Asus EEE PC 4G'ye Ubuntu kurulumu hk...

Başlatan tgulen, 19 Ekim 2009 - 13:39:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tgulen

Merhaba,

Asus EEE PC 4G, 1 GB Ram'li bir netbook'um var. Ubuntu ile tanışana kadar windows ile programları yürütmeye çalışıyordum. Ancak Ubuntu ile kurarak mobil halimde de Ubuntu keyfini yaşamak istiyorum. Aranızda Asus EEE PC 4G veya muadili serilerdeki netbooklara Ubuntu kuran var mı? Varsa kurulum süreci sonrası sorunları nasıl oluyor bilgi verebilir misiniz?

Saygılarımla...

TG 
"Müziksiz bir hayat hatadır" - Nietzsche

localhost

eeepcler icin Ubuntu Remix versiyonunu kurarsaniz. Pek fazla sorunlarla karsilasmazsiniz. Bu sürüm sadece eeepcler icin hazirlanmistir.

Daha genis bilgi icin http://www.canonical.com/projects/ubuntu/unr
Linux LPIC1 - MCSA

heartsmagic

UNR'siz de şöyle bir belgelendirme mevcut:
https://help.ubuntu.com/community/EeePC

Biraz gerilerde kalmış ancak, Gutsy'den beri güncellenmiyor görünen o ki.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

comeooon

Merhaba bende de eee pc 701 (4G) var. Neredeyse bütün netbooklar için olan ubuntuları denedim. En son şu an xubuntu kullanıyorum gerçekten güzel kasılma pek yok (benim ram 512) sanada tavsiye ederim.Bu arada bence eee pc nin kendi hard disk ine kurma güncellemelerden sonra çok az yer kalıyor 8gb lik bi sd card al (sd card'ının class6 olması lazım yoksa çileden çıkarıyor ben sandisk in Extreme III modelini aldım kendi hdd sine kurulmuş gibi rahat çalışıyor)

Başka soruların olursa eeepc ile ilgili elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım...
Eee pc 701(4G) 1GB RAM [Sandisk ExtremeIII CLASS6 SDHC card (8GB)]-UNE 10.04
IBM Lenovo ideapad s10-2 Netbook-Ubuntu 10.04

tgulen

Bilgiler için çok teşekkür ederim. :)

Deneyip sonucu da buradan ileteceğim.

Saygılarımla...

TG

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Ekim 2009 - 17:04:27

Alıntı yapılan: comeooon - 19 Ekim 2009 - 15:43:06
Merhaba bende de eee pc 701 (4G) var. Neredeyse bütün netbooklar için olan ubuntuları denedim. En son şu an xubuntu kullanıyorum gerçekten güzel kasılma pek yok (benim ram 512) sanada tavsiye ederim.Bu arada bence eee pc nin kendi hard disk ine kurma güncellemelerden sonra çok az yer kalıyor 8gb lik bi sd card al (sd card'ının class6 olması lazım yoksa çileden çıkarıyor ben sandisk in Extreme III modelini aldım kendi hdd sine kurulmuş gibi rahat çalışıyor)

Başka soruların olursa eeepc ile ilgili elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım...

Bu mesajı bir önceki mesajımı gönderdikten sonra gördüm. :)

Bendeki de aynı model EEE PC 701 4G. Ubuntu'nun re-mix olarak download edilen dosyasını indirmiştim. Aslında Ubuntu'da çok yeniyim ve her geçen gün beni daha da büyülüyor Ubuntu. Xubuntu ile Ubuntu arasındaki fark nedir? Ubuntu'nun re-mix versiyonunu yüklediğinizde nasıl bir sorunla karşılaştınız?

Bilgi verebilirseniz henüz kurmadan çok işime yarayacak bu bilgiler... :)

Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim...

TG

heartsmagic

Remix konusuna yardım edemem ancak Xubuntu Ubuntu'nun XFCE masaüstü kullanan sürümüdür. Eğer kota sıkıntın yoksa şu an kullandığın Ubuntu üzerinde de deneyebilirsin. Yaklaşık 100MB paket kurar.

sudo aptitude install xubuntu-desktop

Ardından giriş yöneticisinden Gnome yerine XFCE'yi seçerek kulanabilirsin.

tgulen

Açıkçası Ubuntu'da bile yeniyim Xubuntu arasındaki farkı anlamak yerine sanırım en iyisi tecrübenin söylediğini yapmak. :) Ben Xubuntu'nun netbook versiyonunu ndireceğim linki bulup indireyim bari :)

TG

comeooon

ubuntu remixte hiçbir sorunla karşılaşmazsınız en azından ben karşılaşmadım ama onun bir düzeni var ve elleyemiyorsunuz açıkçası ubuntu remixten sonra bilgisayar cep telefonu menüsü gibi oluyor o yüzden hoşlanmadım yoksa bir sorununu görmedim.

Bildiğim kadarıyla xubuntu nun netbook versiyonu yok ama zaten xubuntu, ubuntu'dan daha az yer kaplıyor.

tgulen

Daha az yer kaplaması tabii ki çnemli ama Windows'tan sonra Ubuntu beni gerçekten çok etkiledi. Xubuntu da aynı işletim sistemi gibi mi acaba?

Biliyorum belki belirsiz veya yetersiz gariplikte bir soru oldu bu ama bilmediğim bir işletim sistemini yeni öğrendiğim bir işletim sistemi ile karşılaştırmaya çalışıyorum da... :)

comeooon

kullanılışı hemen hemen aynı. Sadece arayüzü değişik ubuntu da kullanılan bütün uygulamalar zaten çalışıyor. ama daha az ram kullanması ve daha az yer kaplaması açısından xubuntu dedim yoksa yeterli bir pc'de ubuntu kullanırım (ki bizim netbooklarda gerçekten 1-2 gb bile çok önemli)

heartsmagic

Alıntı yapılan: tgulen - 19 Ekim 2009 - 18:31:46
Biliyorum belki belirsiz veya yetersiz gariplikte bir soru oldu bu ama bilmediğim bir işletim sistemini yeni öğrendiğim bir işletim sistemi ile karşılaştırmaya çalışıyorum da... :)

Ekran görüntülerini de şöyle görebilirsin:
http://images.google.com/images?hl=tr&source=hp&q=xubuntu&gbv=2&aq=f&oq=
Bu da proje sayfası:
http://www.xfce.org/

Linux dünyasında masaüstlerini kullanma özgürlüğümüz, esnekliğimiz var. Ortada irili ufaklı birçok masaüstü (ve pencere yöneticisi) vardır. Bunlar arasında en yaygın olanları Gnome,KDE,XFCE'dir. Daha hafi olan fluxbox, LXDE, openobox gibileri de mevcuttur. Gerçi fluxbox gibilere masaüstü demiyoruz bizler :) Zamanla aşina olursun bunlara.

tgulen

Farklı bir isim olunca başka bir işletim sistemi gibi düşünmüştüm. Anladığım kadarııyla çok da farklı değil. O zaman onu da deneyeyim :)

Bilgi için çok teşekkürler. Xubuntuya doğu yelken açayım bakalım :)

Saygılarımla...

TG

lgf

Alıntı yapılan: comeooon - 19 Ekim 2009 - 18:27:14
ubuntu remixte hiçbir sorunla karşılaşmazsınız en azından ben karşılaşmadım ama onun bir düzeni var ve elleyemiyorsunuz açıkçası ubuntu remixten sonra bilgisayar cep telefonu menüsü gibi oluyor o yüzden hoşlanmadım yoksa bir sorununu görmedim.
Ayarlardan klasik ubuntu görünümüne alabiliyorsunuz. İlla sizin belirttiğiniz şekilde kullanılmak zorunda değil. Benim netbookta da kurulu netbook remix ve klasik bir ubuntu gibi kullanıyorum.

tgulen

Xubuntu sanırım yaşça daha eski bir işletim sistemiymiş. Ayrıca daha az sistem kaynaklanırını kullandığından da avantajlı gözküyor. Kurulumdan sonra Ubuntu gibi görünecekse de sanırım istediğim verimi alabileceğim Xubuntu'dan...

Zaten öyle bir geçiş dönemindeyim ki; hemen hemen tüm ihtimalleri deneyeceğim ki en uygun sistemi bulabileyim. Xubuntu veya Ubuntu veya muadili başka bir işletim sistemi olabilir.

Heyecanlı bir süreç... :)

heartsmagic

Yaşça daha eski değildir :) Görünümünün nasıl olduğuna benim verdiğim bağlantılardan bakabilirsin. Az çok fikir verecektir sana.

tgulen

Yanlış bilgi edinmişim demek ki... :)

Xubuntuyu indirmeye çalışıyorum ancak hala bitmedi. Sanırım en erken yarın kurabileceğim...

Ubuntu'dan (görünen) en büyük ilk farkı sanırım Ubuntu'da sarı ağırlıklı bir renk dizilimi varken ondaki renk mavi ve tonları şeklinde... :)

Ama işletim sistemi olarak anlamak için kurmak ve incelemek gerekiyor. Ekran görüntülerinden anlaşılmıyor bu bilgi :)

Bu arada Xubuntu da aynen Ubuntu gibi kurulmasa da geçici olarak CDden çalışabiliyor mu?

heartsmagic

Sondan başlayalım, evet çalışır.
En büyük fark elbette renk değil :) Farklı masaüstü ortamlarını kullanıyorlar haliyle. Kurup kurcalayınca aradaki farkı görürsün.

cengizun

Benim anladığım farklı donanımlar için farklı masa üstü ve pencere yöneticilerinin üretilmiş olması. Her kullanıcı görmek istediği masa üstünü donanımı ve yöneticisi ile belirleyince programı ve donanım kaynaklarını verimli kullanmış oluyor değil mi?
Cengiz ÜNAL
www.cengizunal.com.tr

heartsmagic

Alıntı yapılan: cengizun - 21 Ekim 2009 - 12:39:29
Benim anladığım farklı donanımlar için farklı masa üstü ve pencere yöneticilerinin üretilmiş olması. Her kullanıcı görmek istediği masa üstünü donanımı ve yöneticisi ile belirleyince programı ve donanım kaynaklarını verimli kullanmış oluyor değil mi?

Etkenlerden biri bu elbette. Örneğin hafif masaüstleri eski sistemler için daha idealdir. Ancak KDE,Gnome ve XFCE hemen hemen aynı miktarda yük bindiriyor sistemlere. Çok fazla fark yoktur aralarında. Gerçi XFCE bu konuda biraz daha cimri ama geçmişini düşününce onun da gün geçtikçe biraz daha büyümeye devam ettiğini görüyoruz.

Bir de zevkler meselesi var. Alternatif çok, dileyen istediği başka bir masaüstü ortamını kullanabiliyor.

tgulen

Renk dışında da farklılıklar varmış :)

Yine Asus'un 12 GB'lık bir versiyonuna CDden kurmadan açıp genel olarak bir inceleme imkanım oldu. Ubuntu'da olan bazı şeyler Xubuntu'da yok. Xubuntu'da olup da Ubuntu'da olmayan bir şey gözüme çarpmadı ama o kadar uzun da kullanma imkanım olmadı.

Xubuntu'da Snaptik Paket Yöneticisi diye bir şey yoktu mesela. Güncelleme yöneticisi gibi bir panel de görmedim. Ancak görsel olarak Ubuntu'ya çok benziyor diyebilirim. Daha önce aynı bilgisayara Ubuntu da (kurmadan) denediğimden arasında çok bariz bir fark göremedim. Ancak biraz daha soğuk ama ferah bir havası var Xubuntu'nun...

Sanırım "şeytan ayrıntıda gizlidir" için Xubuntu ile daha fazla zaman geçirip bir karar varmak gerekiyor. Açıkçası daha önce tecrübe edenlerden aldığım görüş ile Xubuntu Asus EEE Pc 4G için daha uygun görünüyor. Zaten herhangi aksi bir durumda Xubuntu'dan Ubuntu'ya veya başka bir _buntu'ya geçmek çok da zor olmasa gerek diye düşünüyorum.

heartsmagic

Elbette olmaz. Aslında istediğin programları da kurabilirsin Xubuntu'ya. Örneğin Synaptic. Ancak haliyle Gnome paketlerinden bazıları da kurulacaktır, kütüphaneler örneğin. XFCE biraz daha sade bir yüze sahiptir, böylece daha hafif bir masaüstü kullanmış olursun.

tgulen

Tekrar merhaba :)

ASS 4G nebookuma Xubuntu yükledim. Şu ana kadar çok memnunum. Sadece harddiskte oldukça az boş alan kaldı. (Yakaşık 650 MB). Xubuntu kurmayı düşüenlerle bu bilgiyi paylaşmak isterim...

Saygılarımla...

TG

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 18 Kasım 2010 - 14:35:27

Tekrar merhaba :)

ASUS 4G'ye Xubuntu kurdum. Bu kurulumu yaparken Xubuntu'nun 2009'da yayımlanan 9.04 versiyonundan ISO olarak CD'ye yazdığım medyadan kurdum. Kurulumdan hemen sonra güncelleştirmelere bak dediğimde yeni versiyonunun (9.10) olduğunu söyledi. O an hard diskimde yaklaşık 1.5 GB boş alan vardı. Yaklaşık 1.5 saat kadar süren güncelleme işleminden sonra ise 650 MB boş yerim kalmıştı. Bir kaç program daha yükledikten sonra (Open Office ve VLC player) bu alan bir anda 30 MB'a indi...

1) Xubuntu'da yeni olduğum için bu tabloya göre harddiskimin tamamında mı Xubuntu olduğunu sormak istiyorum öncelikle.
2) Dün VLC playerdan haberim olmadığından başka programları yüklemeye çalışmıştım. Onlar da bir sürü paketler indirdi ve daha sonra o programları yine geri kurulum yapmış olmama rağmen o paketlerin halen harddiskte durduğunu sanıyorum. Daha önce kurulan programların kaldırılmasından sonra diskte duran paketleri (veya kullanılmayan dosyaları silebileceim) bir yazılım var mı? Varsa önerebilir misiniz?
3) Daha önceki laptopumda wireless bağlantı sorunu yaşadığımdan Ubuntu'yu kullanamamıştım. Dünden beri Xubuntu'yu ASUS 4G Netbook'umda kullanabiliyorum. Ancak tüm enerji ve güç yönetimi sektelerinden ayarları yapmış olmama rağmen bilgisayarımın ekranını kapattığımda sistem uyumuyor. Ekranda kesik çizgiler ile dolu görüntüler olduğu gibi bilgisayar bir daha da o durumdan güç düğmesine basılıp hem de düzgün olarak tamamen kapatılmadan kurtulamıyor. Bu sorunun çözümü için ne yapmamı önerirsiniz?
4) Harddiskteki hacim sorununu şimdilik yaşamamak için 4 GB'lık SD kart'a tüm dokümanları kaydediyorum. Bu SD karta gerektiğinde program da kurabilir miyim?

Zamanını ayırıp bilgi verecek(ler) için şimdiden sonsuz teşekkür ederim.

Saygılarımla...

TG

if

@tlugen,

1- Xubuntu için ne kadar yer ayırdıysanız o ayırdığınız yerde 30 MB boş yer kalmıştır.
2- sudo apt-get clean && sudo apt-get autoremove
3- Uykuya alma ve hazırda bekletme işleri sıkıntılı. Donanımınıza ve swap alanınıza göre değişir. Foruma bakınmak gerek.
4- SD kartta bir işletim sistemi yüklüyse uygulama da yüklenebilir tabi.

tgulen

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. :)

if