[Çözüldü] RTL8187B USB kablosuz kart sorunu

Başlatan elturbo, 04 Haziran 2009 - 12:03:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

elturbo

Merhabalar.
Uzun zamandır merak ettiğim fakat bir türlü cesaret edip te kuramadığım linux dağıtımlarından ubuntuyu sitesinden talep etmiştim . ubuntu bana  kurulum cd sini gönderdi bende bir heves bilgisayara kurdum.
Fakat linux fakiri olduğum için tabiri caizse apışıp kaldım.
problem başlangıcım edimax usb vireles kullanıyorum maalesef modemle bilgisayar arasındaki mesafe uzun olduğundan kabloyla bağlanamıyorum.
ubuntuyu kurdum usb wirelesi taktım. fakat tanımadı. usb wirelesin cd sinde linux driverleri var fakat xp deki gibi bi tıklamayla kurulmuyor gördüğüm kadarıyla  ben bu cd deki sürücüleri bilgisayara nasıl kuracağım.  komutlamı ? proğramlamı  ?  yoksa çok kolay bi yolu varda benmi bilmiyorum.   ::)

localhost

Actiginiz bölümde bir sürü konu var. Konulari okuyup bize daha iyi bir aciklama/yönlendirme yapabilirsiniz. Bu tarz bir anlatimin bize hic bir faydasi olmuyor ne yazikki.
Linux LPIC1 - MCSA

garafatma

Update'leri yaptıktan sonra herhangi bir problem olmaması gerekiyor, aynısını bende kullanıyorum çünkü
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

elturbo

daha açık nasıl anlatabilirim anlamadım.ubuntuyu kurdum usb wirelesi taktım ama ubuntu otomatik olarak tanımadı o yüzden internete giremiyorum. usb wirelesin  kurulum cd sinde linux sürücüleri var fakat bu sürücüleri nasıl kurarak usb wirelesi tanıtacağım.onu soruyorum.
ayrıca internete bağlanamadığım için update de yapamıyorum haliyle.

localhost

Sürücüleri olsa bile internet baglantisi olmasi gerekiyor. Derleme filan gerekirse build-essential paketini kurmaniz gerekiyor ki bu durumda internet baglantisi lazim.
Daha acik sunlarida verebilirsiniz.

lsusb
lspci
iwconfig
ifconfig
Bu komutlarin ciktisinida verseydiniz daha acik cevaplarda alirdiniz.
Linux LPIC1 - MCSA

elturbo

Linux bilgim sıfır olduğu için haliyle bu komutlarıda bilmiyordum . Rica etsem bu komutları  nereye yazacağımıda söylermisiniz. :-[

localhost

Ben size nereye yazacaginizi söylemeyeyim. Siz biraz vakit ayirin alistira alistira acemiler bölümünü okuyun lütfen. Yeterli bilgiye sahip olan kisilerde artik belli bir zamandan sonra hep ayni seyleri yazmaktan SIKIliyorlar keza ben öyleyim. Forum her yerinde lsusb lspci icfonfig dolu.  Yani saymaya kalksaniz inanin 100 binden fazladir.
Linux LPIC1 - MCSA

ardes

Alıntı yapılan: elturbo - 04 Haziran 2009 - 15:45:45
Linux bilgim sıfır olduğu için haliyle bu komutlarıda bilmiyordum . Rica etsem bu komutları  nereye yazacağımıda söylermisiniz. :-[
alt+f2 tuşuna basın açılan pencerede  gnome-terminal yazın

elturbo

Mesaj alınmıştır
ilginiz için teşekkürler

sanırım usb wirelessi tanıdı ubuntu. sinyal seviyesi düşük olarakda olsa modemi görüp bağlanıyor  fakat veri alışverişi yapamıyor.

iwconfig  kodu sonucu

lo        no wireless extensions.
eth0      no wireless extensions.
pan0      no wireless extensions.
wmaster0  no wireless extensions.
wlan0     IEEE 802.11bg  ESSID:"fiskobirlik"   
Mode:Managed  Frequency:2.437 GHz  Access Point: 00:1D:19:5A:CB:CA     
Bit Rate=1 Mb/s   Tx-Power=20 dBm   
Retry min limit:7   RTS thr:off   Fragment thr=2352 B
Power Management:off   
Link Quality=34/100  Signal level:-54 dBm
Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

ifconfig kodu sonucu

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1b:fc:6e:d1:b6
UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)
Interrupt:253 Base address:0x4000  lo
Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
RX packets:36 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:36 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:3288 (3.2 KB)  TX bytes:3288 (3.2 KB) wlan0
Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1f:1f:38:76:e1
inet addr:192.168.2.2  Bcast:192.168.2.255  Mask:255.255.255.0           inet6 addr: fe80::21f:1fff:fe38:76e1/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
RX packets:549 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:120 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
RX bytes:190360 (190.3 KB)  TX bytes:11035 (11.0 KB) wmaster0  Link encap:UNSPEC  HWaddr 00-1F-1F-38-76-E1-36-65-00-00-00-00-00-00-00-00
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

ayrıca googleye ping attığımda
unknown host google.com sonucunu alıyorum
atladığım bir şeylermi varda bağlanamıyorum

elturbo

bu da lsusb çıktım

akif@akif-desktop:~$ lsusb
Bus 001 Device 003: ID 0bda:8189 Realtek Semiconductor Corp. RTL8187B Wireless 802.11g 54Mbps Network Adapter
Bus 001 Device 004: ID 05e3:070e Genesys Logic, Inc. X-PRO CR20xA USB 2.0 Internal Card Reader
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 002: ID 0c45:613b Microdia Win2 PC Camera
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

heartsmagic

Kablosuz ağı görmüş de sanki IP alamamış gibi. Modemi pingleyebiliyor musun şu durumda?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

elturbo

modemi pinglediğimde
akif@akif-desktop:~$ ping 192.168.2.1
PING 192.168.2.1 (192.168.2.1) 56(84) bytes of data.
From 192.168.2.2 icmp_seq=9 Destination Host Unreachable
From 192.168.2.2 icmp_seq=10 Destination Host Unreachable
From 192.168.2.2 icmp_seq=11 Destination Host Unreachable
.
.
.
.şeklinde  çıktı veriyor

heartsmagic

O zaman ağa bağlanamamışsın ne yazık ki. Ağları listelemesine rağmen bağlanamaman kötü. Neden olduğu konusunda net bir fikrim olmamakla beraber Wicd'i elle kurup denemen belki fayda verebilir (küçük bir ihtimal).

elturbo

xp de iken wicd i forumdaki bir adres yardımıyla indirdip flash diske attım. sonra ubuntuya geçip masaüstüne kopyaladım. paket yöneticisiyle kurmak istediğimde bir hata verdi ve kurulmadı (şu an iş yerindeyim aldığım hatayı hatırlayamıyorum)  Acaba windows ortamında indirdiğim içinmi kurulmadı ki ? ::)

heartsmagic

Alıntı yapılan: elturbo - 09 Haziran 2009 - 09:17:21
Acaba windows ortamında indirdiğim içinmi kurulmadı ki ? ::)

Sorun bu değildir :)
Bağımlılıkları da indirdiysen ve kurulum için sudo kullandıysan kurulması lazım. Hatayı görebilirsek daha sağlıklı yorum yaparız elbette. Ancak dediğim gibi Wicd'den de çok az ümitliyim ben.

elturbo

wicd_1.5.9-2_all.deb paketini flashdiske yükleyip ubuntu masaüstüne kopyaladım. paket yöneticisiyle kurmaya çalıştığımda ise  "Hata: Conflicts with the installed package 'network-manager'" uyarısını alıyorum  kurulum olmuyor.

heartsmagic

sudo aptitude remove network-manager ile önce ağ yöneticisini kaldırmalısın. Eğer Wicd olmazsa network-manager paketlerini indirip yine elle kurabilirsin.

sudocu

aynı chipsete sahip usb adaptor bende de var. az once ubuntu'yu baska bilgisayara yükledim ama bu alet bir türlü adam gibi çalışmıyordu, ağı görüp bağlansa bile internet ya çok yavaş ya da hiç yoktu.
sorunu çok basit bir şekilde çözdüm; usb adaptörü kasanın önünden çıkartıp arkaya taktım ve çözüldü. sanırım hub ile iyi anlaşamıyor.

ekleme: şimdi baktım da sadece chipset değil tamamen aynı, bu da edimax.
her seyin basi sudo!

elturbo

Malesef olmadı. Network manegeri kaldırıp wicd i kurdum ama sonuç değişmedi. Network manegerde usb wireless bağlantıyı kuruyor fakat  veri alışverişi yapmıyordu. wicde ise devamlı bağlanıyor diyor. ama yukarda simgesine baktığımda bağlantı var görünüyor. ama yinede veri alışverişi yapamıyor.  kuşkulandığım konu wap şifrelemesi bu soruna yol açıyor olabilir. Bu arada paket yöneticisini güncellerken onuda bozdum. bende gece acaba önceden atladığım bir şey varmıydı diye ubuntuyu sıfırdan kurdum. herşeye baştan başlıyorum  araştırmalarım sürüyor.

@ sudocu
Malesesef bilgisayar üzerindeki tüm usb portları denedim ama sonuç değişmedi. Bağlantıyı bi kurabilsem sinyal seviyesini yükseltmek için uğraşacağım.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 12 Haziran 2009 - 00:39:07

Olmuyor.maalsesef tüm denemelerime rağmen edimax usb wirelesle internete bağlanamıyorum.  Adamlar bir mailimle bana ubuntu cd si yolladı taa ingiltereden o yüzden bu ubuntuyu kullanacağım birde wirelesi kullanabilseydim. :'(

usb wirelesin cd sinde tar.gz uzantlı linux sürücüleri var onu kurmaya çalışıyorum burada Demir arkadaşımız Tar.gz uzantılı paketlerin nasıl yükleneceğini izah etmiş. bende o yoldan kurmaya çalıştım ama ./configure den sonra bash: ./configure: No such file or directory hata kodunu alıyorum eğer bu kodu alırsak ya yanlış dizindeyiz  yada O program için ./configure aşamasına gerek yoktur, farklı bir şekilde kuruluyor anlamlarına geliyormuş.
Ben doğru dizindeyim  tar.gz uzantılı wirless sürücü paketini gösterilen yoldan farklı bir şekilde nasıl kurabilirim acaba.

heartsmagic

Sürücüyle beraber bir README veya INSTALL dosyası da geliyor mu?
Sürücü adresi nedir bu arada?

elturbo

Hayır sürücü wireless ile gelen cd de var. Edimaxın sitesinde kullandığım wirelesin linux desteği yok diyor ama wireless ile gelen cd de Driver-Utility for Linux   adlı klasörde tar.gz uzantılı driver mevcut. fakat read me yahut instal dosyası yok. tar.gz uzantılı dosya yı rapide attım mümkünse bir incelermisin bu sürücüyü deb. uzantısıyla kurulucak şekle getirebilirmiyiz. Ne denediysem wirelesle internete bağlanamadım tek umudum bu sürücü kaldı.  SÜRÜCÜ BURADA

heartsmagic

Sürücü paketini açınca içinde rtl8187 dizini var, orada Readme dosyası mevcut. Fakat bu sürücü zaten ortalıkta gezinen sürücülerden biri sanırım. Sen bunu denemeden önce aşağıdaki başlığa bakabilir misin? En baştan bakman şart değil, özellikle @Kirmizi'nın şu cevabıyla başlayan bölümü incele:

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,8854.msg110927.html#msg110927

elturbo

maalesef
wget http://wireless.kernel.org/download/compat-wireless-2.6/compat-wireless-2009-04-29.tar.bz2
kodununu girdiğimde HATA 404: Not Found   hatası verdi sanırım dosya silinmiş. bende compat-wireless-2009-04-29.tar.bz yi başka bir sitede buldum ve
wget http://www.orbit-lab.org/kernel/compat-wireless-2.6/2009/05/compat-wireless-2009-05-06.tar.bz2 komutuyla indirdim.
tar xzvf compat-wireless-2009-05-06.tar.bz2 kodunu verdiğimde ise
gzip: stdin: not in gzip format
tar: Child returned status 1
tar: Hata çıkışı önceki hatalardan dolayı gecikti hatasını alıyorum. yoksa indirdiğim sitedeki compat-wireless-2009-05-06.tar.bz2 paketi hatalımı

edit:nihayet uğraşlarım sonuç verdi  verdiğim linkten compat-wireless-2009-05-06.tar.bz2 paketini indirdim.  tar xzvf compat-wireless-2009-05-06.tar.bz2 kodu nu ne yaptıysam çalıştıramadığım için cd komutuyla dizine girdim sonra sırasıyla makesudo make install ve sudo make load codlarını girdim ve network manegeri kaldırıp wicd i kurdum. bilgisayarı kapatıp yeniden açtığımda wirelesim gül gibi çalıştı.  ;D
Başta her soruma sabırla cevap veren ve bir ubuntucu kazandıran sayın heartsmagic bey olmak üzere  ilgilenen tüm arkadaşlara teşekkür ederim.   bu konuyu cözüldü olarak kapatabilirsiniz. şimdi sıra ekran kartında.

heartsmagic

Öncelikle sabırla problemi çözmeye çalışan sana, ardından da çözüm için bağlantı sunan @Kirmizi'ya teşekkür ediyor ufak bir hatırlatma yaparak başlığı kapatıyorum. Bulunamayan sürücüler için:
http://wireless.kernel.org/download/compat-wireless-2.6/
adresi kullanılabilir. Tarihle beraber sürücüler de güncellendiğinden isimler değişiyor.

garafatma

@elturbonun ihtiyacı üzerine kilidi kaldırdım.

kısaca wicd ile modeme bağlanırken gelişmiş ayarlar kısmını modeminizin kablosuz ayarlarına girdiğiniz şifreyi girerseniz sorun çözülecektir. Eğer olmazsa buradan devam edelim.
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010