Pili %50'de sabitlemek.

Başlatan Aequitas, 28 Eylül 2012 - 22:10:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aequitas

Dizüstü pil ömrü ile ilgili bir yazı okuduktan sonra bir arkadaşımın kullandığı Sony Vaio modelinde böyle bir özellik olduğunu hatırladım. Denetim masasından girerek pil için belirli bir dolum limiti koyuyordu. Bu sayede pil onun belirlediği kadar doluyordu ki %50'ye ayarlıyordu. Okuduğum yazıda da batarya uzun süre bekleyecekse %100 dolu bırakılmaması gerektiği yazıyor. Gün içinde neredeyse hiç prizden çıkarmadan kullanmayı da uzun süre boşta beklemeyle eşdeğer olarak belirtmiş. Dolayısıyla %40-50 civarında doldurup kullanmak lityum pil ömrü açısından çok faydalı oluyor.
Tekrar konuya dönecek olursak, bir şekilde bu dolum miktarını belirleyebileceğimiz bir yol var mıdır?


Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

cokomoko

okuduğun yazı için link verebilirmisin,merak ettim de...
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................
İnsanın aradığı sadece huzur ve mutluluktur, 1 numara olmak yalnız kalmak demektir ve 1 numara kalmak için birçok şeyi feda etmek zorunda kalırsın...

Aequitas

Yazı şöyle..

- Li-Ion Pil Rehberi -

1 - Pil Ömrü
Öncelikle pilimizin belli bir şarj ömrü olduğunu söyleyeyim.(500 şarj gibi.) Her yıl kapasitesinin %20sini kaybediyor. Kullanım koşullarınıza bağlı olarak bu artabilir de düşebilir de. Fakat pilinizi kullansanız da kullanmasanız da ömrünün kısalacağını bilin. Pilinizi kullanın boşa gitmesin.
2 - Nasıl saklanmalı?
Li-Ion pilleri saklamak isterseniz uymanız gereken kurallar var. Asla %100 şarjda bataryayı saklamaya kalkışmayın. %40 civarı saklarsanız pilinizin daha az kaybı olacak. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi %40'da saklanan bataryanın ömrünü daha fazla koruduğunu görebilirsiniz. Zaten laptoplarımızı kutudan çıkarıp açtığımızda şarjının %40 civarı olduğunu görmüşsünüzdür. Bir diğer önemli konu da sıcaklık. Resimde 0 derecedeki koruma oranının daha fazla olduğunu görmüşsünüzdür. Saklayacaksanız buzdolabında falan saklamanız öneriliyor.

3 - Şarj nasıl olmalı?
- Laptopunuzu ilk açtığınızda şarjının %40 civarı olmasının saklama kapasitesi açısından önemini söylemiştim. İlk kullanımda %100 e kadar doldurup kullanmanız tavsiye ediliyor.

- Li-Ion pillerin hafızası yoktur. Yani cihazınızı istediğiniz zaman şarjdan sökebilir veya istediğiniz zaman şarj edebilirsiniz. Örneğin, şarjınız %45 civarında. Şarja takabilirsiniz veya şarjınız %87'de sökebilirsiniz şarj cihazını. Ayrıca %100deyken şarj kablosunu sökmenize gerek yoktur. Zaten şarj etmeyi kesiyor %100 den sonra. Bunu adaptörün sıcaklığından anlayabilirsiniz. %40 dayken adaptörünüzün sıcaklığı daha yüksektir. %100den sonra cihazınızı şarjdan sökmenize gerek yoktur fakat eğer bunu uzun süreli yaparsanız piliniz kullanılmadığı için hantallaşacaktır. Yani bir nevi pilinizi saklama moduna almış oluyorsunuz. 2. maddede belirttiğim gibi %100de saklanan piller daha fazla kapasite kaybeder. Bu yüzden mümkün olduğunca pilinizi kullanıp %40 civarı tekrar şarja takmanız tavsiye edilir.

- Bataryamızı asla ve asla %100 boşaltmıyoruz. Bu pilinize zarar verebilir hatta tekrar şarj edemeyebilirsiniz bile. Pil göstergesi %15'in altına hatta %30'un altına düşmeden şarja bağlamanız gerekiyor. Bu konuda krstarica'nın konusundan alıntı yapmak istiyorum.

"Pili tamamen bomboş bir şekilde şarj etmekte pile zarar verir ya da şarj cihazının tepki vermemesine sebebiyet verir. Bomboştan kasıt % 15in altıdır, örnek vermem gerekirse, bir pil tamamen bittiği takdirde tekrar şarj edemeyebilirsiniz, dizüstü bilgisayarınızın veya fotoğraf makinenizin cihazı pili gerilim alamadığı için algılayamayabilir. Bu da ''Şarj'' ışığının yanıp sönmesine neden olur ve pili şarj etmez. İlk olarak yapmanız gereken, farklı bir pil ile de olsa değerleri çok önemli değil, ikisi arasında uygun kutuplar arasında geçici telden köprü kurarak dolu pilden, boş pile az da olsa gerilim sağlayabilirsiniz. Ya da buzdolabına bırakabilirsiniz, potansiyel fark artacaktır. 1-2 saat ( Dondurucu kısmı değil. ) Buzdolabında düşük sıcaklık ile az da olsa gerilim sağlanacaktır, kimya derslerinde okullulara gösterilmesi gerekir. Daha sonra tekrardan cihaza takabilir, şarj etmeyi deneyebilirsiniz."

- Li-Ion pilinizi kullanırken haftada sadece bir kere tam olarak deşarj etmeniz gerekiyor. Yani pilimizi %15 - %20 civarına kadar kullanıp daha sonra şarj kablosunu takıp kullanmaya devam edeceksiniz. Pili sürekli deşarj etmenize gerek yok. Haftada 1-2 kere yapsanız yeterli fakat yine de kullanmaktan çekinmeyin. %20nin altına düşmemesine özen gösterin.

- Laptobunuzu şarja takılıyken asla bataryasını söküp kullanmayın. Voltaj düşüklüğü gibi durumlarda laptopunuz zarar görebilir. Yani bataryamız ayrıca UPS(Güç Kaynağı) görevi görüyor. Zaten araştırabilirsiniz. Hiçbir uzman, bataryayı sökerek laptopunuzu kullanmanızı tavsiye etmiyor. Zaten pilimizin hafızası olmadığını söylemiştim. %100deyken şarj kablosunu takmanız pilinize zarar vermez. Tabi harici olarak Power Supply'niz varsa bataryanızı sökerek kullanabilirsiniz. Ayrıca bu durumda da pilinizi kullanmadığınız için kapasitesinin düşeceğini biliyorsunuz. Tekrar söylüyorum. Pilinizi kullanmaktan çekinmeyin.

Laptopuzu şarjdayken açmamanız tavsiye ediliyor. Kapatırken de %100 şarjda kapatmamanız önerilir.


Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

if

#3
@Aequitas, şöyle[1] bir yorum var ki okumalısınız.

Bilgisayarın marka ve modelini alabilir miyim? Pil yönetimi üreticinin verdiği desteğe bağlı olduğundan fazla ümitlenmemenisi öneririm:)

[1] http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=8486364&postcount=6

arpia

Bana biraz çelişmiş gibi geldi ki ben durumu şimdi yazacağım şekilde biliyorum.
Pilin ömrü şarj, deşarj ile ölçülüyor. Bu durumda %40'a düşürüp tekrar şarj etmek ömrü azaltacak. Yani anlatılan bana çok da mantıklı gelmedi.
Haftada 2-3 defa şarjdan çıkarmak daha mantıklı bu durumda.
Tabii bu yazdıklarım kesinlikle bir kesinlik değil, sadece benim düşüncelerim.

monthy_python

Samsung'da pili %80'e sabitleyen bir yazılım var (windows için). Yüzde yüz dolması iyi * bir şey olmasa gerek ki böyle * bir şey yapmışlar.

speakerXXL

Burada pil şarj eşiği oluşturma ile ilgili güzel bir anlatım var, işinize yarayabilir.

Aequitas

@if
Asus eeepc 1015PEM kullanıyorum. Gösterdiğin başlığı inceledim, @arpia gibi benim de biraz kafam karıştı.

@speakerXXL, bağlantıda gösterilen yol tp-smapi-dkms paketi ile yapılabiliyormuş ve sadece bazı Thinkpad modellerinde işe yarıyormuş.

İncelediğim diğer bazı yerlerde de farklı markaların bu iş için ürettiği araçlar olduğunu öğrendim. İlk mesajımda belirttiğim gibi Sony'de var, Samsung'da var, IBM/Lenovo'da var ama Asus'ta olup olmadığı hakkında bir fikrim yok. Biri de Asus marka dizüstü kullandığını ve üçüncü parti yazılımlar ile pil düzeyini %50'ye ayarladığını ve bu işlemin pil hücrelerini bozduğunu ve yeni bir pil almak zorunda kaldığını yazmış. Açıkçası bunu üreticilerin araçları haricinde yapmaya çalışmak pek güvenli bir iş gibi görünmüyor.
Ama her halukarda pili %100 şarjlı olarak kullanmanın %50 ya da ne bileyim %80 şarjlı olarak kullanmaya göre pil ömrü açısından daha kötü olduğu kanaatindeyim. Değilse bahsi geçen markalar ne diye bu işi yapan uygulamalar yapsın. Neticede hepsi aynı pili (Li-iyon) kullanıyorlar.


Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

if

@Aequitas, konuyu unutmadım:) Az bir bakındım ama bir şey bulamadım.

Aequitas

@if, teşekkür ederim. Zaten son mesajımda da söylediğim gibi sanırım bu iş için üreticilerin sağladığı araçları kullanmak gerekiyor. Bu durumda böyle bir araç da olmadığı için yapacak bir şey yok gibi görünüyor. Yine de ilgilendiğin için teşekkür ederim.


Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

kablanfatih

#10
Windows da Lenovo marka laptopum için ENERGY MANAGEMENT uygulamasını kullanıyordum.
Şimdi Ubuntu kullanıyorum varsa bende arıyorum.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 20 Mart 2018 - 11:58:12

TLP kaynağı varmış ama her markanın bataryasını kontrol etmiyor.

http://linrunner.de/en/tlp/docs/tlp-linux-advanced-power-management.html


http://linrunner.de/en/tlp/docs/tlp-configuration.html

lubuntu

İyi bir şey değildir. Bir sefer pilin %80'in üzerinde şarj edilmesi gereklidir. şarj/deşarj olayı bunu gerektiriyor. %20'nin altına düştüğünde de şarja takmalısınız. Bu arada %100 de tutmanızda sıkıntı yaratmaz. Ayda en az 2 kez şarj/deşarj yapmanız bile yeterlidir. Artık bırakın şehir efsanelerini. Ayrıca ne yaparsanız yapın her sene %10 civarı ömrü gider pilin.

conqierors

Alıntı yapılan: lubuntu - 20 Mart 2018 - 16:34:37
İyi bir şey değildir. Bir sefer pilin %80'in üzerinde şarj edilmesi gereklidir. şarj/deşarj olayı bunu gerektiriyor. %20'nin altına düştüğünde de şarja takmalısınız. Bu arada %100 de tutmanızda sıkıntı yaratmaz. Ayda en az 2 kez şarj/deşarj yapmanız bile yeterlidir. Artık bırakın şehir efsanelerini. Ayrıca ne yaparsanız yapın her sene %10 civarı ömrü gider pilin.
bunu deneyimle mi söylüyorsunuz yoksa kulaktan dolma bilginizle mi?
kendi şarjlı ürünlerimi telefon, diş fırçası, fotoğraf makinesi vb gibi ürünlerimi pillerini bitmeye yakın şarja takıyorum ve hiç çıkarmadan %100 dolmasını bekliyorum. Böylece her batarya dolumunda %100 sağlamış oluyorum.
Bazıları şarja takıyor 30 dakika sonra daha %50-60 larda iken cihazını şarjdan çekiyor. Böyle yaparak günde 3-5 kere şarj ediyor. Ben ise 1 günü tek şarj ile geçiriyorum.

yukardaki olay için söylediğiniz doğru ancak asıl konuda anlatılan şey bilgisayarı devamlı prize takılı kullanmak, yani pilde değilde sanki direk fişten elektrik alır gibi kullanmak.
Ben lenovo bilgisayarımı energy management programı ile kullanıyorum. Bu program sayesinde pil %50 seviyesinde sabit iken bilgisayar direk priz ile çalışmış oluyor. Eğer gezerek sabit olmayan yerde kullanacaksam prizden çıkartıp pil ile kullanıyorum.
Programda 2 seçenek var, uzun süre pil kullanımı için ve pil ömrünü uzatmak için.

prize takılı olarak ubuntuyu ilk kurduğumda pil %50 de sabitti ve şarj etmiyordu. Böylece birkaç gün kullandım ancak sonra pil ile kullanmam gerekti çıkardım ve ondan sonra %50 de sabit kalmadı bir daha. eğer pili sabit tutup prizde kullanam seçeneği varsa öğrenmek isterim.

[eklenti yönetici tarafından silindi]