Ubuntu Türkiye E-Dergisi SUDO 7. Sayı

Başlatan Eren, 15 Mayıs 2009 - 23:10:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

egcodes

Farkındayım o yüzden yazdım zaten. Hitap özgür yazılımcılara olmalıydı gibi geldi.
1f u c4n r34d th1s u r34lly n33d t0 g37 l41d

heartsmagic

@egcodes, @guestwho'nun dediği gibi iki farklı kavramdan bahsediyoruz burada. Oradaki yazıda bilerek ya da bilmeyerek :) sadece açık kaynak kısmına vurgu yapılmış. Olan biten bu yani.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

egcodes

O zaman işte yanlış bir vurgu yapılmış diyorum.

Şöyle bir alıntı yapayım derdimi daha iyi anlatabilirim.

eniXma Eylül 2010 sayısı
====================
Peki özgür yazılımın açık kaynaklı olması
gereği bunun tersinin doğru olmasını da
sağlar mı? Hayır! Bir yazılımın kaynak kodları
açık olabilir ama bu yazılım özel bir lisans ile
dağıtıldığında ve lisans bir özgür yazılım
lisansı değilse bu yazılım özgür sayılamaz.
===================================

Bizim derdimiz de özgür yazılım olduğuna göre çünkü her açık kaynak yazılım özgür olmayabilir. Bu nedenle karşı çıktım.

Bu arada yazının tamamını Özgür Yazılım başlıklı eniXma yazısında bulabilrsiniz. Çok iyi bir şekilde açıklanmış.

İyi çalışmalar.

heartsmagic

İşte, ben de diyorum ki vurgu neden kesinlikle yanlış olsun :) Belki yazar sadece açık kaynağa vurgu yapmak istemiştir, kesinlikle özgür olmalıdır dememiştir.

Evet, senin söylediğin daha olası, belki de olması gereken. Yazının sahibi aydınlatabilir bu konuda bizi aslında. Fakat geri dönüp düzeltmek de zor şu saatten sonra.

egcodes

E bu daha garip bir durum olur. Direk açık kaynağa vurgu yapmak. iyisi yazarın cevap vermesini bekleyelim.

Ama ben yine de neden bu konuda yazdığımı belirtmek için bir alıntı daha koyuyorum buraya iyice anlaşılsın.

eniXma Eylül 2010
===============
Açık mı, özgür mü?
Richard Stalman özgür yazılım ile ilgili ça­
lışmalarını yaparken ve bunu GPL lisansı ile
temellendirirken, özgür yazılım alanında ba­
zıları da kendi bakış açılarını 'kılıfına uy­
durmaya' çalışmakla meşguldü. Bunlardan en
önemlisi ve bugün 'açık kaynak' teriminin
yaygın olarak özgür yazılım için kullanıl­
masına neden olanların başında gelen ise
Eric Steven Raymond'dır.
Erik bir proje geliştirme yöntemi olan açık
kaynağın aslında özgür olmayan yazılımlar
için de kullanılabileceğini ve bunun yararlı
olacağını çok iyi bilen birisiydi. Bir yandan da,
özgür yazılım taraftarı olarak görünmekteydi.
Özgür yazılımın toplumsal yapısı ve özgür
olmayan yazılım geliştiricilerinin bireysel ya­
pısını düşünerek 'parlak' bir fikir olarak bu
geliştiricileri 'ürkütmemek' için özgür yazılım
yerine 'açık kaynak' kullanmayı öne sürdü ve
bugüne kadar da bunu yapmaya devam etti.
Açık kaynak terimini özgür yazılım yerine
kullanmak sadece bazılarını ürkütmemek için
değil aynı zamanda özgür yazılımın top­
lumsallığını kabullenemeyen ve hem top­
lumsal değerlerden yararlanayım hem de
ürünler yalnızca benim olsun diyenlerin te­
rimidir. Özgür yazılımın özgürlüğünden kork­
maktır ve bundan korkanlar için uydurulmuş
bir kılıftır. Özgür yazılım yerine kesinlikle
kullanılmamalıdır ve özgür yazılımcılar buna
izin vermemelidir

Özgür yazılımı savunması gereken dergide neden böyle bir terim kullandığını merak ettim.

heartsmagic

Alıntı yapılan: egcodes - 30 Aralık 2010 - 12:27:36
Özgür yazılımı savunması gereken dergide neden böyle bir terim kullandığını merak ettim.

Yanlışlıkla olabilir, atlanmış olabilir, başka şeyler olabilir :)

Şöyle ki, herkes özgür yazılım destekçisi de olmayabilir. Kişinin görüşü açık kaynak olsun, ancak lisansı GPL olmasın, kopyalamaya/çoğaltmaya/paylaşmaya izin vermeyen bir lisans olsun fakat kaynağı açık olsun yönündedir. Kısacası ben satayım bunu müşterime, dilediği gibi kodu görsün, isterse kendisi değiştirsin, düzenlesin fakat dağıtmasın istiyordur? (Nasıl olacağı, dağıtımının nasıl denetleneceği burada bizim konumuz değildir.)

Kısacası herkes RMS gibi düşünmüyordur belki :)

Şimdi, bunları yazıyorum diye beni etiketlemeyin. Ben uygulama geliştirmiyorum, satmıyorum, dağıtmıyorum. Benim vurgu yapmak istediğim şey bu gibi meselelerin çok katı olarak görülmemesi. Nitekim hepimiz bireyiz ve ayrı ayrı düşüncelere sahibiz. RMS farklı düşünür, Linus farklı düşünür, A kişisi Nvidia sürücülerini bile kullanmaz, sistemine kapalı ve özgür olmayan kod/uygulama sokmaz, B daha rahattır, meselenin pratik yönüne bakıyordur... C bu işi hayat felsefesi yapmıştır, bir dünya *izm arasından hepsine küfür ediyordur, özgür yazılımı felsefe ve *izm olarak benimsemiştir, vurguları hep bunun üzerine yapıyordur, kısacası hayat görüşüdür de, D'nin bu taraklarda bezi yoktur, onun için özgür yazılım da, açık kaynak da, buna bağlı olarak Linux da sadece bir araçtan ibarettir.

Umarım anlatabilmişimdir durumu :)

egcodes

Evet kesinlikle. Ben sadece derginin amacı üzerine bu muhabbeti yapmıştım. Eğer böyle bir düşünüş tarzı varsa saygı duyarım.

İyi çalışmalar dergi tayfasına

heartsmagic

Sanmıyorum böyle bir düşünce tarzının olacağını :) Zira forumda anket açsak bu konuda %99 oranında özgür yazılım taraftarı çıkacaktır. Sonuçta kimse ortada açık kaynağa sahip ancak özgürce dağıtılamayan uygulama görmek istemez :) Söylediğim gibi atlanmıştır, farkına bile varılmamıştır.

egcodes

Umarım yazar arkadaş görür de dikkate alır diyelim :D

By_Mihni

O yazı benim olması lazım editör yazısı demi. ?

O zamanlar o stres o baskı o sorumluluk varken o kadar küçük hatalar olabilir yanlışlıkla yazmış olabilirim, herşeyi hatasız yapmak için uğraştım ama görüldüğü gibi gene de bir hata çıkıyor.

Güzel yakalamışsın @egcodes sağ ol. :)

hakperest

Alıntı yapılan: By_Mihni - 11 Ocak 2011 - 11:00:27
O yazı benim olması lazım editör yazısı demi. ?

O zamanlar o stres o baskı o sorumluluk varken o kadar küçük hatalar olabilir yanlışlıkla yazmış olabilirim, herşeyi hatasız yapmak için uğraştım ama görüldüğü gibi gene de bir hata çıkıyor.

Güzel yakalamışsın @egcodes sağ ol. :)

İfade bana ait imiş, ilk mesaja baktım. ;)

"Açık kaynak" kavramını vurgulamak değil de daha geniş bir kavram olduğu düşünülerek o ifade kullanılmıştı. Yani "hem özgür yazılımlar, hem de açık kaynaklı yazılımlar desteklenmeli" gibi bir düşünce yapısı ile yazıldı. Ki, halen aynısını düşünüyorum, şahsî fikrimdir, hata olarak değerlendiriyorsanız, hatayı SUDO'ya değil de bana yükleyin. ;)
Küçük bir anketimiz var, katılımınız için şimdiden teşekkür ederiz. Anketimize http://h2b.co/anket adresinden ulaşabilirsiniz.

http://mustafaalkan.kimdir.com

egcodes

Belki açık kaynak parantez içinde özgür olanlar desen daha iyi olur. O zaman dosdoğru olur diğer türlü şahsi fikrim olarak yazıyı hazırlayan kişinin hata yaptığını düşünüyorum.

guestwho

Alıntı yapılan: egcodes - 11 Ocak 2011 - 15:08:14
Belki açık kaynak parantez içinde özgür olanlar desen daha iyi olur. O zaman dosdoğru olur diğer türlü şahsi fikrim olarak yazıyı hazırlayan kişinin hata yaptığını düşünüyorum.

Hımm... Şu "hata yapmak" meselesini biraz irdeleyelim bakalım... @egcodes kendin hakikaten tamamen özgür yazılımlardan oluşan bir dağıtım kullanıyor musun peki ? Zira "Neden özgür yazılım tabirini kullanmıyorsunuz da açık kaynak tabirini kullanıyorsunuz" gibisinden bir sorgulama yapabilmek için kişilerin "tutarlı olmak adına" işe kendi sistemleriyle başlaması gerektiğini biliyorsundur umarım... Eğer kullandığın sistemin tamamen özgür yazılımlardan oluştuğunu düşünüyorsan senden bir de şu kullanmakta olduğun dağıtımın ismini rica edebilir miyim ?
You want weapons? We're in a library. Books are the best weapon in the world. This room's the greatest arsenal we could have. Arm yourself!

egcodes

@guestwho ubuntu kullanıyorum sanırım o da tamamen özgür yazılımlar içermiyor.

Ama ben bir programcıyım ve yazdığım, paylaştığım programlar tamamen özgür ona emin olabilirsin.

Kendimle çelişip çelişmediğimi soruyorsan çelişiyor olabilirim.

Saol uyardığın için.

Bu imzalarından bir sözde kulağına küpe olsun kızmış gibi bir halin var.
  "Herkes aynı fikirdeyse, hiç kimse yeterince düşünmüyor demektir." -- Mevlâna Celâleddin-i Rûmî"

sem

@guestwho, dediğin

" "Neden özgür yazılım tabirini kullanmıyorsunuz da açık kaynak tabirini kullanıyorsunuz" gibisinden bir sorgulama yapabilmek için kişilerin "tutarlı olmak adına" işe kendi sistemleriyle başlaması gerektiğini biliyorsundur umarım"

ifadesine katılmıyorum. Farklı iki durumlar olduğunu düşünüyorum kendimce.  Olayın gidişatına bakarsak; by_mihni de sanıyorum aynı şekilde bir vurgu yapmış ve yanlışlık olduğunu söylemiş.  Eğer bir yanlışlık varsa düzeltilmeli bence...

hakperest ise daha geniş bir kavram olduğunu düşünerek bu şekilde bir vurgu yapmış... Açık kaynak özgür yazılımdan daha geniş bir kavram mıdır? Açık kaynak vurgusu ile bütün özgür yazılımlar kapsanabilir mi? Hangisi hangisini kapsar? Bunları size soru olarak yöneltmiyorum, zaten bildiğinizi biliyorum, gözden kaçabileceğini düşünerek altını çizmek için yazıyorum...

Bu şekilde bir ifade, yanlış ya da yanlış anlamaya mahal verecek şekilde (tabii kiistemeden olduğu da aşikar)  kullanıldığı zaman, bunu bırakın Ubuntu kullanıcısını bir Windows kullanıcısı bile dillendirebilir bence.  Bunda ne gibi bir sakınca olabilir ki?

"Tamam benimkisi yanlış ama sen bu alanda olmadığın için bu yanlışı düzeltme hakkın yok" denilemeyeceğini düşünüyorum bir Windows kullanıcısına...

"Madem biliyorsun böyle kavramları da ne işin var hala Windows'ta" desek bir nebze =)

Şaka bir yana gördüğümüz gibi "Acaba demek istenilen nedir?" gibi üzerinde konuşulabilecek bir ibare imiş. Böyle bir ifadenin (yanlış veya doğru olmasından bahsetmiyorum sadece acaba bunu mu demek istiyor onu mu gibi düşündürecek bir ifade olmasından bahsediyorum...) sorgulanması ve netleştirilmesi, özellikle yeni arkadaşlarımız için yapıcı olacaktır diye düşünüyorum...

En azından bunu gören yeni bir arkadaşımız; demek açık kaynak başka özgür yazılım başka linux başka deyip biraz daha araştırma ihtiyacı duyabilir. Sonra forumda özgür yazılıma karşı istenilen paraya ateş püsküren kullanıcıların azaldığını görebiliriz ... Misal...

".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

hakperest

@sem0900, tekrar edeyim isterseniz, Editör yazısını yazan benim, Mustafa ALKAN. Dolayısıyla "By_Mihni hata yaptı (mı?)" ifadesi ortadan kalkıyor.

İkinci olarak, "açık kaynak" ifadesi daha geniş bir kavram diye düşünerek öyle bir tabir kullandım, eğer, "açık kaynak" ve "özgür yazılım" kavramları birbirini kapsamadığını bilseydim -henüz bunu bilmiyorum-, "açık kaynaklı yazılım ve özgür yazılım gönüllüleri" diye bir başlangıç yapardım. Bu şekilde kullanmış olmamın sebebi, şahsî görüşümün bu yönde olmasından kaynaklanmaktadır.

Önemli not: "açık kaynaklı ve özgür yazılım" yerine, "açık kaynaklı yazılım ve özgür yazılım" kullanırdım dedim, çünkü ilk ifadeden tek anlam çıkıyor.
Küçük bir anketimiz var, katılımınız için şimdiden teşekkür ederiz. Anketimize http://h2b.co/anket adresinden ulaşabilirsiniz.

http://mustafaalkan.kimdir.com

sem

Orada by_mihni'nin iletisine göre onun da böyle bir ibare kullanmış olabileceğine karşılık söylemiştim onu, ve "sanırım" ibaresi ekledim. Kesin bir şey belirtmedim.

Hata yapmıştır ya da yapmamıştır... Böyle bir hata olabilir, gözden kaçabilr, yanlış bilinebilir ya da herhangi başka bir sebepten böyle bir hata olmuş olabilir... Hata olması ya da kimin yapmış olduğunu geçtim, bu bir hata veya değil... Bu tarz şeylerin üzerine konuşmalıyız demek istedim daha çok... Hata olmasa bile farklı algılanmasının önüne geçmiş oluruz böylelikle...
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Burası dünya?

guestwho

Alıntı yapılan: egcodes - 11 Ocak 2011 - 16:41:44
Bu imzalarından bir sözde kulağına küpe olsun kızmış gibi bir halin var.
  "Herkes aynı fikirdeyse, hiç kimse yeterince düşünmüyor demektir." -- Mevlâna Celâleddin-i Rûmî"

Her ne kadar konumuzla bir ilgisi olmasa da; o sözün kime ait olduğu ortada, kendisinin kızgınlık içerisinde böyle bir söz söylediğini de hiç sanmıyorum...

Alıntı yapılan: sem0900 - 11 Ocak 2011 - 17:29:52
@guestwho, dediğin

" "Neden özgür yazılım tabirini kullanmıyorsunuz da açık kaynak tabirini kullanıyorsunuz" gibisinden bir sorgulama yapabilmek için kişilerin "tutarlı olmak adına" işe kendi sistemleriyle başlaması gerektiğini biliyorsundur umarım"

ifadesine katılmıyorum.

@sem0900 bu sözün muhattabı bile "kendisiyle çelişiyor olabileceğini" kabul etmiş, senin de ayriyeten katılmana gerek yok zaten. Yine de sorayım; bu ifadenin tam olarak hangi kısmına katılmıyorsun ? Tutarlı olmakla ilgili kısmına mı ?

Alıntı YapFarklı iki durumlar olduğunu düşünüyorum kendimce.

Bunu biraz daha açarsan yukarıdaki sorumun cevabını da almış olurum.

Alıntı YapOlayın gidişatına bakarsak; by_mihni de sanıyorum aynı şekilde bir vurgu yapmış ve yanlışlık olduğunu söylemiş.  Eğer bir yanlışlık varsa düzeltilmeli bence...

İyi de ben yanlışlık düzeltilmesin demedim ki... Daha en başta "açık kaynak" ile "özgür yazılım" tabirleri arasındaki farkı vurgulayan da benim zaten.

Alıntı Yaphakperest ise daha geniş bir kavram olduğunu düşünerek bu şekilde bir vurgu yapmış... Açık kaynak özgür yazılımdan daha geniş bir kavram mıdır? Açık kaynak vurgusu ile bütün özgür yazılımlar kapsanabilir mi? Hangisi hangisini kapsar? Bunları size soru olarak yöneltmiyorum, zaten bildiğinizi biliyorum, gözden kaçabileceğini düşünerek altını çizmek için yazıyorum...

Hiç de düşündüğün gibi gözümden kaçan bir şey yok. Burada arkadaşlar farkında olmadan dergide "özgür yazılım" yerine "açık kaynak" tabirini kullanmış olabilir - ki bu kullanıma kesin yanlış da denilemez. Milletin gözüne sokar gibi ısrarla bunu tekrarlamaya da lüzum yok. Öteki taraftan "açık kaynak" ve "özgür yazılım" mevzusu tek başlık altında sağlıklı bir şekilde çözümlenebilecek bir konu değil. Diğer forumları dolaşırsan bu tartışmanın hangi sıklıkta tekerrür ettiğini ve ne türden sonuçlara ulaşıldığını daha iyi anlarsın.

Alıntı YapBu şekilde bir ifade, yanlış ya da yanlış anlamaya mahal verecek şekilde (tabii kiistemeden olduğu da aşikar)  kullanıldığı zaman, bunu bırakın Ubuntu kullanıcısını bir Windows kullanıcısı bile dillendirebilir bence.  Bunda ne gibi bir sakınca olabilir ki? "Tamam benimkisi yanlış ama sen bu alanda olmadığın için bu yanlışı düzeltme hakkın yok" denilemeyeceğini düşünüyorum bir Windows kullanıcısına...

Burada henüz farkına varamadığın nokta şu; "özgür yazılım savunucuları" görüp görebileceğin idealistlerin hepsinden daha idealist bir topluluk. Şu yukarıdaki soruyu istiyorsan bir de "Özgür Yazılım Vakfına" e-posta aracılığıyla sorabilirsin. Onlara de ki "özgür yazılımı" "özgür yazılım savunucuları" dışında bir topluluk savunabilir mi ? Alacağın cevabı az çok kestirebiliyorum lakin bizzat sormanda fayda var.

Alıntı YapŞaka bir yana gördüğümüz gibi "Acaba demek istenilen nedir?" gibi üzerinde konuşulabilecek bir ibare imiş. Böyle bir ifadenin (yanlış veya doğru olmasından bahsetmiyorum sadece acaba bunu mu demek istiyor onu mu gibi düşündürecek bir ifade olmasından bahsediyorum...) sorgulanması ve netleştirilmesi, özellikle yeni arkadaşlarımız için yapıcı olacaktır diye düşünüyorum...

En azından bunu gören yeni bir arkadaşımız; demek açık kaynak başka özgür yazılım başka linux başka deyip biraz daha araştırma ihtiyacı duyabilir. Sonra forumda özgür yazılıma karşı istenilen paraya ateş püsküren kullanıcıların azaldığını görebiliriz ... Misal...

Söylediğin gibi mevzunun netleştirilmesinin faydalı olacağı aşikar. Fakat bu netleştirmeyi yapmaya maalesef bizlerin birikimi yetmez. Sadece şu bağlantılara yakından bakılarak bunun nedeni daha iyi anlaşılabilir.

http://www.gnu.org/licenses/license-list.html#GPLCompatibleLicenses
http://www.gnu.org/licenses/license-list.html#GPLIncompatibleLicenses
http://www.gnu.org/licenses/license-list.html#NonFreeSoftwareLicense

Görüldüğü üzere "GPL uyumlu olmayan" lisans türevleri arasında bile "Apache, Php, Zend, OpenSSL, Zope, Latex" gibi yaygın olarak kullanılan yazılımların lisanslarına rastlamak mümkün. Kaldı ki özgür yazılım olarak kabul görmeyen lisanslardan bahsetmiyorum bile. Burada sorulması gereken asıl soru şu: Hangimiz tüm bu lisans türevlerine tamamen hakimiz de falanca e-dergide geçen "açık kaynak" ve "özgür yazılım" tabirlerinin kullanımına kesin bir şekilde karar verebilelim ?
You want weapons? We're in a library. Books are the best weapon in the world. This room's the greatest arsenal we could have. Arm yourself!

sem

@guestwho, daha üzerinde bu şekilde durmayacağım bir konu bu. Bu şekilde ile kastım tutarlılık, tutarsızlık kim kimi savunsun, kim kimi savunmasın gibi konulardan bahsediyorum.. Geri dönüşün için teşekkür ederim...

Sadece tavsiyenle ilgili şunu belirteyim (e-posta'dan bahsediyorum);   teşekkür ederim önerin için ama böyle bir konuda kimsenin bilgisine/önerisine (Özgür Yazılım Vakfı'dan bahsediyorum) ihtiyacım yok. İlgilenmiyorum yani... Ne kadar idealist olursa olsunlar, ne kadar istemezlerse istemesinler, kendi fikirleridir. Bu konuda dediğin gibi düşünüyorlar ise katılmıyorum, farklı düşünüyorum...

İyi geceler...
Burası dünya?

egcodes

@guestwho çelişki konusunu konu kapanır diye yazmıştım ama konu çok uzadı neyin ne olduğu ortada olan bir konu üzerinde haklı çıkacam diye yazmayı bırakalım.

Konuyu ben açtım ben kapatırım umarım.

Herkese yorumlar için teşekkür ediyorum. Herkes gerek gördüğü dersleri almıştır umarım. Ben aldım şahsen.

İyi çalışmalar

guestwho

@sem0900 forumda genel itibariyle yapıcı tutumundan ötürü sana karşı kırıcı sözler sarfetmeye niyetli değilim, fakat bazılarının tutumundan rahatsız olduğumda; buna seyirci kalmamı da bekleme benden.

Alıntı yapılan: egcodes - 12 Ocak 2011 - 23:57:04
@guestwho çelişki konusunu konu kapanır diye yazmıştım ama konu çok uzadı

Zaten ne yazacağını şaşırdın gitti. Konunun bir an önce kapanmasıyla ilgili telaşını da anlayabiliyorum merak etmeyesin.

Alıntı Yapneyin ne olduğu ortada olan bir konu üzerinde haklı çıkacam diye yazmayı bırakalım.

Benim anladığım tek dil var; o da olayın teknik ayrıntılarının ele alınması. Bunun haricinde yok efendim neyin ne olduğu ortadaymış da, haklı çıkmaya çalışmak için yazmakmış da, bunları geçiniz... Bildiğiniz varsa yoksa kaçak güreşmek...

Alıntı YapKonuyu ben açtım ben kapatırım umarım.

Ben bu işten hiç bir şey anlamadım arkadaş. Konunun başlarındaki teknik ayrıntılara girme eğilimine ne oldu ki ? Cesaretini mi kırdım yoksa ?

Alıntı YapHerkese yorumlar için teşekkür ediyorum. Herkes gerek gördüğü dersleri almıştır umarım. Ben aldım şahsen.

Birazdan da "ben aslında dersimi almamıştım da konu kapansın diye yazmıştım" gibisinden başlarsın söylenmeye...

egcodes