OPERA 12.16 (sürümler, Ayarlamalar ve Özelleştirmeler)

Başlatan ironic, 17 Ekim 2008 - 16:30:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 11 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ironic

OPERA GÜNCEL SÜRÜMLER ve SON YENİLİKLER

Son Güncelleme: 26.07.'13
Alıntı yapılan: KemalALKINOPERA 15 YAYINLANDI! - OPERA ARTIK CHROMIUM TABANLI



Daha önceden Android platformunda Chromium tabanlı sürümünü yayınlayan ve memnun kalmayanlar için eski tabanla devam ek sürümüde veren Opera Software artık beklenilen Chromium tabanlı kişisel bilgisayar ve macintosh sürümünü görücüye çıkarttı.

İsteyenler opera.com adresinden yeni sürümü deneyebilirler.

Kişisel gözlemlerim:
Mobil Android sürümde Adobe Flash Player desteği bulunmuyor. Bilgisayar sürümünde ise Google Chrome'un aksine gömülü Adobe Flash Player kullanmamayı tercih etmiş Opera. Chrome'a göre HTML5 puanlaması daha düşük olan yeni Opera, Google Chrome'un aksine daha hızlı kuruluyor ve daha çabuk web erişim tepkime özelliğine sahip. Hatta 5 saniye içinde kuruluyor diyebilirim. Eski motor yerine Chromium tabanının WebKit web motoruna ek olarka yeni bir web motoruda eklemeyi ihmal etmemişler. Sanırım Maxthon tarayıcısına bu yönden çift motor özelliği ve hız vesayre konularda rakip olacak gibi gözüküyor.

Not: Maxthon HTML5 puanlamasında her zaman açık ara lider konumda ancak Linux/BSD sever kullanıcıları bu platformlara destek vermeyerek üzüyor. Opera ise bütün platformlarda bulunan desteği ile gönülleri yeniden eski günlerindeki gibi yenilenmiş haliyde fethedecek gibi görünüyor.

Kaynak: KemalALKIN

GÜNCEL SÜRÜMLER

KARARLI SÜRÜM: 12.16 Yapım: 1860

http://www.opera.com/download/

UNIX için Opera Sürüm Notları:
http://www.opera.com/docs/changelogs/unix/





ironic



TEMEL AYARLAR  1/3


Opera'yı girişte  verilen bağlantılardan indirdikten sonra, gelelim kurulum aşamasına. :) İndirdiğiniz .deb paketini (veya tar.gz vs.)  kurduktan sonra Opera'yı başlatın.

Ayarlamalara başlıyoruz.

İlk önce Araçlar > Tercihler>Genel dizinini açın.


[IMG]http://img219.imageshack.us/img219/2073/30979308kf1.th.jpg[/img][IMG]http://img219.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

Yapmamız gerekenler ise ;

Başlangıç: Burdan Opera'nın nasıl başlatılacağını seçeceğiz. Belirleyeceğimiz herhangi bir site, boş sayfa (yani hızlı erişim sayfası ile )gibi tercihlerden bize uygun olanı seçelim.

Anasayfa: Buraya anasayfa olarak gösterilmesini istediğimiz site adını girelim. (ör: www.google.com)

Açılır Pencereler: Mevcut ayar "istenmeyenleri engelle" olarak bırakın. Opera size engelleme yaptığında uyarı penceresi çıkaracaktır. Eğer  pencereyi gerçekten açmak istiyorsanız verilen uyarıya tıklayın. Açılır pencereden kasıt, sizin kontrolünüz dışında açılan pencerelerdir.

Dil:
Kurulumla gelen "kullanıcı tanımlı, (TR-tr)" dosyasını silip, "Turkish, (tr)" dosyasını "yukarı taşı" düğmesi ile ilk sıraya alın. Üst dizinde yer alan kodlamayı standart (iso 8859-9 (yani Türkçe) ) olarak bırakın veya isteğinize uygun dil kodunu listeden seçin. "windows-1254" de Türkçemize aittir. ;)

"Tercihler" dizinin ikinci sekmesi "parola sihirbazı" ' na geçelim.

[IMG]http://img207.imageshack.us/img207/3387/ekrangrntstercihlernk2.th.jpg[/img][IMG]http://img207.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

Parola sihirbazı: Opera'nın en güzel özeliklerinden biridir. Şifre ile girilen sayfalardaki , giriş bilgilerimizi daha sonraki girişler için kaydetme aracıdır. ( Ör: forumumuzun kullanıcı girişi işlemi ) . Bu tür sitelerde , giriş için işlem yapıldıktan sonra opera kayıt için uyarı verir. Eğer ,"şimdi kaydet" seçeneğini seçerseniz sonraki girişlerinizde, kullanıcı giriş bölümü ,sarı çerçeveli bir görünüm alır. Bu durumda tarayıcımızda standart gelen parola sihirbazı (wand) düğmesine tıklayarak giriş işlemini gerçekleştirebiliriz. Bu düğme sadece kayıtlı girişlerin olduğu sitelerde görünür . Görünümü "sihirli değnek" veya temanıza göre farklı şekildedir.

Parola sihirbazı bölümünde yeralan alttaki boşluklar ise forumlara kayıt olma gibi  işlemlerde ,otomatik bilgi doldurmak için kullanılan bilgi kayıt bölümüdür.

"Tercihler" bölümünden bir diğer sekmemiz "Arama"

[IMG]http://img100.imageshack.us/img100/4100/ddvx8.th.jpg[/img][IMG]http://img100.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

Arama: Arama motorlarının ayarlarının yapıldığı bölümdür. Listede kurulumla gelen motorları düzenleyelim. Ben sadece google ve yahoo kalsın istiyorum ve diğerlerini siliyorum.  (sayfada bul ve geçmişte arama hariç tabiki :) )

Arama motorlarında iki seçenek mevcuttur "öntanımlı"  (standart gelen sağ üst köşe)  ve  "hızlı arama " (yani hızlı erişim sayfasında yeralan arama motoru)  isteğinize uygun motoru seçip sağdaki menüden "düzenle" 'yi seçin. Açılacak yeni pencereden de belirttiğim seçenekleri seçin(Ayrıntılar menüsü altında bulunur).  İkisini de seçebilirsiniz. (ör: Ben hızlı erişim olarak Google ; Öntanımlı olarak yahoo TR 'yi kullanıyorum) Daha fazla  arama motorunun nasıl ekleneceği sonraki başlıklarda anlatılacaktır.

Dipnot: 9.60 sürümünden itibaren, eklediğimiz arama motorları ve kullandığımız - standart kurulumla gelen- tüm arama motorları eşleştirme ile gelmektedir. Bu yüzden silme işlemi bir kereliğe mahsustur. Eşleştirme işlemi ile yeniden eski listemiz gelecektir. 

"Tercihler " dizininde sonraki sekme "Web sayfaları"

[IMG]http://img375.imageshack.us/img375/4710/ekrangrntstercihler1mv4.th.jpg[/img][IMG]http://img375.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

Web sayfaları: Bu  bölümde ziyaret ettiğimiz siteler ile ilgili ayarlamaları yapıyoruz.
Resimler bölümünden sitede yeralan resimlerin nasıl yükleneceğini ayarlıyoruz. Kota sorunu olan arkadaşlar yoğun resimli sitelerde "önbellekten göster " veya daha kötüsü " resimleri gösterme" 'yi seçebilir. :) ilk defa yüklenen resimler, Opera'nın geçici dizinine kaydedilir ve sonraki girişlerinizde bu dizinden yüklenir. Yoğun fotoğraflı sitelerde çözüm olabilir. İçerik çok hızlı yüklenir.

Sayfa yakınlaşması ise sitenin görüntü yakınlaşması oranını belirler. Standart ayar %100 'dür yani doğal görünümdür. Görme sorunumuz var ise 120  veya daha üst değerleri (Allah korusun ;) )  seçebilirsiniz. Bu ayar ile girdiğimiz bütün sitelerin yakınlaştırma oranı bu değer olacaktır.

Renk ile ilgili kısımda ise sitedeki bağlantıların veya daha önce tıkladığımız bağlantıların hangi renkle vurgulanması gerektiğini belirlersiniz.

Ve geldik "Tercihler"  bölümünün en güzel bölümüne  ;)  "Gelişmiş"

[IMG]http://img401.imageshack.us/img401/1451/gelimiql6.th.jpg[/img][IMG]http://img401.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

ilk ayar "Sekmeler"

sekmeler arasında dolaşırken kısmında  ctrl+sağ fare sekmesi basılı iken,farenin tekerleği ile ileri-geri hareket yaptığımızda sekmeler arası geçişin nasıl yapılacağını belirleriz.

Sekmelerin arasında gezintideyken  önizlemeleri göster 'i seçersek compiz efektlerindekine benzer (alt + Tab ) sekmeler arası seçim yaparken yan tarafta sekme önizlemesi görüntülenir.

[IMG]http://img383.imageshack.us/img383/5406/dddcn5.th.jpg[/img][IMG]http://img383.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]


Sekmeleri kapatırken kısmında herhangi bir sekmeyi kapattıktan sonra ,hangi sekmenin önplana alınacağını belirlersiniz.

Bir alt kısımda yeralan bölümde ise; Yerimleri listemizden veya sitedeki ,sitedışı bağlantıya tıkladığımızda, yeni sayfanın mevcut sayfada mı yoksa yeni sekme veya pencerede mi açılacağını belirleriz. Önerim, "açık sekmeyi yeniden kullan " kutucuğunu  işaretsiz yapıp , bir alt seçenek "etkin sekmenin yanına yenisini aç" ' ı seçmeniz.

Ek sekme bölümünde ise , özel isteklere bağlı fazladan seçenekler vardır. İsteyenler burdan da tercihler yapabilir.

ironic



TEMEL AYARLAR  2/3


"Gelişmiş" bölümünde ikinci sekmemiz " Tarama

[IMG]http://img217.imageshack.us/img217/7474/23pq5.th.jpg[/img][IMG]http://img217.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

Sayfa görüntüleme ; kısmında sayfanın ne zaman görüntülenmeye başlayacağını seçiyoruz.

kaydırma çubuklarını göster de ise , sayfanın alt ve sağ tarafında bulunan sayfayı hareket ettirme çubuklarının gösterilme durumunu belirleyebilirsiniz.

Akıcı kaydırma ;Sayfanın hareket ettirilmesi sırasında daha düzgün görüntü alımını sağlar. Sanırım bu konuda FF'de "smoothwheel" eklentisi var. (tabi Opera'da  standart geliyor ;) )

Başlık çubuğunda web sayfası boyutlarını göster ;son kullanıcı için gerekli olmayan bir özellik. Yine de isteyen seçebilir.

Bu bölümde açıklamak istediğim son özellik de, "çıkışta onay iste" Opera'yı kapatırken , ekrana uyarı penceresi gelir. Sıkıcı olabilir ama istenmeyen hatalara karşı da bir önlem olabilir.

"Gelişmiş" bölümünde bir sonraki sekmemiz "Uyarılar"

[IMG]http://img146.imageshack.us/img146/9913/11ho0.th.jpg[/img][IMG]http://img146.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

Bu bölümde;  listedeki Opera eylemleri için sesli uyarı atayabiliyoruz. (sesler .wav olmak zorunda) Ayrıca gerçekleşen olaylar için uyarı isteyip istemediğimiz eylemleri  altta yeralan bölümden belirleyebiliriz.

"Gelişmiş" bölümünde 4. sekme "İçerik"

[IMG]http://img235.imageshack.us/img235/5497/llvs1.th.jpg[/img][IMG]http://img235.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

Sitedeki içeriğe hükmedebileceğimiz bölümdür. İstediğimiz seçenekleri işaretleyelim. (Standart olarak zaten hepsi işaretli gelir )

Bu bölümde "javascript'i etkinleştir" seçeneği üzerinde durmak istiyorum. Karşısında yeralan JS seçeneklerinden sitedeki betiklerin izinlerini belirlersiniz. (Ör: sitede oylama düğmesine tıkladığınızda tarayıcınız küçücük bir pencere halini alır ) Kestrel (9.50) ile birlikte burda yapılan en önemli ayarlar standart gelmeye başladı. Bu yüzden sorun çıkarmaz ama yine de anlattığıma benzer sorunlarınız olursa , bu bölümdeki seçenekleri yeniden değerlendirebilirsiniz. :)

Site tercihlerini yönet bölümünde ise , siteler için belirlediğiniz (Ör: O site için Opera'nın IE olarak görünmesi) profilleri , topluca düzenleyebileceğiniz bölümdür..

Engellenmiş içerik ; reklam ,site sayacı vs. gibi engellediğiniz url ve anahtar sözcüklerin bulunduğu yerdir.( Bu bölüm daha kapsamlı olarak reklam engelleme başlığında ele alınacaktır. )

Yazı tiplerine de kısaca değinmek gerekirse, Opera'da yeralan bütün yazılı alanların, yazı tipini değiştireceğiniz bölümdür.

İndirmeler kısmında en önemli kısım altta yeralan indirilen dosyaların kayıt edileceği dizindir. Masaüstünü belirlemek  isteyenler "seç" düğmesi ile masaüstünü ; başka dizin isteyenler arkadaşlar da istediği dizini gösterebilir.

Programlar
;Opera ile ilişkilendirmek istediğiniz eylemi ve ona uygun programı belirleyeceğiniz kısımdır.



ironic


TEMEL AYARLAR  3/3


"Gelişmiş" bölümünde bir sonraki sekmemiz "Geçmiş"

[IMG]http://img518.imageshack.us/img518/8355/wwej3.th.jpg[/img][IMG]http://img518.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

Adresler kısmında ziyaret ettiğiniz sitelerin ,önbelleğe alınma sınırını belirlersiniz. Hemen altında yeralan kutucuğu da işaretlerseniz; site url'si yanında , sitenin önbellekte yeralan içeriğini de saklarsınız. Tabi bunun Opera'yı yavaşlatacağını da unutmayalım.

Önbellek boyutu ;otomatik de kalmasını tavsiye ederim.

Disk önbelleği
;Standart kurulumla gelen 20 MB 'ı , 50 MB yapmanız yeterlidir. RAM'i yüksek olanlar daha üst değerleri de seçebilirler.

Şimdi boşalt ve Çıkışta boşalt seçenekleri ile istediğiniz zaman veya Opera kapatıldıktan sonra geçici dizinin temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

Önbellekteki sayfanın sunucudaki güncelliğini denetle
bölümünden de "belgeleri denetle" bölümünü "her zaman" yapın (zaten güncel sürümü kullanıyorsanız standart " her zaman " seçili  gelir. Kestrel öncesi sürümlerde, bu seçeneği ayarlamanız gerekmektedir. ) Bu seçenek ile sitedeki içeriğin herhangi bir eylemden sonra  yenilenmesini sağlayabilirsiniz. (Ör: kullanıcı girişi)

Resimleri denetle
bölümünde ise önbellekte yeralan resimlerin güncellenme aralığını belirlersiniz. Önbellekten yararlanmak istiyorsanız, 5 saat veya daha üzeri uygundur.


"Gelişmiş" bölümünden 9. sekmemiz "Çerezler"

[IMG]http://img366.imageshack.us/img366/3166/asjm8.th.jpg[/img][IMG]http://img366.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

Sitelerin çoğunun  yüklenmesi için çerezlerin kabul edilmesi gerekmektedir. Yine güncel sürümü kullanıyorsanız bu ayar kurulumla seçili gelmektedir.

Dipnot (Önemli):  Güvenli olması açısından "Sadece gezdiğim sitelerden gelen çerezleri kabul et" kutucuğunu işaretleyin. Bu sayede reklam sitelerine ait  veya  hakkınızda bilgi toplayan  site harici çerezleri devre dışı bırakmış olursunuz.

Çerezleri isterseniz "Opera'dan çıkarken çerezleri sil" 'i seçerek temizleyebilirsiniz ama giriş yaptığınız bir siteye veya son ziyaret ettiğiniz sitelerden kalan içeriği kaybedersiniz. Güvenlik açısından silme ayarını etkinleştirmenizi tavsiye ederim.

Çerezleri yönet kısmında ise ; Eğer çerezlerin otomatik olarak silinmesini kabul etmemişseniz, çerezler arasında "sen kal, sen git" işlemini uygulayacağınız bölümdür.

"Gelişmiş" Dizininde diğer bir sekmemiz "Güvenlik"

[IMG]http://img527.imageshack.us/img527/9609/aasm0.th.jpg[/img][IMG]http://img527.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

Güvenlik bölümünde en önemli ayar sahtekarlık koruması (phishing) bölümüdür. Seçmenizi tavsiye ederim. Girdiğiniz siteyi Opera veritabandaki raporlanmış sitelerle karşılaştırır. Çakışma varsa siteye erişim Opera tarafından engellenir.

Bu bölümde ayrıca kayıtlı parolalarınızın, izinsiz kullanımını önlemek için ana parola belirleyebiliyorsunuz. Ev kullanıcısı için çok da gerekli değil.

Dipnot: Sahtekârlık koruması Kestrel 'den bu yana kurulumla seçili olarak gelmektedir. 9.5 öncesi sürümlerde bu bölümü elle etkinleştirmeniz gerekmektedir.

"Gelişmiş" dizininde sonraki sekmemiz ""

[IMG]http://img513.imageshack.us/img513/8854/qqqbk5.th.jpg[/img][IMG]http://img513.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

Bu bölümde dikkat çeken tek yer sunucuya yapılan bağlantı sayısıdır. Ayarlardan birinicisi; (En fazla tek sunucu) indirme yaptığınız sunucudan Opera'nın yapabileceği bağlantı sayısının üst sınırıdır.

Ayarlardan ikincisi ; (En fazla toplam bağlantı ) ise, Opera ile kullanabileceğiniz en fazla bağlantı sayısı sınırıdır.

Torrent'de belki lazım olabilir bu ayarlar ama standart  kullanıcı için bu bölüme dokunmak gereksizdir.

"Gelişmiş" dizininde Anlatacağım son sekme de "Araç çubukları" bu bölümde Yaptığınız araç çubuk değişikliklerinin kayıt edildiği dosyayı görmektesiniz. Burdan yaptığınız diğer araç çubuğu ayarlarına  dönebilir, değişiklik yapabilirsiniz.

Son sekme "kısayollar" ayrıntılı olarak sonraki bölümlerde anlatılacaktır.




ironic



TEMEL GÖRSELLİK  AYARLARI

İşin baş ağrıtan tarafından sonra geldik göz alan tarafına. :)  "Görsellik Ayarları"


Yapacağımız ayarlamalara Araçlar>Görünüm dizinini açarak başlıyoruz.

Açılan ilk sekmemiz "Tema"

[IMG]http://img235.imageshack.us/img235/1503/qqqqqq1pk9.th.jpg[/img][IMG]http://img235.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

Bu dizinde  Opera 'da yüklü olan temaları görmekteyiz. İstediğimizi seçebilir,silebilir veya yeni tema yüklemesi yapabiliriz. Yeni tema yüklemek içinse ; yine aynı bölümde yeralan (sağ üst köşede) "daha fazla tema" kutucuğunu işaretleyerek, Opera veritabanındaki temalara erişiyoruz. Beğendiniz temayı "download" düğmesine basarak indirip; beğenirseniz ,çıkan uyarıda "evet" 'i seçerek Opera tema listenize kaydedebilirsiniz. "hayır" derseniz de tema silinir ve listeye eklenmez.


İkinci sekme "Panolar"

[IMG]http://img503.imageshack.us/img503/9280/simsizfa3.th.jpg[/img][IMG]http://img503.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

Bu bölümde  Opera panelinizin görünüm yeri ve içerdiği alt menüleri ayarlayabiliyoruz. Panelde görünmesini istediğimiz başlıkları listeden işaretliyoruz.

Pano yerleşimi bölümünde ise panelin açılacağı yeri belirliyoruz. İsteğinize göre sağ veya sol tarafı  seçebilirsiniz. Hemen altındaki kutucuk ise Kestrel ile gelen yeni panel açma şeklini beğenmeyenler için eski kullanım şekline  dönüşü sağlar.(bu ayar eskiden de vardı fakat şimdi böyle bir görev de kazandı :) ) Kutucuk seçili hale geldiği zaman panelinizin açılması gereken tarafta bir çentik belirir. Bu ince çubuğa tıkladığınız zaman panel açılır.

Geldik Opera'da özelleştirme yok diyenleri bir daha uysallaştırmaya   :) "Araç çubukları"

[IMG]http://img521.imageshack.us/img521/8536/wdswe0.th.jpg[/img][IMG]http://img521.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

Bu bölümde görünmesini istediğimiz çubukları listeden seçiyoruz. Seçtiğimiz çubuğun görünme yeri ve niteliklerini, alttaki menüden belirleyebiliyoruz. Yani adres çubuğunuzu Opera'nın sağ,sol,alt veya üst bölümünden birine  alabilirsiniz.  Diğer çubuklar arasında gözde çubuk ,kişisel çubuktur. Bu çubuğa yerimlerinizi ekleyip yine 4 köşeli biçimde,arzuladığınız tarafta  kullanabilirsiniz.

Dipnot: Kişisel çubuğu daha hoş bir görünüme bürümek  için yerleşim yeri  olarak sağ veya sol ; stil olarak sadece resimleri seçin. Bu sayede çubuğunuzun eni, en aza iner. Ayrıca yerimleriniz ,site imleri (favicon) olarak görüneceğinden daha fazla yerimi ekleyebilirsiniz.

Son sekme "düğmeler " sonraki başlıklarda anlatılacaktır.




ironic



OPERA'DA AKILLI REKLAM ENGELLEME ve BETİK ENGELLEYİCİ


Reklam Engelleme

Opera'da birçoğumuz reklamları "shift" tuşuna basılı tutarak; istenmeyen reklamlara tıklayarak yapıyoruz. Peki hergün onlarca site gezen bir kişi için ne kadar kolay bu iş? Bir yandan da siteler yeni reklamlar  eklerken ve sunucu değişikliği yaparken ... of aman off ;)

Şimdi anlatacağım yol ile reklamlar otomatik olarak  engellenecek.Daha önce hiçbir işlem yapmadığınız bir sitede bile -nerdeyse- reklamsız gezeceksiniz. Yapacağımız iş anahtar sözcük ile engelleme.

Opera'da yaptığınız engellemeler "urlfilter.ini" dosyası içerisnde "exclude" başlığı altında yeralır.



Peki urlfilter.ni dosyası nerede bulunur?

Home/kullanıcı adı/ .opera(bu dizin gizlidir.)
  dizininde urlfilter dosyanız bulunmaktadır. Opera kapalıyken bu dosyayı açıp exclude başlığı altına bu değerleri yapıştırın ( sizin daha önce yaptığınız girişleri silmenizi öneririm çünkü tamamına yakını, bu liste sayesinde engellenecek. Urlfilter dosyasını  diğer dosyalarla birlikte paylaşacağım.İsterseniz doğrudan benim urlfilter dosyamı kullanabilirsiniz. Herhangi bir sorun olmaz. )

örnek olarak birkaç değer aşağıda verilmiştir.

*-ad.cgi*
*-ads/*
*.123count.*
*.123counted.*
*.2o7.net*
*.3dstats.*
*.4count.*
*.a-counters.*
*.acestats.*
*.ad-*
*.flowcounter.*
*.free-hit-counter.*
*.free-hit-counters.*
*.free-stats.*


Kaynak liste : Tamil (http://my.opera.com/Tamil/blog/ad-block) ve çeşitli kaynaklardan derlenmiştir.

yeni değerler eklemek ise şöyle normal "içerik engelle" sürecini başlatın. Reklama tıkladığınızda yukarda çıkan pencereden reklam url 'si içerisindeki anahtar sözcüğü bulun.
örnek http:// xxxx.com/reklamonline.gif buradaki anahtar sözcük "/reklamonline." dır.(anahtar sözcüğün önündeki ve sonundaki sembolleri de almanız gerek)
Şimdi bu sözcüğü Araçlar>Tercihler> Gelişmiş>İçerik>Engellenmiş içerik  (en altta) bölümünü açıp "ekle" diyerek  "/reklamonline." sözcüğünün, başına ve sonuna "*" sembolü ekleyerek yapıştırın.

Yani "  */reklamonline.* " bu halde olması gerek. ;)

CSS Reklam Engelleme

Bazı sitelerde bir anda yükselen veya daha özel reklam çeşitlerine karşı geliştirilmiş kullanıcı .css dosyasıdır.

Vereceğim adblock.css dosyasını home / kullanıcı adı / .opera (gizli dizindir) / styles /user dosyası içerisine atın. Etkin kılmak içinse Opera'dan Görünüm/stil/AdBlock:BH 'yi seçin.


Gmail ,Hotmail ve Yahoo gibi e-posta sağlayıcılarının reklamlarını da engelleyen  bir diğer .css dosyasını da yine aynı şekilde   home / kullanıcı adı / .opera (gizli dizindir) / styles /user dosyası içerisine atın.Opera 'dan da Görünüm/stil/fanboy-adblocklist-elements 'i seçin.

Dipnot: Dosyalardan ikisini de kullanabilirsiniz. Fanboy-elements tek başına birçok reklama karşı  etkilidir.

Dipnot2: Etkin hale gelmeleri  için Opera'yı yeniden başlatın.


Daha fazlası için;

http://userstyles.org/



Betik (Script) Engelleme

Bu betik sayesinde sitelerdeki her türlü resim, flash vs. engelli olarak gelir. İstediğiniz içeriğin gösterimine sizin izin vermeniz gerekir. Bu kısım biraz can sıkıcı olsa da gerçekten işe yarıyor. Bir sunucunun bütün öğelerini engellemek/izin vermek için "Ctrl" tuşuna basılı tutarak ilgili url adresine tıklayın.

Sağ alt köşede çıkan  düğmeye basarak açılan menüde gerekli işlemleri gerçekleştirebilirsiniz..



"unblock" düğmesi ile seçili olan, engelli içeriğe izin verebilirsiniz.
"all" düğmesi ile engellenmiş içeriğin  hepsine izin verirsiniz ; engel yoksa da hepsini engellersiniz.
"t-unblock" betiklere(scripts) ,resimlere  vs. geçici açılma izni vermek için bu düğmeyi kullanıyoruz.Sayfayı yenilediğimizde konum eski halini alır.
"preview" yapılacak işlem sonrasındaki durumun önizlemesidir.
"server" İçeriğin barındığı sunucuya izin verir veya sunucuyu engeller.
#X# ; betiğin ilgili içeriği engellediğini gösterir.

Opera da betikleri çalıştırmak için istediğiniz herhangi bir konuma, herhangi bir isimle yeni bir dosya açın. Kullanmak istediğiniz java betiklerini bu klasörün içine atın. şimdi geldi opera ya oluşturduğumuz klasörün konumunu göstermeye.

Araçlar>Tercihler>Gelişmiş>İçerik >Javascript seçenekleri yeni açılacak pencerenin en altında yer alan kullanıcı betikleri bölümünden klasörün konumunu bulup tamam deyip kaydedelim.

Dipnot: Opera'nın betikleri çalıştırması için yeniden başlatılması gerektir. Betik engeleyici indireceğiniz dosyada bulunmaktadır.







ironic



OPERA'DA KISAYOLLAR, FARE HAREKETLERiYLE ve SES KONTROLLÜ  YÖNETİM

Opera kullanmanın en zevkli olduğu kısıma geldik.  :D Opera ,kullanıcılarının internet gezintilerinde azami keyif almaları için  birçok seçenek sunmuştur.

Opera'da;

farenizle bazı yönlere çeşitli hareketler  yaparak,
klavye tuşlarıyla  özel kodları girerek
ve en özeli sesli komut vererek tarayıcınıza hükmedebilirsiniz.


Kısayollar

Artık birçok yazılımla beraber gelen klavye kısayolları Opera'da da mevcut.

9.5 Kestrel ile Opera; mevcut kısayolların kodlarını değiştirdi. Tabi girişte de bahsettiğim kullanıcı memnuniyeti burda da devreye girdi. İsteyen kullanıcılar , alıştığı eski merlin (9.2X) kısayollarını veya yeni kısayollarla Opera'yı kullanmaya  devam edebilecek.

Peki bu değişiklik nerden yapılıyor?

[IMG]http://img235.imageshack.us/img235/880/52621978hr8.th.jpg[/img][IMG]http://img235.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

Araçlar>Tercihler>Gelişmiş>kısayollar ,bu dizini açtığınızda klavye ayarları bölümünde 3 seçeneğin varolduğunu göreceksiniz. Buradan alışkanlıklarınıza uygun kısayol seçimini belirleyin. İsterseniz "düzenle" seçeneği ile kısayol dosyasını açarak değiştirmeler yapabilirsiniz.

Dipnot: Eğer kısayol ayarlarını düzenlemek istiyorsanız öncelikle düzenleyeceğiniz kısayol dosyasını, sağdan "çoğalt" diyerek yeni bir kopya oluşturun ve ve bu kopya üzerinde düzenleme işlemi yapın. Diğer türlü Opera değiştirilmiş dosya oluşturacak ve işlem yaptıkça yeni değişmiş dosya sayısı artacak . Karışıklığı önlemek için bu yola başvurun.

Birkaç kısayol vermek gerekirse;

CTRL + T : Yeni Sekme
CTRL + Q : Opera'dan çıkış
CTRL + +/- : Sayfayı yakınlaştırma/uzaklaştırma

daha fazlası için;

http://www.opera.com/products/desktop/keyboard/

Dipnot:
Ayrıca kısayol dosyasına düzenle diyerek de ilgili kodları bulabilirsiniz.


Fare Hareketleri (Mouse Gestures)

Opera'yı farklı kılan en önemli özelliklerden biri de ince düşünülmüş fare hareketleri. Tarayıcınıza bir orkestra şefi gibi hükmedebiliyorsunuz. Kullanımı gerçekten çok zevkli. :) Yapmanız gereken; genel olarak  farenizin tuşuna basıp, çeşitli yönlere farenizi hareket ettirmek.

Birkaç hareketi paylaşmak gerekirse;

Bir önceki sayfaya geri  gelme : Farenizin sağ tuşuna basılı tutup sol yöne doğru hareket ettirin veya yine sağ basılı iken ,sol tuşa basın.

Sayfa yenileme: Farenizin sağ tuşuna basılı tutarak yukarı- aşağı hareket ettirin.

Daha fazlası için;

http://www.opera.com/products/desktop/mouse/

Dipnot: Opera'da fare hareketleri ,açık olarak gelir. Yaptığınız ilk özel harekette Opera size özel fare hareketi yaptığınızı ve kullanmaya devam edip etmeyeceğinizi sorar. Devam etmek isterseniz uyarıyı onaylamanız yeterlidir. Ayrıca fare hareketlerini kapatmak/açmak için Araçlar>Tercihler>Gelişmiş>Kısayollar dizininden Fare hareketleri ile iglili kutucuğu işaretleyin.

Sesli Yönetim (Şu an için Linux'da mevcut değil)

Opera'yı bir tutku haline getiren bir diğer çekici özelliği de kullanıcının sesli komutlarına karşılık vermesi ;) Temel olarak ; belirlenen bir tuşa veya tuşsuz olarak kullanabilirsiniz. Komut vermeden önce söylemeniz gereken özel bir parola var. (ör: Opera) Daha sonra istediğiniz işlemi söylüyorsunuz. (Ör: sayfanın yenilenmesini istiyoruz. Özel tuşa basıp "Opera Reload" demeniz yeterlidir.)

(Türkçe ses kütüphanesi var mı bilmiyorum.)

Son olarak  RAM'e fazla yüklenir. Kullanmak isteyenleri şimdiden uyaralım.

Dipnot: Sesli yönetimin Linux desteği - şu aşamada- olmadığı için ne yazik ki kullanamayacağız. Araçlar>Tercihler>Gelişmiş>Ses dizinine yerleşecek. Belge bütünlüğünün sağlanması açısından yazmayı uygun gördüm. Opera Linux'da yeni olduğundan zamanla hızlı çözümler bulmaya devam edecektir. ;)

ironic



Düğme Ekleme

Opera'nın bir başka güzel özelliği de düğme ekleme. Düğmeler mevcut işlemlere kısayol olabileceği gibi yeni özelliklerde ekler. Tarayıcınıza düğme eklemek için ister ilgili bağlantıya tıklayarak , isterseniz de kod olarak(yedek alma  bölümünde değineceğim), opera dosyasına ekleyip kullanmaya başlayabilirsiniz. Opera ile birlikte çeşitli düğmeler gelmektedir. Bu dizine Araçlar>Görünüm>Düğmeler bölümünden ulaşabilirsiniz. 

[IMG]http://img401.imageshack.us/img401/885/sssf1.th.jpg[/img][IMG]http://img401.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

Menülerde ilginizi çeken düğmeleri ,üzerine gelip - sol fare tuşu ile - basılı tutarak Opera'nın izin verdiği araç çubuğuna yerleştirin .Diğer bir yolda araç çubuğuna sağ tıklayıp "özelleştir" diyerek yine ilgili düğme menüsüne erişebilirsiniz.

Peki Düğmeler sadece Opera ana konsoluna mı ekleniyor ?

Tabi ki hayır! Besleme(RSS) ,Panel,E-posta,notlar (kısacası tüm panel öğelerine)  ve IRC istemcisine de ekleniyor. ;)


Çeşitli düğme özellikleri


Hız düğmesi ile sitenin saniyede kaç KB hızla yüklendiği hakkında bilgi alırsınız.
Saat ,sistem saatinizi Opera'da görebilirsiniz.
boşluk-hareketli boşluk, düğmeler arası sabit veya dinamik boşluklar ekleyebilirsiniz.
Opera menülerindeki düğmeleri başka yerlere de ekleyebilirsiniz. (Ör: adres girilen boşluk)

Fazlası da artık size kalsın.  ;)

Daha fazla düğme için ilgili siteler;

http://operawiki.info/AllActionsListPlus
http://my.opera.com/community/forums/topic.dml?id=203226

Dipnot: Başka sitelerde de benzer paylaşımlar görebilirsiniz. Düğmelerin, kullandığınız sürümle uyumlu olmasına dikkat edin.

Arama Motoru Ekleme

Opera'da istediğiniz sitedeki arama işlevini tarayıcınıza eklemek çok kolay . Tek yapmanız gereken siteye ait arama çubuğuna sağ tıklayıp "arama oluştur" u seçmek. Artık sağ köşe veya belirleyeceğiniz  bir yerde, ilgili siteye ait arama motorunuz var. ;)

[IMG]http://img72.imageshack.us/img72/1565/simsizje2.th.jpg[/img][IMG]http://img72.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]


Kullanıcı java betiği (Javascript) dosyası ekleme

Reklam engelleme bölümünde de değinmiştim ama yine de tekrar anlatmakta yarar var.  İstediğimiz herhangi bir dizine (ör: Belgeler) herhangi bir adla (ör: JSlerim) dosya açıyoruz.  İstediğimiz java betiklerini bu dosya içine atıyoruz. Opera içerisinden de Araçlar>tercihler>Gelişmiş>İçerik>Javascript seçenekleri dizininde en altta yeralan "kullanıcı javascript dosyaları" bölümünden az önce oluşturduğumuz (Benim JSlerim'di ) dosyamızı gösteriyoruz. Opera'yı yeniden başlattığımızda betikler çalışacaktır.

Çok fazla JS kullanmıyorum. Vereceğim dosyada autosizer ,google preview, ultimate blockage olacak daha fazlası için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edin.

Autosizer ile resimlere , yakınlaştırma sayfaya sığdırma ,özgün boyuta dönme  gibi gösterimler yapabilirsiniz.
"google preview" Yahoo ve Google arama sonuçlarında site öngörüntüsünü görebilirsiniz.
"ultimate Blockage" Betik engelleyici bölümünde paylaştığım betik.

Kullanıcı java betikleri bulabileceğiniz siteler

http://my.opera.com/community/forums/forum.dml?id=114
http://userjs.org/scripts/browser/enhancements/
http://userstyles.org/


ironic



OPERA'DA TEMİZ GEZİNTİ (kendiliğinden geçmiş temizleme )

Benim gibi Opera'yı her kapattığınızda arkanızda hiçbir iz kalmamasını istiyorsanız veya sadece girdiğim site isimleri kalsın , geçici dizin temizlensin istiyorsanız çözüm bu başlıkta.

Peki bu işlemler , size neler kazandırır?

*En başta zararlı çerezlerden kurtulursunuz (bilgi toplayan veya sisteme zarar veren (Linux'ta sorun yok ama içi rahat etmeyenler için) çerezler)
*Opera her açılışta daha hızlı açılır ve site içeriği hızlı yüklenir.
*Gereksiz  birçok dosyadan kurtulursunuz.Sisteminiz rahatlar.
*Özel işlemlerinizle ilgili geride iz bırakmazsınız (Ör: bankacılık ..tabi bu gibi siteler çıkışta kendi çerezlerini siler ama emin olalım.)

Gelelim işlemi nasıl yapacağımıza,

ilk aşama;

Araçlar>Tercihler>Gelişmiş>Geçmiş dizinini açıyoruz.

[IMG]http://img135.imageshack.us/img135/955/ffhn1.th.jpg[/img][IMG]http://img135.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

Bu bölümde "Adresleri hatırla" kısmını eğer sadece girdiğim adresler hatırlansın diyorsanız "1000" veya daha üstü değer ; hatırlanmasın diyorsanız "0" olarak belirleyin.(Gelişmiş/Geçmiş anlatımında ek bilgi mevcut)

Yine aynı bölümün bir alt kısmında yeralan  disk önbelleğini "çıkışta boşalt" kutucuğunu işaretleyin.


ikinci aşama
;

Araçlar>Tercihler>Gelişmiş>Çerezler dizinini açalım.

[IMG]http://img205.imageshack.us/img205/7456/vvya5.th.jpg[/img][IMG]http://img205.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

Çerezler dizininde ise yapmamız gereken "opera'dan çıkarken çerezleri sil" i seçmek veya bazı sitelerin ki kalsın istiyorsanız hemen allta yeralan "çerezleri yönet" bölümünden istemediğiniz siteleri temizleyebilirsiniz.
( Gelişmiş/Çerezler bölümünde ek bilgi mevcut)

Dipnot: Yer imlerinizde olmayan sitelere girdiğinizde ,bu sitelerin  url geçmişleri otomatik silinememektedir. Adres çubuğunda kayıtlı olan adresleri elle silmek için Araçlar > Tercihler > Gelişmiş > Geçmiş bölümünde "Adresler" başlığının  karşısında olan "Temizle" düğmesine basmanız yeterlidir.

ironic



OPERA'DA YEDEK ALMA

Daha önceleri Opera'yı her kurulum öncesi tamamen kaldıranlar için bayağı zahmetli bir işti. Çözüm yine Opera'dan geldi. ;) Kestrel ile gelen en büyük yeniliklerden biri de Opera Link hizmetiydi. Artık yerimlerimizi ,kayıtlı notlarımızı, Hızlı erişim pencerelerimizi kopyalamak zorunda değildik. Bu servis o kadar sevildi ki daha fazla dosya eşleştirmeyi arzu eder olduk ve Opera bu isteğe kayıtsız kalmadı .Son çıkardığı 9.6 sürümü ile mevcut eşleşen dosyaların yanına arama motorlarımız,adres geçmişlerimiz de eklendi. Sanırım ilerki sürümlerde bu başlığa da gereksinim olmayacak :D

Peki Opera kullanıcı dosyalarımız hangi dizinde ?

Home/ kullanıcı adı / .opera(gizlidir) (gizli dizini açmak için görünüm den "gizli dosya göster" i seçin veya CTRL+H klavye kısayolunu deneyin.)

[IMG]http://img82.imageshack.us/img82/2715/bbpq2.th.jpg[/img][IMG]http://img82.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

Dipnot: Opera'nın yeni sürümünü yüklerken; Opera'yı kaldırdıktan sonra ,Home/ kullanıcı adı / .opera(gizlidir) dizinini kopyalarınızı aldıktan sonra silin. Bu sayede yeni sürüm Operanız sorunsuz olur. ;)


Peki burdaki hangi dosyaları yedek olarak alacağım ?


*Reklam engelleme -urlfilter.ini
*Kayıtlı şifreler (parola sihirbazı) - wand.dat
*kendim eklediğim yeni düğmeler - (ayrıntılı anlatılacak)
*kayıtlı oturumlar -sessions klasörü içerisinden  ilgili oturum adı

Gereksinim duyduğunuz dosyalara göre yedek alabilirsiniz.

Kestrel öncesi sürümleri (9.5 öncesi)  kullananlar ise üstteki dosyalara ek olarak ;

*yerimleri -opera6.adr
*hızlı erişim pencereleri- speeddial.ini
*arama motorları - search.ini

dosyalarının da yedeğini alabilir.

opera'yı yeniden kurduktan sonra yine Home/ kullanıcı adı / .opera(gizlidir) dizinine aldığınız kopyaları yerleştirin. İlgili dosya zaten var ise sizdeki kopyayı tercih edin.

Dipnot: Dosyaların bazıları hemen gözükmez. Kurulumdan sonra Opera'yı açıp çalıştırın. Daha sonra kapatıp ekleme yapabilirsiniz.

Dipnot 2 (Önemli) : Opera eşleştirme servisini başlatmadan önce Opera kurulumuyla beraber gelen yer imlerini listeden ve çöp kutusundan (yer imleri bölümü)  temizleyin. Bu sayede sadece Opera veritabanındaki size ait kayıtlı bilgileri kullanmış olursunuz.


Düğme Yedekleme

opera'yı özelleştirmek için eklediğimiz düğmeleri bir sonraki kurulumda yeniden- sorunsuzca- kullanmak için yedeğini almamız gerekir.

Peki düğmenin kodları hangi dizin içerisinde , hangi belgeye kayıt edilir?

Home/ kullanıcı adı / .opera(gizlidir) / toolbar / standard_toolbar_1.ini dosyası

Dipnot:
Bu belge kurulumdan sonra hemen gözükmez. Opera'yı biraz  çalıştırıp kapattıktan sonra deneyin.

bu dosyadan şu başlığı ( [Customize Toolbar Custom.content] ) bulup altındaki içeriği başlıkla beraber kopyalayacağız.

[IMG]http://img58.imageshack.us/img58/6746/ssssjg1.th.jpg[/img][IMG]http://img58.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

İlgili dosya Opera tarafından oluşturulduğunda Opera'yı kapatıp ,ilgili dosyayı açın. En alt satıra, üst yazılı metin ile bir satır boşluk kalacak şekilde düğme kopyamızı yapıştırıp kaydedin. Opera'yı başlattığınızda Araçlar>Tercihler>Görünüm>Düğmeler>Düğmelerim dizininde  eklediğiniz eski düğmeler yerini alır. İstediğiniz yere koyabilirsiniz.

Kullandığım düğmelerden bazıları;

Tarayıcı kimliği değiştirme

Button0, "Identify as"="Identify as, , , "Opera", "Smiley Happy" > Identify as, 1, , "Mozilla", "Smiley Unhappy" > Identify as, 4, , "IE", "Smiley Cry""

Menü çubuğunu gizleme


Button1, "Menu"="Enable menu bar, , , "Menu", "Menu" | Disable menu bar, , , , "Menu" + Show popup menu, "Browser Menu Bar""


[IMG]http://img261.imageshack.us/img261/658/ekrangrntshzleriimoperavq4.th.png[/img]

(Sağ üst köşede ilgili düğmeleri görebilirsiniz.)

Paylaştığım dosyalar

*urlfilter.ini
*ultimate blockage.js
*google preview.js
*autosizer.js
*adblock.css
*fanboy-adblocklist-elements.css

Son Güncelleme :17.12.08

indirme bağlantıları:

http://www.mediafire.com/?sharekey=432db132a1e6f1f8d2db6fb9a8902bda
http://rapidshare.com/files/174221930/op.zip
http://depositfiles.com/files/1hyjjeqsg
http://www.megashare.com/550892
http://vip-file.com/download/511095280388/op.zip.html



ironic



Kısa...Kısa...



Torrent özelliğini kapatma

Opera'da torrent desteği olduğu için torrent dosyasına tıkladığınızda Opera torrenti kendi başlatmaya çalışır. Eğer başka bir yazılım ile torrent indirmesi yapacaksanız iki yol ile gerçekleştirebilirsiniz.

1.yol : torrent bağlantısına sağ tıklayarak .torrent dosyasını masaüstü veya başka bir dizine inidirin. İlgili .torrent dosyasını ilişkili yazılımla başlatarak torrenti indirebilirsiniz.

2.yol : bu yol ile Opera'nın gelişmiş ayarlarında torrenti edilgen konuma alacağız. Adres çubuğuna opera:config yazarak ayarlar dizinini açıyoruz. Hemen ikinci sırada yeralan "bittorent" başlığını açıyoruz. "Enabled" kutucuğunu işaretsiz hale getirip yaptığımız değişikliği "Kaydet" düğmesi ile kayıt edip Opera'yı baştan başlatıyoruz.

Hızlı Erişim pencere sayısını arttırma

Kurulumla gelen 9 pencereyi ekleyeceğimiz kod ile arttırabiliriz.

Opera kapalı durumda iken; Speeddial.ini dosyasını Home / kullanıcı adı / .opera(gizlidir) dizininden bularak açıyoruz.

Dosyanın en altına yine bir satır boşluk bırakarak ;

[Size]
Rows=x
Columns=y


"Rows" dikey olarak kaç pencere olacağını belirtir. (yukarı-aşağı yönünde)

"Columns" ise yatay olarak oluşacak pencere sayısını belirtir. (sağ-sol yönünde )

Sizde bu değerleri istediğiniz pencere saysını göz önünde bulundurarak girin.

[Size]
Rows=4
Columns=6


Verdiğim kodla oluşan pencere sayısı "24" 'tür.  "16" tane pencere için iki değeri de (x,y) 4 yapın.  ;)





Resimde 20 pencere vardır. Oluşturmak için Rows değerini 4; Columns değerini 5 olarak ilgili kodlara ekleyin.


Yeni e-posta alımında sesli uyarı alma

Opera'yı benzersiz kılan bir özelliği de tümleşik e-posta istemcisine sahip olması. Gayet basit ve şık kullanımı vardır. Asla kasma vb. gibi sorunlara neden olmaz. ( Hatta bu konuda Opera kurucusu ve CEO'su  Jon S. von Tetzchner 400.000 e-postayı Opera e-posta istemcisiyle  kullanarak bu konuda  iddialı konuşuyor. ;)(Kaynak haber için tıklayın !!) )

Opera'da  e-posta protokolleri olarak , Imap ve pop desteği mevcuttur.

Bu başlıkta Opera e-posta istemicisinin ,yeni iletiler için bizi sesli uyarmasını sağlayacağız.  ;) Daha önceki başlıklarda diğer eylemler (Ör:Opera açılışı/kapanışı , tamamlanan aktarımlar gibi) için sesli uyarı atama konusuna değinmiştim.

Yapmamız gereken üst menü çubuğundan e-posta sekmesine tıklayıp, açılan menüden imap/pop dizinleri seçimini yapalım.

[IMG]http://img110.imageshack.us/img110/6726/vvhl9.th.jpg[/img][IMG]http://img110.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]


Açılacak yeni pencerede , sol tarafta e-posta hesabımızı görmekteyiz. Üzerine sağ tıklayıp "özellikler" i seçiyoruz.  "Hesap özellikleri" penceresinden "gelen" sekmesini açalım.

[IMG]http://img110.imageshack.us/img110/5725/ccccvy9.th.jpg[/img][IMG]http://img110.imageshack.us/images/thpix.gif[/img]

Bu bölümde "ileti geldiğinde ses bildirimi kullan" kutucuğunu işaretleyip bir alt yerden atamak istediğimiz ses dosyasını gösteriyoruz. (yine .wav olmak zorunda) işlem tamamlanmıştır. ;) Burdan ayrıca Opera'nın e-posta sunucusunu denetleme zaman aralığını da belirleyebilirsiniz. Standart "5 dk" dir. Kullanım yoğunluğuna göre  bu süreyi değiştirebilirsiniz.

Bir yan sekme olan "giden" bölümünden ise ; Opera e-posta istemcisi ile yazdığınız e-postalara imza belirleyebilirsiniz. ;)

DİĞER BAŞLIKLAR




Kutadgu

Tesekkurler. Bu kadar guzel bir yazi olurda operayi denemessek artik ayip olur. Elinize saglik


ihtiyar said


Xenophobia

Uzun zamandır Opera kullanıyorum, Adobe, Linux üzerinde Opera için isterse dünyanın sonuna kadar flash player yapmasın.

Bana ne? Ben ne kaybederim ki? Çok da umurumda, her tık ile benim cebim dolmuyor. Cebi dolanlar düşünsün(Adobe) :)

ironic

Amacım; en başta Opera'yı tanıtmaktı çünkü çok fazla önyargılı yaklaşılan hatta küçük görülen bir tarayıcı :o Ayrıca Kullanan arkadaşların bilgilerini tazelemek, farkında olmadıkları güzellikleri göstermek adına kendimce birşeyler ortaya koymaya çalıştım. Göründüğü kadar kolay olmadı ;) başlarken bu kadar zahmetli olacağını düşünmemiştim.  :) Açık kaynak kod dünyasının  o güzel, temiz ruhu ile  tanışınca , paylaşmanın verdiği heyecan ve mutlulukla bu belgeleri hazırlayıverdim.  :)Opera asla bu kadarla sınırlı değil. Gizli yönleri ve yenilikleri keşfetmek sizlere kalsın.

Genel başlıklar olarak özetlemeye çalıştım. Yanıldığım noktaları (gerek hatalı bilgi olsun, gerek düşük cümle farketmez ) özel ileti yoluyla bana bildirebilirsiniz.

Opera 'yla ilgili soruları/sorunları olan arkadaşlara bu başlık altında -elimden geldiği ölçüde- yardımcı olabilirim. ;)

Herkese iyi kullanımlar.

Eren


hasanyılmaz


maxspacemax


erginemr

Teşekkürler @ironic,

Sayenizde çok sevdiğim bu tarayıcının gizli kalmış bazı özelliklerini öğrendim. 8)

atomkarinca

Bu arada sanırım bir yanlış anlaşılma var, Opera açık kaynak kodlu değildir. Tabii ki bu en iyi tarayıcı olduğu gerçeğini değiştirmiyor :)

Felâsife

Koyu bir Opera taraftarı olarak, bu rehber için elinize sağlık diyorum.
Boş bir vaktim de iyice inceleyeceğim rehberi.

Olduğu gibi görünmesi yetiyor bana, eklenti heyûlâsı yok..
Pilav üstü az döner mübârek, o lezzetin tarifine imkan yok..
Ey sanal âlem denilen, gönlün ekrana yansımış puslu yüzü..
Rengârenk olmasaydın, sana mûti olan tek bir can bile yok..
Almaya da çalışma gönlümü, kapattım kapısını anahtarı yok..
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

zeitgeist

Harika bir döküman olmuş, baştan sona keyifle ve açıklamaları uygulayarak okudum. Hep "hızlı erişim" pencereleri daha fazla olsa ne iyi olur diye düşünürdüm; şimdi 20 oldu. Ellerine düşüncene sağlık.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

ironic

Alıntı yapılan: atomkarinca - 17 Ekim 2008 - 22:59:54
Bu arada sanırım bir yanlış anlaşılma var, Opera açık kaynak kodlu değildir. Tabii ki bu en iyi tarayıcı olduğu gerçeğini değiştirmiyor :)

Açık kaynak dünyasını , paylaşımcı ruh ile ilişkilendirmiştim. :) Yılların Opera kullanıcısı olarak Opera'nın - tabi ki- açık kaynak kodlu olmadığını biliyorum. ;)

ironic

Alıntı yapılan: meczupx - 18 Ekim 2008 - 00:07:21
Harika bir döküman olmuş, baştan sona keyifle ve açıklamaları uygulayarak okudum. Hep "hızlı erişim" pencereleri daha fazla olsa ne iyi olur diye düşünürdüm; şimdi 20 oldu. Ellerine düşüncene sağlık.

Teşekkür ederim. Pencere sayısı arttırma bana ait olan bir geliştirme değil.  :D

Opera kullanıcılarından @Remco'ya aittir.

Kaynak: http://my.opera.com/remcolanting/blog/2008/05/06/more-speed-dials-there-you-go

Xenophobia

Bir kaç gün önce 9.60'ı indirdim Flash Player'ı da bugün değiştirdim.

Bildiğiniz gibi Opera da bir Flash Player sorunu vardı. Eski sürüm Flash Player ile sorunlu da olsa kullanılıyordu.

Flash Player 10 ile şu dakikaya kadar görüntüleyemediğim ne kadar site varsa görüntüledim.

Ben güncelleme yaptığım için içerisindeki Flash Player 9x idi, sıfırdan indirelenlere 10 ile mi sunuluyor bilmiyorum.

Fakat eğer sunulmuyorsa muhakkak Flash Player'ı 10 yapın. Dediğim gibi herhangi bir sorun kesinlikle yaşamadım.

Bu  adresten tar.gz formatlı Flash Player'ı indirin.

Klasörü olduğu yerde tar komutu ile açın, daha sonra nautilus ile içerisindeki libflashplayer.so isimli dosyayı alıp /usr/lib/opera/plugins/ dizinine yapıştırın ve üzerine yazma istediğini onaylayın.

Operayı açın ve Araçlar/Tercihler/Gelişmiş/İçerik/Eklenti Seçenekleri/Yolu Değiştir seçeneğini işaretleyerek /usr/lib/opera/plugins/libflashplayer.so dosyasını gösterin.

Başka bir eklenti yolu etkin ise onu kaldırıp sadece sizin yolunu değiştirdiğinizi etkin bırakın.

Daha sonra da sıkıntı yaşadığınız sayfaları bir de böyle deneyin.