video'ların boyutunu düşürmek?

Başlatan linsis, 04 Mayıs 2008 - 14:21:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

linsis

en başta eğer konuyu yanlış yere açmış isem özür dilerim.forumda en uygun yer olarak burasını gördüm.

elimde 18 gb bir yer kaplayan video'lar var.bu videoların görüntü kalitesini çok fazla düşürmeden boyutunu düşürmek istiyorum.

örneğin;bir video 500 mb gibi bir alanda yer kaplıyor.bunu ort 150 mb düşürmek gibi.
>>  Linux'u bana sevdiren ubuntu-tr.net yönetimi ve üyelerine teşekkür'ü bir borç bilirim  <<

ufuk_k

Yapmak istediğiniz şey ya videoların formatını değiştirip daha çok sıkıştırılmış bir formata dönüştürerek, ya da çözünürlüğünü yani yine kalitesini azaltarak olur bildiğim kadarıyla. Videoları editlemek ve farklı kaydetmek için Kino ve Aviedemux adlı grafik arabirimli programlar var. Ama daha kolayca terminalden ffmpeg ve mencoder programlarıyla yapabilirsiniz. Yüklemeniz gerek. Buraya da bir bakın derim:
https://help.ubuntu.com/community/MEncoder
ffmpg için temel komut:
ffmpeg -i inputfile.avi outfile.mpeg İlki çevireceğiniz dosya, output olan da dönüştüreceğiniz dosya ve uzantısı. Daha ayrıntılı bilgi için man ffmpeg

linsis

ufuk_k anladığım kadarı ile şöyle yapacağız.

elimde linux ile ilgili bir video var.ismi de linux.avi şeklinde.

ffmpeg -i linux.avi linux.mpeg

dediğimiz de video dönüşmüş olacak.eğer yanlış anlamadıysam
>>  Linux'u bana sevdiren ubuntu-tr.net yönetimi ve üyelerine teşekkür'ü bir borç bilirim  <<

ufuk_k

Evet bu basit bir kullanımı. Ama eminim bir sürü seçenek vardır istenildiğinde eklenen. Onun için ya google, ya da man ffmpeg diyorum.

linsis

peki ufuk_k senin tavsiyen hangi formata çevirmemdir.hangi formata çevirirsem az yer kaplar ve görüntü de de çok fazla bozukluk olmaz

ufuk_k

Video çekmediğim için hiç bilgim yok, araştırman gerek. Ogg, flv gibi bir sürü format var.

heartsmagic

Avidemux'a da göz atılabilir, detaylı bir programdır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

lseker

Görüntü kalitesinden ödün vermeden boyutu düşürmek mümkün değil. Ama bildiğim kadarı ile fazla bi kayba uğratmadan en küçük dosya boyutunu .mp4 olarak elde edebilirsin. Zira 750 Mb ' lık bir film cd sini 300- 350 Mb olarak çok fazla bi görüntü ve ses kaybı yaşamadan çevirmiştim.
Dünya Güneş'in yardımı ile yaratıldı...Olduğu gibi kalmalı.
Toprak yaratıldığında üzerinde sınır çizgileri yoktu, onu bölmek insanlara düşmez.

linsis

heartsmagic Avidemux kurdum ancak bendeki videoların uzantısı .dat uzantılıymış.bu program açmıyor.güzel bir programada benziyor.acaba bu program ile .dat dosyasını açma imkanımız var mı?

heartsmagic

Ben çok kullanmadım, benimki de bir ara göz gezdirip detaylarını görmemden kaynaklanıyordu. .dat açmaması garip ancak sanırım elindeki .dat olan videoların uzantısını mpeg ile değiştirebilirsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

linsis

mpeg formatında görüntü çok kötü oluyor.

peki konsoldan mp4 çevirme olanağım var mı?

aynı mpeg deki gibi konsola

ffmpeg -i linux.avi linux.mpeg

ufuk_k

Ben de video işiyle uğraşmadığım için bir bilgim yok. Ancak googleda "how to convert avi to mp4 on ubuntu" ya da on linux gibi bi şekilde aratırsanız çeşitli yöntemler çıkacaktır. Aynı şekilde dat dosyaları için de aynı ibareyi kullanarak arama yapabilirsiniz.

lseker

Softpedia ' da böyle bir program var. Daha doğrusu bir script. Aynı zamanda Gnome-look.org' da da ve Sağ klik ile videoları Mp4 ve Avi formatına dönüştürmek için ama .dat uzantılı dosyaları çevirirmi bilmem....
http://linux.softpedia.com/get/Desktop-Environment/Tools/avi-and-mp4-converter-32163.shtml
http://www.gnome-look.org/content/show.php/avi+&+mp4+converter?content=64899
Toprak yaratıldığında üzerinde sınır çizgileri yoktu, onu bölmek insanlara düşmez.

lseker

matafleur

yalnız 500 mb ı 150 mb a düşürmek az kayıpla biraz zor gibi.

erginemr

Videoları dönüştürmekte kullanabileceğiniz bir program da ffmpeg önyüzü olarak çalışan, WinFF. Bunu da deneyin derim:
http://www.biggmatt.com/winff/

Format konusunda bence de mp4 en iyi sıkıştırmayı sağlıyor.

emrahustun

Alıntı yapılan: linsis - 04 Mayıs 2008 - 16:14:24
peki ufuk_k senin tavsiyen hangi formata çevirmemdir.hangi formata çevirirsem az yer kaplar ve görüntü de de çok fazla bozukluk olmaz
günümüzde en gelişmiş format h264/avc dir. en az kayıp, en fazla kalite.
h265 gelecek 2-3 seneye kadar da.
Emrah ÜSTÜN
www.emrahustun.com

Alexander

Gerçi konu ile pek alaklı değil ama youtube videolarını(.flv) olanlarında .avi yapabiliyoruz;
ffmpeg -i dosyaadı.flv dosyaadı.avi

peki youtube da izlediğimiz video yu eklenti kurmadan nasıl buluruz derseniz(ki ben hep öyle yapıyorum);
başlangıç------>(ctrl+h) ile gizli dosyaları göster------->.mozilla--------->firefox------------>*****.default--------->Cache den bulabilirsiniz(eğer simgeleri düzenlemeyi boyut a göre yaparsanız en aşağıdakiler oluyor)

erginemr

Alıntı Yap... peki youtube da izlediğimiz video yu eklenti kurmadan nasıl buluruz...

Bu konuda iki yol daha var:

1. Biri yine cache yöntemi: İzlediğim youtube videoların bir kopyasının, sayfayı kapatmadığınız sürece /tmp klasöründe saklandığını öğrendim. Gerçekten işe yarıyor.

2. İkincisi ekstra bir program olan: pyTube'ü kullanmak:
http://bashterritory.com/pytube/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=29

İsminden de anlaşılabileceği gibi Python tabanlı bu ilginç program, Youtube videolarını bulup indirmenin yanında bunları çeşitli video biçemlerine de çevirebiliyor.

[Amaç eklenti kurmadan ulaşmak tabii ama haliyle üçüncüsü eklenti kurmak: VideoDownloadHelper
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3006]

ufuk_k

Eski adıyla Democracy Player yeni adıyla Miro bu işi çok güzel yapıyor ve kategorize edebiliyordu. İstenilen vidyoyu kaydediyordu ve çok geniş bir vidyo sitesi arama seçeneği vardı, hem izlemek hem kaydetmek için. Ama ben Democracy player iken bunları yapmıştım, şu anki durumu değişmemişse öyledir.

edge_nabby

Alıntı yapılan: Alexander - 16 Mayıs 2008 - 23:57:17
Gerçi konu ile pek alaklı değil ama youtube videolarını(.flv) olanlarında .avi yapabiliyoruz;
ffmpeg -i dosyaadı.flv dosyaadı.avi

peki youtube da izlediğimiz video yu eklenti kurmadan nasıl buluruz derseniz(ki ben hep öyle yapıyorum);
başlangıç------>(ctrl+h) ile gizli dosyaları göster------->.mozilla--------->firefox------------>*****.default--------->Cache den bulabilirsiniz(eğer simgeleri düzenlemeyi boyut a göre yaparsanız en aşağıdakiler oluyor)

firefox için cacheviewer eklentisi var. her şey açık seçik gözüküyor. boyuta, türe, tarihe göre sıralatabiliyorsunuz. tarihe göre sıralatınca en üstte görüyorsunuz zaten. sağ tıklayıp kaydet diyorsunuz. sadece youtube için değil bir çok sitede kullanabiliyorsunuz. lastfm'den indirelemeyen ama dinlenebilen mp3'leri indirmek için mesela.

edge_nabby

Alıntı yapılan: linsis - 05 Mayıs 2008 - 14:00:05
heartsmagic Avidemux kurdum ancak bendeki videoların uzantısı .dat uzantılıymış.bu program açmıyor.güzel bir programada benziyor.acaba bu program ile .dat dosyasını açma imkanımız var mı?
heartsmagic'in dediği gibi uzantısı mpg'ye çevirebilirsin. uzantısını değiştirince videonun türü değişmez ama programın görmesini sağlayabilirsin belki.

synaptic'ten aradığımda çıkan arayüzü olan video dönüştürücüler: iriverter, OggConvert, avidemux.

burdan mencoder için yapılmış arayüzlerin bir listesi var:
http://www.mplayerhq.hu/design7/projects.html

ffmpeg için arayüz winff var.

bir de böyle bir şey var:
http://sourceforge.net/projects/video-converter/

edge_nabby

uzun bir süredir ipod'umu bilgisayara takmaktan korkuyordum. içindekişarkıların silineceğinden ya da ipod'un database'inin bozulacağından korkuyordum. ama bi kaç gün önce taktım ve ritimbaks (ingilizce yazması çok zor :)) kullanarak müziklerimi silebildim ve yenilerini ekleyebildim. sonra gtkpod ile video da atabileceğimi öğrendim ve video converter arayışına girdim. avidemux, iriverter, winff ve pytube programlarını denedim. bu programlar hakkındaki düşüncelerimi paylaşayım dedim.

avidemux: kesinlikle aradığım programmış kendisi. her türlü çevirme işlemini yapıyor. videoya altyazı gömebiliyorsunuz. çıktı videosunun özelliklerini ayrıntılı bir şekilde ayarlayabiliyorsunuz. ayrıca hazır presetleri de var, ipod için var mesela. videonun altını, üstünü, sağını, solunu kesebiliyorsunuz (cropping). videoda çevirmek istediğiniz kısmı seçebiliyorsunuz, böylece videoyu bölme (split) özelliği de olmuş oluyor. videoları birleştirme (merge) özelliği de var. bi kere öğrendiğiniz zaman kullanımının çok kolay olduğunu görüyorsunuz. bu paket depolarda var. sinaptikten kurabilirsiniz. avidemux'un tek kötü yanı çoklu işlem yapamıyorsunuz. bi seferde bi video dönüştürebiliyorsunuz. (ya da ben bulamadım çoklu dönüştürmeyi) (edit: buldum. görev listesi özelliği varmış.)

iriverter: bu da güzel bir program, ama avidemux kadar ayrıntılı ve yetenekli değil. basit çevirmeler için kullanılabilir. özellikle iriver için yapılmış. ama ipod'a atabileceğiniz videolar da yapabiliyorsunuz. bunu da sinaptikten kurabilirsiniz.

winff: ffmpeg için arayüz. ben sevmedim. bi dosya dönüştürdüm ve dosya boyutu gereğinden fazla büyüktü. ayrıca ya türkçe karakterli dosya isimlerinde ya da uzun dosya isimlerinde çeviremiyor. bunun deb pakedini sitesinden indirebilirsiniz: http://code.google.com/p/winff/

pytube: çok güzel bir program. ama tam olarak benim aradığım değildi, o yüzden avidemux'u tercih ettim. youtube, google video, myspace ve metacafe sitelerinden video indirip çevirebiliyor. elinizde olan videoları da çevirebiliyorsunuz. arayüzü güzel ve basit. video birleştirme (merge) özelliği var. ses dosyalarından telefon melodileri oluşturabiliyor. ve programı açtığınızda "temp klasöründe flash içerik buldum, kaydedeyim mi?" diye sorarak sizi sevindiriyor.

sonuç olarak ben avidemux'ta karar kıldım. tavsiye ederim.

mrtt

konsol da mencoder yardımı ile çok güzel kaliteli Xvid 2 pass ile az boyutlu videolar oluşturabilirsin avidemux ta baya iyidir hatırladığım kadarıyla mencoder e kde de bi gui vardı gnome dekinde biraz problem vardı ama gnome de de olması lazım araman lazım...
De Mysteriis Dom Sathanas

TurKuaZ

avidemux  ben bu programı kullanıyorum dönüştürme konusunda yetenekli, bende tavsiye ederim..