Linux'la Tanışanların En Sık Yaptığı 5 Hata

Başlatan XRumer, 02 Şubat 2011 - 16:06:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

XRumer

Bu başlığı Acemiler İçin İlk Durak bölümüne açacaktım ama sıradan kullanıcıların öyle bir yetkisi yokmuş. Aşağıdaki yazıyı Mandriva Türkiye Forumunda görmüştüm, paylaşmak istedim.

Yazı Hakkında: pcworld sitesinde görüp Linux'a adım atmak isteyen ya da yeni adım atanlara ışık tutması için çevirmeye çalıştığım bir yazı. Hatalar ve eklemeler vardır. Affınıza sığınırım.

Özgür ve açık kaynaklı yazılımlar kullanılabilirlik olarak, eskisine nazaran, çok iyi bir yerdeler. Görsel tasarımları, kullanıcı dostu arayüzleri, güvenli ve kararlı çalışmalarıyla bilgisayar kullanmayı keyifli hale getirmeyi başarıyorlar.

Eğer siz de Linux kullanıcıları arasına katıldıysanız, bu akıllı hareketinizden ötürü tebrikler! Yüksek maliyetlerden, firma bağımlılıklarından, sonu gelmeyen kötü niyetli yazılımlardan (malware) ve daha birçok olumsuz durumdan özgür bir hayata hoşgeldiniz. Linux'la yeni tanışanların zaman zaman yaptıkları hataları siz de yapabilirsiniz.

Bu yazıda Linux'la tanıştığınızda karşılaşabileceğiniz beş özel durumu ve çözüm yollarını anlatmaya çalışacağım. Elbette bu durumlarla kesin karşılaşacaksınız diye bir şart yok. Başlarken bunların farkında olmanız yeterli.

1. İşletim Sistemini Windows Sanmak

Uzun zamandır kullandığınız bir programa alışmanız gayet normal. Eğer alıştığınız, sürekli sorunları çözmek zorunda olmaksa bunu beklemeyin. Artık bilgisayar kullanmaya alışmanız gerekecek.

Ubuntu veya çıkan son Linux dağıtımları birçok kullanıcı dostu özellikleri ile rakiplerini son yıllarda geri bıraktı denilebilir. Linux ve diğer işletim sistemleri arasında kullanım olarak birçok benzerlikler bulunsa da eski alışkanlıklarınızı aramak doğru olmayacaktır.

Tabi bu durum Linux'un zor olduğunu söyleyeceğim anlamına gelmesin. Linux kullanımı -özellikle son çıkan dağıtımlarda- hiç de zor değil. Aslında sadece alışkanlıklarınızdan farklı. Bu farklılıkları öğrenmek kısa bir zaman sürebilir. Kısa bir öğrenme eğrisi size ömür boyu kazanç sağlayacaktır.

2. Gereksiz yere root olmak

Linux ve diğer işletim sisteminin en büyük farkı Linux kullanıcılarının genellikle yönetici haklarına (root veya administrator) erişememesidir. Bu önlem güvenlik için çok önemlidir. Yönetici haklarına sadece gerektiği zaman erişerek ciddi bir koruma sağlamış olursunuz.

Tabi bu söylediklerim sizi korkutmasın. Bazı programlar root yetkisi isteyebilir ve bu gereklidir. Gerektiği zamanda bu özelliği kullanmanın bir zararı olmayacaktır.

3. Google'da program aramak

Her Linux dağıtımı kendi paket yöneticisine sahiptir. Öncelikle kullandığınız Linux dağıtımının paket yöneticisini bulun. Örneğin Ubuntuda bu Ubuntu Yazılım Merkezi olarak adlandırılmıştır. Paket yöneticisi ile ihtiyac duyduğunuz yazılımları bulabilir ve birçoğunu özgür bir şekilde yükleyebilirsiniz. Başka yerlerde aramanıza gerek yok.

4. Komut satırından korkmak

Bu ne kadar Linux için -ve genel olarak tüm işletim sistemleri için – bir vasiyetse de birçok kullanıcı hiçbir zaman komut satırını kullanmak zorunda kalmadı. Ubuntu ya da Pardus gibi dağıtımlarda da çoğu amaç için komutlara gerek yoktur.

Yine de komut satırından korkarak yaşamayın. Birkaç kısa komut yazmak ekranda bir yerlere tıklayarak işinizi yapmaktan daha zor değil. Hatta daha hızlı ve etkili olabilir.

5. Çabucak pes etmek

Basit bir teknolojik konu bile olsa değişmek zor olabilir. Kimse bilgisayar kullanmayı bilerek doğmuyor bunu unutmamak gerçekten önemlidir. Öğrendik ve alıştık.
Linux ile de aynı olacak. Alışık olduğunuzdan farklı hissedebilirsiniz ama bu zor ya da kötü olduğu anlamına gelmez, sadece farklı! Biraz sabredip devam edin, önce diğer işletim sistemlerinden çok zor olmadığını fark edersiniz. Biraz daha kaldığınızda Linuxda işlerinizi çok daha rahat yaptığınızı görürsünüz. En sonunda artık geri dönmeyi düşünemezsiniz bile.

"Dikkatsizce yapılan değişim tehlikelidir; fakat asıl tehlike kör muhafazakarlıktır." Henry George

Kaynak: http://www.pcworld.com/businesscenter/article/207739/top_5_mistakes_made_by_linux_firsttimers.html?tk=rel_news

http://linuxogrenmekistiyorum.com

furkankalkan

#1
sağolasın @xrumer
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

reis33

Herşeyin bir ilk safhası vardır diyerek bu maddelere hata gözü ile bakmıyorum...

Alıntı YapEn sonunda artık geri dönmeyi düşünemezsiniz bile.
Bu son cümle herşeyi özetliyor.

furkankalkan

Alıntı yapılan: reis33 - 02 Şubat 2011 - 16:41:54
Herşeyin bir ilk safhası vardır diyerek bu maddelere hata gözü ile bakmıyorum...

Alıntı YapEn sonunda artık geri dönmeyi düşünemezsiniz bile.
Bu son cümle herşeyi özetliyor.

ben öyle düşünmüyorum 1. ve 3. maddeler özellikle çok büyük bir hata 
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

reis33

Alıntı yapılan: reis33 - 02 Şubat 2011 - 16:41:54
Herşeyin bir ilk safhası vardır diyerek bu maddelere hata gözü ile bakmıyorum...

Alıntı yapılan: dewilman - 04 Şubat 2011 - 13:30:05
ben öyle düşünmüyorum 1. ve 3. maddeler özellikle çok büyük bir hata

Gerekçeyi cümlenin başında belirtmiştim.
Kimse dünyaya birşeyleri bilerek gelmiyor değil mi ?

Linux kullanmaya başlayanlar önceden bir şekilde kullanmamışsa hazırlıklı gelmiş olamazlar, ne dersiniz ?

mysterious

Bence yeni başlayanlar için (linux'a) bundan sonra gnome kullanan bir dağıtımı, özellikle Ubuntu'yu önereceğim. Ben ilk olarak Pardus kullandım. Ve "aman Allahım" dedim. Çünkü Windows'tan bile daha karmaşık bir yapı ve sürekli çöken bir sistemdi. Windows'ta sadece bir ayar yaptım diye bu kadar çökme olmamıştı. Tabiki o zamanlar 2007 sürümünü kullanmıştım. Pardusu kurduğum sürücüyü biçimlendirdiğimde ayrı bir şok yaşamıştım. Bilgisayar açılmıyordu.

Diğer dağıtımlardan özellikle Ubuntudan haberim oldu ama sırf pardusu desteklemek için (birde orjinal Türkçe olduğu için) başka dağıtım kullanmadım. Bu yıl ikinci bir dağıtım daha denemek istedim ve Ubuntu'yu tercih ettim. Pardus'tan kaynaklanan 3 yıllık deneyimimden sonra diğer dağıtımlar zor gelmese gerek diye düşündüm. Ama burdada çuvalladım. İlk kurduğumda takas alanı olarak windows dizinini seçtim. Ben sadece kurulum sırasında kullanacak boş yer için olduğunu sanmıştım. Ama neyseki norton ghost ile anında çözdüm sorunumu. Pardusta hiç karşılaşmamıştım Swap alanı diye birşeyle.

Yine ubuntuda ikinci bir can sıkıntım oldu. O da dil dosyalarını internetten indirme zorunluluğu. İnternet olarak Vodafone cepnet ile beklemekten canım çıktı.

Aslında sadece kendimizi kandırıyoruz. Linux'un Windowstan daha iyi olduğu felan yok. Aslında buradaki iyi olma kavramında sorun var. İyi olmaktan kastım: hangi dağıtım daha çok büyük firmalardan destek alıyorsa o dağıtım daha iyidir. Bu durumda Linux çuvallıyor. İnternet üzerindeki yazılım ve oyunların %90'ının windowsa ait olduğunu düşünüyorum.

Birde windows'un uzun süre dayanmadığını ve yavaşladığını söylüyorsunuz ya ona gülesim geliyor. Ubuntu'ya kurduğum 2-3 yazılım. Ve hiç biri de arka planda çalışmıyor. Zaten arkaplanda çalışan bir linux uygulamasına rastlamakta çok zor. Windows'u asıl yavaşlatan 3. parti yazılımlar. Tabi kendi başarısızlığından kaynaklanan yavaşlamalar da oluyor ama çok az. Windows'a 2-3 yazılım yükleyip onuda uzun süre kasılmadan kullanabilirsiniz.

Ben tanıdıklarıma şaşıyorum. Nasıl oluyorda yıllarca formatsız kullanıyorlar diye. Düşündüğümde bilgisayardan hiç anlamadıkları ve sadece internette dolaştıkları geliyor aklıma.

Ama şunuda belitmeliyim ki alacağım intel tabanlı Samsung Sliding'e sadece Ubuntu kurmak istiyorum.

heartsmagic

Şu başlığı da lütfen Windows/Linux, onu da geçtim Pardus/Ubuntu cümle aralarından yola çıkarsak KDE/Gnome tartışmasına çevirmeyelim lütfen.

Olduğu gibi kalsın başlık, lütfen.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

cemoli

window$ yorumu çok gereksiz ve gerçekdışı olmuş
o mereti kullanlar ne olduğunu çok iyi biliyor merak etmeyin
bilgisayarına yedikleri keyloger'ler yüzünden güvenlikleri sıfıra inen ve nerden geldiği belli olmayan trojan ve solucanlar yüzünden sistemlerini açamayan yada yavaşladığını gördükleri bir işletim sistemini nasıl olurda hala savunurlar anlamış değilim
kaldı ki bu ülkede kaç kişi lisanslı window$ ve oyun+program kullanıyor
insanlar window$ kullandıkça maalesef korsana daha fazla yöneliyor ve bundan hem üreticiler hem ülkemiz hemde bu tür kullanıcılar çok zarar görüyor
artık gözü açma zamanı gelmiştir ve geçiyordur
lütfen bilgisayarlarında lisanslı yazılım kullanan adaletli ve güvenli kullanıcıları örnek göstermeyin
çünkü onların sayısı diğerlerinin yanında maalesef devede kulak kalıyor
lütfen şu gerçeği unutmayalım

Bu ülkede insanların Linux'a geçmesi için öncelikle korsan kullanımın ortadan kalkması gerek.En sevdikleri ücretli program ve oyunları korsan olarak kullanabildikleri sürece asla Linux'a geçmezler.
Linux'u Seviyoruuuuuuum ;D


Monarch

benim tanıdığım vazgeçenlerin gerekçesi, windowsta kullandıkları bazı programların ubuntuda benzeri olmaması idi.

chapraz

ben vazgeçmeyi yediremiyorum yoksa bu ati ekran kartı yüzünden çoktan vazgeçmiştim :D
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,25913.0.html :D :D

barış

1. hata benim başıma enteresan diyebileceğim bir şekilde geldi. Zaten birisi "ben Windows'u seviyorum" diyorsa, kesin oyun oynuyordur ya da Linux'tan aşırı korkuyordur. Öbür türlü "ben Windows'u seviyorum" diyenleri azınlık olarak görüyorum.
Eskaza bir ekran görüntüsü attım arkadaşıma, (küçük bir pencerede klasörde bir şey var, yan tarafta terminal açık bir işlem dönüyor ve şöyle bir yazı var terminalde "linux-suse$:")
Bana gelen soru:
"Hangi tema bu?"
Ben de Linux bildiğini sanarak KDE'nin standart teması dedim. Daha sonra KDE nedir dedi anlattım. Bir sürü şey sordu, en sonunda Linux ne? dedi ben de vaz geçtim anlatmaktan. Yani bir süre sonra insanın sinirleri kaldırmayabiliyor.
Hayır Linux'u bilmemesine kızmıyorum ben de doğduğumda Linuuuuuuuux diye ağlamamışım hani, bir insan nasıl bu kadar mankafa olabilir ona kızıyorum. (söz meclisten dışarı, umarım anlatabilmişimdir istediğimi)

ercandogan


sayın arkadaşlar ben pardus ve linux.ubuntu ve vinzort kulunan
birisiyim  misterius buraya niçin yazmış anlamadım o kadar win seviyorsan burdane işin var !!!!!
hırsız olmak kişiler için sorun değilse win kullansın vede çalarak kullanıyorlar....

özgür beyinler linux kullanır..

saygılar bizden...

kalkan1973

#12
Ben de birşeyler eklemek istiyorum.

Linux işletim sisteminden 2004 yılından haberdar olmakla birlikte kullanmaya 2008 yılında başladım. Pardus la başlayan maceram UBUNTU ile devam etti. Çok şeyler öğrendim bu 3 yıl içinde. İlk başta alışması çok zor geldi. Kullanımı kolay ama alışmak zor. Fakat şunu farkettim. İnsan bilgisayar kullanırken WİNDOWS'a mecbur değilmiş. Yıllarca harcadığım tonla para da cabası. Hoş LİNUX için asla ücretsiz oluşunu baz almadım. En başta güvenlik kararlılık zırt pırt çökmemesi görsellik vb durumlar LİNUX'a geçmemde etkili oldu. Şu ana kadar defalarca değişik dağıtımlar denedim. Linux'un çalışma prensibi ve çalışma mantığını anlamaya çalıştım. komutların ne işe yaradığı kurulum sırasında konsolda geçen satırların ne anlattığı geliştirme özelleştirme vs deneyerek çok şey öğrendim. Yıllarca çalıştığım kurumun birimlerine oturduğum yerden bakmadan WİNDOWS hakkında yardım yapan ben bu geçen 3 yıl zarfında WİNDOWS'u baya bi unutmuşum.  İnşaallah muhtaç da olmam... :)

İlk başladığımızda biraz sabır gerek... Alışacağımıza kullanabileceğimize inanmak gerek. Ardından işimize yarayack ihtiyacımız olan programları bulmakve yüklemek birazda mantığını öğrenmek gerek. Sonrasında profesyonelliğe adım atmak ve görsellik özelleştiirme ve kişiselleştirme yolunda ilerlemek gerek. Hele güvenlik konusunda ne kadar başarılı olduğunu zamanla anladığınızda WİNDOWS'a dönmek bile istemiyeceksiniz.
Evde İşte her yerde Linux

ozgurozturk

@ercandogan İnsanlar linux'u kullanırken windows'u da sevebilir. Herkesin tercihine saygılı olmalıyız.Bilgisayarımda iki yıla kadar windows 7 + linux kullandım ama şu anda sadece linux mint kurulu. Ancak şunu da belirtmeliyim size, o kadar işlem yapmama, yormama rağmen windows'un gık dediğini görmedim, çökmedi ya da çökeni bana denk gelmemiştir bilemiyorum.

Beni windows'tan soğutan başlıca özellikler çökmesi değil kötücül yazılımlar açısından güvenli olmaması ve arkada nelerin çalıştığını bilememem. Kimbilir hangi bilgilerimizi depolayıp gönderiyor microsoft'a? Dediğim gibi linux'ten son derece memnunum windows'a dönmeyi asla düşünmüyorum ama bu "windows tamamen çöp demek" de değildir.

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,26691.msg320805.html#msg320805

Ekleme: linux vs windows tadında bir yazı oldu ama kusura bakmayın :)

kalkan1973

Windows'un kişisel veya Harddiskteki verileri depoladığını hatta yaptığımız tüm işlemleri kaydedip zamanla bu sebepten şiştiğini kasıldığı çok duydum. Bu sebeple asla güvenilir bulmuyorum. Ne kadar SEQURTY vs koruma antivirüs yüklesek de içim yine rahat etmiyor. Hatta bir sohbet esnasında kişisel ev kullanıcıları haricinde önemli işler ve kurumlarda kullanılan bilgisayarların takip edildiğini dahi söyleyen arkadaşlar oldu. Linux'a sırf güvenlik gerekçesiyle geçilmeli bence...
Evde İşte her yerde Linux

sedat1661

#15
Öncelikle güzel bir başlık olmış.
Linux ile tanışalı neredeyse 6 ay filan oldu. Yazıdaki tüm hataları yaptım hemde defalarca. Ama artık alıştım. önce pardus sonra ubuntu en son linux mint.  Şükür ki tam pardus 2009 yüzünden linux den tam vazgeçecekken karşıma ubuntu çıktı.  linux la ilgili birkaç sıkıntım oldu. Belki de benim gibi bu sıkıntıları yaşayanlar olmuştur diye yazmak istedim. Amacım kesinlikle karalama veya caydırma değil bilakis bunları yapıcı yorumlar olarak linux un gelişimine faydalı olmak .

1- Windows gibi programları bir harddiske stoklayıp sonra istediğin kadar format atsanda depodan kurabileceeğimi zannetmem.

2- Kurulumdan sonra kesinlikle internete ihtiyacın oluyor. ( kodekler, flash, dil vb. için )  Bazen internet konusunda sıkıntı yaşıyordum. Kızmayın ama linux için internet şart gibi . Hele ubuntu için. Onun için linux mint pek bi daha iyi gelmişti benim için . ( kodekler filan yüklü geliyor diye .

3- Çevremde windows gibi bu işlerden anlayan insanlar olmadığı için. Bir sorunun olduğu illaki linuxtan anlayan biri olması lazımki sıkıntıya düştüğün anda sorunu çözüp seni rahatlatmalı ve teşvik etmeli.  Bazen problemler oluyordu ama çevremde bu işten tek anlayan daha doğrusu bu işlere merak salan kişi ben olduğum için müsait olduğum zamanlarda internetten  sağolsunlar forum daki arkadaşlara danışmak zorunda kalıyordum. bazen çözümk biraz geç geliyordu. Kesinlikle yanlış anlamısın kimse. kimseyi suçlamıyorum bu konuda. sağolsunlar bu zamana kadar ellerinden gelen fedakarlığı yaptılar bu forum ve diğer forumdaki arkadaşlar. Ama dediğim gibi bazen öyle beklemek pek hoş olmuyordu.

4- Ezelden beri tek oynadığım oyun pes serisidir. bir türlü vazgeçemedim. linux da bir türlü oynamıyordum. onun için window sa biraz da olsa bağımlı olmak zorunda kalıyordum.
*Kıyamet günü nereye gitmek istiyorsanız, hazırlığınızı ona göre yapınız.* Ömer bin Abdülazîz (Radıyallahi anh)

kanzakande

6 yıldır sadece Ubuntu kullanıyorum. İş, multimedya, kişisel uygulamalarda çok yoğun kullanıyorum. Firmamada da tüm bilgisayarlarda sadece Ubuntu yüklü. Mühendislik çizimleri dahil, Ubuntu kullanıyoruz. Hayatında linux'u görmemiş arkadaşlar işe başlıyor ve özel bir eğitim verilmeden ve firmada bir IT desteği olmadan Ubuntu'ya derhal uyum sağlıyorlar. Sorun yaşayanlara, Ubuntu-tr arşivini öneriyoruz.  Bir serbest çalışan ve arkadaşımız windowda ısrar etmişti; uyumsuzluklar çıkmıştı. Ubuntu ile tanışan tüm arkadaşlarımız, ilginçtir, ailelerini de Ubuntucu yaptı. Hata, linux'u windowsa uyumuyla değerlendirmek. windowsun avantajı, devlette kullanılması, çok olması. Başka bir avantajı yok, dezavantajları, sanılandan da fazla.

heartsmagic

@sedat1661, Linux için internet şart sayılır, kızmayız buna, fakat Windows için değil mi diye de sorarız :) Yalın kurulmuş bir Windows ve elinde olmayan interneti düşün, ne yapabilirsin o Windows ile?
Forumda gelen cevapların geç olması ise ne yazık ki engellenebilir bir durum değil. Kaldı ki bu forumda cevaplama hızlı bile sayılır, emin ol.

@kanzakande, bilhassa firmaların Linux kullanmasına bayılıyorum. Eğer vakit bulabilirsen teknik işler için kullandığınız uygulamaları müsait bir başlıkta tanıtabilir misin?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sedat1661

#18
sayin heartsmagic
en azindan cogu insan guncelleme yapmadan windowsu kullanabiliyor uzun sure. Ayrica internet kullanmadan sagdan soldan birsuru paket program ile isini de goruyor. Istedigi kadar format atsada bir harici harddisk veya flash , cd icine gerekli programlari kaydedip ihtiyac oldugu her an yukleyip kaldirabiliyor. Hatta ben ubuntu kullanmaya baslayip program kurup kaldirmayi ilk ogrendigim zaman forum da bu soyledigim konu hakkinda kucuk bir baslik acmistim bile. Kusura bakmayin bunlari windows u ovmek veya linux u kotulemek icin paylasmadim. Cunku bende farkindayim wimdows sayesinde bu zamana kadar yedigimiz kaziklari, haril haril crackli programlar aradigimizi, hatta zorla buna itildigimizi. Ornek olarak ubuntu da cok severek kullandigim awant window manager adli dock uygulamasini windows icin aradigimda 15-20  dolar gibi bir trajikomik ucret le karsilasildigini ki bu sadece deve de kulak bir uygulama. Antivirus, video player, nero gibi ucuk fiyatli programlari hic saymiyorum.
Dikkat ettiyseniz konunun basligina uygun olarak windows tan linux a gecerken * herkes gibi benim de yaptigim bazi hatalarimi ve uzun sureli windows kullanimima bagli olarak alismakta zorlandigim eski aliskanliklarimdan bahsettim ozgurce. Tamamen tarafsiz. Sezarin hakki Sezara. ;D
Tabi bunun nedeni de windows un kaynak, tanitim, yayginlik, piyasaya surme icin reklam gibi bir sorunlari yok. 5-6 yasindaki cocuk bile windows kullanabiliyor program kurup kaldirabiliyor.
Son olarakta ben forumdan cevap gec geliyor gibi bir sikayet etmedim. Etmeye hakkim yok. Cunku buradaki arkadaslar teknik servis degil ki her istediğim zaman jet hızıyla bana hizmet etsin. Hatta bu gönülişi. ben ellerinden gelenin en iyisini karşılıksız , tamamen bu işe gönül verdikleri için yaptıklarından şüphem yok zaten.
Ama gelgelelim bunlar benim şahsi düşüncelerim
bu arada imla ve yazım yanlışlarımdan  ve anlatım bozukluklarından dolayı özür dilerim arkadaşlardan cep telefonun dan yazdım çünkü.
*Kıyamet günü nereye gitmek istiyorsanız, hazırlığınızı ona göre yapınız.* Ömer bin Abdülazîz (Radıyallahi anh)

heartsmagic

@sedat1661, ben yanlış anlamadım seni. Kaldı ki düşüncelerini de gayet güzel ve ılımlı bir şekilde aktarmışsın, kötü niyet algılanmıyor yazdıklarında. Kendi adıma sadece ufak bir düzeltme yapmak istedim ki, bu da sadece benim düşüncemdir. Fakat o düşüncemin hâlâ arkasındayım :) Zira internet yoksa Windows üzerinde de kurulumun hemen ardından bir şey yapılamaz. "Codec" kurmak, istenilen uygulamaları kurmak eğer internet ile olmayacaksa bir yerlerden edinmeyle oluyor değil mi? Aynı şey Ubuntu için de geçerli :) İnternet yoksa eğer başka bir yerden gereken paketler alınarak, Ubuntu üzerinde kurulabilir.

http://packages.ubuntu.com/

Windows'un daha kolay olduğu ne yazık ki doğru. Linux için ön araştırma ve biraz desteğe ihtiyaç var.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

kalkan1973

Kim ne derse desin Linux da oluşabilecek açıklara anında müdahale edilebiliyor ve kapatılabiliyorsa biraz programlamadan ve kodlamadan anlayabiliyorsak her tarafını didik edebiliyorsak ve neredeyse kendi sistemimizi yapabilme imkanına sahipsek Linux dan hiç şikayet etme gibi durumumuz olmamalı bence..

Windows da aldığımız hata kodundan hiçbirşey anlamıyorsak bu hata kodunu microsofta göndermek gibi bir işlem yapmışsak ardından hatanın düzeltilmesini beklersek bu zaman zarfında bizim bilgisayarımızdan ATI ALAN ÜSKÜDARI GEÇMİŞSE.... Hakikaten geçmiş olsun.

Şahsen Linux'un tüm kodlamalarını bilmiş olsam açıklarını hatalarını eksiklerini hemen düzeltip depolara yayarım ki zaten ilgili arkadaşlar bunu yapıyor. Ama WİNDOWS da sorunu bilsek dahi kaynak kodlar kapalı olduğundan bizim düzeltme imkanımız yok maalesef. Eğer şu windows kodlarını bir çözsem var ya süper bir fikrim var... Baştan aşağı kendimize uyarlamak herşeyiyle... Ama hayal görüyorum galiba. Biri beni uyandırsın. :)
Evde İşte her yerde Linux

6ng4n

Birde windows'un uzun süre dayanmadığını ve yavaşladığını söylüyorsunuz ya ona gülesim geliyor. Ubuntu'ya kurduğum 2-3 yazılım. Ve hiç biri de arka planda çalışmıyor. Zaten arkaplanda çalışan bir linux uygulamasına rastlamakta çok zor. Windows'u asıl yavaşlatan 3. parti yazılımlar. Tabi kendi başarısızlığından kaynaklanan yavaşlamalar da oluyor ama çok az. Windows'a 2-3 yazılım yükleyip onuda uzun süre kasılmadan kullanabilirsiniz.
@mysterious şahsen arkaplanda birşey çalışmıor dediğinde biraz garipsedim.eğer ki gnome-system-monitor'ü açarsan 1 kullanıcıda bile ne kadar çok işlem olduğunu görürüsün.ki bunlara servisler dahil değil.buna rağmen işletim sisteminin kararlı çalışması ancak o işletim sisteminin çok işlemlilik ve çok kanallılığı çok iyi uygulamsından geçer. ayrıca ubuntu, yada linux dağıtımları diyelim zaten 3 parti yazılımların toplanmasından meydana gelir oturup ubuntu geliştiricileri kde'yi baştan yazmazlar gerekli değişikliler yapılı ve özgün yazılımlar da dahil edilip kullanıcıya sunulur.

yavaşlama konusunda ise windows'u öğrenci olduğumdan ve hala sistem microsoft elinde işlediğinden kullanmak zorunda kalıyorum bazen ve bu benim için işkence oluyor. çünkü altü üstü 1,2 ofis ve internet yazılımı kurulu windows'un açılması 1-2 dakika sürüyor. ubuntu ise max 20 sn sürüyor.ki oturum açıp beklerken windows'ta bu iş oluyor 5-10 dk.ubuntuda autosatrtların falan başlatılması saniyeler alıyor.

Hatti

@kanzakande, mühendislik çizimleri için hangi uygulamayı kullanıyorsunuz?

GAREZ

Windows tasarımındaki hatadan dolayı kullandıkça yavaşlar haftada 1 defrag yapın denmesinin sebebi bu...

kanzakande

Alıntı yapılan: Hatti - 23 Nisan 2011 - 09:39:19
@kanzakande, mühendislik çizimleri için hangi uygulamayı kullanıyorsunuz?
LibreCAD. AutoCAD'a alışan arkadaşlar, geçiş döneminde VirtualBox üzerinden kullanmaya deva ediyor. Ama 1 ay içinde LibreCAD'a geçmek şartıyla.