[Çözüldü] Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller

Başlatan t-a-n-e-r, 26 Şubat 2009 - 14:44:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

t-a-n-e-r

merhaba arkadaslar.
daha once masa ustu pc de normal sekılde kurup calıstırmıs oldugum ubuntuyu hp compaq nx 6110 modelıne kurup compız kurmak ıstedım yalnız ekran kartımı bı turlu tanıtamadım
forumda adı gecen butun konuları uyguladım ubuntuyu tekrar tekrar yukledım ama bu sorunu asamadım bu gunde son olarak

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php5?title=Intel_Ekran_kartlar%C4%B1n%C4%B1n_kurulumu adresındekı ıntel ekran kartı kurulumundakı
apt-get remove xserver-xorg-video-intel && apt-get install xserver-xorg-video-i810
komutunu uygulayarak kurmaya calıstım bunuda gerceklestıremıyınce almıs oldugum xorg.conf yedegını gerı yuklıyerek sızlerden yardım alma cabasına grıstım umarım sorunu asa bılırız arkadaslar yardımlarınız ıcın sımdıden tesekkur ederım# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# Note that some configuration settings that could be done previously
# in this file, now are automatically configured by the server and settings
# here are ignored.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
EndSection

yedegını almıs oldugum xorg conf yukarda gorulmektedır.tesekkurler.

erginemr

Artık "xserver-xorg-video-i810" ve "xserver-xorg-video-intel" aynı paket, Daha doğrusu "i810" artık geliştirilmiyor ve "i810" yerine yine "intel" paketi kuruluyor:
http://packages.ubuntu.com/intrepid/xserver-xorg-video-i810

Şöyle bir başlık var:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,5116.0.html

Burada, Schevko Ubuntu 8.04 ile Compiz efektlerini çalıştıramamış, ancak Ubuntu 8.10 ile doğrudan çalıştırabilimiş. Sizde Ubuntu'nun hangi versiyonu yüklü:
cat /etc/lsb-release

Ayrıca ekran kartınızın 3D özellikleri etkin mi:
glxinfo | grep render

t-a-n-e-r

merhaba ergın bey lınux hakkında cok bılgılı oldugum solenemez en azından gnome veya kde kullanıcı olarak yenıyım.
vermıs oldugunuz kodla ıle cıktılar taner@taner:~$ cat /etc/lsb-release
DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=8.10
DISTRIB_CODENAME=intrepid
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 8.10"
taner@taner:~$ glxinfo | grep render
X Error of failed request:  BadRequest (invalid request code or no such operation)
  Major opcode of failed request:  143 (GLX)
  Minor opcode of failed request:  19 (X_GLXQueryServerString)
  Serial number of failed request:  10
  Current serial number in output stream:  10

seklındedır yardımlarınız ıcın tekrar tesekkur ederım

erginemr

Tekrar merhaba,

glxinfo | grep render
çıktısı pek iç açıcı değil.  ::)

"xserver-xorg-video-intel" paketini tekrar yükleyerek:
Alıntı Yapapt-get install xserver-xorg-video-intel
bilgisayarı yeniden başlatabilir misiniz?

Ardından "glxinfo | grep render" komutunun çıktısını bir kez daha alın.

Ubuntu'da Compiz zaten kurulu, ayrıca kurmanıza gerek yok. Ama çalışabilmesi için yukarıdaki komutun sonucunun "yes" döndürmesi gerekiyor.

t-a-n-e-r

hocam tekrardan merhaba soledıgınız komutu uygulamaya kalktıgımda bana su sekılde bır hata mesajı verdı.sanırım appget kurulumu yapamadım.taner@taner:~$ apt-get install xserver-xorg-video-intel
E: Could not open lock file /var/lib/dpkg/lock - open (13 Permission denied)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), are you root?

bytan

Aşağıdaki şekliyle dener misiniz?

sudo apt-get install xserver-xorg-video-intel
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

ihtiyar said

Alıntı yapılan: t-a-n-e-r - 26 Şubat 2009 - 15:55:23
hocam tekrardan merhaba soledıgınız komutu uygulamaya kalktıgımda bana su sekılde bır hata mesajı verdı.sanırım appget kurulumu yapamadım.taner@taner:~$ apt-get install xserver-xorg-video-intel
E: Could not open lock file /var/lib/dpkg/lock - open (13 Permission denied)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), are you root?

Burada söylediği şey, yönetici olarak giriş yapmadığınızı söylüyor. Komutun başına sudo ekleyip tekrar deneyebilirsiniz.

t-a-n-e-r

taner@taner:~$ sudo apt-get install xserver-xorg-video-intel
[sudo] password for taner:
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
xserver-xorg-video-intel zaten en yeni sürümde.
0 yükseltildi, 0 yeni kuruldu, 0 kaldırılacak ve 2 yükseltilmeyecek.
verdıgınız komutu uyguladıgımda bu ıslemı gerceklestırdı ama anladıgım kadarıyla zaten yuklu dıor

taner@taner:~$ glxinfo | grep render
X Error of failed request:  BadRequest (invalid request code or no such operation)
  Major opcode of failed request:  143 (GLX)
  Minor opcode of failed request:  19 (X_GLXQueryServerString)
  Serial number of failed request:  10
  Current serial number in output stream:  10
taner@taner:~$

komutunu uyguladıgımdada boyle bır cıktı alıyorum arkadaslar.

ihtiyar said

Alıntı yapılan: bytan - 26 Şubat 2009 - 15:57:45
Aşağıdaki şekliyle dener misiniz?

sudo apt-get install xserver-xorg-video-intel

Senin yazdığın farklı bir komut sanıp yazmışım ben. Halbuki benim anlattığımı sen direk kod olarak vermişsin. :)

bytan

Açıklamasını yapıp balık tutmayı öğretmişsin. İyi yapmışsın  ;)

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
PF @ ST

heartsmagic

Hep unutuyorum bu Intel kartlar xorg.conf içinde sürücü olarak intel mi kullanıyor? Eğer öyleyse bir de elle ekleyerek deneyebiliriz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

erginemr

Bu Intrepid'de yüklü olan Intel sürücüsüyle ilgili bir hataymış ve pek çok hata raporu açılmış:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-video-intel/+bug/293785
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/mesa/+bug/293012
https://answers.launchpad.net/ubuntu/+source/compiz/+question/49710

Ayrıca Ubuntuforums'daki örnek bir başlık:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1025342

Ve konuya Fransız kalan arkadaşların :P açtığı bir başlık buldum:
http://forum.ubuntu-fr.org/viewtopic.php?pid=2440888

Şimdi de önerileri listeleyeyim:

1. İlk hata raporuna göre konsolda:
sudo apt-get remove xorg-driver-fglrx
komutunu vererek, eğer yüklüyse "xorg-driver-fglrx" paketini kaldırın.

(Biliyorum saçma oldu; sizde Intel ekran kartı var ve bu paket normalde yüklü olmamalı. Yine de denemekten zarar gelmez.)

2. Ubuntuforums'daki öneriye göre, "xserver-xorg-video-intel" paketini --purge ile tamamen kaldırın ve tekrar kurun:
sudo apt-get remove --purge xserver-xorg-video-intel && sudo apt-get install xserver-xorg-video-intel

3. Bu aşamada Ctrl+Alt+BackSpace ile de X'i yeniden başlatabilseniz de, en iyisi bilgisayarı komple yeniden başlatarak "glxinfo | grep render" komutunu deneyin.

Olmadıysa devam...

4. Fransız arkadaşların önerisine uyarsak, önce mevcut X ayar dosyanızı yedekleyin:
sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.yedek

5. Ardından, bu dosyayı root yetkileriyle açarak:
gksu gedit /etc/X11/xorg.conf

Section "Device" kısmına aşağıdaki satırı ekleyin:
Alıntı YapSection "Device"
    Identifier    "Configured Video Device"
    Driver "intel"
EndSection

Dosyanın en sonunda yeni bir satıra aşağıdaki kod öbeğini ekleyin:
Alıntı YapSection "Module"
        Load "glx"
EndSection

6. Dosyayı kaydedip kapatın ve bilgisayarı yeniden başlatarak "glxinfo | grep render" komutunu tekrar deneyin.

t-a-n-e-r

hocam sanırım oldu ama bırde sızın onayınızı almak ıstıyorum asagıda glxinfo | grep render kodunun cıktısı mevcut.taner@taner:~$ glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) 915GM 20061102 x86/MMX/SSE2

yardımlarınız ıcın sagolun.

ıhtıyar sayıt hocam ben lınuxda acemı bı kullanıcıyım ama son dort yıldır profosyonel sekılde wındows olarak hızmet verıyordum ubuntunun gorsellıgı ve ozellıklede compızle uyumunu mınt de gordugum ıcın ubuntu kullanmaya ve yenı satmaya basladıgım bılgısayarlarda ozel olarak ıstek olmadıgı surece ubuntu kurarak satıp kullanımı hakkında bıldıgım kadarı ıle bılgı vererek ve sorunlarında hemen bılgı aldıklarını soledıgım bu sıteye yonlendırerek satıs yapmaktayım ınsallah balık avlamayı daha ıyı ogrenır ve buralarda sıkıntı yasıyan dostlarımıza sızler gıbı hızmet vermeye baslarız.yardımlarınız ıcın tekrar tesekkurler(not: bu kurdugum lap topda satılıktır:)))))

erginemr

Geçmiş olsun. :)

Yukarıdaki hangi adımları uyguladıktan sonra bu sonucu aldınız? Ve şu an Compiz efektleri çalışıyor mu?

Not: Tabii bu platformda bilgisayar alış satışı yapmanın yasak olduğunu söylememe gerek yok. O yüzden, şaka yaptığınızı kabul ediyorum. ;)

t-a-n-e-r

ergın bey ve butun yardımcı olan arkadaslarım sagolun.su anda compızı calıstırdım ve cok guzel sekılde calısıyor.son bır soru daha sormak ıstıyorum uzerınde olan butun donanımları tanıyıp tanımadıgını anlıya bılecegım bı komut veya konu baslıgı varmıdrı pc dekı bırlesenlerın chıpstlerını ve ısımlerını bıldıgım ıcın arayıp bulmam kolay oluyor ve ınceleme sansım oluyordu ama laptopta yapamıyorum su an ıcın bu sekılde bır destek sayfasıda var ıse ıncelemek ısterım. yardım ve desteklerınız ıcın tesekkur ederım tekrar tekar.

t-a-n-e-r

bu arada arkadaslar ekran cozunurlugunu artırmak ıstıyorum bunu su anda 1024 olarak gorunuyor onu nasıl gerceklestırırım.(ergın bey tabıkı saka satısı ben burdan neden yapayımkı:) musterısı hazır ve desteklerınızı adım adım benınle takıp edıyor)))

ihtiyar said

@t-a-n-e-r, bizler hoca değiliz. Sizler gibi normal bir üyeyiz. Bildiklerimizi sorunlara karşı çözümler sunmak için kullanmaya çalışıyoruz. Ben ilk başladığımda balık tutmayı öğretmek şöyle dursun balık nedir yeni öğrenmiştim. :) Dilimin döndüğünce, bildiklerimi aktarmaya çalışıyorum.

erginemr bir hatırlatmada bulunmuş, bir diğer hatırlatma da benden gelsin. Her şey bu güzel oluşumun en güzel şekilde ilerlemesi için. :)
İmlâ Kuralları'na dikkat ederseniz daha güzel bir iletişim kurabileceğimizi düşünüyorum.

Önemli Not: Rumuzumu aynen telaffuz etmenizi isteyeceğim, zor bir şey değil. ihtiyar sayit değil ihtiyar Said

Anlayışınız için teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızda başarı, kolaylık ve devam diliyorum.

Ek: Çözünürlük ve başka sorularınız için forumu araştırmanızı, eğer sonuca ulaşamazsanız yeni başlıklar açmanızı öneriyorum.

erginemr

Alıntı yapılan: t-a-n-e-r - 26 Şubat 2009 - 17:50:46
ergın bey ve butun yardımcı olan arkadaslarım sagolun.su anda compızı calıstırdım ve cok guzel sekılde calısıyor.son bır soru daha sormak ıstıyorum uzerınde olan butun donanımları tanıyıp tanımadıgını anlıya bılecegım bı komut veya konu baslıgı varmıdrı pc dekı bırlesenlerın chıpstlerını ve ısımlerını bıldıgım ıcın arayıp bulmam kolay oluyor ve ınceleme sansım oluyordu ama laptopta yapamıyorum su an ıcın bu sekılde bır destek sayfasıda var ıse ıncelemek ısterım. yardım ve desteklerınız ıcın tesekkur ederım tekrar tekar.

O zaman, işlem tamamdır. :) Yalnız, ileride sorun yaşayıp da bu başlığa bakacak Intel ekran kartı kullanıcıları için tekrar sorayım: Yukarıdaki hangi adımları uyguladıktan sonra bu sonucu aldınız?

erginemr

Bilgisayar ekipmanı hakkında bilgi almak için genelde konsolda şu komutları kullanıyoruz:

PCI arayüzünü kullanan bileşenler için: lspci
Ses kartı hakkında: lspci | grep -i audio
Ekran kartı hakkında: lspci | grep -i vga
Ağ kartı hakkında: lspci | grep -i ethernet

USB arayüzünü kullanan (webcam, vb.) bileşenler için: lsusb
Tanınan donanım hakkında ipuçları almak üzere, sistemde yüklü modüller için: lsmod

Genel olarak donanım hakkında: lshw
Ağ kartları ile ilgili olarak: lshw -C network

Yüklü Ubuntu sürümü hakkında:
cat /etc/lsb-release
cat /etc/issue

Sabit disk bölümleri ve kapasitesi hakkında:
sudo fdisk -l
df -h
cat /proc/partitions

Toplam ve kullanılan hafıza hakkında:
free
cat /proc/meminfo

Çalışan prosesler hakkında:
ps aux
lsof

İşlemci (CPU) hakkında:
cat /proc/cpuinfo

/proc klasöründe çalışan sistem ile ilgili pek çok bilgi bulunur:
ls /proc
cat /proc/cpuinfo
cat /proc/meminfo
cat /proc/asound/cards
cat /proc/partitions
vs.

erginemr

Ayrıca, bu bilgileri grafik arayüzü olan bir programla almak isterseniz Synaptic'ten, ya da aşağıdaki komutla "hardinfo" programını da kurabilirsiniz:
sudo apt-get install hardinfo

Bu programı, Sistem >> Tercihler menüsü altında "System Profiler and Benchmark" adı ile bulabilirsiniz.

[IMG]http://img33.picoodle.com/img/img33/3/2/26/t_Pano02m_336a85e.jpg[/img]  [IMG]http://img37.picoodle.com/img/img37/3/2/26/t_Pano01m_b1925a8.jpg[/img]

Gimp Uzmanı

Alıntı yapılan: t-a-n-e-r - 26 Şubat 2009 - 17:50:46

Sistem ----> Yönetim ----> Hardware Drivers yolunu izleyin. Tanınmayan donanım varsa size söyleyecektir. Ustalar enminim benden iyi bilirler.

Gimp Uzmanı

bytan

PF @ ST

erginemr