Sistem Donması

Başlatan mustafa7, 03 Mayıs 2020 - 18:38:40

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mustafa7

Merhaba, nedenini çözemediğim bir şekilde sistem fareyi hareket ettirene kadar donuyor. Bu herhangi bir işlem sırasında olabiliyor.

Yaptığım araşırmalar sonucunda şimdiye kadar denediğim bir çözüm şuydu fakat sorunumu tam olarak çözemedi.

/etc/default/grub dosyasında ilgili yeri şu şekilde değiştirdim: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nolapic_timer clocksource=jiffies"

Bilgisayarımda aynı zamanda windows da kurulu. Windows u açtığımda ise saatin yanlış olduğunu fark ediyorum ubuntuyu kullandıktan sonra.

Sizce bunun nedeni ne olabilir ve çözümü nedir?

Bilgisayarın modeli: Fujitsu Siemens amilo pi 2550
ram: 3 gb
cpu: ~2 Ghz çift çekirdek intel centrino

ata1

bazı durumlarda svap alanını kaldırmak faydalı oluyor. malum rem kadar hızlı değil hdd ler .bir denemenizi tavsiye ederim.
nano /etc/fstab
ile dosyayı açıp kullanmak istemediğin takas alanı satırını silebilirsin

mustafa7

Sistem monitorden bakıyorum swap alanı kullanılmadığında dahi donuyor.

Ben çok araştırdım grub dosyasını değiştirmek yine biraz olsun düzeltiyor sorunu fakat yukardaki bahsettiğim değişiklik neden çözüyor onu biri açıklayabilirse çok güzel olur.

yani grub dosyasındaki bir değişiklik nasıl sistemin işleyişini değiştirebiliyor anlayamıyorum

ata1

swapı silin reboot edin gerekirse swap kurarsınız. daha evvel 3 gb rem ile sistemim birçok kere swap alanı nedenni ile dondu .deneyin ardından çözüm arayalım

mustafa7

Swap alanından olsa usb ile çalıştırdığım zaman donmaması lazım diye düşünüyorum fakat usb ile kurulum esnasında bile donuyor.

Sürekli fareyi oynatıyorum kurulum sırasında devam etsin diye :)

ata1

ben bir archerim ve defalarca swap kullanımı yüzünden sistemim dondu ve sistem kapandı. bunu swaqpı kaldırıp rem nederece bilmem ama kendini temizler. swap dolunca sistem ytemizlemez . ben bunu yaşamış olduğıumdan önerdim. fsrklı şekilde çözüm bekliyorsan. ubuntu kullanıp aynı sorunu çözen arkadaaşlarımın desteğini bekleyin o zaman.
inanınki swap alanını bazi yeterli sistemlerde faydası çok ama yetersiz ve eksik olduğu durumlarda bir o kadar zararı var.

mustafa7

swap ı swapoff -a ile kapatsam bir sorun olur mu?

nano /etc/fstab ile kapatmanın arasındaki fark nedir?

sinan54

Windows la birlikte yapılan kurulumda,zaman problemini çözmek için terminalde
timedatectl set-local-rtc 1 --adjust-system-clock
komutunu verin Komutu ters çevirmeniz gerekirse 1'i 0 olarak değiştirin
timedatectl set-local-rtc 0 --adjust-system-clock
Bende de Fujitsu İ5 var.Linux uyumu mükemmel bilgisayarlar ama maalesef üretimleri durduruldu.Farklı dagıtımları denemenizi öneririm.masaüstü olarak Openbox, Jwm ,Lxde,Lxqt.Xfce sürümlerinden birini kurun o bilgisayara

https://www.maketecheasier.com/fix-windows-linux-show-different-times/

mustafa7

zaman probleminin çözümü için teşekkürler @sinan54. Xubuntu kurdum normal ubuntunun yanına xfce gerçekten daha performanslı çalışıyor normal ubuntuya göre benim bilgisayarda :)

@ata1 dediklerini yaptım fakat fayda etmedi (ubuntu mate kurdum ve dediklerini harfiyen yerine getirdim kapatıp açtıktan sonra sonuç değişmedi)

Ben çözdüm sorunu bu arada. update-grub komutunu çalıştırmayı unutmuşum onu çalıştırınca ilk baştaki mesajımdaki değişiklik devreye girdi ve sorun çözüldü. Fakat grub dosyasındaki değişiklik bu sorunu nasıl çözüyor hala anlamış değilim birisi açıklayabilirse güzel olur.

Bu arada Ubuntu mate kurdum demiştim bilgisayarıma, kullanalı birkaç gün olmadan 50 gb disk doldu fazla bir program da kurmadım diski dolduracak kadar. Bu sorunla daha önce karşılaşmış birisi var mı acaba yada neden böyle olduğunu söyleyebilecek birisi?

Şimdi Xubuntu kurdum aynı programları yükledim bakalım dolacak mı yine 50 gblik disk alanı hemen.