Bir garip ağ durumu

Başlatan TePiSKeN, 04 Kasım 2010 - 14:11:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

TePiSKeN

Şimdi nereye konu açayım kestiremedimde,simdiden özürlerimi sunarim
Olay durumu karışık,elimden geldiğince anlatmaya çalıştım,artık ubuntu dediğimde beynim yoruluyor o kadar diyeyim.Olmadı şansımı Debian da deneyeceğim

Gnome tabanlı yapı üzerinden Ethernetleri ayarladığımda,nedendir bilinmez, ifconfig ve benim verdigim ayarlar arasinda tutarsizlik görünüyor (NM da isimler ve ip tanimlari ifconfigten farkli oluyor).Üstüne üstlük 1 adet daha bağlantı tanımlanmış oluyor ve benim statik yapmak istediğim ipler saçmalamaya başlıyor,çünkü yeni eklenmiş olan, DHCP den alıyor.Pratik olarak bu arayüz üzerinden her ne kadar interneti paylaştırabiliyor olsamda,bu durumda 2.ethernet ısrarla DHCP den alıyor ipyi,bende Network Manager`i iptal ettim,tümden battim  makine artik nete cikamiyor :)

Sorular şunlar;

Varsayılan bağlantı uçbirimde nasıl ayarlanır (eth0 ın varsayılan olmasını istiyorsam)

ikinci ethernet kartını nasıl sisteme "bu iplerde senin" şeklinde tanıtırım?

/etc/network/interfaces üzerinden ayarları

auto eth1

iface eth1 inet static
address 192.168.1.100
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0
broadcast 192.168.1.255
gateway 192.168.1.254

şeklinde düzenlersem 1 . ethernet tamam oluyor,ama 2. etherneti aynı dosya üzerine tanıtmaya kalkarsam sistem "2 tanımlama yapılmış aslanım olmaz" diyor

Amacım şu;

1.100 lü olan eth0`i 1.1 olan eth 2 ye paylaştırıp nete çıkartacağım,sonra Squid adam gibi çalışacak,gerisi Allah kerim

heartsmagic

İki kart için de ilgili dosyaya işleme yapabilirsin normal şartlar altında, tabii yanlış bilmiyorsam. Hatayı tam olarak nerede alıyorsun ve ne diyor?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

plymouth

Network Manager işleri kolaylaştırmak için kullanılan bir yardımcı uygulamadır. NetworkManager programı ağ ayarlarını düşündüğünüz gibi /etc/network/interfaces dosyasından okumaz. Ama bu dosyanın ayarlar üzerindeki  kontrolü Network Manager uygulamasından daha baskındır.  Sadece /etc/network/interfaces dosyasını düzenlemek yeterli olacaktır. Forum da şurada  bahsi geçiyor.

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,7894.0.html

Burada eth0 için konfigurasyon belirtiliyor. Bu satırları kendi network yapınıza göre düzenleyin;

auto eth0
iface eth0 inet static
address
netmask
network
broadcast
gateway

auto eth1
iface eth1 inet static
address
netmask
network
broadcast
gateway

satırlarını ekleyip yine istediğiniz konfigurasyonu yapın. (lo Loopback adres tanımlamasına dokunmayın.) Akabinde
sudo service networking restart
veya;
sudo ifconfig eth0 down && sudo ifconfig eth0 up
sudo ifconfig eth1 down && sudo ifconfig eth1 up

Sistemde bir sıkıntı yok ise ip ataması bu şekilde yapılıyor. Network Manager işleri kolaylaştırmak için kullanılan bir yardımcı uygulamadır. İşler sarpa sardığında ise elle ip atamak için;
sudo ifconfig eth? "ip_address" netmask "NetMask" ile geçici olarak ip ataması yapabilirsiniz.
Bu komut ile de gateway ayarlamanızı manual yapabilirsiniz...   
sudo route add default gw "Gateway_IP_ADDRESS" Sistem kapanınca / yeniden başlatılınca, "networking" servisi kapanınca / yeniden başlatılınca
veya interface'ler kapatılırsa bu atadığınız ipleri ve "route" tanımlarını kaybedersiniz.

Sizin konfigurasyonunuzda dikkatimi çeken bir şey var. Eth1 yapılandırılmış ve eth2 yi yapılandırmak istiyorsınuz. Eth2'yi yapılandırmak için sistemde takılı durumda 3 ethernet arabiriminiz olmalı. Sanırım sizde 2 tane var.
Adlandırma eth0 diye başlıyor. interfaces konfigursayon dosyasına eth0 ve eth1 için mi  ayarlama yaptınız yoksa burada yazdığınız şekilde mi?
This life is not the real thing.
It is not even in Beta.
If it was, then OpenBSD would already have a man page for it

TePiSKeN

ancak şimdi bakabildim kusura bakayin...Sirasi ile gidelim

Simdi ucbirim üzerinden ayarlari soyle yaparsam interfaces icinde

auto eth0
iface eth0 inet static
address
netmask
network
broadcast
gateway

auto eth1
iface eth1 inet static
address
netmask
network
broadcast
gateway

nedendir bilmiyorum ama 2 tane kart var diyor ve fail hatasi dönderip agi yeniden baslatmiyor (bu arada ilk kurulumda 3 tane kart vardi,sonradan cikarttim) Lakin bu mincirmalar arasinda (az önce dikkat ettim) Loopback ayarlarini bi güzel silmisim.Sanirim istekleri localden geri dönderemiyor bu yüzden ve internet iki ters bi düz gidiyor(yanlisim varsa kulagimi cekin)

su ana kadar yaptiklarim (sacmalatma evresine nereden basladim artikkestiremiyorum)

sysctl net.ipv4.ip_forward="1"

ardindan

iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE

Bu arada sunuda belirteyim,acaba onboard kartta mi sorun diyerek,devre disi biraktim ve PCI bir tane daha taktım (yinede toplamda iki adet var) ara birim adlari  eth0 (WAN) ve eth3 (LAN)

eth0 i 192.168.1.100 /24 GW 192.168.1.254 yapiyorum (ayni sekilde DNS te 1.254)
eth3 192.168.1.1 /24 , GW ve DNS tanimlamadim

Aksamlari evde oldugumdan bakamiyorum Ubuntu kurulu sisteme,bu yüzden biraz ugrastiragim sanirim sizleri

guestwho

Konuşuyoruz ama nece konuşuyoruz ? Konuşuyoruz ama anlayamıyoruz...
You want weapons? We're in a library. Books are the best weapon in the world. This room's the greatest arsenal we could have. Arm yourself!

plymouth

Merhaba...
-Konfigurasyon için loopback adresinizi silmeniz geri dönüşü olmayan bir sıkıntı değil. Bunu Eski satırları eklemek suretiyle geri getirebilirsiniz....
Örnek olarak satırlar şunlar...

auto lo
iface lo inet loopback

-interfaces dosyası üzerinde yaptığınız değişikliklerin ardından bi kopyasını buraya aktarabilir misiniz?
işlemlerden sonra hataları da aktarın ki tam olarak ne istiyor ya da hata olarak neyi işaret ediyor görebilelim.
Sonrasında ifconfig komutunun çıktısını da aktarabilirseniz iyi olur.
It is not even in Beta.

TePiSKeN

arkadaslar hepinizden teker teker özür diliyorum.Hafta sonu hic bakamadim,aptal blackberry` de Web sayfalarinda gercektn zorluk cikariyor,cevaplarini görebiliyor ama yanit veremiyordum.

Dediklerinizin her birini denedikten sonra sinirlerim tepeme cikti ve ubuntuyu silip tekrar kurdum,Sifirdan adim adim not alarak gitmeliyim diyerek.

Sistemi kurdum ve ilk yaptigim sey ifconfig ile yoklama cekmek oldu

şu şekilde bir dize aldim
Link encap:Ethernet  HWaddr 00:80:ad:74:9d:73 
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)
          Interrupt:21 Base address:0x1100

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1f:1f:50:7a:65 
          inet addr:192.168.1.100  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::21f:1fff:fe50:7a65/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1231 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:40 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:269683 (269.6 KB)  TX bytes:5350 (5.3 KB)
          Interrupt:22 Base address:0xc000

lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Sunucu
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:12 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:12 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:720 (720.0 B)  TX bytes:720 (720.0 B)
"

Burada görünüşte hersey normal :) Lakin ,Network Manager ile elle ip verdiğimde , ifconfig ciktisi yine ayni.Diğer yandan 2. etherneti kesinlikle ip olarak (elle vermeme rağmen) göremedim. Sanirim buradan cikamayacagim,istedigim gibi ayarlamalarda sözümü dinletemedim.Sansimi birde Debian` dan ya da ubuntu Server` dan yana deneyeceğim,belkide ubuntunun bu sürümü biraz daha son kullanici amacli oldugundan tam olarak hükmetmeyi basaramadim.
Herbirinize ayri ayri tesekkür ederim ilginiz icin.

plymouth

Bu yaptıklarınızın aktif olabilmesi için networking servisinin restart edilmesi gerkeli...
sudo service networking restart
veya
sudo /etc/init.d/networking restart
It is not even in Beta.

TePiSKeN

her türlü denedim....Sanırım ubuntuda en mantıklısı ( 1 den çok ethernet için) network manager ı iptal etmek,ve manuel olarak uç birimden devam etmek.
Sauid şu an devrede,hala mantığını oturtma derdindeyim :) ki bu kadar basinizi agrittim,not alarak çözüm bulabilirsem bir açıklamalı örnek yapayım,bari başkalarıda yararlanabilsin

Interneti paylaştırmak için daha basit yollar var mi?

heartsmagic

Ağ yöneticisinden yapılabiliyor, fakat ilk iletide belirttiğin sabit IP verdiğinde yaşadığın sorun ne olur bilemiyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

plymouth

Alıntı YapInterneti paylaştırmak için daha basit yollar var mi?

Ubuntunun sayfasından firestarter ile yapılan bir makale buldum.

https://help.ubuntu.com/community/Internet/ConnectionSharing
It is not even in Beta.