[Çözüldü] *dizüstü bilgisayar donanım uyumluluğu anlamak?

Başlatan shox, 07 Temmuz 2012 - 16:52:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

shox

Selamlar Lenovo b560 model bir *dizüstü bilgisayar aldım. Şu anda Windows yüklü ama ben Ubuntu 12.04 kurmayı düşünüyorum.  Acaba Ubuntu yüklemeden önce driver sürücü sorunu yaşayıp yaşamayacağımı nasıl anlayabilirm bunun bi yolu varmı? Çünkü laptopun wifi si kablosuz internet bağlantısı çalılşmazsa nete giremem ve yardım alamam tekrar Windows'a dönmek zorunda kalırım o nedenle önceden bunu bilmeliyimki wifi kablosuz internet bağlantısı dışındaki sorunları nette bulabileyim :).

Teşekkür ederim.

Uyarı: Lütfen başlık ve iletilerinizde dil kurallarına dikkat ediniz.

Kadir Can

Bence en uygun yöntem canlı CD ile deneme yapmaktır.Mesela kablosuza bağlanamazsan, Windows'a geri dönüp çözümünü araştırabilirsin.Sonra istediğin gibi kurarsın.

arpia

Ubuntu'nun sertifikalı/onayladığı donanımlar (Linux Ready) arasında var mı şeklinde göz atabilirsiniz.
http://www.ubuntu.com/certification/desktop/make/Lenovo/?page=1&category=Laptop

shox

Sayın kadir can peki bu yöntem ile donanımı tam olarak test edebilirmiyim? kablosuzu deneyebilirm yani doğru anladım sanırım.
Sayın arpia o listede laptopu göremedim ama yinede kadir canın dediğini bir deneyeyim bakalım ne olacak sonuç

Kadir Can

Tam olarak test etmek derken, çalışıp çalışmadığını anlayabilirsin. Sıkıntı oluşturabilecek donanımlar kablosuz, ekran kartı, çok düşük ihtimalle girişleri, kullanıyorsan kablosuz fare olabilir. Bunların hepsini çalıştırmayı deneyip sorun oluşup görebilirsin.Kablosuz ağa balanabilirsen kablosuzda sorun yoktur, Unity açıldıysa ekran kartında sorun yoktur,  parmak bellek taktığında açabiliyorsan USB donanımında sorun yoktur, fareyi kullanabiliyorsan sorun yoktur vb. Bir de imleçsürer önemli tabi.
Kısacası bu testleri yaparsan donanımının durumunu görebilirsin.

Ayrıca foruma daha samimi yazışabilirsin, sadece isim de genellikle yeterlidir.  ;)

shox

Kadir Can

Touchpad'in Türkçe karşılığı.
Harici fare kullanıyorsan onu test etmene gerek yok.

hckr

Canlı CD ile testte istediğinize ulaşabilirsiniz.Kablosuzda sorun olursa  Additional Drivers'ta(Ek Sürücüler,jockey-gtk) sürücü gözükebilir hemen çöpe atmayın ubuntuyu :).Ekran kartında da sorun yaşayacağınızı zannetmiyorum anakarta dahil intel ekran kartı sanırım.
Kablosuz bağlantıda sorun yaşarsanız Ek sürücülerde Kablosuz Bağlantı için sürücü gözüküyorsa başka çözüm aramanıza da gerek kalmayacaktır.

furkankalkan

Usb belleğinize ubuntu yakarak (yazdırarak :D) Laptopunuzu usb bellekten açın (başlangıçta  aşağı ok tuşuna basıp Türkçeye getirin ve enter a basın.Açılırken dene deyin) ve bi deneme turu yapın :)
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

shox

desktop cd sürümünü indirdim ve usb ye kurdum ama ondfa da dil seçimni yok sanırım.

Bu arada şu anda yüklüyorum ama sanırım ingilizce yüklenecek nasıl türkçe yapabilirim acaba?

Kadir Can

System->Administration->Language Support gibi bir bölüm olmalı. Oradan ayarları istediğin gibi değiştirebilirsin.

hckr

Alıntı yapılan: shox - 08 Temmuz 2012 - 17:07:22
desktop cd sürümünü indirdim ve usb ye kurdum ama ondfa da dil seçimni yok sanırım.

Bu arada şu anda yüklüyorum ama sanırım ingilizce yüklenecek nasıl türkçe yapabilirim acaba?
Olmaz olur mu hocam var ben şu an o şekilde çalıştırıyorum bilgisayarı kurulum Türkçe(Açılışta gelen ilk ekranında solda dil seçeneği var oradan Türkçe'yi seçeceksiniz ve kurulum için kura basacaksınız.Türkçe paketleri CD'de olmadığı için internetten indirilecek.Kurulumda üçüncü parti yazılımları kur seçeneğini de işaretleyin.

Eğer hala denemediyseniz tabi Türkçe paketleri CD'de olmadığı için canlı CD ile çalışmalar sırasında yazılımlar ingilizce olacaktır.Klavye de ingilizce klavye olacaktır.Klavye'de rahatlık sağlamak için Süper(Başlat) tuşuna basıp Kayboard Layout yazın ve ilk gelene tıklayın.Açılan pencerenin sol alt kısmında "+" ikonu var ona tıklayın ve Turkish'i ekleyip. Yine alttaki ikonlarla yukarı taşıyın. Canlı CD'de illa Türkçe kullanmak istiyorsanız Süper tuşuna basın ve language yazın ilk gelene tıklayın. Install Language butonuna basın ve Turkish'in olduğu kutucuğu işaretleyip Apply butonuna basın.

shox

teşekkür ederim kurdum e şu anda kullanıyorum donanım olarak hiçbir sorun yaşamadım herşeyi tanıdı ama şu dikkatimi çektiş brovserlerde resimleri göremiyorum java ve flash yükledim uygulama merkezinden. Birkaç takjıldıuğım nokta var.

-Acaba yandaki araç çubuğunu nasıl özelleştirebilrim
-masa üstüne nasıl uygulama kısdayollarını koyabilirim
-uygulamalarımı her açılmasında şifre sormasını engellewyebilirmiyim yani otomatik olarak şifre sormadan açılmazmı? 
-facebook ve tweeter hesabımı ekleyemiyorum mektup simgesine tıklıyorum ama bolş sayfa çıkıyor.
-combiz nasıl kullanabilirim.
-ADSL Kolta takip programı varmı önerebileceğiniz.

Şimdilik bunları aşmaya çalışıuyorum :))

hckr

Üçüncü parti yazılımları işaretlemediniz mi kurulumda?
Masaüstüne uygulama kısayolları eklemek çok basit.Süper(Başlat) tuşuna basınız istediğiniz uygulamanın ikonunu tut sürükle bırak yöntemiyle masaüstüne koyunuz.
compiz zaten kurulu gelir. Yazılım merkezinden compiz config manager olması lazım onu kurun yapılandırmak için.
Facebook ve Twitter'ı ekleyememek ne demek anlayamadım mektup simgesi nedir?
Uygulamalar her açılışta şifre istemez sadece bazı yönetim uygulamaları ister.

Kadir Can

Kota takibinin sanırım en iyi yolu internet sağlayıcının sitesini kullanmaktır.
Onun dışında bu adreste üç adet program gösterilmiş.

burk

@shox tek başlıkta tek konunun konuşulma gibi bir kuralımız var, yoksa başlıklar çok anlamsız hale geliyor. Konu daha fazla ilerlemeden sorayım, başladığınız nokta için sorun giderildi mi?

furkankalkan

facebook ve twitter hesaplarınızı Gwibber adlı programla ekleyebilirsiniz ama ben kullanışsız buluyorum o programı.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

shox

Alıntı yapılan: hckr - 08 Temmuz 2012 - 20:00:19
Üçüncü parti yazılımları işaretlemediniz mi kurulumda?
Facebook ve Twitter'ı ekleyememek ne demek anlayamadım mektup simgesi nedir?

3. parti yazılımları işaretledim.
mektup simgesi hani şu yukarıda araç çubuğunda saatin orada bulunan simge.tıklayınca Gwibber diye bir program açılıyoır. işte o simge.
Alıntı yapılan: burk - 08 Temmuz 2012 - 23:25:50
@shox tek başlıkta tek konunun konuşulma gibi bir kuralımız var, yoksa başlıklar çok anlamsız hale geliyor. Konu daha fazla ilerlemeden sorayım, başladığınız nokta için sorun giderildi mi?

Bu sorduklarım dışında şu anda sorunum ve sorum yok şimdilik. Teşekkür ederim yardımınız için.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 09 Temmuz 2012 - 00:17:33

Alıntı yapılan: dewilman - 08 Temmuz 2012 - 23:55:48
facebook ve twitter hesaplarınızı Gwibber adlı programla ekleyebilirsiniz ama ben kullanışsız buluyorum o programı.

Bende onu diyorum ekleyemedim bir türlü nasıl yapmalıyım.yada siz hangi programı önerirsiniz acaba?

burk