu klavye fon ışığını kapatıp öyle zamanlama testi yapmadan bilemeyeceğiz. Sanırım benim makineye özgü problemler var. çünkü askubuntu'da da mesajıma henüz yanıt veren olmadı. :(

heartsmagic

Son modprobe komutu kalıcı değildir, aksine sistemi yeniden başlatınca o ayarlar uçar. Sen modülü o parametrelerle yüklediğinde ışık kapanıyor mu?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

lynxcode

Alıntı yapılan: heartsmagic - 20 Ocak 2016 - 21:46:40
Son modprobe komutu kalıcı değildir, aksine sistemi yeniden başlatınca o ayarlar uçar. Sen modülü o parametrelerle yüklediğinde ışık kapanıyor mu?
Hayır ışık hiç bir şekilde kapanmıyor. Askubuntu da söylenen her şeyi denedim ama malesef sonuç yok. Bu sys tem klasöründe neden değişiklik yapamıyorum.

heartsmagic

Eğer kapanmıyorsa ilgili modülleri o şekilde yüklemek fayda vermiyor demektir.  Gerçi o işlemlerde sonra sistem hata yürütmedi değil mi? "Şu sebeple modülü kaldıramadım" gibisinden.

sys altındaki dosyaya o şekilde veri yazabilmen lazım esasında. Parolanı soruyor mu o şekilde denediğinde? Sorması lazım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

lynxcode

Alıntı yapılan: heartsmagic - 22 Ocak 2016 - 02:27:23
Eğer kapanmıyorsa ilgili modülleri o şekilde yüklemek fayda vermiyor demektir.  Gerçi o işlemlerde sonra sistem hata yürütmedi değil mi? "Şu sebeple modülü kaldıramadım" gibisinden.

sys altındaki dosyaya o şekilde veri yazabilmen lazım esasında. Parolanı soruyor mu o şekilde denediğinde? Sorması lazım.
Aslında artık pek bir önemi kalmdı... Hayır sistem hata falan yürütmedi. Aslında sistemi kapatırken ubuntu'nun siyah ekranında bazen alakasız zamanlarda da hatalar oluyor ama onları yakalayamıyorum; hızlı geçiyor. Onlarla ilgilenmedim çünkü yeniden başlatınca gerek kalmıyor. Ama terminalde hiç hata mesajına rastlamadım. O komutu çalıştırınca şifre soruyor. Sudo ile çalıştırdım, Root login yapıp öyle çalıştırdım, chmod ile yetkilendirip öyle çalıştırdım, sonuç yok. Ancak artık bu konuya kafa yormamıza gerek kalmadı. Çünkü benim USB klavyem vardı. Bende onunla bir zaman testi yaptım ve sonuç yine iki saatten fazla değil. Şimdi diyeceksiniz ki "belki batarya normalde iki saat gidiyordur". Hayır arkadaşlar, batarya ilk adapteri çektiğimde kullanımı %79 (limitledim *) ve 3 saat diyor. Sanki laptop ta o haliyle hiç dokunmasam 3 saat gidecekmiş gibi. Sonra klavye ile bir şeyleryazıyım yada basit bir oyun çalıştırayım sadece saat düşeceği yerine saat ve yüzde hep beraber azalmaya başlıyor. Mesela oyun açılınca %78 2s oluyor oyun kapatılınca %77 2.50d (tabii bu süre sabit değil) ve yaptığım her şeyin bu şekilde etkileri oluyor. Yani kısacası batarya yüzdesi düşmeden saat gösterilmiyor veya sistem saat hesabı yapmıyor. %6 ya kadar böyle devam ederken %6 dan sonra çok daha yavaş düşmeye başlıyor. Ancak bir keresinde %6 ya kadar iki saat çalıştı ve yarım saat kaldı diyordu. İnternette gezinmeme rağmen öyle hızlı düştü ki power istatistiklerinden baktığımda çok dik bir eğri olduğunu gördüm. Yani iki saaten fazla hiç kullanamadım. Laptop mode tool, pm-utils ve cpu indicator ile sınırlamalar yapmış olmama rağmen sorun devam etmektedir.
Tek karşılatığım sorun bu değil daha önceden de forumda bahsetmiş olduğum sorunlar devam etmekte. Yani onlar için aslında geçici çözümler bulmuştum ki artık bunlar yetmiyor. Ubuntu deneyimim hüsranla sonuçlandı. Bunun sonucunda bu laptop için linux serüveninin sonuna gelmiş bulunmaktayım. Bazı yedeklemeler alıp Virtual box üzerinden daha düşük görsel arayüz ve ram tüketen linux dağıtımlarından birine geçeceğim. Askubuntu ya yazdığım soruya daha tam anlamıyla açıklayıcı ve sonuca götüren bir yanıt gelmedi. Bazı sorunların benim bilgisayarıma özgü olduğunu düşünmeye başladım internette de cevaplar yok.

* Bataryayı limitledim. Çünkü o zamanlar windows kullanıyorum ve vaio care mesajında limitlemem gerektiği yazıyordu. Bende windows üzerinden limitledim. ubuntu üzerinden de gerekti echo 80 | sudo tee  .../battery_care_limiter kodu üzerinde de kalvye ışığına benzer bir sorunla karşılaşmıştım ancak sanırım update edilince bu sorun çözüldü.

seron

Uzun bir paragraf olmasına rağmen sabırla ve zevkle okudum.

İlk mesaja bakınca gördüm ki, windows kullanırken sorun yaşamıyormuşsunuz... Bu bazı donanım sürücülerinin durumunu, Ubuntu'nun ağır gelebileceğini vb akla getiriyor.

Size Xubuntu tavsiye etseydik, bir de onu dener miydiniz? Daha hafif olması dolayısıyla sistem kaynaklarına daha az yükleneceğini ve batarya süresine olumlu etki edeceğini öngörüyorum. Şayet başarısız olursanız,

...

Bilmiyorum... :)

Tabi ki burada sorununuz bataryanın erken bitmesinden ziyade hesap hatalarıdır. Ancak bence tutarsız hesaplamalara bakmayıp, bataryanızın toplam süresine ağırlık verin.

Bataryanızın çok ısınıp ısınmadığından emin olun; daha önce konuşmuştuk, sorun bataryanın elektronik devrelerinden de kaynaklanabilir. Gücü sisteme sürerken devrelerin ani ısınmasıyla sistem de sapıtıyordur mesela.

İlle de Ubuntu şart değil derseniz bence Xubuntu'yu da bir deneyin derim.

lynxcode

Sabrınızı takdir ediyorum. :D Tabii ki, burada sadece batarya sorunum ve çözmek için çabalamalarımdan bahsettim. xfce ve lxde masaüstlerini deneyeceğim. Ama unity nin sisteme fazla yüklendiğini düşünmüyorum. Belki sadece ekran kartına yükleniyordur. Ekran kartımda optimus var ben intel 4000 kullanıyorum. Şuanda en fazla ram kullanan firefox 1 gb genel sistem kullanımı%50 ve 2g ram  kullanımı var. Biraz daha araştırıp sorun çözülür mü çözülmez mi ona göre düşüneceğim.

if

@lynxcode, daha önce açtığınız konulara şöyle bir göz gezdirdiğimde yaşadığınız sorunların Linux çekirdeği ile uyumsuz bir BIOS'tan kaynaklanabileceğini düşünüyorum. Bilgisayar için bir BIOS güncellemesinin olup olmadığına bakar mısınız?

seron

Alıntı yapılan: lynxcode - 22 Ocak 2016 - 23:16:47
(...) Şuanda en fazla ram kullanan firefox 1 gb genel sistem kullanımı%50 ve 2g ram  kullanımı var.
Bence olağandan daha yüksek.
Bilgisayarım:
intell 2x2.4ghz işleyetör
ram en dandiğinden yüksek seviye(!) marka 2gb ram
tümleşik, intell marka, tüm işleri işlemciye yıkan türden on board ekran çipi
linux nane(!)- tarçın(!) işletim sistemine, son derece ağır bir, sonradan kurma tema: delorean dark.

sonuç:

[eklenti yönetici tarafından silindi]

lynxcode

#11
Herkese teşekkür ederim arkadaşlar. @if'in dediği gibi bios'tan mı değil mi, netlik kazandığı zaman buraya bir şeyler yazarım buna bağlı olarak ubuntu'dan temelli değil ama dual boot'tan vazgeçeceğim. Windows 8.1 de bir kaç ayarlama yaptıktan sonra ubuntu'yu yedekleyip win'le devam ederim büyük ihtimal. Dual boot'un pek kullanışlı olmadığına karar verdim, sorunların çözümünde tembellik edeceğim içinde windowsla devam edeceğim.

@seron ben 64 bit kullanıyorum. i5-3.nesil 4gb ram var. ubuntu rahat haliyle 700mb, firefox youtube (flash player ) ile 900mb ram tüketimi. O zaman neden okadar olduğunu bilmiyorum ama benim bir sürü yerimim var araç çubuğumda. Diğer menülerle beraber 10000 felan yerimi var :D. belki onların aşırı tüketiminden olabilir. Ama genelde 64 bitler için bunlar normal diyorlar. windows 1.9gb yiyor windows için normal. çoğu gerekli araçlar.

@if bir uyumsuzluk sorunu olduğundan şüphelenmiştim. BIOS konusunda belli bir araştırma yapacağım. ona göre sonuçları yazarım. linux kernel 4. versiyon ama kesin versiyonunu bilmiyorum(şuan windowstayım).  BIOS versiyonunu bilmiyorum daha sonra bakıp ona göre yazarım