[Çözüldü] Boot Esnasinda X Acilmama Problemi

Başlatan jedi, 10 Ocak 2009 - 14:01:27

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

jedi

Merhaba,
2 gun once ilk defa Ubuntu kurmaya karar verip son surumu indirdim. Sistem normalde sorunsuz calisiyor ancak bazen boot esnasinda tam grafik arayuze gececek iken, ekran kenarlardan itibaren sanki su dökülmüş gibi karariyor, ortada da beyaz bir sararma oluyor. Bir de rastgele (duz olmayan) cizgiler ve şekiller çıkıyor. Tam tarif edemedim ama velhasıl sanki ortasında bir şey patlamış gibi bir hal alıyor, başka da görüntü vs. yok. İşin ilginci bu rastgele şekiller her seferinde aynı biçimde karşıma çıkıyor.
Bir-iki kere sistemi restart edince sorun düzeliyor.
Bir sorun da, video oynatirken ekranda akicilik olmamasi, sanki resimlerin basilmasi gerekenden uzun sürüyor gibi. Sonuç olarak ekran kartiyla ilgili bir guncelleme mi yapmam gerek sizce?

Çok yeni olduğum için log olarak da neye bakılır bilemiyorum, nerden başlamamı önerirsiniz? Bu forumdan buldugum 1-2 komut asagidaki ciktilari uretiyor:

:~$ lspci | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (rev 03)
:~$ glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) 965GM 20061102 x86/MMX/SSE2

jedi

merhaba,
cevabiniza tesekkur ederim. soylemeyi unuttum; kubuntu kullaniyorum ve hata dedigim gibi daha x window acilmadan (boot ekrani vs. gelmeden) oluyor.

ihtiyar said

Alıntı yapılan: jedi - 10 Ocak 2009 - 15:02:58
merhaba,
cevabiniza tesekkur ederim. soylemeyi unuttum; kubuntu kullaniyorum ve hata dedigim gibi daha x window acilmadan (boot ekrani vs. gelmeden) oluyor.

Uygulamalar>Donatılar>Uçbirim yolunu takip ederek uçbirimi açın.

Uçbirimde;

sudo aptitude update

komutunu verdikten sonra entere basın ve kullanıcı şifrenizi girin. -Şifrenizi yazarken ekranda bir şey gözükmez yazdığınıza dair- Sisteminiz güncellenmeye başlayacak. İşlem bittikten sonra,

sudo aptitude upgrade

komutunu girin. Muhtemelen tekrar şifre istemeyecektir -az önce girdiğinizden dolayı-. Herhangi bir uyarı gelirse entere basın ve devam edin. Tekrar uyarı gelmesi dahilinde -muhtemelen Evet/Hayır yazmanızı ister- Evet yazarak devam edin.

Sisteminiz tamamen güncellendi. Yeniden başlatın bilgisayarınızı, aynı sorun var mı?

jedi

Merhaba,
Tekrar teşekkür ederim. Dediklerinizi yaptım, düzelip düzelmediğini zamanla görebileceğim, dediğim gibi bu arada sırada olan bir şeydi.

Peki anlamak için bir şey sorayım; sanırım ilk komut ile bazı repos.ler kontrol edildi ve benim sistemin listesi güncellendi. 2. komut ile de adobe flash'ın update edilmesini (bu zaten sürekli çıkıyordu ama es geçiyordum, sorun zaten bundan önce de vardı) ve bazı paketlerin kaldırılmasını onaylattı, yeni paket yükletmedi. Kaldırttığı paketler şunlar:
libavc1394-0{u} libdv4{u} libenca0{u} libfaac0{u} libfreebob0{u}
  libggi-target-x{u} libggi2{u} libgii1{u} libgii1-target-x{u} libglide2{u}
  libgtk1.2-common{u} libiec61883-0{u} libjack0{u} liblircclient0{u}
  liblzo2-2{u} libmikmod2{u} libmp3lame0{u} libopenal1{u} libsvga1{u}
  libx264-59{u} libxvidcore4{u}
Soru şu; bu paketler neden sistemde yüklüydü ve neden kaldırttı? Mesela xvid ve mp3 paketlerini kaldırttı ama sistem halen daha Video ve Ses oynatabiliyor, kaldırılanlar fazlalık mıydı?

jedi

Bu arada sorun tekrar etti :(
Bakmamı önerdiğiniz bir log dosyası vs. var mı?

ihtiyar said

Alıntı yapılan: jedi - 10 Ocak 2009 - 16:26:19
Merhaba,
Tekrar teşekkür ederim. Dediklerinizi yaptım, düzelip düzelmediğini zamanla görebileceğim, dediğim gibi bu arada sırada olan bir şeydi.

Peki anlamak için bir şey sorayım; sanırım ilk komut ile bazı repos.ler kontrol edildi ve benim sistemin listesi güncellendi. 2. komut ile de adobe flash'ın update edilmesini (bu zaten sürekli çıkıyordu ama es geçiyordum, sorun zaten bundan önce de vardı) ve bazı paketlerin kaldırılmasını onaylattı, yeni paket yükletmedi. Kaldırttığı paketler şunlar:
libavc1394-0{u} libdv4{u} libenca0{u} libfaac0{u} libfreebob0{u}
  libggi-target-x{u} libggi2{u} libgii1{u} libgii1-target-x{u} libglide2{u}
  libgtk1.2-common{u} libiec61883-0{u} libjack0{u} liblircclient0{u}
  liblzo2-2{u} libmikmod2{u} libmp3lame0{u} libopenal1{u} libsvga1{u}
  libx264-59{u} libxvidcore4{u}
Soru şu; bu paketler neden sistemde yüklüydü ve neden kaldırttı? Mesela xvid ve mp3 paketlerini kaldırttı ama sistem halen daha Video ve Ses oynatabiliyor, kaldırılanlar fazlalık mıydı?

Verdiğim ilk komut normal güncelleme komutuydu. İkinci verdiğim komut ise sürüm güncellemelerini kontrol edip güncelleme işlemini yapıyor. Yani eski versiyon bir programınız yenisi ile güncelleniyor. İkinci komut ile kaldırılmış olan paketler muhtemelen eski idi. Ya da yeni güncelleştirmeler neticesinde gereksiz hale gelen paketlerdi ve kaldırılmasını önerdi.

Xorg dosyanızda bir düzenleme yapmanız gerekebilir. Önceki verdiğim linklerden birisinde böyle bir öneri vardı. Deneyebilirsiniz.

heartsmagic

Görsel öğeleri kapatıp denedin mi?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

jedi

Merhaba,
En son "sorun tekrar etti" mesajımdan sonra ekstra hiç bir şey yapmadım. 3 haftadır bir daha olmadı.
Sanırım kurtuldum sorundan, ilgilenen herkese teşekkür ederim...

heartsmagic

O zaman şimdilik başlığı etiketleyip kapatalım. Eğer tekrar açılmasını istersen bunun için bir başlığımız mevcut, orada istekte bulunabilirsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.