Windows'tan Linux'a geçiş sebebiniz nedir?

Başlatan heartsmagic, 14 Ağustos 2008 - 00:57:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Linux'a geçiş sebebiniz nedir?

Açık kaynaklı ve özgür olduğu için
Windows'un sorunlarından ötürü
Ücretsiz olduğu için
Hızlı ve kararlı olduğu için
Deneme amaçlı/meraktan ötürü
Politik nedenlerle
Janjanlı olduğu için
Windows'tan bıktığım için
MS/Windows'u sevmediğim için
Kişiselleştirilebildiği/özelleştirilebildiği için
Diğer
Korsan yazılım kullanmaya zorlamadığı için
Sağladığı geniş yazılım alternatiflerinden ötürü
Güvenlik

kalkan1973

1989 yılında bilgisayarla ilk tanıştığımda o zaman DOS ve WİNDOWS 2.0 vardı. Ve en çok kullandığım program PİWİ idi. ( word ) benzeri... 1993 te kendi bilgisayarımızı aldığımızda DOS 6.22 yüklü gelmişti. Kurcalamayı komut yazmayı çok seviyordum. En azından yaptığım şeyin ne olduğunu bilgisayarın ne yaptığını görüyordum. 15 yıl windows'un her yerini ezberledim. Çökmeler virüs kapmalar bağlantı kopmaları bu yüzden iş yerinde kavgalar yazıcı tıkanır yazdırmaz vs vs vs. 2004 yılında LİNUX'u araştırmaya başladım. 2008 yılı başlarında UBUNTU ve PARDUS la denemeler yaparak birkaç ay geçirdim. 2008'in yaz aylarında PARDUS 2007.3 le tamamen LİNUX'a geçtim. Hele PARDUS 2008.2 KDE 3.5 hala hafızamda zevkle hatırladığım ve kullandığım sistemdir. 2009 da da buraya üye oldum. 5 yıldır maceram devam ediyor. Üstelik o yıllarda LİNUX kurmak ayarlamak eksik donanım tanıtmak bağlantı kurmak UÇBİRİM de elbecerisi komut ve anlamlarını iyi bilmeyi gerektiriyordu. Bugünkü kadar gelişmiş de değildi. Yani pes etmek kolaydı. Şimdi ne var takıyorsun çalışıyor...Çoğu eklenti mevcut. Ne arasan var. Zenginlik açısından WİNDOWS'u çok gerilerde bıraktı.

LİNUX KENDİ EVİNİ KENDİN DEKORASYON YAPMAK GİBİ... HEM DE İSTEDİĞİN GİBİ ZEVKİNR GÖRE...
WİNDOWS DA İSE EVE USTA ÇAĞRIYORSUN NE MALZEME KULLANDIĞI BELİ DEĞİL SÜSLÜ AMA ALTINDA NE VAR BİLİNMEZ. MESELA ( BÖCEK )  FALAN...
Evde İşte her yerde Linux

salix

İşiniz "bilgisayarla" ise bunu öğrenmenin en doğru yolu linux'tan geçiyor. Balık vermiyor, balık tutmayı öğrenmek zorunda kalıyorsunuz. İşin güzel tarafıda bunu kullanan her insan size biraz benziyor. Yüzlerce, binlerce dolarınızın cebinde kalmasınıda sağlıyor. Orası ayrı... Zorbalığı sevmiyorsanız, Teknoloji kavramının zorbalaşmasına karşı en güzel çözüm linux.
İnsan olma şerefine nail oldu ama muktedir olamadı.

firetux

Alıntı yapılan: eren - 14 Ağustos 2008 - 23:18:39
Microsoft zaten Linux ile ilgileniyor. Novell ile ortaklar, ayrıca Linux üreticisi irili ufaklı firmaları satın aldılar. Bunun dışında MS'in Linux üzerine çalıştığı bir bölümüde mevcut. Microsoft, uygulamalarının Linux sürümlerini çıkartmak ve Linux dağıtımlarına da MS ürünlerini sokmak için Novell ile birlikte çalışıyor, kısa zaman içerisinde MS Office Linux sürümü çıkartılacak.

Söylentilere ve sağlam kaynaklara göre MS Linux sürümü çıkartılacak, bu çalışmanın yine Novell ile birlikte yürütüldüğü söyleniyor. (2010 ya da 2011 gibi)

Özellikle MS, ABD'de Linux üzerine kurumsal destek veren firmalarıda bünyesine katmaya başladı. Bütün bunlar gösteriyor ki MS, Linux'a önem veriyor ve ciddi bir rakip olarak görüyor.

Dipnot: Ubuntu'nun arkasındaki esas gücün MS olduğu söylenip durur, hatta espri konusu bile olur. Diğer popüler dağıtımların arkasında MS'in olmadığını kim biliyor?
Az önce şu mesajı gördüm ağızım açık kaldı  :o
Ne biçim bir düşünce tarzıdır bu ? ;D

kalkan1973

Windows'u Linux'a benzetmeye çalışıyorlar. Ben onu görüyorum sadece...
Evde İşte her yerde Linux

Alman

Windows XP 32bit kullanmaktaydım. 2006'dan beri kullandığım dell 1300 laptopu kullanıyorum teknik servis yüzü görmemiş bir dizüstüne sahibim. Pop-upı engellememe rağmen çıkıyordu, anasayfayı ayarladığım halde babylon sitesi olarak ayarlıyordu üstelik silmeme rağmen. Çok sinir bozucu bir durum garanti internet şubesi,twitter'a giremiyordum. Sertifikasına güvenilmiyor demesi çok şaşırttı beni !! :S Antivirüs kullanmama rağmen silinmiyordu,görev yöneticisinde bilmediğim veya anlamadığım bir çok program çalışıyordu ve kaldırılamıyordu ve haliyle çok kasıyordu,flash belleğine tuttuğum günlük silinmişti,bir tek oyun için açıyorum. Ubuntuda wine ile deniyorum fakat başarısız oluyorum. Oynadığım oyunlar 2 tane ; Fm2008 ve Counter Strike çünkü diğerlerini oynayamıyorum. Çünkü eski makina ama yıllardır yetiyor.  8) 

ahmet_matematikci

♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

OtakuMan

#306
Biraz merak biraz yeni bir şeyler deneme isteği. Windows 8 kullanıyordum ve Windows Explorer'ın sürekli çökmesi beni usandırmıştı. Sıkılmıştım da hem Windows'tan. Ancak tam bir RYO bağımlısı olduğumdan da Windows'u bırakamıyordum. Windows 7'de daha önceden Ubuntu maceralarım olmuştu ancak kısa süreliydi "Nasıl olsa Windows var. Zor durumlarda ona geçerim" kafası anlayacağınız. Bir de tam bir özelleştirme manyağıyım. Yani kullandığım her şey bana özel modifiyelidir ancak Windows'ta bayağı zor oluyordu bu.

En sonunda yaklaşık bir hafta önce "EYTERE BEA!" diyerek Ubuntu'yu kurdum bilgisayara ve Windows'tan uzak bir yaşam sahibi oldum. Annem ve 9 yaşındaki kardeşim bile sorunsuz kullanabiliyor bilgisayarı, sorun yok. Ayrıca Python programlamaya başladım sayesinde. Benim gibi "ben yeteneksizim" diye düşünüp depresyona giren bir ergene ilaç gibi geldi. Anlayacağınız özgür olmak bir yana bir de psikolojik tedavim için kullanma olanağı buldum Linux'u :3

Bir de Wine ile istediğim oyunları kurmayı becerebilirsem daha öldürseler Windows'a dönmem.

Edit: Biraz "ergen" gibi durabilirim ancak Linux hayatın anlamı gibi. Bir şey araştırırken başka bir şey buluyorsun ve onu da araştırıyorsun. Böyle böyle tahrik oluyor gibi oluyorum. Ne güzel bir duygu lan bu <3
Official Blog
This is my planet

ÇÜNKÜ KAMBAK OLMAK BUNU GEREKTİRİR

xwes

İş öyle bir hal alıyor ki bir süre sonra bazı şeyleri linux üzerinde daha kolay yaptığınızı farkediyorsunuz.
Örneğin: geçtiğimiz aylarda bir aarkadaş bir video hazırlamak istedi. Sevgilisinin ve kendisinin resimlerini içerecek bu videoyu sinemda film gösteriminden hemen önce yayına sokacaktı ve bu şekilde evlilik teklifi yapacaktı.
Şimdi böyle bir iş için insan tutp da program satın almak istemez.
Winzortta bu işi yapmak için google'da uzun süre aranma yaptım ancak adam akıllı ücretsiz bir şey bulamadım. Mecburen ücretli yazılımları indirip seri no, aktivasyon vs gibi hilebazlıklara başvurdum Bazıları virüslü bazıları kandırmaca çıktı. Bazıları çalıştı ama onlar da aşırı profesyonel/karışık idi (sony vs.den bahsediyorum)
En sonunda geçtim linux tarafına kdenlive ile tam istediği gibi bir video hazırladım ve sinemada gösterime girdi. Evlilik teklifi kabul edildi. Nişanları yappıldı. önümüzdeki ay düğün var :)

Arzales

Ubuntu her yerde iyi performans sağlıyor

Atom işlemcili 2005'ten kalma bir notebookum vardı, windows zaten öldürmüştü ve bilgisayar windows ile aşırı yavaş çalışıyordu. Bende wibu ile ubuntuyu yükledim ve gerçekten iş görür performans verdi, rahatça video izleyebilir, görüntülü konuşma yapabilir hale geldim.

Ubuntu bedava

Hadi baklaım windowsu ubuntu gibi cracksiz kullanmayı deneyelim. Winows 300 dolar, oficce 150 dolar, adobe fotoğraf düzenleme yazılımı 250 dolar. İki asgari mağaş etti :). E okadar param olmadığı için crack kullanıyordum ama crack kullanmaktan da bıkmıştım. Ubuntuya geçtim, ubuntu bedava, Lİbreoficce bedava, Gimp ve daha nicesi "BEDAVA" :).

Güvenlik

Windowsu aldık bide pahallı yazılımlarla onu koruyacağız, yok ya kendini koruyamayan işletim sistemini kim ne yapsın. Ubuntuya virüs girdiği bile görülmemiş :D Hem her şeyi bana sorması hoşuma gidiyor. Windowsta yüklediğim uygulamalar arkada her şeyi yapabiliyordu ve bu işlemleri durdurmak çok zordu (Tollbar yüklemeleri hele beni en çok sinir eden şeydi).

Hızlı uygulama yükleme, güncelleme

Bunun dışında geçme sebebi değilde bağlayan sebepler arasında terminal ve uygulama mağazası var. Terminal ile uygulama kurma işi çok hoş mesela. Windowsta ara uygulamayı, sonra düzgün bir ,bağlantı bul bide o ,bağlantı rapidshare gibi sitede çıksın 2 saat yavaş indir, burada bir satırlık kodla arka planda hızlıca kuruyor :D Güncellemek için ise bir tıklama yeter...

Görünümü Çok Hoş

Windowsun görüntüsü çok berbat ve kişiselleştirmek neredeyse imkansız. Ubuntu ise kalitesini giriş ekranından belli ediyor. Açıkçası pc de MAC OS kalitesi (Görüntü olarak).
Karşı karşıya kaldığınız aşılması güç problemleri mevcut düşünce yapınızla çözemezsiniz. Çünkü bu problemler, mevcut düşünce yapınızın ürünüdürler.

Eğer bir şeyi basitçe anlatamıyorsan, yeterince iyi anlamamışsın demektir.


Albert Einstein

0xdeadbeef

Acik kaynak kodlu oldugu icin tabi ki de...
Amac balik vermek degil, balik tutmasini ogretmek...

enbilulu

İlk öncelikle benim tanımladığım kullanıcı kelimesi son kullanıcı kelimesinin daha geneli olarak düşünebilirsiniz. Kullanıcı: programcı, tasarımcı, facebook delisi, yazar vs herhangi biri olabilir.

Bu açıdan düşünüldüğünde neden Linux tercih ediyorsunuz veya insanların neden tercih ettiğini düşünüyorsunuz?
İlk cevap benden gelsin.


- Virüslerden korunmak için (YALAN)
- Sistemim daha kararlı olduğu için (YALAN)
- Lisans ücreti ödememek için (Benim için KISMEN DOĞRU. Aslında laptop'umu alırken Windows 8 önyüklü aldım. Fakat harddisk'i değiştirince işler karıştı. Windows 8 SL denilen saçma sapan bir lisans dolayısıyla sıfırdan kurulum yapamıyorsun. Microsoft destek hattı ve Asus yetkili servisi ile günlerce kavga ettikten sonra sonuç HÜSRAN)
- Örgürlük için (KISMEN YALAN. Tamam işletim sistemimiz açık kaynak özgür fakat Stallman gibi yaşamadığımız sürece bir şekilde özgürlüğümüzden vazgeçmemiz gerekiyor. İnternette kullandığımız bir çok servis'e kendi elimizle bir çok şeyi veriyoruz zaten)
- Gerekli yazılımlar hazır kurulu gelir (Benim için YALAN. En az bir Windows makina kadar harici yazılım kurmam gerekiyor. Tek farkı önceden hazır bir listem olduğu için tek satır ile hepsini aynı anda yükleyebiliyor olmam)
- Sürücüleri kurmayı unutun (YALAN. Fn tuşları, ekran kartı için ne kadar uğraştığımı bir ben bilirim. + zaten önyüklü geldiğinden dolayı bütün sürücüler yüklenmiş oluyor. Ki öyle olmasa bile Sıfır kurulumdan sonra bir tek Ekran kartı sürücülerini yüklemem gerekti.)
- Yazılımı tek Tıkla güncelleyin (DOĞRU. Windows Store gibi uygulamalar geliştikçe bu da önemsiz olacak.)
- Yasal Yazılım kullanabilme (KESİNLİKLE DOĞRU. Belkide önümdeki en büyük avantaj bu. Zira başkalarının emeklerini önemseyen biriyim.)
- Windows'un yavaş olması (YALAN. Şu ana kadar Windows 7 ve 8 ile yaşadığım performans deneyimini hiç bir yerde bulamadım.)



Yukarıda bahsettiklerim dışında ve genel geçerliliği olmayan şeyleri düşünürsek (güvenlik, hız, performans) siz neden Linux kullanıyorsunuz?


ercnynr

Neden Linux? Zaten hepsini açıklamış. Size göre yalan olan bize göre doğru olabilir. Örneğin ben windowstaki gibi çoğu programı kurmadım ve bir sürü driver ile uğraşmadım. Hemde hız açısından windowstan daha hızlı ve sorunsuz kullanıyorum.

furkankalkan

Alıntı yapılan: enbilulu - 28 Haziran 2013 - 11:17:07
İlk öncelikle benim tanımladığım kullanıcı kelimesi son kullanıcı kelimesinin daha geneli olarak düşünebilirsiniz. Kullanıcı: programcı, tasarımcı, facebook delisi, yazar vs herhangi biri olabilir.

Bu açıdan düşünüldüğünde neden Linux tercih ediyorsunuz veya insanların neden tercih ettiğini düşünüyorsunuz?
İlk cevap benden gelsin.


- Virüslerden korunmak için (YALAN)
- Sistemim daha kararlı olduğu için (YALAN)
- Lisans ücreti ödememek için (Benim için KISMEN DOĞRU. Aslında laptop'umu alırken Windows 8 önyüklü aldım. Fakat harddisk'i değiştirince işler karıştı. Windows 8 SL denilen saçma sapan bir lisans dolayısıyla sıfırdan kurulum yapamıyorsun. Microsoft destek hattı ve Asus yetkili servisi ile günlerce kavga ettikten sonra sonuç HÜSRAN)
- Örgürlük için (KISMEN YALAN. Tamam işletim sistemimiz açık kaynak özgür fakat Stallman gibi yaşamadığımız sürece bir şekilde özgürlüğümüzden vazgeçmemiz gerekiyor. İnternette kullandığımız bir çok servis'e kendi elimizle bir çok şeyi veriyoruz zaten)
- Gerekli yazılımlar hazır kurulu gelir (Benim için YALAN. En az bir Windows makina kadar harici yazılım kurmam gerekiyor. Tek farkı önceden hazır bir listem olduğu için tek satır ile hepsini aynı anda yükleyebiliyor olmam)
- Sürücüleri kurmayı unutun (YALAN. Fn tuşları, ekran kartı için ne kadar uğraştığımı bir ben bilirim. + zaten önyüklü geldiğinden dolayı bütün sürücüler yüklenmiş oluyor. Ki öyle olmasa bile Sıfır kurulumdan sonra bir tek Ekran kartı sürücülerini yüklemem gerekti.)
- Yazılımı tek Tıkla güncelleyin (DOĞRU. Windows Store gibi uygulamalar geliştikçe bu da önemsiz olacak.)
- Yasal Yazılım kullanabilme (KESİNLİKLE DOĞRU. Belkide önümdeki en büyük avantaj bu. Zira başkalarının emeklerini önemseyen biriyim.)
- Windows'un yavaş olması (YALAN. Şu ana kadar Windows 7 ve 8 ile yaşadığım performans deneyimini hiç bir yerde bulamadım.)



Yukarıda bahsettiklerim dışında ve genel geçerliliği olmayan şeyleri düşünürsek (güvenlik, hız, performans) siz neden Linux kullanıyorsunuz?




Göreceli kavramlar üzerinde konuşuyoruz farkındaysanız. Kime göre doğru kime göre yanlış  ?

Bilgisayar bilgleri neredeyse 0 olan birkaç bayanın kullandığı okul aile birliği bilgisayarına istek doğrultusunda Linux kurmuştum. Onun üzerinden konuşursak hayatlarında nelerin değiştiğini şöyle özetleyebilirim:

-Virüsler:
Öğretmenlerin flashlarındaki nereden geldiği belli olmayan saçma salak virüsleri arındırmak için okuldaki tek linux makina olan bunu kullanıyoruz. Siz şimdi antivirüs diyeceksiniz ama okul ortamında doğru düzgün güncelleme bile alamayan antivirüs programları daha kendilerini koruyamıyorlar. Hadi korudu diyelim, eski pclerde zor zar çalışıyor bu tür programlar. Aynı işlemi elle max 15 dkda halledebiliyorum.

-Kararlılık:

Bu makinaya otomatik olarak güncelleme yapan bir cron servisi ekledim,  Sessiz bir şekilde arkaplanda çalışarak sistemi sürekli güncel tutuyor. Bu da bi nebze kararlılık konusunda büyük bir etken.
Bir de bizim kütüphanedeki Internet Explorera basınca donan çöken kilitlenen XP yi görseniz, tam bir KARARLILIK ABİDESİ :)
-Lisans ücreti:

Bu okulda pek sorun olmuyor çünkü içinde bi ton ekleme ve çıkartılma yapılan keyi içinde crackli ve virüslü XP ler kullanılıyor okulda genelde. Fakat yine de tonla lisans parası ödüyoruz. Linux ve açık kaynak kodlu diğer işletim sistemlerini kullanmanın milli bir tasarruf getireceği kanısındayım.

- Sürücüleri kurmayı unutun:

Bu makina 7 yıllık bir bilgisayar olduğu için windowsa gerekli sürücüleri internette bulmak çok ama çok zor. Fakat Linux sürücüleri eski donanımları çok iyi tanıdığı için kurulum sonrasında hiçbir sorun çıkmadı. Hiç
bir sürücü kurmam gerekmedi.

- Windows'un yavaş olması:

Format atmadan önce bu makinada Lisanslı bir XP vardı. Tabi format atmam için önce bilgisayarı normal yoldan kapatmam gerekiyordu. İnan ki windows kapanana kadar kantine inip bir kahve alıp yukarı çıktım. Çıktığımda windows kapanmıştı :) Şimdi ofisten tut internette gezinmeye kadar tüm işlerini normal bir hızda yapabiliyorlar.


Dediğim gibi, bir işletim sisteminin verebileceği kullanıcıların ondan ne beklediğine bağlıdır.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

ercnynr

Alıntı yapılan: dewilman - 28 Haziran 2013 - 12:25:16
Dediğim gibi, bir işletim sisteminin verebileceği kullanıcıların ondan ne beklediğine bağlıdır.

Bu söze kesinlikle katılıyorum.

ekremsenturk

Herkes istediğini kullanabilir ve bunun için de hiç bir bahaneye ihtiyacı yoktur. Ne demiş Jül sezar: Gördüm, beğendim, kullanıyorum.

KemalALKIN

Windows'a yeğenime oyun açmak - tablet bilgisayarıma format atmak - telefonuma format için ihtiyacım var.
OS X'e hackintosh işlerim - telefona format atmak için ihtiyacım var.
BSD'ye kendimi geliştirmek - sabrımı sınamak için ihtiyacım var.
Linux'a programların son sürümleri için uğraşmamak - sürücülerin son sürümleri için uğraşmamak - virüs kapmamak - sistem kaynaklarını fazla tükettirmemek - kendimi rahat hissetmek - windows olmadan exe açmak - ve bir çok şey için ihtiyacım var ayrıyetten sevgim var :). Ayrıca Linux sistemlerde çekirdeği güncellemeyi seven bir yapım var :).

Alın size örnek. Şu an sadece Linux var. Telefon eski bir iphone olduğu için yazılım çıkmıyor atmama gerek yok format. Tablet tek çekirdek ve yeni özel rom çıkmadığı için atmama gerek yok. Oyunları kısmen Linux üzerinde açabildiğim için pek Windows'a gerek yok ayrıca çok oynamam.

Yani benim için Linux ideal şu an :). İlerde çoklu sisteme dönüş veya sadece Windows'a dönüş gerekir mi o belli olmaz hayat :).

Göreceli işler beyler. Sadece genelleme yaparsak Linux herkese yeter. Genellemezsek benim gibi ihtiyaçlarınızı hesaplayın ona göre kurun istediğinizi.
www.tckemal.ist

heartsmagic

Bu konuya benzer/paralel bir anketimiz var, onunla birleştiriyorum konuyu.
@enbilulu, sıklıkla tarışılabilecek bir konuyu tekrar gündeme getirmişsin ve bence de konu göreceli. Senin "YALAN" diyerek -bence kullanılan ifade yanlış- belirttiğin, yani tercih etmeme sebebim dediğin şeylerin birçoğu başkaları için geçerli nedenler olabilir. Arkadaşlar açıklamaya çalışmışlar zaten.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

monthy_python

#317
çönkü öğretici.

elalem "aman orayı elleme, şurası sana yasak, kurcalama buraları" derken,
linux "gel hacı bak ne var burda, değiştir, dene, olmadı düzeltiriz, sorun yok" diyor.
yaptığı şeye bakıyorum, minimal düzeyde anlıyorum (kapasitem kadar)

özgürlük için kısmı önemli bence


sedat1661

2010 Yılında askerden sonra cihazımın orjinal işletim sistemi olan windows Vista'dan çok sıkılmıştım. Bu yüzden korsan Win 7 kurdum. O da güncelleştirmelerle beraber çöktü. Sonra servis filan derken bir sürü para istediler. Bende internette virüs programı ararken Linux ibaresini duydum. Komik ama gidip hemen Korsan Cd satan yerden Linux dvd si satın aldım. ;D ( Cahillik işte, Allah affetsin ). Adam bana 3 Cd halinde Redhat dağıtımı verdi. O da Cd'ler mi bozuktu ne idi bir türlü kurulmadı. Tam vazgeçecekken internette Pardus 2009' rastladım. '' Türkçe , ücretsiz, virüs geçirmez, Milli işletim sistemi '' ifadelerini duyunca coştum zaten. Hemen inetrnetten indirdim. Fakat Cd yazıcı arızalı mı ne idi Cd ler kurulurken arızalanıyordu ve kaç defa bilgisayar açılmadı. Dua ede ede tekrar tekrar Cd yazdırdım ve denedim. En sonunda kurdum. Fakat ben direk windows mantığı ile .exe uygulamalarını kurmaya çalışıyorum. Hatta birkaç indirme sitesinden de harıl harıl Linux programı indiriyorum. Haliyle başarısız oldum. Tam bırakmaya niyetlenirken Pardus forumu imdadıma yetişti sağ olsun. Sonrasında ise yavaş yavaş sırası ile Ubuntu, Mint'i tanıdım. En çok Mint kullandım. 2012' den sonra yeni laptob almam ile birlikte bir sürü dağıtım denedim. Şu an hem kullanıyorum hem de bir kaç kişiye kullandırıyorum. Sağolsun Özgür Yazılım Dünyası çok fedakar. Yardımlaşma hat safhada. Düşünün para ile aldığınız çoğu üründe bile teknik servisler ne kadar destek oluyorlar. Çok şükür korsa yazılım kullanmayıp günaha da girmiyoruz boşu boşuna. Allah herkese nasip etsin ne diyelim.
*Kıyamet günü nereye gitmek istiyorsanız, hazırlığınızı ona göre yapınız.* Ömer bin Abdülazîz (Radıyallahi anh)

Eludecraft

Beleş, üstüne de janjanlı. Hoşuma gidiyordu. :P

erinbulut

Evet, kesinlikle "Hepsi" diye bir seçenek daha olmalı.

FireSwords


hüseyincicek

Alıntı yapılan: enbilulu - 28 Haziran 2013 - 11:17:07
İlk öncelikle benim tanımladığım kullanıcı kelimesi son kullanıcı kelimesinin daha geneli olarak düşünebilirsiniz. Kullanıcı: programcı, tasarımcı, facebook delisi, yazar vs herhangi biri olabilir.

Bu açıdan düşünüldüğünde neden Linux tercih ediyorsunuz veya insanların neden tercih ettiğini düşünüyorsunuz?
İlk cevap benden gelsin.


- Virüslerden korunmak için (YALAN)
- Sistemim daha kararlı olduğu için (YALAN)
- Lisans ücreti ödememek için (Benim için KISMEN DOĞRU. Aslında laptop'umu alırken Windows 8 önyüklü aldım. Fakat harddisk'i değiştirince işler karıştı. Windows 8 SL denilen saçma sapan bir lisans dolayısıyla sıfırdan kurulum yapamıyorsun. Microsoft destek hattı ve Asus yetkili servisi ile günlerce kavga ettikten sonra sonuç HÜSRAN)
- Örgürlük için (KISMEN YALAN. Tamam işletim sistemimiz açık kaynak özgür fakat Stallman gibi yaşamadığımız sürece bir şekilde özgürlüğümüzden vazgeçmemiz gerekiyor. İnternette kullandığımız bir çok servis'e kendi elimizle bir çok şeyi veriyoruz zaten)
- Gerekli yazılımlar hazır kurulu gelir (Benim için YALAN. En az bir Windows makina kadar harici yazılım kurmam gerekiyor. Tek farkı önceden hazır bir listem olduğu için tek satır ile hepsini aynı anda yükleyebiliyor olmam)
- Sürücüleri kurmayı unutun (YALAN. Fn tuşları, ekran kartı için ne kadar uğraştığımı bir ben bilirim. + zaten önyüklü geldiğinden dolayı bütün sürücüler yüklenmiş oluyor. Ki öyle olmasa bile Sıfır kurulumdan sonra bir tek Ekran kartı sürücülerini yüklemem gerekti.)
- Yazılımı tek Tıkla güncelleyin (DOĞRU. Windows Store gibi uygulamalar geliştikçe bu da önemsiz olacak.)
- Yasal Yazılım kullanabilme (KESİNLİKLE DOĞRU. Belkide önümdeki en büyük avantaj bu. Zira başkalarının emeklerini önemseyen biriyim.)
- Windows'un yavaş olması (YALAN. Şu ana kadar Windows 7 ve 8 ile yaşadığım performans deneyimini hiç bir yerde bulamadım.)



Yukarıda bahsettiklerim dışında ve genel geçerliliği olmayan şeyleri düşünürsek (güvenlik, hız, performans) siz neden Linux kullanıyorsunuz?

Sürücü konusunda bu güne kadar hiç bir sorun yaşamadım fonksiyon tuşları da calışıyor iki tane bilgisayar değiştim ilki yavaştı win 7 ile alternatif aradım ubuntu ile tanıştım 10.10 süper di compiz falan hız  emektar bilgisayara can geldi :) ofis yazılımları kurulu gelıyor flas güncel sürücü arama derdi yok sonra sony vaio dizüstü pc aldım aldıktan bir kaç gün sonra ubuntu yükledim şimdi voyager kullanıyorum yok böyle birşey :D tam aradığım . Dediklerinin coğu vindows için geçerli ben linux daha iyi demiyorum tercih meselesi vindovs  bir arabaysa linux modifiyeli arabadır ;)

microanaliz

Her zaman şu gerçeği insanlar unutuyor sanırım bir şekilde linux harici işletim sistemler de bazı sıkıntılar yaşıyorlar ve başka bir işletim sistemi deniyorlar kullandıkları işletim sisteminde memnun kalıyorlarsa bir topluluğa üye oluyorlar.Zaten beğenmiyorlarsa yada alışamıyorlar sa sistemi terk ediyorlar forumda da bir şey yazma ihtiyacı duymuyorlar.Şimdi sorarım sayın arkadaşlar madem buradayız madem farklıyız neden profesyonelce  bilimsel eleştiri yapmıyoruz da bazıları gibi ön planda görünmek için aslı astarı olmayan şeyler yazılıyor.Sözüm kimlere olduğu belli anlayanlar anlamıştır.Linux için geliştirilen hurd çekirdeği istenilen seviyeye gelmeye başladı bakalım hurd tam manası ile ortaya çıktığında Diğer paralı işletim sistemleri bu kullanılan teknolojiyi sessiz sedasız sistemlerinemi aktaracaklar yoksa bu linux camiasının bir hediyesi mi diyecekler.Sürücülerin otamatik yüklenmesi,moderin kabuk sistemleri,moderin bilgi depolayan dosya sistemleri,bir çok seyden etkilenmeyen kararlı yapılar,cep telefonlarında muazzam işletim sistemleri,server işletim sistemleri,süper bilgisayarlar,cebinizi sömürmeyen sağdan soldan çalıp çıpmayan bir işletim sistemini neden kullanmayayım.Siz ne dersiniz...
MicroAnaliz

karboran

#324
Enteresan ve %100 hayatımı değiştiren bir hikayem var..

Hikayemin başında ve sonunda LiNUX'a teşekkürü borç bilirim ALLAH razı olsun Linux'dan ve bu forumda ki insanlardan.

92 doğumluyum
8. sınıfa başlamış başarı abidesi akıllı uslu bir çocuktum. Dershaneleri bedava kazanmıştım  her şey harika gidiyordu. Evimde bilgisayarım yoktu, herhafta cumartesi günleri düzenli olarak 2 saat kadar internet kafede takılır Gta veya counter eşliğinde Underground Rap dinlerdim. Derken bir hafta sonu bir oyunla tanıştım KnightOnline o gün internet kafede 5 saat oturmamla başlayan macerem hergün okuldan kaçmama eve yalan söylememe internet kafelerden çıkmama ve o günden sonra bir daha hiç ders çalışmama sebep oldu. Fen Lisesini kazanamadım Anadolu lisesine gittim babam eve bilgisayar aldı okuldan kaçmasın diye. Lakin gündüzleri okuldan kaçıp geceleri evde online oyunların(cabal , silkroad , dotaWepla) peşini bırakmıyordum, hiç ders dinlemeden okulu bitirdim ve Fırat Bilgisayar Müh. kazanmıştım. Ama hala oyun oynuyordum LeagueOfLegends. Sonra birgün internette iyi hatırlıyorum java ile ilgili bir şeyler araştırırken karşıma forum ubuntu tr çıktı ne la bu ubuntu dedim indirdi kurdum http://yusufduzgun.com/2011/12/28/linux-ubuntu/ ve ilk yazımı yazdım :D. Ardından derslerim hala kötü gitsede LeagueOfLegend oynamıyor java çalışıyordum Linux öğreniyordum her şey güzel gidiyordu. Derken 3 ay kadar yeni çıktığım ev arkadaşım yüzünden windowsu kurup LoL oynamaya devam ettim fakat içimdeki GNU ve Linux aşkı bunu yendi tekrar Ubuntu kurdum ve o gün bu gündür LoL oynamıyorum , bir arabi ubuntu üzerinde kurmaya çalıştım olmadı , olmadığınada sevindim, sonra 5 ay kadar sadece icon ve tema seti kurdum denedim günlerce bıkmadan distrowatchdaki tüm dağıtımları deniyordum derken derken derken Pardus2013 ün MilkyBright ve ironVolt icon setlerini bir grafiker abiyle yapmak bize nasip oldu. Hayatım değişti eski günlerime geri dönüyorum, ailemle aram düzeldi vs vs. Şuan Ankaradayım pardus da stajım önümüzdeki çarşamba bitiyor. Çok mutluyum GNU VE LİNUX diyor. Yazımı bitiriyorum.
Hayatımı kurtardığı için LiNUX'a teşekkürü borç bilirim ALLAH razı olsun. :)
Kabin basıncı düştü motorlarda arıza !
Vakit süratle aksın hakimiyet kur nabıza !
İçinden nasıl geldiyse yaz anlat herşeyi ,
Bu mektup varmıcak hayalini kurduğun kıza !