Ubuntu 9.04 yükleme de disk problemi

Başlatan chona, 30 Nisan 2009 - 19:31:43

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

chona

Merhaba arkadaşlar. sistemimdeki ubuntuyu 3-4 ay önce kaldırmıştım. fakat 9.04 sürümü çıkınca linux damarlarım tekrar kabardı :) bende ubuntuyu tekrar deneyeyim dedim. fakat kurulum esnasında disk seçtiğimiz yerde diskleri elle bölümlendireceğim seçiyorum. fakat gelen disk listesinde ubuntu için ayırdığım ve yaklaşık 8 GB olan NTFS biçimindeki diskim görnmyr. disklerim 100 mb 40 mb şeklinde görünüyor.

hdd IDE

bundan çnce windows 7 kurmuştum o kurulum esnasında disklerimi en baştan sıfırdan biçimlendirmiştim. 80 lik diskimi 20-20-32-8 şeklinde windowsun kurulum esnasındaki standart bölümleme aracı ile yapmıştım

bu bölümlemeden önce sistemime sağlıklı bir şekilde linux(ubuntu-pardus-suse) kurabilmiştm.

çok gerekliyse SS koyabilirim

bytan

Gparted içinden alabileceğin ekran görüntüsü çok gerekli olmasa da aşağıdakini görmemiz iyi olur:

sudo fdisk -l
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

patalojik

Alıntı yapılan: chona - 30 Nisan 2009 - 19:31:43
Merhaba arkadaşlar. sistemimdeki ubuntuyu 3-4 ay önce kaldırmıştım. fakat 9.04 sürümü çıkınca linux damarlarım tekrar kabardı :) bende ubuntuyu tekrar deneyeyim dedim. fakat kurulum esnasında disk seçtiğimiz yerde diskleri elle bölümlendireceğim seçiyorum. fakat gelen disk listesinde ubuntu için ayırdığım ve yaklaşık 8 GB olan NTFS biçimindeki diskim görnmyr. disklerim 100 mb 40 mb şeklinde görünüyor.

hdd IDE

bundan çnce windows 7 kurmuştum o kurulum esnasında disklerimi en baştan sıfırdan biçimlendirmiştim. 80 lik diskimi 20-20-32-8 şeklinde windowsun kurulum esnasındaki standart bölümleme aracı ile yapmıştım

bu bölümlemeden önce sistemime sağlıklı bir şekilde linux(ubuntu-pardus-suse) kurabilmiştm.

Özüm bulabildin mi? Arkadaşımızın vediği terminal kodu işini görmesi gerekiyor.

localhost

Alıntı yapılan: patalojik - 01 Mayıs 2009 - 02:00:16
Alıntı yapılan: chona - 30 Nisan 2009 - 19:31:43

hdd IDE

Özüm bulabildin mi? Arkadaşımızın vediği terminal kodu işini görmesi gerekiyor.
@bytan`nin verdigi komut is görmez. Harddisklerin bölümleme tablolarini okur ve bilgiler sunar. Görevi hdd bölümlerinin bilgilerini okumaktir.
Linux LPIC1 - MCSA

chona

Alıntı yapılan: bytan - 30 Nisan 2009 - 19:57:03
Gparted içinden alabileceğin ekran görüntüsü çok gerekli olmasa da aşağıdakini görmemiz iyi olur:

sudo fdisk -l
sistemimde ubuntu kurulu değilimki konsola düşüp bu komutu yazayım. hem başka arkadaşın dediği gibi gölümleri gösterir bu ben size kurulum esnasındaki disl bölğmleme seçeneklerinin resmini vereyim

Bu benim windows7 deyken bilgisayarıma girince görülen disklerim. A: sürücüsünü yeni oluşturdum..
[IMG]http://img9.imageshack.us/img9/1055/picture002032.jpg[/img]

Bunlarda Ubuntunun kurulum esnasındayken benim disk bölümlerimi algıladığı şekil Dikka ederseniz disklerimin boyutlarını 1-100 MB gibi komik rakamlarla belirtiyor.
[IMG]http://img24.imageshack.us/img24/9228/picture002022.jpg[/img]

[IMG]http://img24.imageshack.us/img24/166/picture002012.jpg[/img]

Bu arada Kubuntu indirip onu kurmayı denedim onda da bu şekikde bir disk bölümleme ekranı ile karşılaşıyorum

bytan

O cd'ler aynı zamanda canlı cd olduklarından, pekala açıp terminale düşüp istediğim çıktıyı verebilirsiniz.

Ekran görüntülerinden zar zor görebildiğim kadarıyla sisteminizdeki bölümlendirmeleri görebiliyorsunuz. Bahbettiğiniz gibi 20-20-32-8 gb yerine kabaca 20 ve 60 gb'lik iki büyük alanınız var.

Mümkünse canlı cd'yi kullanarak çıktıyı buraya aktarın.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
PF @ ST

patalojik

Ben mi yanlış görüyorum. Aygıt listesini gösteren fotografta ;

• SDA2 boyutu 100 MB ilen kullanılan 17765 MB
  • SDA3 boyutu 21369 MB ile kullanılan 27647 MB
olmaları gariptir. Örneğin 1 litrelik şişenin içerisinde 20 litre su olduğunu söylemek gibi olduğunu görüyorum.

Ben mi yanlış yorumladım veya gözlerim mi bozuk?

chona

Alıntı yapılan: bytan - 02 Mayıs 2009 - 04:32:01
O cd'ler aynı zamanda canlı cd olduklarından, pekala açıp terminale düşüp istediğim çıktıyı verebilirsiniz.

Ekran görüntülerinden zar zor görebildiğim kadarıyla sisteminizdeki bölümlendirmeleri görebiliyorsunuz. Bahbettiğiniz gibi 20-20-32-8 gb yerine kabaca 20 ve 60 gb'lik iki büyük alanınız var.

Mümkünse canlı cd'yi kullanarak çıktıyı buraya aktarın.

elimde ubuntu nun 9.04 den önceki sürümleri de vardı ve sağlıklı şekilde kurulum yapabilmiştim o cd lerle. o cd leli live cd şeklinde kullanıp gparted den ekran çıktısı aldım aşağıdaki şekilde oldu. birde verdiğiniz fdisk komutunu yazdım. çıktılar şu şekilde

[IMG]http://img392.imageshack.us/img392/2306/picture002102.jpg[/img]

[IMG]http://img392.imageshack.us/img392/5766/picture002122.jpg[/img]

chona

Alıntı yapılan: patalojik - 02 Mayıs 2009 - 06:43:11
Ben mi yanlış görüyorum. Aygıt listesini gösteren fotografta ;

• SDA2 boyutu 100 MB ilen kullanılan 17765 MB
  • SDA3 boyutu 21369 MB ile kullanılan 27647 MB
olmaları gariptir. Örneğin 1 litrelik şişenin içerisinde 20 litre su olduğunu söylemek gibi olduğunu görüyorum.

Ben mi yanlış yorumladım veya gözlerim mi bozuk?

gözleriniz bozuk değil :) sanırım ubuntu da yanlış yorumluyor :)

bytan

-1 değil -l kullanırsanız bölümlendirme tablosunu gösterir. Ve çıktıyı resim olarak değil de kopyala/yapıştır ile aktarırsanız bizler için daha iyi olur.

PF @ ST

chona

Alıntı yapılan: bytan - 02 Mayıs 2009 - 15:39:04
-1 değil -l kullanırsanız bölümlendirme tablosunu gösterir. Ve çıktıyı resim olarak değil de kopyala/yapıştır ile aktarırsanız bizler için daha iyi olur.

buyrun

ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x86b7a0a0

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1               1           1         992+  42  SFS
Partition 1 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda2   *           1          13      102400   42  SFS
Partition 2 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda3              13        2611    20869120   42  SFS
/dev/sda4            2611        9730    57177176   42  SFS

heartsmagic

Öncelikle sorayım Windows bu bölümleri normal boyutunda görüyor mu?
İkinci olarak da sen bir paylaşım mı yaptın Windows üzerinde de bölümler SFS olarak görünüyor?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

chona

Alıntı yapılan: heartsmagic - 02 Mayıs 2009 - 17:53:48
Öncelikle sorayım Windows bu bölümleri normal boyutunda görüyor mu?
İkinci olarak da sen bir paylaşım mı yaptın Windows üzerinde de bölümler SFS olarak görünüyor?

yukarıda da resmini koymuştum windows üzerinden normal bir şekilde görüyor. ne ağ paylaşımı ne de başka bi paylaşım yapmadım diskler üzerinden. ama hdd bölümlendirmelerini win7 kurulumu esnasında yapmıştım. eski partitionları silip bütün hdd yi en baştan biçimlendirmiştim

aşağıda windows yönetimsel araçlardaki disk şemasını verdim. yani windows üzerinde problem yok. acaba windows bu win7 sürümünde başka işletim sistemleri kurulmasın diye modifiyeler mi yapıyor??

[IMG]http://img58.imageshack.us/img58/2717/capturefsc.jpg[/img]

localhost

Ilginc bir durum. NTFS olduguna göre Ubuntu HDD leri düzgün görmesi gerekir. Kullandiginiz Windows sürümü beta asamasinda. Bundan kaynaklanan bir durumda olabilir. Sizin söylediginizde olabilir :)
Linux LPIC1 - MCSA

heartsmagic

Ne olduğunu bilemiyorum ancak bu tarafta bölümler NTFS olarak görünmüyor. SFS olarak görünmekte. İlk sırada olan bölümse hiç yok ortalıkta. Dikkatimi çeken şeyse Windows artık bölümlere A: etiketini verdiği. Disket sürücüyü tamamen yok mu saymaya başladılar?

bytan

Secure File System olarak adlandırılıyormuş:

http://tldp.org/HOWTO/Filesystems-HOWTO-9.html#ss9.24

Ubuntuforums'ta kimi kullanıcılar, sfs olarak görünen kısımları fstab içine ntfs olarak işaretleyerek sadece okuyabilmişler. Diğer taraftan bizim neden boyutunu farklı gördüğümüzü ise açıklayan bir kaynak göremedim.

PF @ ST

localhost

Windows NTFS olarak tanimlamis. Ubuntu da Fdisk  neden SFS olarak tanimlaniyor ? Tuhaf bir durum.
Linux LPIC1 - MCSA

chona

Alıntı yapılan: heartsmagic - 02 Mayıs 2009 - 20:35:29
Ne olduğunu bilemiyorum ancak bu tarafta bölümler NTFS olarak görünmüyor. SFS olarak görünmekte. İlk sırada olan bölümse hiç yok ortalıkta. Dikkatimi çeken şeyse Windows artık bölümlere A: etiketini verdiği. Disket sürücüyü tamamen yok mu saymaya başladılar?

A etiketini ben kendim verdim. bu arada sfs ne oluyor?

localhost

Linux LPIC1 - MCSA

chona

Sanırım bir çözüm bulamıoruz. arkadaşlar sistemime format dahil herşeyi yapabilirim. yeterki kurulsun hdd yi en baştan biçimlendirebilirim.

heartsmagic

Aklıma tüm diski sıfırlamak geliyor ama cidden gerek var mı bilemiyorum. Windows kendisi NTFS olarak görüyor ancak bizim tarafımızda SFS. Anlamakta güçlük çekiyorum. Windows 7 ile içli dışlı olan birisinin yorum yapmasını beklemek de faydalı olabilir.

chona

Ewet arkadaşlar sanırım forumun tıkandığı yer burası :) ilk defamı bir soruna çözüm bulamıyoruz?

heartsmagic

İlk defa değil, defalarca oldu. Her meseleye zaten çözüm bulabilseydik Ubuntu geliştiriciliğine baş vururduk :)
Herkes ne yazık ki her meselede uzman olamıyor. Kaldı ki sorunun kendisi Linux ile de alakalı olmayabilir. Wİndows kullanan insanlar değiliz bizler (en azından aktif olarak). Kısacası Windows 7 diske ne yapmış ne etmiştir bilemiyoruz. Bildiğim bir şey var ki ortada bir gariplik olmadığı sürece fdisk -l çıktısı bölümleri SFS olarak görmez.

patalojik

Benim makinamda da windws 7 kurulu fakat biçimlendirmeyi xp ile yapmıştım. Ubuntu kurarken windows 7 normal görmekte sfs olarak değil. Bekli diski kurulumdan sonra windows 7 ile şifrelemiş olabilirsin. Senin için windows 7 ile formatlayıp tekrar ubuntu karardım faat elimde windows 7 kurulum dvd'si yok.