[Çözüldü] Windows'daki gibi C ve D + takas alanı ?

Başlatan ilteris, 03 Haziran 2009 - 16:11:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ilteris

Arkadaşlar, yaşadığım çeşitli problemler nedeniyle Ubuntu'yu tekrar kurmak niyetindeyim.

Geçen sefer kurduğum ubuntu biraz aceleye gelmişti. Disk bölümlendirme seçeneklerini tamamen hislerime güvenerek yaptım :D

Ama bu sefer doğru düzgün yapmak istiyorum. Sorularım şunlar:

1. Sistem dosyalarını tıpkı Windows'daki gibi oluşturacağım C benzeri bir bölüme
2. Kişisel dosyalarımı yine Windows'daki gibi oluşturacağım D benzeri bir bölüme (Herhangi bir sorunda verileri kuratarabilmek için...)

atmak istiyorum.

Bir de takas alanı meselesi var.

Ve kurulumun sorduğu sorular...

Birincil? mantıksal? bağlanma noktası? başlangıç? son? vs.

Şimdi bu bölümlerden hangileri birincil hangileri mantıksal olacak? Hangileri başlangıç, hangileri son olacak?
Bağlantı noktaları neler olacak (ya da olmalı) (misal: C gibi düşündüğümüz bölüm için "/" , D gibi düşündüğümüz bölüm için "/home" ya da "/" olabilir mi? hangileri daha mantıklı seçenekler olur?

Takas alanı en başa mı en sona mı kurulmalı? yahut ortaya?

gibi şeyler.

Aslında bazılarının cevaplarını biliyorum ama kafamda netleştirmek için sordum.

Benim gibi yeni başlayanlara da alışma evresinde yardımcı olmuş olursunuz.

Bir de şu başlıktaki bazı sorunlar var:

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,9710.msg119681.html#msg119681

localhost

c=    (root) birincil=baglanti noktasi    /
d=    mantiksal=baglanti noktasi /media/WindowsD " Burada sunu belirtmek istiyorum. HDD yi 4 ten fazla bölümlemek istersen mantiksalla yola cikmalisin. 4 ten kücük bölüm olusacaksa /birincil yaparak devam edebilirsin.
1GB swap= swapta baglanti noktasi belirtmen gerekmiyor. Kendisi sisteme otomatik baglanir.
Linux LPIC1 - MCSA

ilteris

Kirmizi, bilgiler için teşekkürler. İki bölüm olacak. Takas alanıyla birlikte üç. Bu durumda her iki bölümü de (C,D) birincil yapıyorum, tavsiyeleriniz doğrultusunda. D'nin bağlantı noktasını olarak direkt "/" yapsam bir problem olur mu?

Takas alanı otomatik mi seçiyordu "birincil ve mantıksal" olayını. Ya da onun için böyle bir sınıflandırma var mıydı =)
(biraz acemiyim de =) )

Bir de şöyle bir sorum var:
Windows'da C çökerse ya da bi şekilde C'de yüklü Windows'u açamazsak C'yi formatlayıp D deki bilgilere hiç bozulmadan ulaşabiliyorduk. Ola ki bir problem oldu ve Ubuntu'yu açamadık. Bu durumda C mantığıyla bölümlediğim kısmı formatlayıp D mantığıyla bölümlediğim kısımdaki bilgilere ulaşabilir miyim sorun olmadan?

localhost

Alıntı yapılan: ilteris - 03 Haziran 2009 - 16:31:20
Kirmizi, bilgiler için teşekkürler. İki bölüm olacak. Takas alanıyla birlikte üç. Bu durumda her iki bölümü de (C,D) birincil yapıyorum, tavsiyeleriniz doğrultusunda. D'nin bağlantı noktasını olarak direkt "/" yapsam bir problem olur mu?

D nin baglanti noktasini / yaparsaniz Ubuntu D ye kurulur. Siz C ye kurmak istiyorsunuz bu yüzden C kök ( / ) olmasi gerekiyor.

Takas alanı otomatik mi seçiyordu "birincil ve mantıksal" olayını. Ya da onun için böyle bir sınıflandırma var mıydı =)
(biraz acemiyim de =) )

Tam hatirlamiyorum ama otomatik olmasi gerekiyor.

Bir de şöyle bir sorum var:
Windows'da C çökerse ya da bi şekilde C'de yüklü Windows'u açamazsak C'yi formatlayıp D deki bilgilere hiç bozulmadan ulaşabiliyorduk. Ola ki bir problem oldu ve Ubuntu'yu açamadık. Bu durumda C mantığıyla bölümlediğim kısmı formatlayıp D mantığıyla bölümlediğim kısımdaki bilgilere ulaşabilir miyim sorun olmadan?

D bölümündeki dosya sistemine birsey olmadigi sürece dediginiz dogrudur.

Örnek Birincil Diskle ayarlanmis bir disk siralamasi.

Gerät  boot.     Anfang        Ende     Blöcke   Id  System
/dev/sdb1               1        6079    48829536   83  Linux
/dev/sdb2            6080        6322     1951897+  82  Linux Swap / Solaris
/dev/sdb3            6323       30401   193414567+  83  Linux

Buda Windowsun ayarladigi bölüm
Gerät  boot.     Anfang        Ende     Blöcke   Id  System
/dev/sda1   *           1       25496   204796588+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda2           25497       48640   185904180    f  W95 Erw. (LBA)
/dev/sda5           25497       48640   185904148+   7  HPFS/NTFS
Linux LPIC1 - MCSA

heartsmagic

İlk tavsiyem C,D adlandırmasını unutmandır. Linux tarafında bölümler ve bağlama noktaları vardır. Buna alışırsan çok daha kolay bir şekilde bölümlemeyi yaparsın. Mantık bellidir, @Kirmizi'nın anlattığı şekilde örneklersek:

* sda1 -> 15GB -> Bağlama noktası: /

Buraya Ubuntu kurulur ve her türlü sistem dizini dahil, senin ev dizinini barındıracak /home dizini de burada bulunur. Program kurdukça bu bölüm dolar. Eğer kocaman kocaman oyunlar kurup doldurmayacaksan 15 GB yeter.

* sda2 -> 60 GB -> Bağlama noktası: /media/yedek

Ne olarak biçimleyeceğin sana bağlı. Windows yok benim dünyamda diyorsan ext3 veya ext4 yap. Arada Windows var diyorsan ntfs yap. Bu bölüme ileride bir başka dağıtım kurmadıkça, sen silmedikçe hiçbir şey olmaz.

* sda3 -> 1 GB -> Bağlama noktası: Kendisi bağlar.

Tabii bu yapı senin isteğine göre değişebilir. Örneğin 60GB'lik bölümü ikiye ayırıp /media/yedek1 /media/yedek2 gibi bile bağlayabilirsin.

Yine söylendiği üzere bir diskte dörtten fazla birincil bölüm olmaz. Dörtten fazla bölüm planın varsa benim tavsiyem:

1. Birincil
2. Birincil
3. Birincil
4. Uzatılmış
4a. Mantıksal
4b. Mantıksal
.
.

gibi gider. Dilediğin kadar bölüm açarsın.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ilteris

tavsiyelerinize uyarak yeni bir ubuntu kuracağım birazdan. windows yok sistemimde sadece ubuntu olacak. C ve D mantığıyla oluşturacağım bölümler bir de takas alanı. O kadar. Dörtten fazla değil. Takas alanı birlikte 3 bölüm.

şurayı da açıklığa kavuşturalım. takas alanı birincil mi? mantıksal mı? kendi otomatik mi seçiyor?

localhost

Onuda sen deneyip yazarsin. Sonucu ögrenmis oluruz :)
Linux LPIC1 - MCSA

ilteris

heartsmagic

İkisi de olur. Senin ayıracağın bölüme göre değişir bu. Birincil de mantıksal da olur.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ilteris

Bütün bölümlere birincil ve başlangıç dedim.
Kurulumdan sonra masaüstünde bir simge çıktı, D mantığıyla oluşturduğum bölümün simgesi.
onunda bağlantısı /media/yedek... diğerleri önerdiğiniz gibi.

tavsiyeleriniz için teşekkürler.