[Çözüldü] Nvidia ayarları kaydedilmiyor

Başlatan ubunTux, 08 Mayıs 2009 - 19:23:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ubunTux

Ubuntuda yeniyim. Linux hakkında hiç bir şey bilmiyorum bile diyebilirim. 

1-)9600M GS kullanıyorum ve gerekli sürücüyü yükledim ama Nvidia X Server Settings (ayar paneli) birkaç ayar ayarladıktan sonra kaydoluyor ve oturumu kapattığımda ya da bilgisayar yeniden başladığında/kapanıp açıldığında eski ayarlarına geri dönüyor. "Save Current Confrigation" yaptığımda bile kaydolmuyor.
2-)Anti Aliasing olayı şu an için aktif değil mi? Çünkü pencere animasyonlarında bozukluk ve oyunlarda bu seçek sıfırdan yukarı çıkmıyor.
3-)1GB olması gerekirken 512 olarak gözüküyor.
4-)Vistada (Son ayarlarda) kasmayan oyunlarda, burada kasılmalar (orta dereceden bile aşağı çekmem gerekiyor) veya ağırlaşma oluyor. Bu ekran kartını eksik gördüğü için mi yoksa Wine ile alakalı bir durum mu?
5-)Nasılsınız? :D

Ubuntu 9.04 64-bit kullanıyorum.

Ayrıca konuyla alakalı değil ama, 4gb ram Core2Duo vs.. Vistadan tamamen kurtulmayı düşünüyorum acaba böyle iyi sayılabilecek bir sistem sadece Linux için kullanılsa heba mı edilmiş olur?

Tutunamayan

@ubuntuTux; aramıza hoşgeldiniz.  grafik kartınızla ilgili sorunlara benden daha tecrübeli arkadaşlar ve ustalarımız yardımcı olacaklardır. Ancak sizin: "4gb ram Core2Duo vs.. Vistadan tamamen kurtulmayı düşünüyorum acaba böyle iyi sayılabilecek bir sistem sadece Linux için kullanılsa heba mı edilmiş olur?" sorunuz çok ilginç.

Hiçbir donanım, hiçbir sistemde heba edilmez. Çoğu sunucunun daha güvenli ve performanslı olduğu için Linux tabanlı sistemlerle hizmet verdiği göz önüne alınırsa, neyin heba edildiği ya da daha iyi değerlendirildiği ortaya çıkar.

Sonuçta herhangi bir sunucunun, bizim kullandığımız kişisel PC'lerimizin konfigürasyonu ne kadar güçlü de olsa, çok çok çok ilerisinde bir konfigürasyona sahip olduğu ve özellikle Linux tabanlı OS'lar seçtiğini biraz düşünün derim... :)
Ubuntu-TR Wiki | Ubuntu-TR Wiki'ye Madde Nasıl Eklenir? | Ubuntu-TR Wiki Nasıl Belgeleri | [url=http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Acemiler_i%C3%A7

zeitgeist

@ubunTux,

Öncelikle hoşgeldin.)

Şunu hatırlatmak isterim ki hepimiz karşılaştığımız tüm sorunları ya da aklımıza gelen soruları forumda ayrı başlıklar açarak konuşmaya gayret ediyoruz, tabi forumda daha önce konuşulmamışsa. Bundan sonrasında bu hususa dikkat edeceğini umarak bu seferlik tek kalemde sorularına cevap verelim.

1-Forumda "x server settings" diye aratırsan bu konuda çözülmüş pek çok başlık bulacaksın ve bu başlıklarda göreceksin ki, önce terminalde
sudo nvidia-settings
komutunu vermen ve sonrasında ayarlarını yaptıktan sonra kayıt etmen gerekir.

2-Anti aliasing ayarlarını ben yapabiliyorum nvidia-settings aracılığıyla. Yine de sürücüleri yüklediğinden emin olmak için gerekli çıktıları buraya aktarmanda fayda var.

3-Son dönemlerde pek çok ekren kartı "kullanıma göre bellek" işleyişini benimseyen modellerle sunuluyor; bu tip kartların satışında 1 Gb ekran kartı olarak tanıtılsa da aslında 512 oluyor ve ihtiyaç oldukça fiziki rami kullanarak ramini 1 gb kadar yükseltebiliyor. Eğer ekran kartın bu tür bir özelliğe sahipse 512 görünüyor olabilir. Yok eğer bu tür bir özelliği olmadığı halde böyleyse ortada bir sorun var demektir.

4-Bu konunun da pek çok kez bahsi geçti; Compiz'i kapatarak bir kez daha denemende fayda var ve eğer Wine aracılığıyla Windows platformu için oluşturulmuş oyunları oynuyorsan performans kaybı olabileceğini hatırlatmak gerek.

5-İyi

6-Ne anlamda heba olur?
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

ceylandag

Alıntı yapılan: ubunTux - 08 Mayıs 2009 - 19:23:51
Ubuntuda yeniyim. Linux hakkında hiç bir şey bilmiyorum bile diyebilirim. 

1-)9600M GS kullanıyorum ve gerekli sürücüyü yükledim ama Nvidia X Server Settings (ayar paneli) birkaç ayar ayarladıktan sonra kaydoluyor ve oturumu kapattığımda ya da bilgisayar yeniden başladığında/kapanıp açıldığında eski ayarlarına geri dönüyor. "Save Current Confrigation" yaptığımda bile kaydolmuyor.
2-)Anti Aliasing olayı şu an için aktif değil mi? Çünkü pencere animasyonlarında bozukluk ve oyunlarda bu seçek sıfırdan yukarı çıkmıyor.
3-)1GB olması gerekirken 512 olarak gözüküyor.
4-)Vistada (Son ayarlarda) kasmayan oyunlarda, burada kasılmalar (orta dereceden bile aşağı çekmem gerekiyor) veya ağırlaşma oluyor. Bu ekran kartını eksik gördüğü için mi yoksa Wine ile alakalı bir durum mu?
5-)Nasılsınız? :D

Ubuntu 9.04 64-bit kullanıyorum.

Ayrıca konuyla alakalı değil ama, 4gb ram Core2Duo vs.. Vistadan tamamen kurtulmayı düşünüyorum acaba böyle iyi sayılabilecek bir sistem sadece Linux için kullanılsa heba mı edilmiş olur?

Heba etmiş olmazsınız.
Ufak tefek ayarlar ile sisteminizden en üst performansı ubuntu ile alabilirsiniz.
Linux konusunda vasat üstü bir kullanıcıyım ancak windows konusunda uzman sayılırım.
Bahsettiğiniz sistem vistayı uçuracak güçte değildir kaldı ki vista çok aç gözlüdür doymak bilmez sadece kenar çubuğu sistem kaynaklarının yarısına yakınını kullanır yanıda intenet explorerde 1-2 sayfa açtınızmı başlar kasılmaya.
Vista Problemli bir işeltim sistemidir iki katı fazla sistem kurun yine canınızı sıkacaktır.
Linux sistemine biraz vakıf olursanız biraz vakit ayırırsanız sisteminizin tadını doya doya çıkartabilirsiniz.
Ben illaki windows bulunduracağım diyorsanız xp pro + sp3 kurun derim.
Vistanız ultimate sürümü ise aynı serial ile kurabilirsiniz xp pro'yu.Yok değil ise bir miktar para ödeyerek ultimate'e yükseltebilirsiniz.
Bu şekilde daha az sorunlu bir windows ve performansı yüksek bir kullanımınız olur.Tamamen stabil olurmu?Olmaz!Tamamen stabil windows'u ben 1995 senesinden bu güne kadar göremedim.
--------------------
ORÇUN CEYLANDAĞ
İSTANBUL/TÜRKİYE
--------------------

ubunTux

@Tutunamayan
Düşüneyim o zaman ben biraz

@ceylandag
evet şeytanın bile aklına gelmeecek bir sorun yaşadığımı bile söyleyebilirim. Hiç stabil olduklarını sanmıyorum.

@zeitgeist
nvidia kısmını dolaşırken kendi sorunlarıma rastlamamıştım yani o yüzden konuyu açtım.. ehem şey.. kem küm..

sudo nvidia-settings

Komutuyla paneli açtım ama açılmadan önce birkaç error yazısı çıktı yine de ayar yapıp kaydettim ama bilgisayar baştan başlayınca kaybolmuş.

Anti aliasing ayarlarını ben de panelden ayarlamaya çalışıyorum ama işte kaydolmuyor bide yukarıda yazdığım gibi error çıktı belki ondandır.

Vistadayken bazı yardımcı programlarla sistem özelliklerine göz atarken de 512 gözüküyordu ama dxdiag seçeneğinde fazla diyordu oradan aklıma takıldı

compiz yükledim ama silmiştim.

heba olayıda şöyle: linux bildiğim kadarıyla canavar gibi oyunlar veya programlar barındırmadığından boş yere o kadar sisteme linuxu harcamak olur mu gibi bir şey düşündüm.

localhost

"heba olayıda şöyle: linux bildiğim kadarıyla canavar gibi oyunlar veya programlar barındırmadığından boş yere o kadar sisteme linuxu harcamak olur mu gibi bir şey düşündüm."

Windows oyunlarini ve programlarini Ubuntu da tam performansli calistirmaniz zor. Ancak sahip oldugunuz sistemle Ubuntu da performans ve rahatlik yasayacaginizda kesindir.

Nvidia ile ilgili sorulariniza cevap veremiyorum. AMD/ATI kullanicilarina bakiyorum :) Bu arada belirteyim artik ATI kalmadi. Sadece AMD var.
Linux LPIC1 - MCSA

zeitgeist

@ubunTux,

nvida-settings'i terminalde çalıştırdığında yazan tüm hata çıktılarını buraya aktarman yorumlamamızı kolaylaştırır.

Ayrıca şu iki komutun çıktısıyla ekran kartını biraz sorgulayalım:

lspci
glxinfo | grep render

Not:Başlığı arama motorunda daha kolay bulunabilecek şekilde değiştirdim.

ubunTux

lspci kodu için

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Memory Controller Hub (rev 07)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset PCI Express Graphics Port (rev 07)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03)
00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 03)
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 2 (rev 03)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 6 (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6 (rev 03)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 93)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation ICH9M LPC Interface Controller (rev 03)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation ICH9M/M-E SATA AHCI Controller (rev 03)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) SMBus Controller (rev 03)
00:1f.6 Signal processing controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) Thermal Subsystem (rev 03)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 9600M GS (rev a1)
05:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)

glxinfo | grep render için (olduğu gibi yazdım)

direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: GeForce 9600M GS/PCI/SSE2
    GL_NV_depth_buffer_float, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,
    GL_NV_vertex_program3, GL_NVX_conditional_render, GL_SGIS_generate_mipmap,

zeitgeist

Alıntı yapılan: zeitgeist - 08 Mayıs 2009 - 20:37:12
...
nvida-settings'i terminalde çalıştırdığında yazan tüm hata çıktılarını buraya aktarman yorumlamamızı kolaylaştırır.
...

Çıktılarda bir sorun görünmüyor.

ubunTux

kaydettikten sonra

.nvidia-settings-rc

isimli dosyayı arıyor ama ben kaydederken onu kaydettiğim dizinde göremiyorum. Sanırım sorun ayar dosyasının kaydolmaması  :-\
farklı bir isimle de kaydedince de olmuyor hep o dosyayı arıyor :-\

localhost

Kendimiz olustursak nasil olur acaba? Nvidia kullananlar bu dosya ayrintilarini verirse birsey uydurabiliriz.

/home/kullanici_adi/..nvidia-settings-rc buradami bu dosya ?
Linux LPIC1 - MCSA

ubunTux

Alıntı yapılan: Kirmizi - 08 Mayıs 2009 - 21:42:55
Kendimiz olustursak nasil olur acaba? Nvidia kullananlar bu dosya ayrintilarini verirse birsey uydurabiliriz.

orada olması lazım
oradaki bir dosyaya aynı ismi vermeye çalıştığımda bu dizinde kullanılıyor diyor ama yok göremiyorum  :-\

localhost

Linux LPIC1 - MCSA

ubunTux

.                                              .kde
..                                             .klamav                                        .local
.amsn                                          amsn_received                                  Masaüstü
ayar_dosya                                     .bash_history                                  .mozilla
.bash_logout                                   Müziğim
.bashrc                                        Müzik
Belgeler                                       My Games
.nautilus
.cache                                         .neverball
.clamtk                                        .compiz                                        .nvidia-settings-rc
.config                                        .openoffice.org
.dbus                                          .profile
.dmrc                                          .pulse
.dreamchess                                    .pulse-cookie
.esd_auth                                      .purple
.evolution                                     .qt
examples.desktop                               .recently-used
.face                                          .recently-used.xbel
.fontconfig                                    Resimler
.gconf                                         Resimlerim
.gconfd                                        .smc
Geçici                                         .ssh
.gegl-0.0                                      .sudo_as_admin_successful
Genel                                          .sudoku
.gimp-2.6                                      .themes
.gksu.lock                                     .thumbnails
.gnash                                         .torcs
.gnome2                                        .tsclient
.gnome2_private                                .update-manager-core
.gnupg                                         .update-notifier
                                                Videolar
.gstreamer-0.10                                Vidyolarım
                                               .wapi
.gtk-bookmarks                                 .wine
.gvfs                                          .Xauthority
.ICEauthority                                  .xscreensaver-getimage.cache
.icons                                         .xsession-errors

localhost

Alıntı yapılan: ubunTux - 08 Mayıs 2009 - 22:03:47
Alıntı yapılan: Kirmizi - 08 Mayıs 2009 - 21:42:55

orada olması lazım
oradaki bir dosyaya aynı ismi vermeye çalıştığımda bu dizinde kullanılıyor diyor ama yok göremiyorum  :-\
Dosya varmis zaten :)
Asagidaki link isine yarar sanirim.
http://linux.die.net/man/1/nvidia-settings
Linux LPIC1 - MCSA

cafenetland

Alıntı yapılan: Kirmizi - 08 Mayıs 2009 - 22:06:40
ls -a ciktisini ver bakim.

:D :D :D :D :D

heba degil de feda etmis olursunuz gibime geliyor.

ben de ayni sekilde feda olsun ubuntuya dedim. windowsu cöp kutusuna surukleyip biraktip

sonra da cöpe sag tiklayip, cop kutusunu bosalt dedim :D

daha ne sistemler fena edilir Ubuntu ugruna.

oyun muptelasi degilseniz ubuntuda kalirsiniz diye dusunuyorum

bytan

Eğer dosyaların başında "." varsa, bu, o dosyaların gizli olduğunu ifade eder.

Foruma ve Ubuntu'ya hoş geldin. İlk adımlarını Acemiler bölümünde atmaktan çekinme. Bilgisayarını da Vista ile heba etme derim ben. :)
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

localhost

Alıntı yapılan: cafenetland - 08 Mayıs 2009 - 22:58:52
Alıntı yapılan: Kirmizi - 08 Mayıs 2009 - 22:06:40
ls -a ciktisini ver bakim.

:D :D :D :D :D

heba degil de feda etmis olursunuz gibime geliyor.

ben de ayni sekilde feda olsun ubuntuya dedim. windowsu cöp kutusuna surukleyip biraktip

sonra da cöpe sag tiklayip, cop kutusunu bosalt dedim :D

daha ne sistemler fena edilir Ubuntu ugruna.

oyun muptelasi degilseniz ubuntuda kalirsiniz diye dusunuyorum

Bilmedigim bir durummu var ?
Linux LPIC1 - MCSA

cafenetland

Alıntı Yap
Bilmedigim bir durummu var ?

yoo bilmediginizi sanmiyorum,

cumlenin yazilis sekli bana komik geldi.

GNUbuntu

Hoşgeldin @ubunTux. Bence vista lisanslı ise ve sabitdiskde fazla da yer varsa, dursun bir kenarda derim ben. Örneğin ben Ubuntu, Kubuntu ve vindovs'u (lisanslı home) birarada kullanıyorum. Artık eskisi gibi oyun oynamasam da, bazen ufak ufak takılıyorum vindosa. Ayıp bir şey değil senin anlayacağın.
Ha, bu ne kadar böyle sürer bilmem; belki Ubuntu 10 sürümünde tamamen elveda derim mikrozoft'a kim bilir.
Önce Saygı...

localhost

Kafanizi böyle ufak seylere takmayin. Sonuc önemli benim icin.

Linux LPIC1 - MCSA

cafenetland

Alıntı yapılan: Kirmizi - 08 Mayıs 2009 - 23:15:38
Kafanizi böyle ufak seylere takmayin. Sonuc önemli benim icin.

hayir olay yanlis anlamaya dogru ilerliyor sanirim

ben kafami takmadim.

sadece cumlenin yazilisi komigime gitti.

diger bir deyisle hosuma gitti.

localhost

@ubunTux: cp /home/kullanici_Adi/.nvidia-settings-rc /home/kullanici_adi/.nvidia-settings-rc_yedek
rm -rf /home/kullanici_Adi/.nvidia-settings-rc seklinde dosyayi silebiliyormuyuz bakalim. Silinmiyorsa komutun basina sudo yazarak silmeye calis. Dahada silinmiyorsa X kapat. Diger terminallerde komutlari uygula. Dosyayi sildiginde sistemi yeniden baslat.
Linux LPIC1 - MCSA

ubunTux

@cafenetland
oyun müptelası değilim ama müptelası olduğum oyunlar vs. var :)

@GNUbuntu
evet orijinal olduğu için tamamen kaldırmak istemiyorum. sp2'yi indirince harddiskin bir kenarına atarım heralde :)

1. sayfadaki kirmizi 'nin son mesajda verdiği linkten bakınarak sorunumu çözdüm ilgilendiğiniz için teşekkürler.

Alıntı yapılan: Kirmizi - 08 Mayıs 2009 - 22:20:12
Dosya varmis zaten :)
Asagidaki link isine yarar sanirim.
http://linux.die.net/man/1/nvidia-settings

localhost

Nasil cözdünüz? Buraya da yazarsaniz sorunu olan kisileride bilgilendirmis olursunuz.
Linux LPIC1 - MCSA