Windows Server'a Linux VPS kurmak

Başlatan muratbastas, 14 Temmuz 2011 - 17:58:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

muratbastas

Merhaba arkadaşlar. Bizim bir Windows 2003 Server var. Üzerinde Plesk 8.2 var. Bu serverda da bayağı domain var. Ben serverı bu yüzden Linux'a çeviremiyorum. Ama bir projemiz için Linux VPS kurmak istiyorum. Tam olarak VPS nasıl kurulur, nasıl yapılır bilmesem de ne işe yaradığını biliyorum. Zaten serverda 4 tane VPS mevcut. Ben 5.yi oluşturup üstüne Linux Server kurmak istiyorum. Tek 1 site bu vps'den yayın yapacak. Bu mümkün mü, mümkünse nasıl yapabilirim? Yardımcı olacak herkese şimdiden çok çok teşekkürler.

Not: Konuyu bayağı araştırdım bulamadım. O yüzden konu açtım. Eğer daha önce tartışıldıysa linkini gönderirseniz de mesut olurum. :)
"Ey yüce gönüllü yalan! Gerçek hiç sana tercih edilebilecek kadar güzel olmuş mudur?"

~Jean-Jacques Rousseau~

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

muratbastas

:) Çok güzel, çok teşekkür ederim ancak kısıtlı ingilizcem anlamaya yetmedi üstadım. Şimdi ben durumu şöyle anlatayım. Server anlattığım halde. Üzerinde wmware workstation var. Wmware üzerinde de 4 tane ayrı vps var. Misal vpslerden birisinde sadece bir site var. Haber sitesi. Diğerlerinden birinde cep kontör yükleme falan yapan bir site var. Diğerleri de karışık bizim yaptığımız siteler var. Bizim bi proje yolda php ile yazıyorum. .htaccess falan kullanacam, windows serverda tam bir sıkıntı. En iyisinin linux server olduğunu biliyorum. İkna ettim patronu. Tamam nasıl yapıldığını öğren sana özel bi vps açalım linux kuralım dedi. Bende koyuldum araştırmaya. Yani anlayacağın o vps(ben bunun tam ne olduğunu bilmiyorum, sanal işletim sistemi sanırsam) linux server ile yayın yapacak. Bu mümkün müdür değil midir bilmiyorum ama mümkünse süper olur benim için.

Fazla uzatıp sıktıysam herkesten özür dilerim.
"Ey yüce gönüllü yalan! Gerçek hiç sana tercih edilebilecek kadar güzel olmuş mudur?"

~Jean-Jacques Rousseau~

klbecit

söz vermemekle birlikte yarın server lar üzerinde uzman birine soracağım bu konuyu... ben de merak ettim açıkçası:D

muratbastas

Teşekkürler @klbecit, cevabını merakla bekleyeceğim. Eğer "Evet, şöyle yapılıyor..." diye bir cümleyle başlarsan cevaba çok sevinirim. Yine de alakan için teşekkürler dostum. :)

~Jean-Jacques Rousseau~

heartsmagic

@muratbastas, VPS'nin yönetimi kimde diye bu nedenle sordum :) Yönetimi yapan, sanal suncuları hazırlayan sen değilsen bu işi de sen yapmayacaksın zaten. Benim verdiğim örnekte HyperVM kullanılıyormuş, sizde ise Vmware kullanılıyor diyorsun. Genelde daha kapsamlı işler için ESX kullanılıyor sanırım (veri merkezlerinde, merkezi sunucularda vs) ancak sizde "workstation" olarak kullanılıyor ve bu tek bir makine üzerindedir. Haliyle sanal bir makine eklemek çok zor olmasa gerek.

Senin yapacağın bu Vmware'in yönetimi kimdeyse ona giderek bir adet Linux dağıtımı kurdurmaktır. Bundan sonra sana bir adet IP adresi verilir ve sen bu adres üzerinden işini görürsün.

Kısacası elbette mümkün ve şu an bütün dünya bu yöne doğru kaymakta. Benim anlamak istediğim sen sunucu tarafını mı soruyorsun bizlere, yoksa Vmware üzerinden nasıl yapılacağını mı? Onu soruyorsan zaten senin işin hiç yoktur o taraflarda, yönetimi sende değildir :)

muratbastas

Yönetimi derken hocam, server benim çalıştığım şirketin. Biz Samsun'dayız. Server İstanbul'da. Bir firmadan bir bilgisayar olduğu gibi kiralanmış diye biliyorum. Yönetimi falan bizde. Biz bağlanıp istediğimizi yapıyoruz. Ancak tek sorun linux server hakkında fazla bir bilgimiz olmaması. windows server vps'leri biz kurduk zaten. Ama linux'ta pek bi bilgisiziz.

~Jean-Jacques Rousseau~

klbecit

kısmen de olsa konu ile ilgili görüşebildim. bir sanal makina kurup linux server kurup ip atadığınızda sorun olmaz normal bir şekilde bağlantı kurulabilir dedi. zaten @heartmagic de aynı konuda açıklama yapmış.

muratbastas

Peki bunu nasıl yapabilirim? Mesela windowsun server işletim sistemleri var. Windows Server diğer windowslardan farklı. Linuxta da böyle bir şey var mıdır? Yani ben kendi makineme kurduğum Ubuntu sürümünü tutup servera kurarsam bu sistem yayın yapabilir mi?

~Jean-Jacques Rousseau~

klbecit

ubuntu'nun da ayrı server sürümleri mevcut. aşağıdaki adreste sunucu kurulumları ayrıca belirtliyor server şeklinde...

http://www.ubuntu-tr.net/indir/

muratbastas

Teşekkürler. İnceledim sayfayı.

http://releases.ubuntu.com/10.04/ Bu sayfada şöyle bir bölüm var.

Alıntı YapServer install CD

The server install CD allows you to install Ubuntu permanently on a computer for use as a server. It will not install a graphical user interface.

There are two images available, each for a different type of computer:

PC (Intel x86) server install CD
For almost all PCs. This includes most machines with Intel/AMD/etc type processors and almost all computers that run Microsoft Windows, as well as newer Apple Macintosh systems based on Intel processors. Choose this if you are at all unsure.
64-bit PC (AMD64) server install CD
Choose this to take full advantage of computers based on the AMD64 or EM64T architecture (e.g., Athlon64, Opteron, EM64T Xeon, Core 2). If you have a non-64-bit processor made by AMD, or if you need full support for 32-bit code, use the Intel x86 images instead.

Anladığım kadarıyla buradan yukarda yazan server işletim sistemlerinden birisini indirmeliyim ancak hangisini indireceğimi anlamadım. Seçeneklerde 32 bit intel işlemciyle 64 bit amd işlemci var. Ama bizim serverin 64 bit intel işlemcisi varmış. Ne yapmamı önerirsiniz?

~Jean-Jacques Rousseau~

klbecit

yine 64 bit i indireceksiniz. amd64 bit yazmasının nedeni 64 bit işlemcileri ilk olarak amd nin piyasaya sürmesi. yani amd olacak diye bir kaide yok 64 bitlerde...

muratbastas

Peki bu akşam indireceğim 64 bit cd isosunu. Ama anlayamadığım bir nokta daha var. Ben bunu nasıl kuracağım servera? Serverda mı indirip sanal yükleyeceğim? Direk Wmware programına gösterince normal windows gibi mi kurulacak?

~Jean-Jacques Rousseau~

heartsmagic

Alıntı yapılan: muratbastas - 15 Temmuz 2011 - 13:39:57
Ama anlayamadığım bir nokta daha var. Ben bunu nasıl kuracağım servera? Serverda mı indirip sanal yükleyeceğim? Direk Wmware programına gösterince normal windows gibi mi kurulacak?

Hem evet, hem hayır. Kurulum normal bir kurulum gibi olacak elbette, çok farklı değil. Vmware'e nasıl bir kurulum yapılıyorsa sen de öyle yapacaksın. Senin zorluk çekeceğin nokta haliyle Ubuntu, daha doğrusu Ubuntu'un sunucu sürümünün kurulumu olacaktır.

Sunucu sürümü kuracağın için öncelikle hedeflerini belirle. Çok zor değildir kurulum, fakat kurulum bu işin en kolay yanı. Sen bu sunucu üzerinde sadece Apache ile çalışacaksan emin ol hiç zorlanmazsın. LAMPP kurulumu ve yönetimi sunucudaki en kolay işlerden biridir. Yeterli kaynak da etrafta zaten mevcut. Masaüstü sürümünü falan kurmana gerek yok, uçbirimden SSH üzerinden işlerini görürsün rahatlıkla. Zaten ayarlamaları yaptıktan sonra işler değişmedikçe sunucuya bir daha dokunmazsın.

Fakat benden bir tavsiye istiyorsan, önce mevcut sistemin üzerine Virtualbox kur, onun üzerine sunucuyu kur ve biraz kurcala. Hatta orada LAMPP yap ve dışarıya aç, ağ köprülemesi ile olur bu. En azından orada deneme yanılma yoluyla biraz daha ilerler, şirketteki sistemi daha güzel yapılandırırsın.

muratbastas

Üstad dediğini yaptım. İndirdim virtualbox ve ubuntu 10 server 64 bit. Yeni makina oluşturup kurdum. Giriş yaptım. Ama karşımda sadece siyah arkaplanlı bir konsol var. Aşağıdaki gibi.

Benim beklentim böyle normal ubuntu gibi bir masaüstü ortamıydı. :) Nasıl kullanacağım ben bunu üstadım? Yüklemeleri ve dosya işlemlerini nasıl yapacağım? LAMP kurulumunu nasıl yapacağım?(Kurarken Lamp falan seçmem için bi ekran geldi, ben seçmek için enter'a bastım, seçmeden yükleme devam etti.)

~Jean-Jacques Rousseau~

6ng4n

sisteminiz ubuntu 10.10 ve altı ise
konsola
sudo tasksel install lamp-server
yazıp kurulumda yazdığınız parolayı girdikten sonra yükleyebilirsiniz
11.04 ve sonrası sistemlerde önce
sudo apt-get install tasksel
yazıp yüklendikten sonra yukarıdaki işlemi yapmalısınız

işlem esnasında mysql'e root parolası atamanız istenebilir.

kurulumda space tuşu ile seçiliyor o nedenle entera bastığınızda sonraki aşamaya geçer
eğer masaüstü istiyorsanız sistemi çok kasmayacak xubuntu masaüstü yükleyebilirsiniz ancak performans düşecektir
bunun içinse
sudo tasksel install xubuntu-desktop
çalıştırmanız yeterli

uzaktan kontrol için webmin kurabilirsiniz bu sayede sisteme konsol veya masaüstü olmadan browserdan erişebilirsiniz bu arada vpsin internete açılabilmesi için yönlendirme ayarları yapılmış olmalı onu yönetici arkadaşa danışmalısınız

webmin kurulumu için önce
sudo nano /etc/apt/sources.list
ile metin editörünü açıp dosyanınn en sonuna

deb http://download.webmin.com/download/repository sarge contrib
deb http://webmin.mirror.somersettechsolutions.co.uk/repository sarge contrib

eklemelisiniz sonra Ctrl+O ile kaydedip Ctrl+X ile çıkın

bundan sonra apt kaynaklarını güncellemelisiniz
sudo apt-get update
ile güncellendikten sonra
sudo apt-get install webmin
ile webmin yükleyebilirsiniz

kontrol merkezine erişmek için
herhangi bir tarayıcıda(firefox,chrome, internet explorer ...)
VPSİNADRESİ:10000 ile erişilebilir eğer sorun yaşıyorsanız adımları kontrol etmenizi ve güvenlik duvarının 10000 nolu portu engelleyip engellemediğini sormanızı öneririm

kendi bilgisayarınızda VirtualBox varsa konsola
ifconfig yazıp ip adresini öğrenebilirsiniz
IPADRESİ:10000 üzerinden webmine erişim sağlayabilirsiniz

heartsmagic

@6ng4n, bir anlatım yapmış, forumda da LAMPP kurulumu mevcut. Arama bölümüne yazarsan tek tek nasıl kuracağın anlatılır. Ayrıca yine ercih edersen @6ng4n'nin önerdiği gibi bir panel kullanabilirsin. Webmin olur, EHCP olur çok fark etmez. İlla sunucu üzerinde elle bir şeyler yapmak istemiyorum diyorsan paneller kullanışlıdır.

Karşına öyle bir sistemin gelmesi normal, zira kurduğun şey sunucu sürümü :)

muratbastas

Hocam ben zaten normal ubuntuda lamp kurdum. Ama serverda farklıdır diye düşünüyordum. Neyse... Cevaplar için çok çok teşekkür ederim. :)

Kurdum dediklerinizi. Masaüstü de kurdum. LAMP'ın kurulduğundan da emin oldum. Ama ip olayını falan anlayamadım. Daha doğrusu yapamadım. Webmin paketi bulunamadı falan dedi konsol ekranında. İnternette araştırdım webmin nasıl yüklenir diye bir yerde buldum. Oradaki gibi de denedim. Ama yine olmadı. Paket bulunamadı dedi. Güncellemeyi de yaptım bu arada.

Webmin dediğiniz anladığım kadarıyla sadece sisteme tarayıcıdan erişmek için. Bu pek önemli değil benim için eğer öyleyse. Ben şimdi o sistemi yönetmek için yapmam gerekenleri nereden bulabilirim? Önereceğiniz kaynaklar varsa paylaşırsanız sevinirim. Ve ben windowsta hazırladığım dosyaları oraya nasıl atacağım? Windowsta tarayıcıdan o serverdaki dosyaları nasıl çalıştıracağım?

~Jean-Jacques Rousseau~

heartsmagic

@muratbasbas, bir iki şeyi açıklığa kavuşturalım ki kafa karışıklığın ortadan kalksın.

Sunucu sürümü ile normal sürüm arasındaki en temel fark, sunucu sürümünde belirli bir masaüstünün kurulu gelmemesi, son kullanıcının işine yarayabilecek paketlerin de kendisine dahil edilmemesidir. Bunun haricinde bir masaüstü sürümünü de sunucu olarak kullanabilirsin. Fakat ne kadar çok kurulu uygulama, kütüphane, paket o kadar çok hantallık, güvenlik açığı riski demektir. Bu nedenle sunucular çok sade sistemlerdir.

Webmin sadece tarayıcıdan erişimi sağlayacak bir şey değidir. Paneller tarayıcıdan erişimin yanında sana birçok kolaylık sağlayabilir. Elle dosya düzenleme ile yapacağın şeyleri panellerden rahatlıkla yaparsın. Bunun götürüsü ise sistemi derinlemesine öğrenmek istiyorsan, panellerin hazırcılığından dolayı öğrenemezin.

Gelelim "o sistemi yönetmek için" diye başladığın soruya. Ben en başta bunu sordum sana, o sistemi yöneten kim olacak? Vmware'e sistemleri kim kuruyor? Eğer kuran sensen nasıl yapılacağını biliyor olmalısın. Yok sen değil de başka biri yapıyorsa bunu, yapacağın şey onlara "Bana bir adet Ubuntu Server 10.04.2 kurun lütfen" demekten ibaret. Kurulum yapılır ve sana birer adet IP adresi, kullanıcı adı ve parola verilir. Sen de uzaktan erişerek sunucunu yönetirsin.

Eğer daha güncel bir sürüm istiyorsan haliyle 11.04 isteyeceksin. Sunucu uzun vadei düşünülüyordur diye 10.04.2 dedim ben, kendi ihtiyaçlarına göre değişebillir bu.

muratbastas

Hocam konumun üzerinden hayli zaman geçti. Sanmayın ki unuttum. Cevap verdiğiniz için çok çok teşekkür ederim.

Linux ile ilgilenecek vakit bulamadım son zamanlarda. Ama hala linux aşkı içimde canlı. :D Konu günceldir. Ancak biraz şekillendi. Şöyle anlatayım:

Eve yeni geldim. Saat 6dan beri ofiste yeni aldığımız servera linux vps kurmakla meşguldüm. Başardım da, ubuntu server 11.04'ü indirip wmvare üzerinden kurdum. Masaüstü kurdum, apache, php, mysql kurdum. Son olarak saatlerce plesk kurmaya çalıştım ancak bunu beceremedim. Sonra google aramalarında bu konunun linkini buldum. 'Aaa bana bunu anlatmışlardı' diyerekten hemen girdim bu konuya. Baştan sona herşeyi tekrar okudum. Webmin kurulumunda takılıp kaldım. Aslında kurulumu sorunsuz tamamladım. Ama webmin tam olarak nedir onu anlayamadım. Webmin plesk gibi bir şey ise benim için mükemmel bir şey olacak. :) Bunu benim için açıklığa kavuşturursanız çok mutlu olurum.

Şimdi benim asıl en büyük sorunum şu. Nasıl statik ip tanımlayacağım ve buna internetten nasıl erişeceğim. İplerimiz var bol bol. Ama tanımlamasını beceremedik. Bayağı da aradık. Güzel bir yardım bulamadık. Umarım her zaman ki gibi burada yardım edecek birisi vardır. Şimdiden teşekkürler. Sabırsızlıkla cevaplarınızı bekliyorum.

~Jean-Jacques Rousseau~

heartsmagic

Webmin Plesk gibi bir şey, evet.
IP var bol bol derken, şirkete ait statik IP'ler mi mevcut?

muratbastas

Evet hocam şirkete ait statik ip lerimiz var.

~Jean-Jacques Rousseau~

tefoski

- Konunun uzmanı değilim,
- ama göz göre göre kötü yollara düşmenize pek gönlüm razı olmadı,
- öncelikle ubuntu 10.04 32 bit sunucu sürümünü kullanmalısınız,
- mümkünse virtualbox gibi aracı programlar kullanmadan,
- sunucu makinenin bir bölümüne (C - D - E - F - G min.10 GB
- ubuntu server 10.04 LTS sürümü kurun,
- kurulum tamamlandıktan sonra http://ehcp.net/ veb adresinden EHCP programını ,
- ssh ile kara ekrandan sunucunuza kurun (kurulum komutları kolaydır - 10.04 LTS ile problem çıkarmaz)
- internet yayını için bir başka program kurmanıza gerek kalmaz,
- EHCP gereken her programı kendi kuruyor,
- " http //77.79.128.xx/ehcp/ " gibi, yani ip adresinizden ehcp panal sizi karşılar,
- ip adresinize domain yönlendirmelerini yaptığınızda,
- ehcp ye domain ekleyin - domain çalışır.
- ehcp ücretsiz domain kontrol panelidir , bir uyarı ;fazla kurcalamaya gelmez.
- domain ekleme çıkarma,çarpma bölme gibi fonksiyonları mükemmel çalışıyor ...

Esenlikler,

Not : Ne yaparsanız yapın,mutlaka 10.04 LTS 32 bit sürüm ubuntu linux kullanın.

http://sourceforge.net/projects/ehcp/
BirDost

tiamin

Merhabalar...
Webmin i synaptic tek tek tık ile kolayca kurabilirsin. Yada http://sourceforge.net/projects/webadmin/files/webmin/1.560/webmin_1.560_all.deb/download adresinden deb paketini indirip kurabilirsin.
İp olayını hem wmvare de hemde ubuntuda sabitlemen gerekmekte. Ayrıca webmin yerine ehcp kurmanı tavsiye ederim. Webmine oranla daha kolay bir arayüzü var diyebilirim.
Kolay gelsin
Sudo ve Su kardeşler :)

muratbastas

Cevaplarınız için teşekkürler. Bugün linuxtan anladığını sandığımız(öyle biliyoruz yani) birinin yanına gittik. Bize bu konularda yardım etmesi için. Bağlandı servera bir şeyler denedi ama beceremedi. Sonra "ben konsoldan anlarım masaüstü olmamalı" dedi. Eyvallah dedik. CentOS kurdu yeni bir sanal makinaya. Onu da beceremedi. Bayağı uğraştı ubuntu'yu da bozdu. :D Yine eyvallah. Biz de dedik en iyisi baştan kuralım. Yarın temiz bir kurulum daha yapacağım. Biraz araştırma yaptım ve masaüstü kurarken bazı paketlerin zarar gördüğünü öğrendim. Zaten gerek te yokmuş masaüstüne. Bu sefer masaüstü kurmayacağım. Konsoldan göreceğim her işimi. Şimdi bir şey yapamıyorum ama yarın en baştan yapıp ip yapılandırması hakkında yeni sorular soracağım :)

~Jean-Jacques Rousseau~