Rolling Release Dağıtım Seçimi

Başlatan Kadir Can, 06 Temmuz 2011 - 15:32:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kadir Can

Merhaba arkadaşlar;
Bugün değişik bir soruyla karşınızdayım. :D
Biraz yoğun bir insanım.Öğrenci olduğum için okul sırasında yeni bir sürüm çıktığı zaman CD'ye yakıp kurmak biraz canımı sıkıyor.Onun yerine bilgisayarda yapacağım diğer işlerimi halletmek istiyorum.Komutla yükseltme seçeneği var ama,onun da astarı yüzünden pahalıya gelebiliyor.
Bu sebeptendir ki, bir rolling release dağıtım kurmaya ve onda kalmaya karar verdim.Rolling release ile ilgilenmeyen arkadaşlar için söyleyeyim, rolling release "Yuvarlanan Dağıtım" olarak çevrilebilir.Yani sistemi bir kez kurarsınız, sonrasında güncellemeleri alırsınız.Sürüm yükseltmek gibi olaylar yoktur.Her şeyin en günceli içindedir.
Şimdi benim bir rolling release dağıtım kurmam gerekmekte.Daha çok Arch ve Gentoo ismi geçiyor.Birde bu dağıtımları temel alan dağıtımlar var.Gentoo beni aşıyor.Ayrıca programların kaynak koddan derlenmesi yine zaman kaybı oluyor.Dolayısıyla Gentoo ve türevlerini kurmak istemiyorum.
Arch oldukça ilgimi çekmekte.Açıkçası Arch kurmak istiyorum.Fakat kurulum aşaması biraz karışık.Dökümanlarla bu açığı kapatabilirim.Ben 6 aydır linux kullanıyorum ve temelim var.Sizce Arch kurmayı deneyeyim mi?Veyahut başka dağıtımlara mı bakayım?

FAZLALIK:LTS sürümler de bir alternatif gibi görünüyor ama benim gönlüm Arch tarafında.Yorumlarınızı bekliyorum.Teşekkür ederim. :D

Contempt

Birde Lmde var * tabi ki :) Şuan için xfce kararlı sürümü yayınlandı. Gnome sürümü ise Yayınlandı lakin Kararlı olarak daha duyrulmadı. * tabi ki  kullanan arkadaşlar gayet karar lı durumda olduğundan söz ediyorlar.

Yani Arch'a alternatif olarak onuda deneyebilirsin. * tabi ki bende sana tavsiye olarak Arch derim :)
Herşeye Rağmen...

eribol

furkankalkan

Arch kullanmanızı öneriririm fakat sanal makinada uzun bir alışma dönemi lazım kullanabilmek için.Benim tavsiyem size Ubuntu 10.04 kullanmanız. Synapticten ara ara güvenlik güncellemelerini alırsanız iyi olur.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

Kadir Can

LMDE'yi aklıma yazıyorum. :D Teşekkürler.
10.04 de aklımda. :D Teşekkürler.
Aslında canım Arch kurmak istiyor.Sadece tecrübe eksiğim olmasından korkuyorum.6 aylık Linux kullanıcısıyım.Konsoldan çekinmem.Kurulumun zevkli olacağını düşünüyorum. Bu sebeple Arch+KDE gibi bir sistem düzmek istiyorum.
Arch tavsiye ediyorsunuz.Tecrübe eksikliği sizce büyük bir sorun yaratır mı?
Arch'ı kullanarak öğrenmek iyi olur mu, yoksa sanalda çalışıp öğrendikten sonra mı kurmak iyi olur?

Contempt

Arch Linux biraz tecrübe gerektirsede Gerek bu  forumda gerekse Nette bir çok kaynak mevcut kurmadan önce kaynakları toplayıp kendine not çıkarmanız ki ben hep öyle yaparım :)
Herşeye Rağmen...

eribol

Bir defa kurun sonra geriye yaslanıp tadını çıkarın :) Ama bir defa kurmak için hafif kendinizi kasmalısınız. Zorluğu fazla yok ama yabancılık çekeceğiniz için sıkıntı yaşayabilirsiniz. Verdiğim bağlantıyı okursanız farklı beklentiler içine girmezsiniz. Unutmadan AUR nedir ne değildir kısmını öğrenmenizi, kurulumu yaptıktan sonra şiddetle tavsiye ederim.

Kadir Can

Teşekkürler @Contempt;
Açıkçası yüreklendirdin beni.
Yeni bir Archer doğacak. :D

@eribol;
O bağlantıyı okumuştum.Açıkçası biraz da o yüzden isiyorum Arch'ı.Felsefesi tam bana göre. :D
AUR Arch User Repository diye hatırlıyorum.Normal depolarda olmayan bazı programlar AUR'da yer alıyor.Aslında Arch'la ilgili bolca araştırma yapıp bilgi edinmiştim.Sistem hakkında temel bilgim var yani. :D

Contempt

Normal kurulum bittikten sonra ki ayarları için  kendi kullandığım notlarımıda paylaşabilirim istersen :)
* tabi ki kendim için olduğu için kafanı karıştırma ihtimalide var :)
Herşeye Rağmen...

Kadir Can

Notların bir kopyasını isterim hocam.
Kurulum hemen olmayacak.Önce biraz araştırma yapayım.1-2 haftaya kuracağım.
Kurmadan önce dökümanlarınızı incelemek isterim açıkçası.
Şimdiden teşekkürler. :D

Contempt

Benden günah gitti öyleyse :)

http://dl.dropbox.com/u/29330694/Arch%20Detayl%C4%B1%20Notlar.docx

Şaka bir yana umarım faydalı olur...

Tekrar belirtmekte fayda. Notlar kurulum sonrasındaki ayarları kapsıyor sadece...
Herşeye Rağmen...

Kadir Can

Kurulum sonrasındaki ayarlar kısmı zaten benim için daha önemli.Zira ArchWiki'de yeterli kurulum dökümanı var.Burası dahil birçok forumda da mevcut ama kurulum sonrası o kadar da açıklayıcı değil.
Teşekkürler. :D

Contempt

Herşeye Rağmen...

Mitsukuni

Alıntı yapılan: eribol - 06 Temmuz 2011 - 15:42:19
Arch. Kiss :)
Hiç güleceğim yoktu abi. :)

@Kadir Can, kolay gelsin. Başlarda zorlu ama sonrası çok keyifli bir yolculuk. :)

Kadir Can

Hepinize teşekkür ederim. :D
Şu an kendi anlayacağım bir dille kendime notlar hazırlıyorum.Bitince inşallah kuruluma başlayacağım.

omergex

sonucu buraya da yaz :) beklentilerin ne idi, ne ile karşılaştın falan ..
toshiba satellite a300 2d4
ati mobility readon hd 3400

Kadir Can

Maalesef omergex;
Kurulum yaptığım bilgisayarı babamla paylaşıyorum.Babam hiç Linux kullanmadı.Benim şehir dışına çıkma durumum var.Mecburen LMDE kuracağım.
Ama boş bir zamanımda VirtualBox ile Arch kurup kullanacağım biraz.O sırada belli başlı şeylerle ilgili yazılar hazırlarım.Özellikle tam teşekküllü,yeni başlayanlar için güncel bir kurulum dökümanı hazırlayacağım.Ben de yeni başladığım için sanırım yeni başlayacak olan arkadaşlarla daha iyi anlaşırız.2 sene sonra da Tamamen Arch'a geçiyorum. Archer olmaktan vazgeçmek yok. :D

omergex

o zaman lmde ilen normal mint sürümleri arasındaki gözlediğiniz farkı yazın. :)
toshiba satellite a300 2d4
ati mobility readon hd 3400

Kadir Can

@omergex;
İyi fikir aslında.
Şu an diğer dağıtımlara bakıyorum rolling release olanı var mı diye.
Değişik şeyler arıyorum açıkçası. :D

utdmr

@Kadir Can, aynısını ben de arıyordum, sonunda Arch'a dönmüştüm tekrar, ama bir de aptosid kullanmıştım. Debian Sid tabanlı bir sistem, bu yüzden de Rolling-Release. Tabii ki doğrudan Debian Sid veya Testing de ekleyebilirsiniz seçeneklerinize.

Not: Eğer Arch ile birlikte bütün KDE paketini kurarsanız, LMDE kadar kararlı olur tahminim. Sonuçta Arch'ın sorunu size sistemle uğraşma imkanı vermesi, ve güncellemeler, bunları yapmadıkça sorun yok.
Kişisel Blogum: Çoğunlukla Zararsız - cogunluklazararsiz.org
--
Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -and a lot of courage- to move in the opposite direction.

Kadir Can

Debian Testing Rolling Release mi?Ben sadece Sid'i Rolling Release zannediyordum.

BayboraKaan

http://sudo.ubuntu-tr.net/sayilar/12/ Dergimizin 12. sayisinda cok güzel bir Arch kurulum rehberi bulunmakta.

hatalar205

Alıntı yapılan: Kadir Can - 06 Temmuz 2011 - 15:32:05
Gentoo beni aşıyor.Ayrıca programların kaynak koddan derlenmesi yine zaman kaybı oluyor.Dolayısıyla Gentoo ve türevlerini kurmak istemiyorum.
Sabayon kurarsanız Gentoo'nun sağladığı avantajların çoğundan faydalanırsınız, üstelik derleme yapmanıza da gerek yok. Kendi derlenmiş paket deposu var. Bence iyi bir Rolling Release dağıtım. Ama internet kota sorununuzun olmaması lazım. Güncellemeleri biraz çok. Sabayon Gnome kurarsanız kullanım açısından Ubuntu'dan pek bir farkı yok. Tavsiye ederim.

agritux

Hız, kolay kullanım, xfce yada openbox seçeneği, debian tabanı = crunchbang
http://crunchbanglinux.org/

ayrıca mint debian da rolling

if

Bu tür soruları konuşmak için yeni bir başlık açılmıştır: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=29219.0

O başlıktan devam edelim lütfen. Bu konuyu kilitliyorum.