Ubuntuyu yeniden kurmak

Başlatan kenan, 04 Mayıs 2009 - 14:13:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kenan

Slm,pc de ubuntu 8.10. ve xp kurulu .Ubuntuyu öğrenebilmek için oldukca fazla kurcaladım güncelleme yapamıyorum,paket yönetimine giremiyorum.Elimde 8.10 ubuntu cd si var ,eskisini kaldırıp yeniden nasıl kurabilirim?Ben yeniden kurmayı denedim,windowsdayken cd yi taktım instal inside windowsu seçtim,istenilen kullanıcı ismi,şifre ve dil terçihlerini yaptım,c diskinde 19.6 gb boş yer olduğunu yazdı bende değiştirmedim,kur dedim.Yaklaşık 2 saat kurma sürdü .Yeniden başlattım eski ubuntu ve xp yerinde duruyor fakat yeni ubuntudan eser yok .Acaba ,önce eski ubuntuyu kaldırıp yenisini sonramı kurmak gerek?Ben bios ayarlarından  vede nasıl kullanıldığı konusunda hiç bir bilgim yok.Tabiki kasayı bir bilgisayarcıya götürüp kurdurabilirim ama ben kendim halletmek istitorum ubuntuyla uğraşmaktan hoşlanıyorum.Forumda bu konuda basit bir anlatım bulamadım.Dana doğrusu benim gibi bir aceminin anlayabileceği bir anatım bulamadım.yardım edebilrseniz sevinirim. Ayrıca şunu önemle belirtmek istiyorum,ben ve benim gibi acemiler.teçrübeli arkadaşlardan birşeyler öğrenebilmek için buradayız.Yoksa ben, kimsenin  bize yardımcı olmak isteyen teçrübeli arkadaşların zamanlarını çalmak gibi bir düşüncelerinin olabileceğini düşünemiyorum.Lütfen bunun gözönünde bulundurulmasını rica ediyorum.Teşekkür ederim, kolay gelsin.

zeitgeist

Daha önce kurduğun 8.10 sürümünü Wubi ile mi kurmuştun cd den başlatarak normal kurulum mu yapmıştın. Eğer Wubi ile kurduysan yani Windows'un içine kurduysan program ekle kaldırdan silinebiliyor diye biliyorum. Daha önce Wubi kullanmadığım için tam olarak emin değilim Wubi ile kuranların tavsiyelerini de bekleyebilirsin.

İkinci soruna yani yeniden 8.10 kurulumuna gelince yine Wubi ile hiç kurulum yapmadığım için yeni bir yükleme mi yapar bilemiyorum ama eğer diskinde bir yer ayırır ve bilgisayarı cd den başlatarak normal bir kurulum yapmak istersen "acemiler için ilk durak" bölümünde kurulumla ilgili resimli anlatım mevcut.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

kenan

Bir arkadaşım wubi olmadan kurmuştu,diskde yer ayırmayı bilmiyorum

ebubekirs

Wubi ile kurulum yapmışsınız. Bu kurulumu program ekle-kaldır'dan, herhangi bir programı kaldırır gibi kaldırabilirsiniz. Daha sonra tekrar yüklersiniz. Ancak wubi ile kurulumda her seferinde internetten 500-600 mb kadar dosya indirir, bu da zaman alır. Başka bir disk bölümü ayırıp Ubuntu'yu oraya kurarak her iki işletim sisteminizi de kullanabilirsiniz. Ubuntu'dan da tam performans almış olursunuz.

Ubuntu Kurulumu - Wiki
Dünyaya gelen de benim, dünyadan giden de benim

kenan

kenan

önce eski ubuntuyu kaldırmak gerekmiyormu?disk bölümleme nasıl yapılır?

garafatma

Alıntı yapılan: kenan - 04 Mayıs 2009 - 14:13:47
Ben yeniden kurmayı denedim,windowsdayken cd yi taktım instal inside windowsu seçtim,istenilen kullanıcı ismi,şifre ve dil terçihlerini yaptım,c diskinde 19.6 gb boş yer olduğunu yazdı bende değiştirmedim,kur dedim.

Burada Wubi ile kurulum yapıldığı yazıyor. Eğer eskisi normal kurulduysa, aynı şekilde eskisi gibi kurmanız gerekiyor.

Bunun içinde @ebubekir'in verdiği bağlanıtıyı inceleyebilirsiniz.
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

kenan

pardon ,ben wubisiz kurmayı yazdığım şekilde denedim daha öncede wubisiz kurulmuştu

garafatma

Tamam işte, eskisinin üzerine kurmak için "install inside" yerine, cd'yi takıp bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra normal kuruluma geçmeniz gerekiyor.
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

kenan

teşekkür ederim deneyeceğim

kenan

Slm,cd yi koyup yeniden başlattım forumdaki resimli anlatıma göre bilgsayarda herhangi bir değişiklik yapmadan ubuntuyu dene şıkkını seçtim enter yaptım ubuntu masaüstü geldi masaüstünde examles klasörü altındada kur yazıyor tıklayabilsem belkide kurabilecektim ama maus hareket etmedi.birkere daha denedim bu sefer(iniframs diye hata verdi .anladımki ben ubuntuyu yeniden kuramıyacam,yardım eden olusa mevct ubuntuyu onarmaya çalışacağım .Teşekkür ederim

heartsmagic

@kenan sanırım diğer başlıkta sorunun çözüldü değil mi? Hâlâ kurmak istiyor musun Ubuntu'yu?

Bir de şuna açıklık getireyim. Sanırım söylediklerimden alınmışsın zira bazı cümlelerinden bunu anlamaktayım. Öncelikle bilmeni isterim ki senin en başta hem yaşına hem de bu azmine saygı gösteriyorum. Birçokları uğraş göstermezken sorunlarının üzerine gitmen takdire şayan. Fakat sen de bizi anlamaya çalışmalısın. Şu an bulunduğun ortam sana çok yabancı, belki Windows'tan geliyorsun belki de ilk defa bilgisayar kullanıyorsun. Senden tek ricamız sana öneride bulunurken bu önerileri dikkatlice okumandır. Örneğin bir komut söyleniyorsa bunu dikkatlice okuyup uygula. Böylece ortadaki yanlış anlaşılmalar bertaraf edilmiş olur.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

kenan

Slm,sorunum tam olarak çözülmüş değil güncelleme yapamıyorum paket yönetimine giremiyorum, proğram ekle kaldırda işlem yapamıyorum.Ubuntuyu kurçalayarak birşeyler öğrendiğimi zannediyorum yeni bir ubuntu kurabilsem artık bozmayacağımı düşünüyorum.dünden beri araştırıyorum.Henüz kurma cesaetim yok .Takıldığım nokta ,Windowsu silmeden ubuntuyu tekrar kurmak  ama disk bölümlemede takıldım kaldım Windowsun diskteki yeri nasıl anlaşılır bilmiyorum .Disk bölümleme kısmında windowsun kelimesi yok . İşte benim kapasitem bukadarmış diyorum Diğer meseleye gelince ,sorunum olduğunda önce forumda araştırıyorum,ne kadar forumda dolaştığımı sizde bakınca göreceksiniz.alınmadım ama çok üzüldüm gercekten birkaç gün etkisinde kaldım.Mutlaka sizde haklısınz ama ,bir şey çok kolaydır, ama öğrenene kadar çok zordur .Asıl işleri omadığı halde insanların sorunlarının çözümü için yardımcı olmak isteyen sizlere teşekkürler,kolay gelsin.

ebubekirs

Forumdaki herkes elinden geldiğince size yardımcı olacaktır, emin olabilirsiniz. Live cd'den Ubuntuyu açtıktan sonra terminale girip

sudo fdisk -l

komutunu verirseniz hangi bölümde windows kurulu olduğunu görebilirsiniz. Bu çıktıdaki disk listesinde her satırın sonunda dosya sistemi yazar, NTFS olarak gözüken windows'tur.
Dünyaya gelen de benim, dünyadan giden de benim

kenan

Çok teşekkür ederim deneyeceğim.

kenan

Slm, Live cd'den ubuntuyu açtım fakat tahmin ederim ,kullanıcı adı ve şifre giremediğim için ,sudo fdisk -l  kodu giremedim. ama NTFS  nin nerede olduğunu gördüm o aşamaya gelince yardımlarınızı bekleyeceğim bu arada bilgisayarı cd den başlatmak için Bios ayarlarına girdim burada oklarla aradım iki tane boot kelimesi geçen menü çıkıyor başlıkları ayrı, alttaki menüleri ikisindede aynı. ben hangi menüye girip cd yi secmem gerek.Başlıkları şöyle (First Boot Device) (Second Boot Device)menülerindede şunlar var.Floppy,Ls120,HDDO,SCS1,CDROOM,HDD1,HDD2,HDD3 alttada Move ENTER:Accept ECS:Abort- yazıyor ,teşekkürler

kenan

Mevcut ubuntumdan verdiğiniz komutu uyguladım çıktısı bu. Teşekkür ederim.ozer@ozer-desktop:~$ sudo fdisk -l
[sudo] password for ozer:

Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders
Units = silindir of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xc2e0c2e0

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1   *           1        4462    35840983+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda2            4463        4524      498015   82  Linux takas / Solaris
/dev/sda3            4525        9729    41809162+  83  Linux
ozer@ozer-desktop:~$

heartsmagic

@kenan ilk bölümde Windows kurulu oraya dokunmayacaksın.
BIOS'a girip First Boot Device olarak CDROM seç. Böylece CD ile sistemi açabilirsin. Ardından kurulum işlemine başla. Dikkat edeceğin nokta hiçbir şekilde sda1'e dokunmamak olsun. Kurulum aşamasında disk bölümleme ekranı gelince Elle bölümleme seçeneğini kullan. Burada kök dosya sistemi olarak (/) sda3'ü kullanacaksın. O zaten kendisi biçimlendirme için işaret atacaktır. Bundan sonrasına karışma, Ubuntu kendisi halletsin her şey.

Sana bir de örnek göstereyim:
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php5?title=Resim:Kurulum12.png

Bu resme bakarsan ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksın. Yalnız bu bir örnektir. Orada sende üç bölüm görünecek.
1. sda1 -> Windows
2. sda2 -> Linux Swap
3. sda3 -> Linux ext3.

Sen sda3 olanı kullanacaksın zira şu an kullandığın Ubuntu buraya kurulu. Bağlama noktası (mount point) / olacak.
Ancak yukarıdaki belge bir örnektir sadece, senin yeni bir bölüm oluşturmana gerek yok zira sende bu bölümler zaten mevcut.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

localhost

(First Boot Device) bu bölümü CDROOM yapman gerekiyor. Burada herkes elinden geldigince yardim eder bu konuda SIKINtin olmasin. Sanirim Bilgisayar tecrüben yok. Burda bir cok kullandigimiz terimlerede uzak kaldigin icin yaptigin calismalar basarisiz geciyor. Sen bize yaptiklarini tek tek anlatirsin bizde sana herseyi tek tek anlatiriz. Sen bizi nasil yönlendirirsen bizde seni o sekilde yönlendiririz.

Wubi ile kurulum tecrübem hic olmadi. Yeniden kurulum yapmak istiyorsan sana söyle bir öneri sunabilirim. Tabi mümkünse * ya da yapabilirsen. Yol biraz uzun ama basarabilirsin sanirim. Ilk önce biostan yukarida söyledigim bölümdeki degisikligi yaparsin.

Windowsta alinacak yedeklerin varsa windowstaki yedekleri alirsin ardindan windows cd ile sistemi baslatir. Bir güzel HDD leri bölümlersin.

Bunu nasil yaparsin?

Windows CD takildiginda sana ekranda baslatmak icin entere basin gibi bir yazi cikar. Ardindan Windows sürücü kurulumu yapar. Mavi bir ekran gelir ve sana sözlesme icin bir yazi cikar. Kabul etmek icin F8 tusuna basarsin ve sonraki ekran gelir bu ekrandaki yönergeleri takip edersin. Sen yeniden kurulum yapacagin icin yeni kurulum secenegini secersin ve enter yaparsin. Enter bölümünden sonra. HDD lerin oldugu bölüm gelir. Burada tüm HDD yi ilk önce silersin. Bölümlerin üzerine gelip L tusuna basip sonraki menüden yanlis hatirlamiyorsam B harfine basara bölümleri silersin. Bu islemi diger bölümler icin tekrarlayarak hepsini bir bölüm yaparsin.

HDD tek bölüm olarak göründükten sonra bölümün üzerine gelip e harfi ile bölüm ayirma islemine baslarsin. E harfine bastiginda sana rakamsal olarak bir bölüm cikar. Burada windows icin ayirmak istedigin degeri girersin.

Örnek senin HDD den 80 Gb  olduguna göre söyle bir bölümlendirme yapabilirsin. Kaldigimiz sayili bölüme 30000 yazarak 30GB lik ilk alani olusturursun bu alani windows icin ayirmis olduk. Daha sonra ikinci bölüm üzerine gelerek tekrar e harfine basilir tekrar ayni bölüm geldiginde yedek dosyalarimiz icin ayiracagimiz ikinci bölüm icinde 30000 yazarak enter ile islemi devam ederiz. Tekrar HDD lerin oldugu alana geri döndük Burada sana C ve D seklinde adlandirilmis bölümler görünür. Simdik Linux icin bölüm olusturacagiz. Yine bu bölüm üzerine gelerek e harfine basilir. Yine sayilarin oldugu ekran cikar burada hic degisiklik yapmadan enter yapilir ve E olarak adlandirdigimiz alan olusur. Tüm HDD su sekilde adlandirilmistir. C D ve E seklinde.

WIndows kurmak icin C alanin üzerine gelinir. Buradayken enter tusuna basilir ve diger ekrana gecilir burada HDD yi nasil formatlamak istedigini sorar sende NTFS hizli bicimlendirme diyerek windows u kurmaya baslarsin. WIndows kurulum islemi bittiginde Windows`u acar ardindan D bölümünün üzerine gelirsin ve sag tikla ile HDD yi formatla dersin sana uyari verir bilgiler gidebilir seklinde sen aldiris etmeyerek HDD yi formatlarsin. Bu sekilde Yedek icin olusturdugumuz bölümüde NTFS olarak formatladiktan sonra windows icin islemlerimiz bitmis olur.

CD ROM`a Ubuntu CD sini koyarsin ve Ubuntu ile sistemi acarsin. Gnome masaüstü geldiginde INSTAL diyerek ubuntu kurulumunu baslarsin. HDD disklerin oldugu bölüme geldigimizde Manuel (elle) yapilandirma diyerek sonra ekrana gelirsin. Burada dikkat etmen gereken yer. Windows ta ike E seklinde olusturdugumuz alandir. Bu alanin karsisinda NTFS YAZMAZ C ve D bölümlerinin karsisinda NTFS yazar. Buradanda anlasilacagi gibi bizim kurulum yapacagimiz alan E dir. E bölümünün üzerine gelip bölümü düzenle secenegi aktif olursa bölüm üzerinde degisikligi oradan yapabilirsin. Eger aktif degilse yine E bölümün üzerindeyken bölümü sil dersin ve E bölümü silinir. Simdik bu bölümde degisiklik yeniden yapabilirsin. Silinmis bölümün üzerine gelince altta bulunan ikonda yeniden olustur secenegine tiklarsin. Kücük bir menü acilir ve icindeki su yerleri ayarlarsin. Dosya Sistemi bölümüne (ubuntu 8.10 icin EXT3 yaparsin, Ubuntu 9.04 icin EXT4) yaparsin.

Diger önemli ikinci kisim ise HDD nin boyutunun oldugu sayili alandir. 2 GB ram`sahipsen bu alana 1 GB Swap alani kalacak sekilde ayarlanir. Örnegin biz 20GB lik bir bölüm ayirdik ubuntu icin buraya 19000 girmen yeterli olacaktir. 3. Önemli bölüm ise mount alani. Bu alani  / seklinde ayarlarsin. ve tamam diyerek bölümü olustursun.

Simdik swap alani olusturacagiz. 1 GB lik alanin üzerine gelerek bölüm olustur dersin hic bir seyi ellemeden direk Dosya Sistemi (tipi) bölümüne gelerek swap`i secersin ve ardindan uygula ile bölümleri ayarlamis oluruz. devam ederek diger bölümlere gecersin ve gerekli olan yerleri doldurarak kurulum islemine devam edersin.

Insallah faydali bir anlatim olmustur. Cok basit bir anlatim yaptim.

Not: @Ihtiyar_Said: Imla denetimi yaparsan sevinirim :)
Linux LPIC1 - MCSA

localhost

Linux LPIC1 - MCSA

kenan

Sizlere çok teşekkür ediyorum ,yazdıklarınızı not ediyorum deneyeceğim ,sizler yanımda oldukdan sonra başarabilirim diyorum tekrar teşekkürler,kolay gelsin.

kenan

İyi akşamlar,büyük bir istekle başladım maalesef  biir arpa boyu ilerleyemedim .Bios ayarlarına giriyorum cd seçeneğini üste alıyorum f 10 a basıyorum  cd den bilgisayar başlamıyor .tekrar bios ayarlarına bakıyorum en üstteki cd seçeneğinin yeri değişmiş .bana bir öneriniz olacakmı? teşekkür ederim

localhost

Kullandiginiz CD lerin bozuk olma gibi bir durumu varmi? Ubuntu calismiyorsa belki yazmada veya md5sum da hata olabilir. Kontrol ettinizmi. En üstteki CD seceneginin yeri degismis derken? Ayarlarmi kayit edilmiyor.
Linux LPIC1 - MCSA

Tutunamayan

F10'dan sonra enter'a basıyor musunuz...? Tabii siz F10'a basınca küçük bir pencere açılıyor olması lazım. O pencerede de Y seçili olması lazım...
Ubuntu-TR Wiki | Ubuntu-TR Wiki'ye Madde Nasıl Eklenir? | Ubuntu-TR Wiki Nasıl Belgeleri | [url=http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Acemiler_i%C3%A7

kenan

F10 dan sonra entera a basıyorum ama pencere açılmıyor