Dağıtım Tavsiyeleri ve Soruları

Başlatan if, 13 Eylül 2011 - 23:34:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

travego0403

@if
Gnome olursa iyi olur ama XFCE, LXDM  v.s... kabulümdür. Yeni arayışlarada açığım.  :)
Türkçe desteği olursa çok iyi olur, başında bir tek ben oturmayacağım. Evde duran eski bilgisayarıma kuracağım ve ailedekilerde kullanabilsinler. Kendim genellikle laptopumu kullanıyorum.
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

decent


if

@travego0403, Arch Linux'u her zaman öneririm. Bunun dışında hafif bir dağıtım peşinde olduğun kanısında olduğum için Peppermint'i deneyebilirsin. antiX olabilir. Bodhi Linux var E17'li.

Sitem

#103
CrunchBang de iyi bir seçim olabilir. Debian tabanlı, openbox+tint2, pcmanfm. Biraz uğraşmayla çok daha iyi bir duruma getirelebilir.  ;)

travego0403

Önerileriniz için teşekkürler.Vakit bulduğum zaman deneyeceğim, sonucu buraya yazarım. :)
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

smartb0y

#105
Mint Lisa Sistem Gereksinimleri
x86 işlemci (Linux Mint 64-bit, 64-bit bir işlemci gerektirir. Linux Mint 32-bit, 64-bit ve 32-bit işlemcilerde çalışabilir).
512 MB RAM (Rahat kullanım için 1GB gerektirir).
5 GB disk alanı
800x600 Çözünürlük Destekleyen Ekran Kartı
CD/DVD Sürücüsü veya USB-Girişi

Oceiric Ocelot Sistem Gereksinimleri
x86 işlemci 700 MHz
384 MB RAM (Rahat kullanım için 1GB gerektirir).
5 GB disk alanı
1024x768 Çözünürlük Destekleyen Ekran Kartı
CD/DVD Sürücüsü veya USB-Girişi


Ekran Görüntüleri

Mint Lisa

Tam Ekran Görüntü : http://www.linuxmint.com/pictures/screenshots/lisa/lisa_light.png

Oceiric Ocelot


Konuyla birlikte sormak istediğim bir şey var..
Benim donanım özelliklerim :

*2.4 GHz Celeron İşlemci
*768 MB DDR Ram
*500 GB Disk Alanı
*nVidia GeForce 6200A 512 MB VGA Ekran Kartı
*CD/DVD-RW Combo ve USB Girişi

Bu sistemde Ubuntu kurulu.. Linux Mint'la daha fazla performans alabilir miyim?

decent

@smartb0y,
Her iki dağıtımı da (32 bit) yükleyebilirsin, çok fark olmayacaktır.

Gnome-Klasik veya Ubuntu 2D ile gayet güzel performans sağlayabilirsin.

smartb0y

@decent, başlığın taşınması ve cevapların için teşekkür ederim.

enbilulu

#108
Ben dağıtım için öneri almak istiyorum.

Öncelikle bilgili bir kullanıcıyım (genel manada).
Linux'ta Ubuntu ve Arch kullandım. Toplamda 7-8 aylık bir kullanma sürem var.

Sistemlerde işlevsellik en önemsediğim ve sevdiğim konulardan biri. Mesela bilgisayarı açar açmaz mailleri kontrol etme, msn açma, belli chat kanallarına girme, laptopun imleçsüreri pasif hale getirme işlemlerinin sorunsuz ve hızlı bir şekilde yürümesini isterim.

Kesinlikle olmasını istemediğim şey format. Yeni sürüm, donanım değişikliği ve hatta tamamen farklı bir donanıma işletim sisteminin taşınabilmesini isterim. İlk kurulum süreci benim için önemsizdir. Gerekirse 3-4 ay boyunca ayarlar için uğraşabilirim; fakat bu süreç sonunda fazla uğraşmayı istemem. Mesela programları kendim derlemeyi istemem.

Projenin sağlamlığı da önemli, yani tamam süper bir dağıtım tam bana göre, ama yarın öbür gün bu proje duraksar mı diye çekincem olmaması lazım.

Türkçe destek önemli değil, yeterli İngilizcem var. (Soru sormak için Türkçe kaynak, forum, IRC var zaten.)

Gnome Shell masaüstünü seviyorum ve kesinlikle (şu an itibariyle) başka bir masaüstü düşünmüyorum. Diğerlerinden bir atak gelmediği sürece.

Python ve Java programlama ile ilgileniyorum ve css html kodlaması yapıyorum.

Kullandığım sistemi ayrıntısına kadar öğrenmesem bile bir süre sonra (3-4 yıl kadar) sisteme dair, olup biten hakkında bilgi sahibi olmayı isterim.

Açık kaynak, özgür yazılıma gönül vermiş biriyim; yine de Adobe Flash, mp3 gibi yeri doldurulamayan şeyler için fazla kasmanın manası yok bence. Mesela Photoshop yerine Gimp öğrendim; fakat gerçekten berbat veya iş görmez bir yazılımı sırf özgür diye kullanmam.

Yenilikleri önemserim. Bulut sistemler gibi.


Umarım bunlar belirleyici olabilir. Eğer kafasında soru işareti olan varsa cevaplayabilirim. Ve lütfen "Ubuntu, Fedora, Arch, Linux Mint gibi dağıtımlardan birini kullanabilirsiniz." diye yazmayın lütfen, çünkü 5 tane dağıtım söylüyorsunuz da bunlardan hangisi olacak orada zorlanıyorum.

eribol

Alıntı YapUmarım bunlar belirleyici olabilir. Eğer kafasında soru işareti olan varsa cevaplayabilirim. ve lütfen ubuntu, fedora, arch, linux mint gibi dağıtımlardan birini kullanabilirsiniz diye yazmayın lütfen, çünkü 5 tane dağıtım söylüyorsunuz da bunlardan hangisi olacak orda zorlanıyorum.
Ubuntu ve arch kullandığınızda sizi rahatsız eden ne oldu mesela? Bunlar sizi tatmin etmedi mi? Niçin?

alquirel

#110
Alıntı yapılan: enbilulu - 06 Aralık 2011 - 22:44:41
* Öncelikle bilgili bir kullanıcıyım(genel manada)
* Linuxda ubuntu ve arch kullandım. Toplamda 7-8aylık bir kullanma sürem var.
* İlk kurulum süreci benim için önemsizdir. Gerekirse 3-4 ay boyunca ayarlar için uğraşabilirim.
* Türkçe destek önemli değil yeterli ingilizcem var.

Bence bu vasıflarda birisinin dağıtım önerisi istemekten çok dağıtım tavsiyesinde bulunan biri olması lazım.

Alıntı Yap
Açık kaynak, özgür yazılıma gönül vermiş biriyim yinede adobe flash, mp3 gibi yeri doldurulamayan şeyler için fazla kasmanın manası yok bence. Mesela photoshop yerine gimp öğrendim fakat gerçekten berbat veya iş görmez bir yazılımı sırf özgür diye kullanmam.

Bu kısım hiç uygun olmamış, GIMP'e alışamamış, aradığınızı bulamamış olabilirsiniz ama gerçekten berbat veya iş görmez bir yazılım diye nitelendirilmemesi lazım.

heartsmagic

Sanırım berbat yorumu Gimp için değil, yazımdan kaynaklanan bir sorun gibi :) Ben şöyle anladım "PS yerine Gimp öğrendim kullanıyorum, ancak illa özgür olacak diye başka türlü çok da işimi görmeyen uygulamalara geçemem."

@enbilulu, ben de @eribol'a benzer bir soru soracağım ne yazık ki. Bilgileri vermişsin ama neden dağıtım değiştirmek istediğini yazmamışsın. Neden Arch veya Ubuntu değil şu durumda örneğin? Zira istediklerini ikisi de sağlıyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

enbilulu

#112
"PS yerine Gimp öğrendim kullanıyorum, ancak illa özgür olacak diye başka türlü çok da işimi görmeyen uygulamalara geçemem."
Bunu anlatmaya çalıştım. Kusura bakmayın Türkçeyi biraz geç öğrendim.

Açıkçası ikisinde de aman aman bir sorun yaşamadım. Yani o veya bu dağıtım olması şu an için önemli değil. Fakat ileride bilgi düzeyim artınca elbette birindeki eksiklikleri fark edeceğim.

Yaşadığım sorunlar veya değiştirmek için önemsiz konular ise: Ubuntu'nun Unity'i varsayılan olarak alması, bundan dolayı Gnome Shell'e verdiği önem konusunda şüpheliyim. Fazla güncelleme yapmadım; fakat şöyle bir şeyle karşılaştım: Bu normalde olması gereken mi; yoksa bende hata mı oluştu, emin değilim. Kurulumdan sonra istediğim programları ve ayarları yaptım ve işime yaramayan (varsayılan olarak gelenlerden) programları sildim. Sonra sistemi güncellediğim zaman varsayılan programlar tekrar yüklenmişti. Her seferinde bu oluyorsa her seferinde uğraşmak istemem açıkçası.

Arch'ta canımı sıkan şeyler ise: İlk başta kurulum yaparken wireless ile yapamadım. Mecburen gidip kablolu bağlantı olan bir yer aradım, dernek dernek dolaştım bunun için. Neyse kurulum falan derken her şeyi tamamladım. Güncelleme ayar falan derken epey sorunla karşılaştım; fakat Wikileri sayesinde çözdüm hepsini ve her geçen gün ayarlamalar ve programlar için daha az vakit harcadığımı fark ettim. Yani ortalama 5-6 hafta içinde tam bana göre bir sistem çıkardım. Arch'ta yapısal olarak bazı çekincelerim var. Öncelikle çok yeni bir dağıtım. Arkasında bilgili bir kullanıcı kitlesi var; fakat Ubuntu, Fedora gibi bir şirket veya Debian gibi bir kullanıcı altyapısı yok. Her ne kadar Distrowatch falan yükselme yapsa da bundan 2-3 yıl sonra ortadan kaybolma ihtimali olan bir dağıtım gibi geliyor bana.

eribol

#113
Alıntı YapÖncelikle çok yeni bir dağıtım. Arkasında bilgili bir kullanıcı kitlesi var fakat ubuntu, fedora gibi bir şirket veya debian gibi bir kullanıcı altyapısı yok. Her nekadar distrowatch felan yükselme yapsada bundan 2-3 yıl sonra ortadan kaybolma ihtimali olan bir dağıtım gibi geliyor bana.
Yeni mi? 10 yıllık bir sistem yeni mi? Debian'dan aşağı kalır bir kullanıcı altyapısı yok. Hatta bana göre çok daha iyi bir topluluk var. Debian "ağır abi" imajından dolayı daha oturaklı görünse de Arch kullanıcıları kendi amaçlarından dolayı esnek bir yapı sunar. Distrowatch'ta (ki benim pek dikkate aldığım yer değildir) sürekli artan bir ivmeye sahip birkaç dağıtımdan biridir Arch. Debian'la birlikte hurd çekirdeğini sunabilen ikinci büyük dağıtımdır kendisi.

lnx

Alıntı yapılan: Sitem - 16 Kasım 2011 - 23:52:03
CrunchBang'de iyi bir seçim olabilir. Debian tabanlı, openbox+tint2, pcmanfm. Biraz uğraşmayla çok daha iyi bir duruma getirelebilir.  ;)
Hiç uğraşmadan da, gelen sistem fena değil  :D

heartsmagic

@enbilulu, @eribol'un dikkat çektiği üzere :)
Alıntı YapUbuntu Initial release   20 October 2004; 7 years ago
Alıntı YapArch Linux Initial release   March 11, 2002

Evet, Ubuntu'nun yeri ayrı, arkasında kocaman bir şirket var ama Arch Linux da beni şaşırttı. Zira, bundan seneler önce Arch için "bir süre sonra kaybolabilir" yorumunu yapmıştım bir yerlerde. Evet kullanıcı sayısı olarak çok bir yerlere gelemese de hâlâ güzel güzel yoluna devam ediyor kendisi. Zaten kullanıcı sayısını da çok düşünen bir dağıtım değil, amaçları o değil yani geliştiricilerin.

Ubuntu için yorum yapayım. Unity öntanımlı masaüstü olsa da Gnome Shell'e destek gayet güzel. Önem konusu için nasıl düşündün bilemiyorum. Ayrıca Gnome Shell, Ubuntu üzerinde nasıl gayet güzel kullanılıra en güzel örnek bu forumdaki sabit Shell başlıklarıdır.

Diğer konu tam olarak ne yaptığına bağlı. Hangi paketleri kaldırdın mesela? Bazı paketler zaten tamamen kaldırılamaz sistemden, kaldırsan bile sorun açar. Fakat kendiliğinden kurulduğunu ben pek görmedim şu güne kadar.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

enbilulu

#116
Kaldırdığım programlar empathy, banshee gibi programlar. Galiba o zaman benim sistemde bir terslik olmuş.

Hund çekirdeği meselesini ilk defa duydum. Bunu bilmek Arch'ı gözümde biraz yükseltse de gidip o çekirdeği kullanmayı şimdilik düşünmüyorum. Pek fazla yaygın olan bir sistem değil.

Nedense halen Arch ve Ubuntu arasında kaldım. Allah'tan Fedora gibi başka sistemleri kullanmadım; yoksa onlara da kafam takılırdı.

erdaltaskesen

#117
Ben de ikisi arasında kalan biri olarak sana şunu önereyim. Eğer Arch kurulumunu yapabiliyorsan onu kur pişman olmazsın. Yok beceremedim Ubuntu kur ve kullanmaya devam et. Açıkcası ikisinin hedef kitlesi farklı olmasına rağmen ikisinde de sorun yaşamayıp ileriki zamanlarda da kullanabileceksin.

Ben Laptop'umdaki wireless kartını tanıtmada sorun yaşadığımdan ve elimde kablolu bağlantı imkânı olmadığından dolayı Ubuntu kurdum. Benim için bu değişmez değil. Yani bu akşam sıkılıp tekrar Arch kurabilirim ki bence olması gereken bu. Eğer bir dağıtıma körü körüne bağlanırsanız ileride çıkabilecek senin için çok daha işlevsel dağıtımları denemekten korkar olursunuz.

heartsmagic

@enbilulu, Hund değil de Hurd diyelim o çekirdeğe biz :) Ayrıca şimdilik hiç girişme oralara zira senin konun farklı bir çekirdek değil, dağıtım.
@erdaltaskesen, kendisi zaten bu iki dağıtımı da biliyor, kurmuş kullanmış.

@enbilulu, senin şu aşamada dağıtım değiştirmene gerek yok. Eğer hemen her şeyi hazır gelen bir şey istiyorsan Ubuntu'da, yok kendim yapılandırayım çoğu şeyi diyorsan Arch'ta kal. Şu anlattıklarından dağıtım değiştirmeni gerektirecek bir sebep göremiyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

atilla ulubey

pc özellikleri 384megabyt ram 128 megabayt ekran kartı intel celeron işlemci 1.60 ghz daha önce xubuntu kullandım hiç memnun  kalmadım pc yi  kastı sadece internette gezinmek video izlemek müzik dinlemek ve internet oyunu ve facebook oyunu oynamak için hafif linux işletim sistemi arıyorum çok hafif olsun görsellik fazla önemli değil

alquirel

Alıntı yapılan: atilla ulubey - 11 Aralık 2011 - 14:22:01
pc özellikleri 384megabyt ram 128 megabayt ekran kartı intel celeron işlemci 1.60 ghz daha önce xubuntu kullandım hiç memnun  kalmadım pc yi  kastı sadece internette gezinmek video izlemek müzik dinlemek ve internet oyunu ve facebook oyunu oynamak için hafif linux işletim sistemi arıyorum çok hafif olsun görsellik fazla önemli değil

@atilla ulubey, iletinizi "Dağıtım Tavsiyeleri ve Soruları" başlığına taşıdım.
Buradaki iletileri okuyunuz öncelikle.

Yine de arkadaşlar sorunuzu cevapsız bırakmayacaktır ;)

if

@atilla ulubey, ArchBang, CrunchBang, Bodhi Linux ve Linux Mint Fluxbox Edition 9 dağıtımlarını kullanabilirsiniz. Biraz kişiselleştirmeyle daha da az ram kullanır hale getirebilirsiniz.

atilla ulubey

#122
if peki sen bunların içinden hangisini önerirsin?


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 11 Aralık 2011 - 15:34:53

linux mint fluxbox 8 in Türkçe desteği var mı?

cerencalici

Alıntı yapılan: atilla ulubey - 11 Aralık 2011 - 14:22:01
pc özellikleri 384megabyt ram 128 megabayt ekran kartı intel celeron işlemci 1.60 ghz daha önce xubuntu kullandım hiç memnun  kalmadım pc yi  kastı sadece internette gezinmek video izlemek müzik dinlemek ve internet oyunu ve facebook oyunu oynamak için hafif linux işletim sistemi arıyorum çok hafif olsun görsellik fazla önemli değil

Lubuntu'yu denediniz mi acaba?
Bilgisayarımın özellikleri düşük olduğu için Ubuntu Karmic'ten Lubuntu'ya geçtim; gayet de memnunum. Ancak oyun oynamayı hiç denemedim. Yine de şu linkleri vereyim size:

https://help.ubuntu.com/community/Lubuntu#System_requirements
https://help.ubuntu.com/community/Lubuntu/GetLubuntu
Backspace tuşunu kırdım, mutsuzum. :S

SrdrKcmz

Arkadaşlar ben PcLinuxOs kullanıyorum. Bütün masa üstlerine destek sağlıyor. Tabi baş aktör olarak da KDE kullanılıyor. Çok iyi ve sağlam bir dağıtım. Yalnız şunu merak ediyorum. PcLinuxOs kimler tarafından destekleniyor. Projenin bitme olasılığı nedir? Bu dağıtım kimlerin ürünü. 1-2 yıl sonra yarı yolda beni bırakır mı?