[Arşiv][Çözüldü] Yazılar çok büyük ve Envy açılmıyor?

Başlatan sedefsiz_masrapa, 04 Mayıs 2008 - 13:39:24

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ufuk_k

Başta compiz kurulu mu geliyordu hatırlamıyorum da, yine de restricted driverstan enable yapıp ilk dene bence, çünkü nvidia-glx-new pakedini tek başına kurmak yetmeyebilir. Sonra kalanı halledersin. Compiz kurulu geliyorsa kaldırıp sürücü kurmayı denemekte fayda var. compiz, compiz-core, compiz-gnome zaten compiz yazarsan hepsi çıkar. compiz ve compiz-core kalkınca gerisi de (plugins falan) kalkar. Dediğim gibi ekran kartı elverişli, güzel bir kart, ama sorun hallolunca compiz işi kolay.

sedefsiz_masrapa

evet compiz kurulu geliyor.
yeni ubuntu kuruldu. aynı şekilde sorun devam ediyor. senin dediğin gibi restricted drivers dan enable dedim. yeniden başlattım. birşey olmadı.
yanlız ing. kurunca nvidia-glx-new paketinin kurulu olduğunu gördüm.
yardımların için teşekkürler. artık ben bilgisayarı arkadaşıma bırakıp bu işi bırakıyorum. o uğraşırsa uğraşır..
teşekkürler tekrar.

sedefsiz_masrapa

synaptice compiz yazdım.
karşıma 6-7 tane paket çıktı. açıklamalarına bakarak bunların compizle alakalı olduğunu gördüm ve hepsini kaldırdım. ayrıca görsel efektlerde de "none" seçili.
yeniden başlattık sistemi hala herşey çok büyük. değişen birşey olmadı. bu iş burada biter. pes ettik..
ubuntu yu siliyoruz. zaten evden xp is the best sesleri yükseliyor :)
teşekkürler.
bu arada ubuntu nun son kullanıcı için hala tam uygun olmadığı yönündeki yargım güçleniyor :'(
[IMG]http://img32.picoodle.com/img/img32/4/5/4/t_Screenshotm_12fc70c.png[/img]
[IMG]http://img27.picoodle.com/img/img27/4/5/4/t_Screenshot1m_e862d8c.png[/img]

ayrıca: muhabbetin buradan sonrası "ubuntu nun son kullanıcı için hala tam uygun olmadığı yönündeki yargım güçleniyor" cümlesi etrafında dönüyor. dikkat ederseniz tam uygun değil demişim. yani ubuntu son kullanıcı için uygun değil, demiyorum. anlatmak istediğim şu; eğer sıklıkla kullanılan tüm donanımlar sorunsuz çalışsa benim gözümde ubuntu tam uygun olurdu. ama yaygın kullanılan bazı ekran kartları sorunlu çalıştığı için -veya çalışmadığı için- tam uygun değil diyorum. tabi bu benim kişisel görüşüm. daha çok anlaşılabilmek adına düzeltmek ihtiyacı hissettim.

ufuk_k

Valla ilk kurduğum zaman ben de vardığınız yargının tam tersine varmıştım ama, şanssızlık diye düşünüyorum. O kart hem nvidia, hem de en rahat tanınan kartlardan. Bu yüzden sorunu Hardy'nin yeni olmasına ve güncelleme gerekmesine bağladım ben. Tabi bizim bilmediğimiz, nvidia'nın yeni sürücülerinin o kartla bir uyuşmazlığı da olabilir. Gutsy de sorun çıkaracağını sanmıyorum. Ama keyif sizin.

heartsmagic

Donanım meselesi son kullanıcı için sadece bir bölüm. Son kullanıcı için uygun olması tabiri bir çok şeyin rahat bir şekilde yapılmasından kaynaklanıyor. Ben Envy meselesinde forumda çözülmüş 4-5 başlığa bakıp bakmadığını merak ediyorum. Misal envy'yi metin tabanlı başlatmayı denedin mi?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sedefsiz_masrapa

Alıntı YapDonanım meselesi son kullanıcı için sadece bir bölüm.Son kullanıcı için uygun olması tabiri bir çok şeyin rahat bir şekilde yapılmasından kaynaklanıyor.
iyi güzel doğru da hayatında ilk kez linux kuran biri çözünürlüğü 640*480 den yukarı çıkartamıyorsa diğer herşey mükemmel çalışsa ne yazar. zaten adam ihtiyaçtan kurmuyor liuxu. xp si tıkır tıkır çalışıyor zaten. yani bu sorun çok temel bir sorun, en önce aşılması gerekir..
hayır adamın bilgisayarı yeni ötesi olur, anlarız. az kullanılan ekran kartı olur anlarız ama 2 senelik bir donanıma da artık tıkır tıkır kurulmalı bence bir işletim sistemi. böyle bir ekran kartında da sorun çıkarmasın artık diyorum..
ben zaten envy yi , ne işe yaradığını, nasıl kurulduğunu, neden kurulduğunu vs hepsini bu forumdan öğrendim ve o malum 4-5 başlığı denedim. ama benim görüşüm, bunlara bile gerek kalmadan en azından sorunsuz kurulabilir olmalıydı ubuntu. demek istediğim bu. yanlış mı düşünüyorum?

Sypro

Şöyle bakalım o zaman olaya: bir ekran kartı driverı 50mb'dan başlıyor. Envy ile ATI Radeon bla bla kartı için driver kurmak istediğimizde 54mb kadar bir dosya çekiyor hatta eğer yanlış hatırlamıyorsam. Bunun nvidia'sı var nvidia-legacy var nvidia-new var falanı var filanı var.. Bunların hepsini dağıtımın içine eklemeye kalkarsanız zaten ~690mb olan dağıtım olur 990mb..

E-live vardı, dediğiniz gibi bir mantığı vardı onun, Enlightment kullanan bir dağıtımdı ve sistem açılışında ekran kartı bilgisi soruyordu.

Burdan hareketle kuruluma bir adım daha ekleyip donanım bilgilerinin sorulması istenir -bilinmemesi halinde "skip" seçeneği de mevcut olacak tabi- ve kurulumun belli bir aşamasında -nasıl ki %83'te türkçe dil paketleri yükleniyor ise- gerekli driverları yükleyip kurup kurulum sonrasında sistemin yeniden başlatılması ile aktif olması sağlanırsa bu sorunlar kökten hallolabilir diye düşünüyorum. Ama driver pack'lerin distro içine gömülmesine karşıyım.

"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

ufuk_k

Driver packlerin distro içine gömülmesi zaten çok akıllıca bir şey olsaydı sanırım bütün DVD şeklinde dağıtılan dağıtımlar (Slackware, Sabayon gibi) tüm driverları gömerlerdi. "emerge nvidia-driver" ya da "enabling restricted drivers" gibi komutlar ve tıklamalar zor olmadığı için buna gerek duyulmuyor. Sorun çıkaran bir bilgisayar yüzünden "Ubuntu daha sorunsuz kurulabilirdi" demek ne derece doğru? 6600 GT kartları ile compiz ve 3D oyunları mükemmel çalıştırdığı için Ubuntu'ya teşekkür eden insanlar için ne diyebilirsiniz acaba? Elbette istisnalar, sorunlar olacak, ancak çok fazla deneyim kazanmadan, sistemin nimetlerinden uzunca bir süre faydalanmadan sistemi eleştirmek ne kadar doğru? Hepimiz arkadaşımıza "Ubuntu süper, deli bişi" diyip kuramayabiliriz. Ben çok sevdiğim bir arkadaşımın yepyeni sisteminde livecd başlatamadım, ki sadece Ubuntu denemedim, PClos ve Pardus da hiç bir şekilde başlatamadı. Klasik bir laf ama mazlum edebiyatı yapmadan ("abi windows yüzünden işte, yoksa linux böle olmazdı" falan gibi) biraz geniş bakarsak, böyle sorunların, istisnaların olacağını, ama çoğunlukla dağıtımların gitgide daha çok sisteme uyumlu hale geldiğini görebiliriz.

heartsmagic

Alıntı yapılan: sedefsiz_masrapa - 05 Mayıs 2008 - 13:20:02
Alıntı YapDonanım meselesi son kullanıcı için sadece bir bölüm.Son kullanıcı için uygun olması tabiri bir çok şeyin rahat bir şekilde yapılmasından kaynaklanıyor.
iyi güzel doğru da hayatında ilk kez linux kuran biri çözünürlüğü 640*480 den yukarı çıkartamıyorsa diğer herşey mükemmel çalışsa ne yazar. zaten adam ihtiyaçtan kurmuyor liuxu. xp si tıkır tıkır çalışıyor zaten. yani bu sorun çok temel bir sorun, en önce aşılması gerekir..
hayır adamın bilgisayarı yeni ötesi olur, anlarız. az kullanılan ekran kartı olur anlarız ama 2 senelik bir donanıma da artık tıkır tıkır kurulmalı bence bir işletim sistemi. böyle bir ekran kartında da sorun çıkarmasın artık diyorum..
ben zaten envy yi , ne işe yaradığını, nasıl kurulduğunu, neden kurulduğunu vs hepsini bu forumdan öğrendim ve o malum 4-5 başlığı denedim. ama benim görüşüm, bunlara bile gerek kalmadan en azından sorunsuz kurulabilir olmalıydı ubuntu. demek istediğim bu. yanlış mı düşünüyorum?

Hepimiz senin istediğini istiyoruz ancak şu an böyle değil diye ya da eksikler var diye senin gibi doğrudan eleştirmiyoruz.
Ben şimdi merak ettim insanlar Linux'a ihtiyaçtan geçmiyorsa neden geçiyor? Hiçbir dağıtım biz dört dörtlüğüz buyurun gelin demiyor. Herkesin kendine göre ihtiyaçları var. Kimisi özgür yazılım için geçiyor, kimisi işi icabı, kimisi bilgisayarı daha iyi öğrenmek için. İhtiyaçtan geçmeyenler kimler ben anlayamadım gitti? Compiz isteyenlerse kimse kusura bakmasın.

Biz de dört dörtlük dağıtım isteriz ve umarım bir gün olur. Fakat çok da umutlu olmamak lazım, illa bir yerlerde sorun olacaktır.

Şu an Vista ile yüklü gelen dizüstlerinin birçoğuna XP kurmayı deneyen acemi Windows kullanıcıları da biliyorum ben. Söyledikleri şey şu:

"Abi format attım XP kurdurdum ama lanet şeyin hiçbir donanımını tanımadı."

Buyurun buradan yakın!

ufuk_k

Dört dörtlük dağıtım olursa bütün geliştiriciler herşeyi bırakıp gidip tatil yaparlar, o zaman sistem programlamayla, dağıtım çıkarmayla da kimse uğraşmaz, sanat sepetle uğraşmıyorsa da herkes bırakır gider :D  Az önce dediğime bişey eklicektim, driverlar gömülü gelse de bişey farketmezdi, kurulmayan ya da sorun çıkaran driver-kart yine sorun çıkarırdı, sonuçta bir şekilde gömülü gelen driver da yüklenecek sonradan  ;)

sedefsiz_masrapa

valla ben hayatım boyunca 3 bilgisayara linux kurdum.
1.) pardus kullanırken kardeşimin bilgisayarına pardus kurmaya çalışmıştım, donanımını sorunsuz çalıştırmadığı için vazgeçtik(şimdi ona ubuntuyu denettiremiyorum)-onun bilgisayarı 3 senelik donanıma sahipti bu arada-
2.) arkadaşın bilgisayarına ubuntu kurma girişimi: çok kullanılan bir ekran kartını tanımadı- başarısız.
3.) kendi bilgisayarım. tüm dağıtımları sorunsuz çalıştırıyor. :D allahtan(eğer ilk kurduğumda benim ki de başarısız olsaydı burada olmazdım sanırım)
şimdi siz bana ister insafsız eleştiriyorsun deyin, ister bilgisiz deyin, ister şanssız deyin burada bir yanlış var bence! son kullanıcı için en kolay sistemi üretme iddasında olan bir şirket 8.04 sürümünü çıkarıyorsa, bunu insanların çoğu sorunsuz kurabilmeli.. en azından hiçbirşey bilmeyen biri sorunsuz kurabilmeli yani diye düşünüyorum, ama siz daha iyi bilirsiniz..
öneri: aslında apple tarzı satılsa linux.. yani bilgisayarla birlikte ihtiyacın olan tüm paketler ve sistem yüklü gelse. sorunsuz çalışır tarzda satın alsak linux yüklü bilgisayarı çok hoş olur bence ama şu an için bir hayal tabi.

ya bide adam oyun oynamak için windows satın alıyo da compiz için linux canı çekmiş çok mu? bu forumda compiz için linux kuranlar çok eleştiriliyo ama bence de bu biraz fazla..
bir çok insan linux un nimetlerini bilirken oyun oynamak için ms de sebat ediyor da biz birkaç genci compizle kandırmışız çok mu?
siz diyorsunuz ki adam kompiz denemek için linux kuruyorsa kurmasa da olur. :D bence de bu insafsız bir eleştri.
neyse, ben bilgisayarımı çok seviyorum. herbir şey sorunsuz çalışıyor :)

ufuk_k

Yalnız buralarda bi yanlışlık var. Diyorsunuz ki apple ya da windows gibi satılsa herşey düzelecek. Windows parayla satıldığı için mi sorunsuz? Ya da şöyle diyim, sorunsuz mu gerçekten? Ubuntu'nun şirket çalışanları dışında ordan burdan tüm dünyadan katkıda bulunanlar para alıyor mu acaba kayda değer? İnsanlar çoğu dağıtımda, hele de şirketleşmemiş olanlarda gönüllü çalışıyor, katkıda bulunuyor. Açık kaynaktan para kazanan yok mu, tabii ki var ve en doğal hakları bu, ancak microsoft gibi lisansı satarak para kazanmıyorlar. Üretimlerini satıyorlar. Ya da Ubuntu nereden para kazanıyor; desteklerini satıyorlar, gelip sunucu kuruyorlar, bunun örnekleri de çok.
Ha ben şimdi "bu insanlar zaten bizden para almıyor, o yüzden birşey beklemeyelim" gibi birşey söylemiyorum. Ama açık kaynak yazılım dünyası daha çok bir topluluk, komün şekilde çalışıyor gördüğüm kadarıyla. Biraz daha gönül işi, ve özveri işi. Biz de özveri verenlerin dağıtımlarını kullanıyoruz, haksız rekabet edenlerin, "şu kadar özelliği şu kadar paraya eklersem, bu kadar götürürüm" diyenlerin sistemlerinden bahsetmiyoruz burada. Yine de parasını verip özel desteğine sahip olabilirsiniz linux dağıtımlarının da. Ubuntu ve Red Hat gibi. Hangimiz windowsu hiç bir şey bilmeden, bölümleme bilmeden kurup kullanabiliyor ki? Windowsun herşeyi ntfsye çevirip sistemi formatlamasını tercih ederseniz tabi ki kolay oluyor. Hiç bir şey bilmeyen windows kullanıcısı, internetten program indirip, parası yoksa illegal yollardan programı edinip çalıştırabiliyor mu? Synapticten program seçip kurarken .exelere tıklayıp "next next" yapmamız gerekmiyor. Bunların hepsi alışkanlık. Bir şey bilmemek değil. Windowsu kullanan da birşey bilmek zorunda, ama bildiği şeyler sadece windows hakkında oluyor, o ayrı. Alışkanlıkları değiştirmek, yeni birşeyler öğrenmeyi ve emek vermeyi gerektirir. Boşver kullanmasın arkadaşlarımız; biraz olsun emek verip alışkanlıgını değiştirmeyecekse neden kullanmasında diretelim ki. Compizle kandırmak güzel de, gerisi gelmiyor, compiz bir adım atmış, ev kullanıcısına 3D muhteşem efektler sunuyor, açık kaynak ve ücretsiz olarak. Biz de bir adım atıp ekran kartımızı tanıtmaya uğraşmışız, sistemi anlamaya çalışmışız çok mu? 

sedefsiz_masrapa

Alıntı YapDiyorsunuz ki apple ya da windows gibi satılsa herşey düzelecek. Windows parayla satıldığı için mi sorunsuz?
hayır ben parayla satılsın işletim sistemi demiyorum. windows gibi satılsın da demiyorum. hani apple store lar var ya. -ms nin yok ayrıca böyle bir uygulaması- orada beyaz bilgisayarlar satın alıyor ya insanlar :) donanım da apple , yazılım da apple her şey de apple ya. dolayısıyla kafan rahat. uyumsuzluk ihtimali yok. herşey yüklenmiş geliyor ayrıca bildiğim kadarıyla. düğmeye basıp çalıştırıyorsun.
ayrıca ben herşey düzelir demiyorum. sadece son kullanıcının bu pazarlama mantığıyla ubuntuyu sorunsuz bir şekilde kuramama ihtimali yok takdir edersin ki.. tabi bu şu an için hayal, benim ki de öneri-katılırsın katılmazsın
ayrıca sdn de mi biyerde okudum. yakında microsoft da bu apple store mantığında dükkanlar açıp bu şekilde de satacakmış bilgisayarlar..
valla ufuk der ki: sorun yaşıyorsan git profesyonel yardım satın al kardeşim ama eleştrime ubuntumu. ben burada susarım :-X

heartsmagic

Ben kendimi ifade edemiyorum sanırım ya da @sedefsiz_masrapa sen edemiyorsun. Demişsin ki "insanların çoğu" sorunsuz kurabilmeli. Çokluk azlık kavramını nasıl belirleriz bilemiyorum ancak sen-ben-o sorunsuz kurabildiğine göre birileri kuruyor demektir. Ha ufak tefek sorunlar yaşamıyor muyuz? Evet yaşıyoruz. Eğer 0 sorunlu bir dağıtım bekliyorsan kusura bakma bu bir ütopyadır. Ubuntu geliştiricilerinin de böyle bir iddiası olduğunu sanmıyorum zaten.

Ben seni anlıyorum ancak sen bizi anlamıyorsun. Biz de en az senin kadar son kullanıcının 0 sorun yaşadığı bir dağıtım istiyoruz ancak bu şu an için erken, belki de hiç olmayacak. Bu şimdi böyle diye tutup da "son kullanıcı için şöyle böyleyim diyen bir dağıtım nasıl olur da böyle olur efendim" gibi kesin bir yargıda bulunmuyoruz. Ubuntu'nun sorunları olduğu aşikar ancak diğer taraftan ciddi anlamda son kullanıcı için iyi bir dağıtım olduğu da ortada.

Compiz meselesinde hala aynı şekilde düşünüyorum. Etrafındakilere sırf Compiz istediler diye Linux kurduktan sonra sen de emin ol beni anlayacaksın. Biraz daha tecrübe edindikten sonra gelip bu başlığa tekrar yorum yaptığını görmek isterdim. Bakalım o sadece Compiz için Linux isteyen arkadaşlarının kaçta kaçı gerçek anlamda Linux'u anlayıp kullanabilecek.

sedefsiz_masrapa

Alıntı YapÇokluk azlık kavramını nasıl belirleriz bilemiyorum
o ekran kartını ve o donanımı kullanan binlerce insan aynı sorunu yaşamayacak mı?
benim evimde pardus kuramadığım bilgisayardan sadece benim evimde mi var?
hani o direk tanıtamadığımız ekran kartı çok kullanılan ekran kartı ya. ona göre benim çokluk azlık kavramım..

belki ortada sorun falan yoktur dediğiniz gibi :D
veya bu kadar sert eleştrilecek bir sorun yoktur..

heartsmagic

Alıntı yapılan: sedefsiz_masrapa - 05 Mayıs 2008 - 17:50:39
o ekran kartını ve o donanımı kullanan binlerce insan aynı sorunu yaşamayacak mı?
benim evimde pardus kuramadığım bilgisayardan sadece benim evimde mi var?
hani o direk tanıtamadığımız ekran kartı çok kullanılan ekran kartı ya. ona göre benim çokluk azlık kavramım..

Benim kartıma sahip insanlardan da binlerce yok mu? Veya seninkilerden? Veya diğer sorun yaşamayan binlercesinden?

Bak yine yanlış söylemişsin. Biz sorun yok demedik, en azından ben demedim.

sedefsiz_masrapa

veya bu kadar sert eleştrilecek bir sorun yoktur..
desek bu muhabbet burada biter mi?? ::)

erginemr

Alıntı yapılan: ufuk_k - 05 Mayıs 2008 - 17:09:50
Yalnız buralarda bi yanlışlık var. Diyorsunuz ki apple ya da windows gibi satılsa herşey düzelecek. Windows parayla satıldığı için mi sorunsuz? Ya da şöyle diyim, sorunsuz mu gerçekten? Ubuntu'nun şirket çalışanları dışında ordan burdan tüm dünyadan katkıda bulunanlar para alıyor mu acaba kayda değer? İnsanlar çoğu dağıtımda, hele de şirketleşmemiş olanlarda gönüllü çalışıyor, katkıda bulunuyor. Açık kaynaktan para kazanan yok mu, tabii ki var ve en doğal hakları bu, ancak microsoft gibi lisansı satarak para kazanmıyorlar. Üretimlerini satıyorlar. Ya da Ubuntu nereden para kazanıyor; desteklerini satıyorlar, gelip sunucu kuruyorlar, bunun örnekleri de çok.
Ha ben şimdi "bu insanlar zaten bizden para almıyor, o yüzden birşey beklemeyelim" gibi birşey söylemiyorum. Ama açık kaynak yazılım dünyası daha çok bir topluluk, komün şekilde çalışıyor gördüğüm kadarıyla. Biraz daha gönül işi, ve özveri işi. Biz de özveri verenlerin dağıtımlarını kullanıyoruz, haksız rekabet edenlerin, "şu kadar özelliği şu kadar paraya eklersem, bu kadar götürürüm" diyenlerin sistemlerinden bahsetmiyoruz burada. Yine de parasını verip özel desteğine sahip olabilirsiniz linux dağıtımlarının da. Ubuntu ve Red Hat gibi. Hangimiz windowsu hiç bir şey bilmeden, bölümleme bilmeden kurup kullanabiliyor ki? Windowsun herşeyi ntfsye çevirip sistemi formatlamasını tercih ederseniz tabi ki kolay oluyor. Hiç bir şey bilmeyen windows kullanıcısı, internetten program indirip, parası yoksa illegal yollardan programı edinip çalıştırabiliyor mu? Synapticten program seçip kurarken .exelere tıklayıp "next next" yapmamız gerekmiyor. Bunların hepsi alışkanlık. Bir şey bilmemek değil. Windowsu kullanan da birşey bilmek zorunda, ama bildiği şeyler sadece windows hakkında oluyor, o ayrı. Alışkanlıkları değiştirmek, yeni birşeyler öğrenmeyi ve emek vermeyi gerektirir. Boşver kullanmasın arkadaşlarımız; biraz olsun emek verip alışkanlıgını değiştirmeyecekse neden kullanmasında diretelim ki. Compizle kandırmak güzel de, gerisi gelmiyor, compiz bir adım atmış, ev kullanıcısına 3D muhteşem efektler sunuyor, açık kaynak ve ücretsiz olarak. Biz de bir adım atıp ekran kartımızı tanıtmaya uğraşmışız, sistemi anlamaya çalışmışız çok mu? 

Olayın özünü çok güzel ifade etmişsiniz. Teşekkürler.

heartsmagic

Muhabbet elbette biter @sedefsiz_masrapa, umarım yanlış anlaşılmamışızdır. Biz eski kullanıcılar belki bundan biraz mustaribiz ve yeni kullanıcılar için empati yapamıyoruz. Zamanında çektiklerimizi hatırlayınca şu an Ubuntu kurmak ve kullanmak çok kolay geliyor bizlere. Çok sular geçti köprülerin altından, şimdi düşünüyorum da bu yakınan arkadaşlar o zamanlarda başlasalardı neler yapardı? Arkalarına bakmadan kaçarlar mıydı? Sanırım empati yapmakta cidden zorlanıyorum ve bu benim hatam.

Fakat ne yazık ki yeni kullanıcılarımız da empati yapamıyorlar ya da günümüz şartlarıyla Linux'u veya Ubuntu'yu eleştiremiyorlar. Biraz da okumaktan araştırmaktan kaçınıyorlar.

munirekinci

Sanırım problemin temel sebebi Windows öğrenmek için harcanan 2-3 yıllık zaman zarfının Ubuntuda 1-2 gün olması.
Evet bu konuda çok iddalı konuşuyorum, çoğu bilişim insanı bilgisayarı iyi şekilde kullanmak için (Windows ile) en az 2 yılını harcıyor, ancak iş babmaşka bir işletim sistemi üzerinden bilisayarı yönetmek olduğu zaman (ki işletim sistemi denen meret insan yapımı olan en karmaşık yapıdır) insanımız zaman harcamaktan pek hoşlanmıyor.

Günde
5 saat oyun oyanayalım.
3 saat tv izleyelim
10 saat uyuyalım
2 saat gezelim
4 saat çalışalım (japonlar buna gülüyor)
ama iş birşey öğrenmeye geldiğinde vakit bulamıyorum ki diyelim.

Not: Bu mesaj bu forumdan herhangi birini hedef alınarak yazılmamıştır, sadece genel olarak gördüklerimi yazdım. Herkes kendine düşeni alsın.

Saygılarımla.

ufuk_k

Herkes linuxa, nasıl çalıştığına ilgi duymuyor ya, biz de sanıyoruz ki (en azından ben) böyle çok güzel bir şey keşfettiğimizde, zevk alarak birşeyi öğrendiğimizde başkası da bunu anlayacak ya da ilgi duyup merakını artıracak. Ne yazık ki öyle olmuyor. Ama ne dersek diyelim, hiç teknolojiye bulaşmam diyen insanların dahi ilgilenebileceği, işine yarayacak yazılımlar var açık kaynak dünyasında. Yine de sistemin sorunlarını çözmek için araştırma yapmaya, bırakın araştırmayı 1 tane komutu yazmaya karşı çok önyargılı ve isteksiz olabiliyorlar (sürekli görüyorum çevremde). Hatta bununla ilgili çok fazla tartışma oldu internette bir yerlerde. Programla uğraşan, işlevselliğini önemseyen insanlar linux "geek" leri kadar uğraşmak zorunda mı, belki sadece üretimini o programın tıkır tıkır çalışmasıyla yapabiliyor. Gerisiyle uğraşmayı istemeyebilir bu da onun en doğal hakkı gibi yargılar da var. Bilmiyorum yani ben uğraşmayı seviyorum, herkes sevmeyecek mecbur da değil ama, bir şeyler değişiyor, alışkanlıklar yıkılıyor. Eskiden bir insanın postalarına bakabilmesi, 2 foruma üye olabilmesi oldukça yeterliyken ilerde öyle olmayacak diye düşünüyorum. Linux da bu gelişimi, daha doğrusu gelişimi insanların karşısına birden bire çıkarıyor. Belki sorunların sebeplerinden biri de bu.