[Çözüldü] USB Ubuntu Kurulumu. Win7'yü Görmüyor.

Başlatan subram, 04 Temmuz 2014 - 22:58:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

subram

Win7'nin yanına Ubuntu kurmak için linuxliveusb programı ile .iso dosyasını USB'ye yükledim. Pc'yi USB'den başlatıp ubuntuyu ikinci OS olarak kurmak istiyorum ama kurulumda "Win7'nin yanına kur" seçeneği çıkmıyor. Ne yapmam lazım?

neynefes

@subram, win7 yanına kur çıkmıyorsa. Dikkatli bir şekilde Gparted ile diski bölümlere ayırıp "Başka bir şey" seçeneğini seçin ve Ubuntu kurmak istediğiniz bölümü seçip kurulum yapabilirsiniz.

if

@subram, kurulum belgesini[1] dikkatlice okuyun. Ubuntu üzerindeyken ctrl+alt+t ile uçbirimi açıp sudo fdisk -l komutunu yürütün ve çıktısını buraya kod etiketi içinde geçin.

[1] http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Kurulum

subram

Diski windows uzerinden bolumlendirip `Baska bir sey` secenegi ile yukledim ama bu seferde win7 komple uctu. acilista direk olarak Ubunutu basliyordu. Bir arkadas umudu kes diyinnce bastan format atip win7 yi bastan kurdum ama Ubunutu kurulum asamasindaki olay aynen devam ediyor.

fdisk -l komutu icin ciktilar
WARNING: GPT (GUID Partition Table) detected on '/dev/sda'! The util fdisk doesn't support GPT. Use GNU Parted.

Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160041885696 bytes
256 heads, 63 sectors/track, 19381 cylinders, total 312581808 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x00076537

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1               1  4294967295  2147483647+  ee  GPT

Disk /dev/sdb: 4009 MB, 4009754624 bytes
51 heads, 51 sectors/track, 3010 cylinders, total 7831552 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x04030201

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1   *        1144     7831551     3915204    b  W95 FAT32

heartsmagic

Disk GPT, demek ki sistem UEFI? Eğer öyleyse kurulumu UEFI talimatlarına bakarak yapmalısın.
Windows tarafında diski böldükten sonra Ubuntu kuruluyorsa, ancak açılışta Windows gelmiyorsa mesele yine UEFI meselesi olabilir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

subram

arkadaşlar kusura bakmyın aradan çok zaman geçti cevap yazamadım. Sorunu bir türlü çözemedim acil bir iş için tüm diskleri silip win7 kurmak zorunda kaldım yine. Şuan diske ubuntu yazdıyorum. süreci baştan başlatıyorum. gelişmeleri/sorunları yazacam tekrardan.

subram

Uzun bir aradan sonra tekrar konuya yazma fırsatım oldu. Önce biraz konuyu açıklayayım;

Kullandığım bilgisayar 64 bit. MBR kaydı dediğimiz olay, yeni sistemlerde EFI olarak geçiyormuş. Mesele de bu EFI BIOS olayından kaynaklanıyormuş.

Neyse çok uzatmadan olayın çözümüne geleyim;

Bilgisayara ubuntu kurduktan sonra direk olarak Ubuntu açılıyor zaten, Terminali çalıştırıp alltaki komutları tek tek çalıştırıyoruz, daha sonra karşımıza çıkacak pencerelerden yönergerleri takip ederek işlemi kolayca bitiriyoruz.

sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo sed 's/trusty/saucy/g' -i /etc/apt/sources.list.d/yannubuntu-boot-repair-trusty.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair && (boot-repair &)

KAYNAK

heartsmagic

Yani, mesele yine söylediğimiz gibi UEFI meselesi :)
Çözülen başlıklarımız için: http://kb.ubuntu-tr.net/cozulen-basliklarin-etiketlenmesi
Geri bildirim için teşekkür ederiz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.