Windows'tan Linux'a geçiş sebebiniz nedir?

Başlatan heartsmagic, 14 Ağustos 2008 - 00:57:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Linux'a geçiş sebebiniz nedir?

Açık kaynaklı ve özgür olduğu için
Windows'un sorunlarından ötürü
Ücretsiz olduğu için
Hızlı ve kararlı olduğu için
Deneme amaçlı/meraktan ötürü
Politik nedenlerle
Janjanlı olduğu için
Windows'tan bıktığım için
MS/Windows'u sevmediğim için
Kişiselleştirilebildiği/özelleştirilebildiği için
Diğer
Korsan yazılım kullanmaya zorlamadığı için
Sağladığı geniş yazılım alternatiflerinden ötürü
Güvenlik

yildiz2005

Linux farklı bir kulvar ve yeni bir macera gibi,
Linux yıllanmış bir şarap gibi, gün be gün tadı artarak artan,
Linux içinde bir çok problemi barındıran labirent gibi,
Linux bitti dediğin yerde yeniden başlayan macera gibi,
Linux sıradanlığa karşı ben farklıyım dik duruşu gibi,

İşte linux  böyle bir şey ama windows ise sıradan kısa zamanda öğrenilen ve üstüne bir şeyler katılamayan bir yapı.

nebio

google drive işimi görüyor. ama dropbox da olmazsa olmazlardan.

alquirel

Alıntı yapılan: nebio - 10 Eylül 2013 - 00:52:53
google drive işimi görüyor. ama dropbox da olmazsa olmazlardan.

Bunlar Windows'ta da var, Linux'a niye geçtiniz?

okkangal

Benim bir kaç yıl evvelinde ubuntu ve pardus denemelerim olmuştu ve tamamen meraktan kaynaklanmıştı . Daha sonraları işim gereği bazı mühendislik hesaplarını yapmak için programlama ile daha derinden ilgilenmem gerekti ve C diline yoğunlaştım . Bu arada C dilinin geliştirilmesi , bilgisayar tarihini ve Dennis MacAlistair Ritchie ve yaptıklarını öğrendikçe Linux kelimesi dimağımda çok fazla duyulmaya başladı . En sonunda en yaygın sürüm olan UBUNTU ' yu bilgisayarıma kurdum . 13.04 sürümü ile aynı bilgisayarda eskiden yaşadığım tüm sorunların bertaraf edildiğini gördüm ve motivasyonum daha da yükseldi . Matematiksel işlemlerde Python dilinin hızını bir çok makalede okumuştum ve Windows üzerinde çalışmalarım olmuştu ama bir türlü de ısınamamıştım . Lakin JAVA ve Python dilini Linux üzerinde kaynak kodundan hızla ve kolayca derlenebildiğini keşfedince işin rengi değişti .  Bunların yanı sıra , film izlemek ,müzik dinlemek , internette gezinmek , fotoğraflarımı arşivlemek vb. işlerim için de zaten sorunsuz iş görüyor Linux. 

Bunların yanı sıra milyar dolarla ifade edilen bütçelerle ve satış rakamlarıyla sektörü eline geçirmiş , muhtemelen pek çok gizli ve pis işlere bulaşmış Stev , Bill ve benzeri kişilerin şirketlerinede siyasi görüşüm nedeni ile hat safhada gıcıktım ama mecburen sistemlerini kullanıyordum .Zaten araştırınca görülmekteki bilişim ve bilgisayar dünyasıda öyle her şeyi bu adamlara borçlu değiller .  Artık Linux ile mütevazi insanların oluşturduğu ama çok ileri bir teknolojinin halkın kullanımına sundukları bir camianın elemanı gibi hissediyorum kendimi . Donanımdı , ısınmaydı , kaynak kullanımıydı bu o alanın uzmanlarının yorumlayabileceği konular ve sitede çok önemli yorumlar ve deneyimler paylaşan kişiler var . Zaten teknik sorunlar sadece bilgisayarda değil bir çok alanda yaşanır ve bunu sıfıra indirmek fiik kurallarına aykırıdır . Hiç hata yapmayan ve sıfır sorun ile çalışan bir sistem sadece hayalden ibarettir . 

Ben anlatabildim mi bilmiyorum ama saydığım bu sebeplerden ötürü Linux kullanarak , kendimce çok önemli bir karar vermiş hissediyorum kendimi . 

ceddiguzel

Win 98 SE vardı
Sabit diskin D bölümüne atıyor gerekirse dos altından oradan format atıyordum
Linux ile kıyaslayınca gerçekten çok basitti
Donanım tanıtma ve driver işkencesini saymıyorum tabi

Red hat 9.0 geçti bir yerlerden elime
İngilizce bilmiyordum ve root hariç bir kullanıcı tanımı yapasıya kadar üç defa format attım
En son root masa üstüne girdiğim zaman kendimi Bill Gates gibi hissettim

O günden beri kullanırım
Sebebi ne derseniz tam olarak ifade edemem ama beni tamamlıyor ya da kendimi linuxda daha rahat hissediyorum diyebilirim

Yazılım ara,yeni çıkanları kurup ne ulan bu diye bakmak için serial crack bilmem ne bela
Bunlar yok

Sıradan bir kullanıcı olarak benim ihtiyaçlarımı görüyor
Cd yazıyor, nette sörf yapıp ona buna salça olabiliyorum

Verilerimi yedekliyorum, bir devlet memuru olarak çkys benzeri oracle gerektiren işlemlerde zorluk yaşamıyorum
Genel anlamda kelime işlemci ve elektronik tablolama için ms office ihtiyacı duymuyorum

Eskiden metin 2 ve türevi oyunlar için çocuklar windows arıyorlardı şimdi face üzerinden çok alternatif oyunlar olduğu için ona da gerek yok
Bugün bir emülatör atacağım eski oyunları oynamak için ki onu da oğlan istedi

Kısacası linux benim gibi sıradan bir insan için fazla mükemmel
Üstelik geçmiş ile kıyaslayınca fazla kolay kurulumundan kullanımına kadar

Daha çok şey yazabilirim ama bütün bunları açık kaynak kod ve bedavaya yapabiliyorsam
Neden windows kullanayım ki .

Caine

Burada yazılan çizilen hemen hemen bütün problemler Linux ailesinde de var. Hele Windows'taki sorunlar bazen Linux'taki kararsızlığın yanında devede kulak gibi kalıyor ancak benim gönlümün Linux'tan yana olmasının yegane sebebi -yazılım ile ilgilenen biri olarak- oldukça kişiselleştirilebilir bulmamdır. Linux kullanarak işletim sistemi ile ilgili bir çok şey öğreniyorsun. Ben bu konuda kendimi yolun başında görüyorum ama yine de eskiye nazaran epey yol katetmişimdir. Sorunlarıyla ilgilenmek ve onu bir şekilde çözmek bana zevk veriyor açıkçası.

arpia

Alıntı yapılan: Caine - 28 Ekim 2013 - 14:45:34
Hele Windows'taki sorunlar bazen Linux'taki kararsızlığın yanında devede kulak gibi kalıyor...

Bence artık şu konularda anlaşalım,
1 - Linux karasız falan değildir, hiç bir zaman da olmamıştı. Bundan sonra olacağını da sanmıyorum.
2 - Sizin donanımızla yaşadığınız sorunlar genel sorunlar değildir ve bu sorunlar asla Linux dağıtımlarının karasız olduğunu göstermez.
3 - Kendi bilgisayarımda hiç ama hiç sorun yaşamamam, başka hiç kimsenin yaşamadığını ve bu işletim sisteminin tamamiyle sorunsuz olduğunu da göstermez.

Üzerinde ki 3. parti yazılımlar da sorun olabilir, Gnome, KDE v.b programlarda sorun olabilir, bu sistemin karasız olduğunu göstermez. Başka bir işletim sistemi üzerinde çalışan bir program kaba tabirle çöktüğü zaman bu komple işletim sisteminin karasız olduğunu göstermez.

Kararsız bir sistem olsaydı bu kadar çok sunucu üzerinde barınamazdı ve büyük firmalar tarafından kullanılmazdı.

Nasıl ki Mac OS X'i IMac, Macbook gibi ürünler dışında normal bir PC'ye kurdukları zaman donanım sorunları yaşıyorlar ve uğraşıyorlarsa Linux tarafında da benzer donanım sorunları bir yazılımcıyı bile sistemin karasız olduğunu düşündürtüyor demek ki.

@Caine, yazdıklarım direk şahsınıza değil, yanlış anlamayın lütfen.
Sadece bir çok kişinin yaşadığı sorunları genellemesini ve Linux'ü kararsızlıkla suçmalasını sindiremiyorum zira 2000 yılından beri sunucu olarak da kullanıyorum ki şuan üç adet (Debian, CentOS, iki gün önce yapılandırdığım sunucum Ubuntu Server) Linux sunucum var, hepsi de gayet kararlı.

DechroS

Sene 2011...

Tübitak Türkiye Geneli Proje Yarışması'nda 2. olmuşum, tüm tanıdıklarım sevinç içinde. Ankaradan memleketime döndükten sonra bize tübitakta dağıtılan eşyalara bakarken bir dergi fark ettim. Tahmin edebileceğiniz gibi Bilim Teknik Dergisiydi. Pardus 2011 DVD sini de yanında hediye veriyordu.
Hediye? İşletim sistemi nasıl hediye verilir? Bu kadar işletim sistemi geliştirmişler ve şimdi bedava mı dağıtıyorlar? İlginç.
O hevesle kuruyum dedim. Cesaret edemedim. Windows XP kullanıyordum hala. Memnundum. Daha sonra masa üstümün artık oyun oynatamayacak kadar eskidiğini fark ettim. "Ne yapıyım ne yapıyım?" derken, madem oyun yükleyemiyorum bari işletim sistemini değiştiriyim dedim.
Sağdan soldan yıllardır Linux kelimesini duyuyordum fakat ilk defa deneyimleyecekim. Hemen Pardusu kurdum. Ben ki Grafik arayüz olmadan XP kuran adamım, Win98 kurmuş adamım; ama pardusun grafik arayüz kurulumu çok zor geldi. Dev Sda? Sdb? ext? swap area? Bunlar ne? Galiba Linux bana göre fazla detaylı diye düşündüm.
Neyse önerilen ayarlardan kurdum. Çok değişik geldi. Masaüstü, KDE 3, Dosya sistemleri...
Ama yazılım merkezi gibi bir oluşumu biliyordum. Hemen açtım uygulamayı. Aradığım programları bulamadım. İnternette buldum, indirdim, ya derlemem gerekti ya yükleme komutunu bilemedim. Olmadı. Isınamadım.
Sildim Win7 Kurdum. 1 Seneye yakın kullandım. Ama bu sırada içimdeki Linux aşkı yandı bir defa, Hep Ubuntu kurup kurup siliyorum.
Sonra bir gün yeni dizüstü aldım. 3-4 ay sonra ubuntu 12.04 kurdum. Kurdum ama ekran kartımı tanımadı. Sürücüler bulamadım. İstediğim uygulamaları bulamadım. Yazılım merkezine yoktu. Oyun çok azdı. Yine sildim.
12.10 çıktı. Yükledim. 1-2 Ay sonra sildim.
13.04 çıktı. Yükledim. Bu sefer deneyimliyim ya; baya kurcaladım. Sürücüler kurdum. Sorunları çözdüm. 4 ay sonra oyun hevesime yenik düşüp sildim.
13.10 çıktı. Steam çıkmış. Viber çıkmış. Skype buldum. Dota2 çıkmış. Minecraft kurdum. QTcreator kurdum. İstediğim kısayolları ana menüye atamanın yolunu buldum. Tema-simge seti değiştirmenin yolunu buldum. Bilgisayarla uğraşmak haz veriyor artık. Sürücüleri kurabiliyorum. Derleme yapabiliyorum. Kaynak bağımlılıklarına bağlı kütüphaneleri yükleyebiliyorum. Program yazıyorum. Dedim ki; İşte şimdi oldu.

Herkesin bir zamanı vardır. Benim zamanım buymuş.

iceboy

Sene 2008,internetten haber okurken diğer işletim sistemleri adlı bir başlığa rastladım bir haber sitesinde.

Sonra sıralanmıştı solaris,linux,windows ve hatırlamadığım birçok sistem ama çoğu metin tabanlı olduğu için ilgimi çekmedi.

Linux'u ararken googlede ubuntuyu buldum,aradım türkiye forumu da vardı.

İndirdim kurdum,tüm donanımı hiçbir driver istemeden tanıyınca acayip hoşuma gitti.Ama tabi o zamanlar daha 16 yaşındaydım oyun yaşı tamda.

Belki bu güne kadar 1500 kere kurup silmişimdir.

Ama 2009'da dual boot olayını öğrenince,yani iki işletim sistemini birden aynı anda kurdum.Windowsta oyun oynadım geriye kalan tüm işlerimi linuxla hallettim.

Bu güne kadar 50 den fazla dağıtım kurdum,kaldırdım :)

Son 3 yıldır aktif olarak kullanıyorum,artık windows'u mecbur kalmadıkça asla kullanmıyorum.

Şu an kurulu bile değil mesela :)
I'm tired, boss. Tired of being on the road, lonely as a sparrow in the rain. I'm tired of never having a buddy to be with, to tell me where we's going to, coming from or why. Mostly, I'm tired of people being ugly to each other. I'm tired of all the pain I feel and hear in the world every day. There's too much of it...

penguenmurat

#334
Ben silkroad online oyununu bırakabilmek için windowsu bıraktım. Hayatımdan oldukça memnunum :)

ekimaltay

Windows Çabuk bozuluyor reklamlara ve virüslere çok açık bu olaylar olduktan sonra yeniden format at...
Bütün Forumdan Özür Dilerim...

nuked

2004 te ilk gnoppix le kullandım işte o zaman gnome+debian vazgeçilmez oldu benim için, şuan ubuntu gnome kullanıyorum ama bi farkı yok ama raspberry de debian yüklü

ilk açılış sancılı oldu.standart dışı monitorüm yüzümden X açılmıyordu. bilmiyoruz tabi o zamanlar X nedir felan ama güvenli modda açıp kurabilmiştim neyse kurcalaya kurcalaya öğrendik.
ilk modemim usb'ydi haliyle linuxta usb modem tanıtabilenlere o zamanlar plaket felan veriliyordu. yarım yamalak bilgiyle tanıttım artık nete çıkabilmiştim. ethernet modem alabilirdim ama inat edince ya olcaktı yada olcak oldu da birçok dağıtım denedim ama debian yada onun türevleri kadar hiç birine ısınamadım dpkg,apt ve diğer debian yardımcı programları kullanımı kolaylaştırıyordu. ne gerek vardı ozamanlar nasıl belgelerini okurken her zaman bir standart yol ve debian yolu olarak iki türlü anlatımlarla karşılaştım debian popülerdi yani sonra ubuntu geldi debianın yavrusu masasüstü kullanıcılar için ideal bir dağıtım ve halen öyle

linuxta tanıtamadığım donanım yada eksiğini gördüğüm hiçbir yazılım yok mutlu mesut takılıyoruz. Sadece ilk tv kartımın dvb desteği linuxta yoktu sadece analog desteği vardı. çin işi olunca ve popüler donanım değilse unutun desteği analog olarak popülermiş meğer dijitalini takan yok ama olsun bir süre kullandım sonra kaliteli dvb-s2 kart aldım alırken linux desteği var mı diye bakmadım hiçte bakmam birşey alırken nasılsa uydururuz felsefesiyle yol alıyoruz.

işletim sistemi olarak hiçbiri birbirinden farkı yok ha dos kullanmışsın ha başkasını işini görüyorsa o iyidir.  ama yalan kıvılcımı tetikleyen windows me olmuştu kurulumda diskimin bölümlerini uçurunca e yeter dedim asıl sebebi windows me diyebiliriz kısaca ve acıkta merak ;D

agg1401

Ben de linuxe meraktan atladım, şuan mecburi kullanıyorum. Aile baskısı var, evlenince karımı kesin linux hastası yapacağım.

erdal_aydin

çalıştığım kurumda sunucu bazlı işlemler yapmak durumunda kaldım, bütün sunucular da linux. bu yüzden kendime bir test sunucusu edinip üzerinde işlemler yapmak için başladım.

Harold_Finch

Benim geçme sebebim tamamiyle paranoyamdır. Ms işletim sistemlerindeki açıklar. Casus yazılımlar. Virüsler. IT Adminlerin kurum içerisinde spy application çalıştırmaları vs... Tabiki özgürlük...

arpia

Alıntı yapılan: Harold_Finch - 20 Şubat 2014 - 10:01:34
Benim geçme sebebim tamamiyle paranoyamdır. Ms işletim sistemlerindeki açıklar. Casus yazılımlar. Virüsler. IT Adminlerin kurum içerisinde spy application çalıştırmaları vs... * tabi ki özgürlük...

Geçerli sebepler. BT Yöneticilerinin spy uygulama çalıştırmasından kastınız nedir bilmiyorum ama Ubuntu'da kullansanız şirket ağından çıkış yaptığınız sürece ne yaptığınızı görecek ve bileceklerdir. Ubuntu kullanıyorum diye nereye bağlandığımı ne yaptığımı bilemezler gibi bir izlenime kapılmayın. Ne olur ne olmaz ben söylemiş olayım :)

ekandemir

kişiselleşmesi ve merak en önemli şeylerdi beni çeken. bir de terminalden iş yapmadaki janjan tabii

Harold_Finch

Alıntı yapılan: arpia - 20 Şubat 2014 - 10:51:48
Alıntı yapılan: Harold_Finch - 20 Şubat 2014 - 10:01:34
Benim geçme sebebim tamamiyle paranoyamdır. Ms işletim sistemlerindeki açıklar. Casus yazılımlar. Virüsler. IT Adminlerin kurum içerisinde spy application çalıştırmaları vs... * tabi ki özgürlük...

Geçerli sebepler. BT Yöneticilerinin spy uygulama çalıştırmasından kastınız nedir bilmiyorum ama Ubuntu'da kullansanız şirket ağından çıkış yaptığınız sürece ne yaptığınızı görecek ve bileceklerdir. Ubuntu kullanıyorum diye nereye bağlandığımı ne yaptığımı bilemezler gibi bir izlenime kapılmayın. Ne olur ne olmaz ben söylemiş olayım :)

Windows işletim sisteminde bağlı olan makineye uzaktan erişim gibi farklı protokollerde ekran görüntüsünün alınması network monitoring de kullanılan appleri kast ediyorum. Bence root şifresini bilmeden erişimin mümkün olacağını sanmıyorum. Yoksa yanılıyormuyum ? Neden Bu gibi programlar MS altında çalıştığı için ve benim işletim sistemim linux olduğu için görüntülenemez. Siz eğer ip adreslerini diyorsanız o o kadar da önemli değil. Elbette şirket ağından ipler görülebilir.

arpia

Dedikleriniz arasında sadece ekran görüntünüzü göremezler, onun dışında "network monitoring" diye adlandırdığınız olayı yapabilirler. Yani ağda ne yaptığınızı, hangi sitelere girdiğinizi yada arama motorlarında ne arattığınızı görüp raporlaya bilirler.

Bunları sadece bilgilendirme amaçlı olarak söyledim, işletim sistemi  bağımsız bu durum. Bilginiz olsun ki, "nasılsa hiç bir şey görmüyorlar" diyip daha sonra sorun yaşama ihtimaliniz olmasın diye, zira ağ üzerinde yaptığınız her hareketi görebilirler.

Dediğim gibi Linux dışında bir konu, başlığı biraz saptırmış oldum :)

Not: Person of Interest, zevkle izliyorum :)

delete

Açık kaynaklı ve özgür olduğu için seçeneğini işaretledim fakat, kullanıcı tarafından işletim sistemine müdahele olması, istediğin gibi kendine ait işletim sistemi kendin yapıyor olman gibi çok sebebler eklenebilir.

Harold_Finch

Bilgilendirme için teşekkürler Arpia bey. Sonuçta Server kaynaklarını kullandığım için elbette girdilerim ve yazdıklarım görülebilir.  Onun için kendime ait bir VPN kurmam gerekecektir. Hoş devlet sırlarım yok. İş içerisinde başka işlerle pek meşgul olmuyorum. Ama yinede şahsi dosyalar yada e-maillerinizin veya konuşmalarınızın bir başkası tarafından görülmesi veya izlenilmesi hoş bir durum değil.  Hele bunun izin alınmadan yada bilgilendirme yapılmadan yapılmasını hiç uygun görmüyorum. Sonuçta Linux kullandığım için kendimi daha rahat ve daha güvende hissediyorum. Ken Thompson, Dennis Ritchie 'e sonsuz teşekkürler...

Not: Person of the Interesti beğendiğinize sevindim...




arpia

Estağfurullah. Bir serzeniş sezdim ama yanlış anlamayın beni, ben de dediklerinize katılıyorum. Sadece Linux kullansanızda sizin de kayıt altına alınma ihtimali içinde olduğunuzu belirtmek istedim.
Bazı şeylerin kayıt altına alınması tabii ki hoş değil ama firmada yada her hangi bir yerde internet başkalarına paylaştırılıyorsa, 5651 yasa gereği kayıt altına alınmak zorunda, zira kişilerin en ufak işleyeceği bir suçu 100 kişiye dağıtılan internette kimin işlediğini gösteremezseniz ne yazık ki suçlusu hattın sahibi oluyor. Bu durumda gerekliliği de ortaya çıkıyor.

Diğer arkadaşların kafasını karıştırmamak adına; Sunucu (Server) kaynaklarını kullanmakla olayın bir ilgisi yok, kullandığınız yada yönlendirildiğiniz ağ geçidi ile alakalı. Sunucular konu dışı.

Tekrar etmek istiyorum  beni yanlış anlamayın, sizide kayıt altına alabilirler, haberiniz olsun demek istedim  dostane bir yaklaşımla.

plazma

Birde şu yazılım/oyun/donanım firmaları MS tekelinden kurtulsalar, özellikle sanki B.gatez kündeye almış bıraktırmıyor.

bugra9

Güvenlik nedeninden dolayı Linux sisteme geçiş yapmıştım.

Bir süre kullandıktan sonra aşağıda yazdığım özelliklerden dolayı bir daha windows sistemine geçiş yapamadım. (Önem sırasına göre)
- Güvenlik
- Gnome
- Açık kaynaklı ve özgür olduğu için rahatça özelleştirmeler yapabilmem.
- Birkaç komutla bilgisayardaki tüm uygulamaları güncelleyebilmem ve tek komutla program yükleyebilmem.
- Ücretsiz olması

Aslında her şey harika ama linux sistemlerin, hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayar donanımımla çok uyumsuz olmasından dolayı sürekli sorunlar oluşuyor. Buna rağmen windows'a geçmeyi aklımın ucundan bile geçiremiyorum.

grayloop

@bugra9,
Aslında tam olarak Linux dağıtımları donanımlarla uyumsuz değil, donanımlar Linux sürücüleri konusunda geriden geliyor. Sürücülerin kapalı kaynak kodlu olması nedeniyle de yazılımlar üreticiden bağımsız geliştirilemiyor. Çekirdek güncellemesi ve dolayısıyla donanım konusunda Linux dağıtımları çok ileride. Mesela, USB 3.0 konusu bir çekirdek güncellemesiyle Windows'tan daha önce halledilmişti. Her şey çözülemiyor maalesef, donanım üreticileri Linux uyumlu donanım ve sürücü üretmeye başladıklarında sorunların çoğu da kendiliğinden çözülmüş olacak.
hüzün ki en çok yakışandır bize
belki de en çok anladığımız
                                 H. Yavuz