64 bit kullanmalı mı?

Başlatan Kutadgu, 01 Mayıs 2008 - 23:16:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 10 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

64 bit'i öneriyor musunuz?

64 bit Ubuntu kullandım, memnunum
303 (59.6%)
64 bit Ubuntu kullandım, memnun değilim
46 (9.1%)
Kararsızım
159 (31.3%)

Toplam Oy Verenler: 347

GAREZ

en iyi değerlendirme için ubuntu logosu kullanarak gif yapın oluşturma süresini yazın bakalım 32B ve 64B hız olarak ne kadar farklı...

Haplo

Merhaba arkadaşlar. Yeni üyeyim. Ve windows'tan ubuntu'ya geçiş sürecindeyim. Başıma bir takım olaylar geldikten sonra ve bir yığın çözülemeyen problemle karşılaştıktan sonra, virüsler içinde boğulurken formatın artık çözüm olmadığı yere vardığımda geç alınmış doğru bir karar verdim ve linux a geçmeyi kafaya koydum artık. Bu yolda ubuntu önerdiler. Ama 32 mi 64 mü karar veremedim. Genel kullanım amacı internet ağırlıklı, ikincil olarak müzik yapıyorum midi bağlantısı ve Reason, Ableton Live gibi programlar kullanmaktayım. Ayrıca sık sık da pda, psp ve dvd player için audio/video convertine girerim.

64'ün yüksek ram gerektirdiğini duydum ama zaten ram'in 2-4 katı kadar bir alanı bölüp bu kullanıma sunduğumuzu duydum. Yani ram'imiz düşük de olsa 2-4 katı yerine 6-8 katı kadar alanı kullanıma sunsak bu ram gereksinimi sınırını aşamaz mıyız?

Sistem Amd Athlon 64 3200+ 2.00 GHz
512mb ram (2x 512 idi ama sanırım bir tanesi bozuldu. yapmaya çalışırım ama fayda eder mi bilmem)
Asus x1050 grafik

32 mi 64 mü konusunda tavsiye istiyorum. Hangisinin daha stabil olduğu konusunda konu ikiye bölünmüş durumda sanırım. Tavsiyeleri bekliyorum. Teşekkürler.

ufuk_k

İşlemcinin yaşını da hesaba katarsak 512 mb RAM ile 64 bit sistem kesinlikle önermem. 32 bit sistem kurun, hatta daha hafif olan sürümlerden birini deneyin (Crunchbang Linux var, Xubuntu var örneğin). Kullandım ondan biliyorum, 512 mb ile istediğiniz performansı tam teşekküllü bir Ubuntu sürümü ile alamayabilirsiniz. Daha Light tabir edilen sürümlerden 32 bit olanı deneyin.
"Waiting for an ideal, a low deal, a no deal.
Play your stereotype,  oh yeah..."

Sherlock Holmes

Alıntı yapılan: Haplo - 30 Haziran 2010 - 23:53:33
64'ün yüksek ram gerektirdiğini duydum ama zaten ram'in 2-4 katı kadar bir alanı bölüp bu kullanıma sunduğumuzu duydum.

Takas alanı yani Swap kısmından bahsediyorsunuz.  :D
Yani 512mb RAM ile 3gb Swap ayırıp 64bit kullanılabilinir'mi,
olasılığı yüksek gibi geliyor.  ;)
Fakat tam performans alma olasılığı düşük.  :)
Swap, RAM kadar hızlı değildir.
@ufuk_k size en uygun tavsiyede bulunmuş ayrıca.

Haplo

Teşekkür ederim. Peki büyük farklılıklar söz konusu mu? Sitesinden ubuntu 32'yi indirmiştim. 64'de 5 dakika içinde bitiyordu. Xubuntunun farkı nedir?

eribol

Daha hafif bir masaüstü olan xfce kullanılıyor.

sem

64 bit kullanıyordum, sonra 32 bit denemeye karar verdim. Performans açısından herhangi bir farklılık sezemedim, bu farkı anlayamamda bir terslik var mı, yoksa gözle görülür bir fark olması mı lazım acaba?
Anektod:Lazım olur mu bilmiyorum fakat oyu değiştirme yok ankette...
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

empax

Alıntı yapılan: sem0900 - 01 Temmuz 2010 - 01:10:21
64 bit kullanıyordum, sonra 32 bit denemeye karar verdim. Performans açısından herhangi bir farklılık sezemedim, bu farkı anlayamamda bir terslik var mı, yoksa gözle görülür bir fark olması mı lazım acaba?

Günlük kullanıcılar için pek fark olmaz bildiğim kadarıyla. Farkı görebilmek için tasarım gibi işlemciye fazla yüklenen yazılımlar kullanmak gerekiyor.
Büyük boyutlu bir resimde Gimp'in render süresi vs. :)
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

heartsmagic

64bit illa yüksek bellek ister mi bilemiyorum. Bana pek ön şart gibi gelmiyor bu. Ancak 64bit'ten önce açıklandığı üzere genel sistem düşünülmeli. 512MB ile Ubuntu nasıl olur? En azından kurup görmelisin. Memnun kalmazsan bir başka masaüstü içeren sürüme geçersin @Haplo.

@sem900, oy değiştirme şu an etkin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

munirekinci

Alıntı yapılan: sem0900 - 01 Temmuz 2010 - 01:10:21

Gözle görülür bir performans farkı olmuyor zaten.

Hatta bir pi testi yapmıştım, şuradaki mesaja bakabilirsiniz.
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,919.msg65627.html#msg65627

Demeden geçmeyeyim, kelimenin doğrusu anekdot olacak. :)

Düzeltme notu: İmla

sem

Alıntı yapılan: munirekinci - 01 Temmuz 2010 - 04:01:48
Demeden geçmeyeyim, kelimenin doğrusu anekdot olucak. :)

Teşekkürler düzeltme için, bu yaşıma kadar yanlış biliyormuşum gerçekten...
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

ScaryMan

Alıntı yapılan: heartsmagic - 01 Temmuz 2010 - 03:49:26
64bit illa yüksek bellek ister mi bilemiyorum. Bana pek ön şart gibi gelmiyor bu. Ancak 64bit'ten önce açıklandığı üzere genel sistem düşünülmeli. 512MB ile Ubuntu nasıl olur? En azından kurup görmelisin. Memnun kalmazsan bir başka masaüstü içeren sürüme geçersin @Haplo.

@sem900, oy değiştirme şu an etkin.
Valla ben 8.10 / 9.04 /9.10 UbuntuYu önce 384 MB bellek Celeron işlemci ile sonra da 1 GB bellek P4 işlemci ile sorunsuz kullanmıştım. Tabii ki 32 bitti.

necromencer

Şu an ubuntu 64 bit ve 32 bit 10.10 sürümünü indiriyorum aynı anda.
Bilgisayarım dell inspiron 1501 amd çift işlemci 1gb remim var
Sizce hangisini tercih etmeliyim?
Basit ev kullanıcısıyım. İnternette gezinme,film izleme vs işler dışında(oyun oynama, video dönüştürme vb) işler yapmıyorum hiç.

Yiğit Ateş

1 gb bellek için 32 bit öneririm. 64 bit, 32 bit'e göre daha fazla bellek kullanıyor. 64 bit, 2 gb ve üstü için daha uygun.

necromencer

Bir sorum daha olacak.
Bilgisayarımda ubuntu 10.04 32 bit sürümü yüklü ve diğer işletim sistemim windows 7 ye göre bariz bir performans düşüklüğü var . Bu sorunu nasıl çözebilirim ekran kartı driver'ını yüklersem düzelir mi  ve 64 bitlik sürümde ekran kartı yüklemesi sorun teşkil eder mi? Malum benim ekran kartı ati xpress 1150 ve yükleme konusunda baya bi sabıkalıdır kendileri :D

Yiğit Ateş

Ekran kartı sürücüsünü yüklerseniz tabii ki performans artışı olacaktır, fakat Ati konusunda fazla bir bilgim yok. Ati kullanan arkadaşlar yardımcı olacaktır.

necromencer

@yigitates
Teşekkür ederim .

İnan windowstan nefret ediyorum ,kullanmayı hiç mi hiç istemiyorum . :(

stratovarius

Ekran kartı driverı yüklemek * tabi ki performans sağlıyacaktır, ama siz ne yazıkki yükleyemezsiniz.

Nedenine gelince ati x serisi ekran kartları için driver desteğini kesmiş durumda, mevcut driverlarınız yeni sürüm x.org veya xserverlarla uyumsuz durumda. Bu yüzden yükleme  yapılamıyor.

Mesa driverlarını kullanmaktan başka çareniz yok gibi, yani mevcut haliyle kullanmak zorundasınız.

necromencer

Gerçekten windows7 ile arasında  çok performans farkı var ve ben windows a dönmeyi hiç mi hiç istemiyorum  :) ama yavaşlık da çok canımı sıkıyor.Örn: Firefoxda windowsdayken 10-15 pencere bile açsam videolardan bahsediyorum anca yavaşlıyor. Ama ubuntuda 4 pencere açamıyorum yavaşlıktan.
Ve bu bazen çoklu işlem yapmam gereken durumlarda baya bi can sıkıcı olabiliyor.
Envy ile yükleyemez miyim acaba ? hiç mi umut yok :)

stratovarius

Bildiğim kadarıyla kurulmuyor. Şu başlıktaki işlemleri bir deneyiniz;

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,20283.0.html

necromencer

@stratovarius
Çok sağolasın yardımların için.
Şu an 10.10 son sürüm iniyor .Onu indirdikten sonra ilk olarak bu işlemi yapıcam.
Sağol tekrardan.

GAREZ

Firefox yerine depodan yada www.google.com/chrome adresinden chrome indir kullan daha iyi...

marjinal1st

Eskiden beri x86-AMD64 farkı hissetmezdim ama 10.10 Maverick'le kurduğum AMD64 sürümü daha hızlı geldi nedense. Açılış-kapanış, tepki süreleri vs vs. Normalde AMD64'e tam uyarlanmış belli yazılımlarda farkı görülüyor diye biliyordum.
Bugün özgür yazılım için ne yaptın? :)

MURATSPLAT

Ben geçen testini yapmıştım.
http://muratodunc.wordpress.com/2010/06/29/karsilastirmali-blender-2-49b-reander-testi-windows-7-ubuntu-pardus/

Resimler görünmüyor. Site uçmuş. Aynı testi sizde yapın farkı çok rahat göreceksiniz. 64 Bit tabiki performanslıdır. Hem de görülür bir şekilde..
Donanım:
GA-MA790XT-UD4P Anakart
AMD Phenom(tm) II X4 945 Processor
2048*2 DDR3(1333MHZ) + 2048*2 DDR3(1600MHZ) = 8 GB  Asus Nvidia GeForce GT-430 1GB DDR3 128bit Samsung HD502HJ 500 GB + Samsung HD322HJ 320 GB + Western Box USB 640 GB =1.4 TB ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) SkyStar HD 2 Digital Uydu Kartı Logitech MK250

mehmetux

10.04 64 bit kullanıyorum 32 bit ile yaşadığım sıkıntılar dışında bir sıkıntı yok ama 4gb ram olmasına rağmen 3.2 gb kullanılabilir görünüyor bunun çözümünü bulamadım.
Soru sormadam önce empati kurmak lazım.