Intel Dual Core 667 MHz. 2.16 GHz. 1 MB Cache Bellek T3400 İşlemci Hakkında

Başlatan Şinasi, 10 Mayıs 2009 - 01:24:34

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şinasi

Intel Dual Core 667 MHz. 2.16 GHz. 1 MB Cache Bellek T3400 İşlemcili bir laptop alacağım. Bu işlemci tek çekirdekli mi yoksa çift çekirdeklimi? Bu işlemciyi kullanan varsa Ubuntu performansı nasıl?

Malik

Bir şey öğrenmek istediğimde dışarı çıkar ve benden daha çok bilen birisini bulur ona sorarım. Bazen çok kazık sorarım!!!

Linux bir felsefedir, felsefe öğretidir, öğreti bilim ve düşüncedir, bilim ve düşünce özgürlüktür, özgürlük ise linuxdur. Yani Linux herşeydir.

Şinasi

http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SLB3P

Şöyle bir sayfa buldum. Satıcı çift çekirdek dedi ama güvenemedim. Ubuntu 64 bit bu sistemlere kurulabilir mi? Teşekkürler.

garafatma

Alıntı yapılan: chilekesh - 10 Mayıs 2009 - 01:27:15
Dual core dediğine göre çift çekirdektir.

Çift çekirdekli işlemcilerin hepsi 64bit işlemciler olduğu için kurulabilir.
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

Malik

Bir şey öğrenmek istediğimde dışarı çıkar ve benden daha çok bilen birisini bulur ona sorarım. Bazen çok kazık sorarım!!!

Linux bir felsefedir, felsefe öğretidir, öğreti bilim ve düşüncedir, bilim ve düşünce özgürlüktür, özgürlük ise linuxdur. Yani Linux herşeydir.

Şinasi

Alıntı yapılan: chilekesh - 10 Mayıs 2009 - 01:34:27
Ekran kartı ne acaba alacağın bilgisayarın?

Intel GMA 4500M HD GL40 256MB

Ekran kartını araştırdım Ubuntu ile sorunsuz çalışıyormuş. Makinede 2 GB ram var ama ben 2 daha taktıracağım 4 olacak. Şu an işlemci önemli çünkü 4 gb ram takacağım. İşlemci 64 bit mi Ubuntu 64 bit destekliyor mu öğrenemedim.

garafatma

Şinasi

http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SLB3P

Alıntı YapSupported Features:
# Dual Core
# Enhanced Intel Speedstep® Technology
# Intel® EM64T 1
# Execute Disable Bit 2

Alıntı Yap
1 Intel® EM64T requires a computer system with a processor, chipset, BIOS, operating system, device drivers and applications enabled for Intel EM64T. Processor will not operate (including 32-bit operation) without an Intel EM64T-enabled BIOS. Performance will vary depending on your hardware and software configurations. See http://www.intel.com/info/em64t for more information including details on which processors support Intel® EM64T or consult with your system vendor for more information.
2 Enabling Execute Disable Bit functionality requires a PC with a processor with Execute Disable Bit capability and a supporting operating system. Check with your PC manufacturer on whether your system delivers Execute Disable Bit functionality.

Bana sanki sadece 32 bit gibi geldi.

garafatma

Malik

Alıntı YapIntel, 64-bit'e geçişi tamamladı.
Celeron D 351 işlemcisini tanıtan Intel, tüm masaüstü ve sunucu işlemci serisinde Intel EM64T (Extended Memory 64 Technology) olarak bilinen 64-bit bellek kullanımını hazır hale getirdi.
Intel EM64T destekleyen Intel işlemcisine sahip bilgisayarlar, genişletilmiş sanal ve fiziksel belleği kullanabiliyor. Örneğin dijital medya uygulamalarında, veri ön belleği ve sabit diski daha az kullanarak, işlemlerin daha çok ana bellekte yapılmasını sağlıyor ve performansı artıyor. Ayrıca, EM64T'yi destekleyen Intel işlemciler, büyük miktarlardaki verileri saklama özelliğine sahip olduğu için yüksek tanımlı (HD) videoların işlenmesine de olanak sağlıyorlar.

Gelişkin ses ve görüntü sağlıyor
Celeron D işlemci ailesindeki Intel EM64T desteği, Intel'in giriş seviyesi bilgisayarlarına yönelik çeşitli özelliklerinden sadece biri. 7.1 çevresel sesi destekleyen Yüksek Tanımlı Ses ve geliştirilmiş grafik için kullanılan Graphics Media Accelerator 900 (Intel GMA 900) gibi özelliklere sahip bilgisayarlarda kullanıcılar; İnternette sörf yaparken, oyun oynarken, e-posta alıp gönderirken, kaliteli görüntü ve ses avantajını kullanabiliyor.
Intel'in 90 nm teknolojisi ile üretilen Celeron D 351 işlemci; 256KB Level 2 ön belleğe, 533 MHz'lik bir sistem veriyoluna, 3.20 GHz'lik işlemci hızına ve Execute Disable Bit (Yürütmeyi Durdurma Bit'i) desteğine sahip.

Geçiş tamamlandı
Intel ayrıca, yine EM64T ve Execute Disable Bit desteğine sahip olan, Celeron D 346, 341, 336, 331 ve 326 işlemcilerini de pazara sunduğunu duyurmuştu. Intel, bu yılın başında, kullanıcılara 2005 ortasına kadar 64-bit desteğini Celeron D serisi işlemcilere taşıyacağını bildirmişti. Yeni işlemcilerle birlikte bu geçiş tamamlanmış oldu.
Intel, son olarak da bugün Celeron D 350 işlemcisini duyurdu. İşlemci; 256 KB Level 2 ön belleğe, 533 MHz'lik bir sistem veriyoluna, Execute Disable Bit desteğine ve 3.20 GHz işlemci hızına sahip. Bu işlemci EM64T'yi desteklemiyor, ancak Intel 845, 865 ve Intel 910 Express yonga setlerine dayanan platformlarla uyumlu çalışıyor

İşin garibi bu işlemi kullanmak için bütün sürücülerin 64 uyumlu olması lazım...

EM64T zaten işlemcinin 64 bit destekli olduğunu gösteriyor. Ekran kartın uyumlu olsun çok sıkıntı çekersin yoksa. Ati ekran kartları sorun çıkartıyor bazen. Ben nvidia kullanıyorum şu ana kadar hiç bir sıkıntım olmadı.

btermeli

Duvarları olmayan bir dünyada, neden pencerelere ihtiyaç duyayım ki???

garafatma

Malik

Alıntı yapılan: Şinasi - 10 Mayıs 2009 - 01:52:09
Alıntı yapılan: chilekesh - 10 Mayıs 2009 - 01:34:27
Ekran kartı ne acaba alacağın bilgisayarın?

Intel GMA 4500M HD GL40 256MB

Ekran kartını araştırdım Ubuntu ile sorunsuz çalışıyormuş. Makinede 2 GB ram var ama ben 2 daha taktıracağım 4 olacak. Şu an işlemci önemli çünkü 4 gb ram takacağım. İşlemci 64 bit mi Ubuntu 64 bit destekliyor mu öğrenemedim.

Bir de yanlış bilmiyorsan ubuntu 4 gb rami görmüyor. En fazla 3 gb ram görüyor.  4 gb ram gerek yok. Biri beni teyit edebilir mi?

Tutunamayan

Intel işlemciler için küçük bir bilgi: (Yalnız nerede okuduğumu unuttum. O kadar çok yere girip, o kadar çok şey okuyoruz ki, zamanla kaynak akılda kalmıyor. Kusura bakmayın.) 64bit mimarisini ilk önce AMD'nin geliştirdiği hepimizin malumu. AMD'nin bu atağına karşılık Intel'in biraz geç kalmış olmasından dolayı karşı hamle olarak değişik bir mimari geliştirdi aslında. Hatta Intel'in kendi sitesinde bir yerlerde de yazıyor olması lazımdı bu bilginin. Evet Intel işlemciler (modeline göre) 64bit'i destekliyor. Ancak bu 64bit yapısı, AMD'ninkine göre biraz değişik. Yani AMD 64bit işlemci 32 üssü 2 işlem boyutuna gerçekten çıkarken, Intel işlemciler aslında 64bit'miş gibi davranıyor. Intel işlemcilerdeki bu akıl karışıklığının sebebi de, geliştirdikleri bu teknoloji. Bazen Intel'in kendi sitesinden bile işlemci modelinin bilgilerine bakıldığında insan tereddütte kalıyor.

Ek: Sistemin 4 GB'tan daha fazla RAM görmemesinin nedeni Ubuntu ile ilgili değil. 32bit işlemciler en fazla 4 GB bellek adresleyebildiğinden, 4 GB RAM görürler. 64bit'te bu sorun olmaz sanıyorum. Eğer olursa da, (32bit için yazıyorum) internetten yapılabilecek kısa bir araştırma ile kernel'e bir yama uygulanıyor ve işlemci 4GB ve üstü RAM adresleyebiliyor...
Ubuntu-TR Wiki | Ubuntu-TR Wiki'ye Madde Nasıl Eklenir? | Ubuntu-TR Wiki Nasıl Belgeleri | [url=http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Acemiler_i%C3%A7

Şinasi

Verilen sayfada CPU Intel Core 2 Duo olarak görünüyor.

Benim elimdeki kağıtta ise Intel Dual Core yazıyor. İşlemci modeli T3400 olarak yazılmış.

Cevap veren herkese teşekkür ederim. Hala tam emin olamadım. Bazı sitelerde işlemcisi Intel Core 2 Duo olarak yazıyor bazılarında ise Intel Dual Core olarak yazıyor. Ama kesin olarak işlemci modeli T3400.

Yine bazı inceleme sitelerinde Intel Dual Core yazıyorsa tek çekirdekli 32 bittir, Intel Core 2 Duo yazıyorsa çift çekirdekli 64 bittir diyor.

Benim için en önemlisi işlemcinin 64 bit olması. Hala kesin olarak öğrenemedim. :(

Ekran kartına Linux sitelerinde baktım 3D özelliği sorunsuz çalışıyormuş.

Şinasi

Alıntı yapılan: Tutunamayan - 10 Mayıs 2009 - 02:12:05
Intel işlemciler için küçük bir bilgi: (Yalnız nerede okuduğumu unuttum. O kadar çok yere girip, o kadar çok şey okuyoruz ki, zamanla kaynak akılda kalmıyor. Kusura bakmayın.) 64bit mimarisini ilk önce AMD'nin geliştirdiği hepimizin malumu. AMD'nin bu atağına karşılık Intel'in biraz geç kalmış olmasından dolayı karşı hamle olarak değişik bir mimari geliştirdi aslında. Hatta Intel2in kendi sitesinde bir yerlerde de yazıyor olması lazımdı bu bilginin. Evet Intel işlemciler (modeline göre) 64bit'i destekliyor. Ancak bu 64bit yapısı, AMD'ninkine göre biraz değişik. Yani AMD 64bit işlemci 32 üssü 2 işlem boyutuna gerçekten çıkarken, Intel işlemciler aslında 64bit'miş gibi davranıyor. Intel işlemcilerdeki bu akıl karışıklığının sebebi de, geliştirdikleri bu teknoloji. Bazen Intel'in kendi sitesinden bile işlemci modelinin bilgilerine bakıldığında insan tereddütte kalıyor.

Benimde inanılmaz derecede kafam karıştı.

garafatma

Alıntı yapılan: Tutunamayan - 10 Mayıs 2009 - 02:12:05
Intel işlemciler için küçük bir bilgi: (Yalnız nerede okuduğumu unuttum. O kadar çok yere girip, o kadar çok şey okuyoruz ki, zamanla kaynak akılda kalmıyor. Kusura bakmayın.) 64bit mimarisini ilk önce AMD'nin geliştirdiği hepimizin malumu. AMD'nin bu atağına karşılık Intel'in biraz geç kalmış olmasından dolayı karşı hamle olarak değişik bir mimari geliştirdi aslında. Hatta Intel2in kendi sitesinde bir yerlerde de yazıyor olması lazımdı bu bilginin. Evet Intel işlemciler (modeline göre) 64bit'i destekliyor. Ancak bu 64bit yapısı, AMD'ninkine göre biraz değişik. Yani AMD 64bit işlemci 32 üssü 2 işlem boyutuna gerçekten çıkarken, Intel işlemciler aslında 64bit'miş gibi davranıyor. Intel işlemcilerdeki bu akıl karışıklığının sebebi de, geliştirdikleri bu teknoloji. Bazen Intel'in kendi sitesinden bile işlemci modelinin bilgilerine bakıldığında insan tereddütte kalıyor.

Evet bu bilgiyi bende okumuştum ama senin gibi bende hatırlamıyorum :)

@chilekesh, 32bit sistemde 4Gb ram'i desteklememesi gerekiyor diye hatırlıyorum.

garafatma

Şinası modeli araştırdım, Intel Core 2 Duo yazan modellerin ekran kartları Nvidia çipsetli. Tekrar kontrol et istersen. Ve gerçek çift çekirdekli olabilirler.

Alıntı Yap1 Intel® EM64T requires a computer system with a processor, chipset, BIOS, operating system, device drivers and applications enabled for Intel EM64T. Processor will not operate (including 32-bit operation) without an Intel EM64T-enabled BIOS. Performance will vary depending on your hardware and software configurations. See http://www.intel.com/info/em64t for more information including details on which processors support Intel® EM64T or consult with your system vendor for more information.
2 Enabling Execute Disable Bit functionality requires a PC with a processor with Execute Disable Bit capability and a supporting operating system. Check with your PC manufacturer on whether your system delivers Execute Disable Bit functionality.

Şuradan anladığım da, Anakart üzerinde EM64T özelliği olması gerektiği. Sanırım bu şekilde 64 bit gibi çalışıyor.

Malik

@şinasi, dual core tek çekirdekli olması imkansız. Adı üstünde dual core(çift çekirdek).  Türkçeye çevrilmiş hali. Şinasi diğer sayfada EM64T için bir mesaj attım görmediysen okumanda fayda var diye düşünüyorum. Alıntı içinde mesajım.

@keiser_soze ben 64 bit için de en fazla 3 gb ram olarak biliyorum.

Şinasi

Intel Dual Core 667 MHz. 2.16 GHz. 1 MB Cache Bellek T3400 İşlemci 64 bit desteği veriyor mu bunu araştırıyorum. Bazı sitelerde bu işlemciye 64 bir XP kurulabildiği yazıyor bazılarında ise olmuyor diyor. XP önemli değil ben sadece Ubuntu kullanacağım.

Benim ekran kartı Intel. İşlemci modeli T3400 ve Intel Dual Core 667 MHz. 2.16 GHz

@chilekesh sizin yazdıklarınızı okudum teşekkürler.

Şinasi

Do 'T3400 series' have 'cpu 64 bit' ? Can we set up Ubuntu 64 bit ?

Intel'e bunu yolladım ve cevap bekliyorum. Bu konuda bilgisi olanlar lütfen konuyu esgeçmesinler. Teşekkürler.

garafatma

Buradaki arkadaşın RAM'i 2x2iymiş. Yani 4GB 64 bit sistem.

Senin bilgisayarınla bir ilgisi yok bu yazdıklarımın, çok merak ettim 4Gb 64 bitte çalışıyormuydu çalışmıyormuydu, onu araştırdım bir yandan :)

Eğer cevap olumlu gelirse gönül rahatlığıyla kullanabilirsin :)

Şinasi

Bir soru daha sorayım. Yeni başlık açıp forumu kirletmek istemiyorum.

Aletin üzerinde "Kingston 2 GB 667 MHz DDR2 Notebook RAM" var. Ben "Kingston 2 GB 800 MHz DDR2 Notebook RAM" alacağım. Alet 800 MHz Ram destekliyor.

667 Mhz 2 gb Ram ile 800 Mhz 2 gb Ram birlikte çalışır mı?

Cevap veren vermeyen herkese teşekkür ederim.

Malik

Farklı mhz lerdeki ramlar çalışmazlar. Merak ettim de sorun olmazsa o makine için ne kadar istiyorlar?