Ubuntu 10.04 fan deviri nasıl düşürülür?

Başlatan adnan_gungor, 18 Nisan 2011 - 09:10:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

adnan_gungor

Selam
sekiz ay önce lenovo u350 ubuntu 10,04 gayet çok memnundum tek sorun bir kaç ay sonra fan aşırı sez yapmaya başladı tahminim fan bozuldu bir arkadasa bağırdım fan problem yokmus.

Alman ve Türk forumlarda ubuntu bazen o tür problemler olurmus CPU derecesine baktım 40 derece ve fun son sürat ile çalışıyor.

Ubuntu wiki Almanya  nasıl olduğu anlatılıyor ama acemi için zor.

Umarım bana yardımcı olursunuz şimdiden teşekkür ederim!

zeitgeist

Çözümü bulduğun bağlantıyı buraya da geçebilir misin?
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

heartsmagic

Bazen fan sorunlarımız oluyor fakat sende ilk zamanlarda yokmuş sanırım, sonradan olmuş? Bu birkaç ay içinde güncellemelerde yeni bir çekirdek geldi mi sisteme? Grub satırlarında yeni şeyler gördün mü yani?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

cesur06

bence sen o ayarı bıos tan hallet bende de aynı sorun var auto fan control biosata default olarak autoda olamayabiliyor genelde mesele bende öyle onu auto yap  fan inanılmaz sessiz çalısıyor cpu ısındığı zaman da kendi hızlanıyor fan normalde auto yapmaz isen ful hızda çalısıyor oda çok ses yapıyor

basayew

bendede aynı sorun var.
biosdan çözüm yolu yok. çok ugraştım.
en sonunda windows kullanırken speedfan programı ile fanın hızını düşüyordum, sessiz bir şekilde bilgisayarı kullanıyordum.
ama ubuntu kullanırken hala çözüm yok. fanın hızını düşüremiyorum, ve fan deli gibi bagırıyor.
bazen şunu düşünüyom; fanın elektirik baglantısına fanı ayarlaya bilecegim bi abarat baglayarak, manuel şekilde fanı yavaşlatmayı düşünüyorum, müsait bi vakitte ugraşacam ama ne zaman :)

ayrıca wine ile speedfan kurdum fayda etmedi.

çözüm yolu bulunursa çok memnun olmuş olacagım.

cumali

cesur06

biosta o ayarın olmaması imkansız kullandığın program bir arayüz zaten biosla ilişkili bulamadığı isen kulladığın anakartın gizli menüsü vardır kombine tuşlar ile açabilirsin araştır ana kart modelini

platon

GNOME Sensors Applet 2.2.5 ü yükledim şimdi ama fan hızlarını kaça ayarlayayım ki hem ses rahatsız etmesin hem de PC zarar görmesin?

Packard Bell
EasyNote - TJ65
Ubuntu 10.10 Maveric - 64bit
Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T9600 @ 2.80GHz - 4 GB
nVIDIA - GeForce GT 240M 1024MB - 128-bit

if

Fan hızını düşürmenin sakıncası olduğunu hatırlatmak isterim. Eğer bilgisayar yeteri kadar soğumaz ise istenmeyen sprunlar ortaya çıkabilir. Fan hızını düşürmeden önce top  veya htop komutu verip uçbirimden - çekirdek işlemleri de açık olsun - işlemciye yüklenen bir uygulama var mı yok mu öğrenmek gerek. Bunun dışında kimi ekran kartları - Ati özellikler- bu tür sorunların müsebbibi olabiliyor.

Fan hızı kontrolünde yardımcı olabilecek bağlantılar:

1- https://wiki.archlinux.org/index.php/Fan_Speed_Control
2- http://ubuntumanual.org/posts/127/how-to-control-fan-speed-lm-sensors-in-ubuntu

platon

Alıntı yapılan: if - 22 Nisan 2011 - 01:51:09
Fan hızını düşürmenin sakıncası olduğunu hatırlatmak isterim. Eğer bilgisayar yeteri kadar soğumaz ise istenmeyen sprunlar ortaya çıkabilir. Fan hızını düşürmeden önce top  veya htop komutu verip uçbirimden - çekirdek işlemleri de açık olsun - işlemciye yüklenen bir uygulama var mı yok mu öğrenmek gerek. Bunun dışında kimi ekran kartları - Ati özellikler- bu tür sorunların müsebbibi olabiliyor.

Fan hızı kontrolünde yardımcı olabilecek bağlantılar:

1- https://wiki.archlinux.org/index.php/Fan_Speed_Control
2- http://ubuntumanual.org/posts/127/how-to-control-fan-speed-lm-sensors-in-ubuntu

Burda olmaması gereken bir şey var mı acaba?

[eklenti yönetici tarafından silindi]

Packard Bell
EasyNote - TJ65

if

@platon, işlemciyi yoran herhangi bir işlem yok.

platon

Tamam teşekkürler @if.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 22 Nisan 2011 - 19:08:56

Bu menüdeki değerler hangisi neyi gösteriyor acaba?
Bu değerler default ayarlarda ama daha iyi performans ve daha az gürültülu olan başka bir değer var mı?
Ve Temp1 - Temp2 ne anlama geliyor?

[eklenti yönetici tarafından silindi]

Packard Bell
EasyNote - TJ65

basayew

"lm-sensors" programını bir türlü çalıştıramadım yada yükleyemedim.
verilen adreslerde hep ingilizce oldugu için ne yapacagımı anlayamadım.

@platon sen bu programı nasıl açtın yada yükledin tarif edebilirmisin.
Alıntı yapılan: platon - 22 Nisan 2011 - 17:09:32
Tamam teşekkürler @if.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 22 Nisan 2011 - 19:08:56

Bu değerler default ayarlarda ama daha iyi performans ve daha az gürültülu olan başka bir değer var mı?

platon

Alıntı yapılan: basayew - 27 Nisan 2011 - 00:25:20
"lm-sensors" programını bir türlü çalıştıramadım yada yükleyemedim.
verilen adreslerde hep ingilizce oldugu için ne yapacagımı anlayamadım.

@platon sen bu programı nasıl açtın yada yükledin tarif edebilirmisin.
Alıntı yapılan: platon - 22 Nisan 2011 - 17:09:32
Tamam teşekkürler @if.

Synapticten "sensor applet" i kurdum sanırım ve ardından üst panel sağ tuş > add to panel > arama kısmına sensor yaz. Hardware sensor monitor ismiyle çıkacaktır.

Packard Bell
EasyNote - TJ65