Hangi Dağıtımı Kullanmalıyım?

Başlatan özgürubuntu, 30 Nisan 2009 - 19:08:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

özgürubuntu

Ubuntu'mun yanına, Pardusun üzerine KDE4 hangi dağıtımı kurmalıyım? Mandriva düşündüm ama forumu pek aktif değil gibi, Kubuntu'ya gerek yok zaten. openSUSE (Mandriva'da öyle) ille de DVD indir diyor. 4 GB kotam var zaten :) Hangi dağıtımı önerirsiniz? Kurarken beni yormayacak, desteği iyi?

Düzenleme
: Open Solaris kuracak gibiyim her ne kadar Gnome olsa da çekirdeği SunOS olduğundan farklı olur diye düşünüyorum

localhost

Türkce destegi iyi sadece ubuntu ve burasi var. SUSE de iyi ama Türkce destegi ve türkce forumlari yok. Mandriva icin birsey diyemem kullanmadim. SUSE tek CD ile inidirebiliyorsun. Daha sonra türkce paketlerini kurabilirsin.
Linux LPIC1 - MCSA

ceylandag

Alıntı yapılan: özgürubuntu - 30 Nisan 2009 - 19:08:01
Ubuntu'mun yanına, Pardusun üzerine KDE4 hangi dağıtımı kurmalıyım? Mandriva düşündüm ama forumu pek aktif değil gibi, Kubuntu'ya gerek yok zaten. openSUSE (Mandriva'da öyle) ille de DVD indir diyor. 4 GB kotam var zaten :) Hangi dağıtımı önerirsiniz? Kurarken beni yormayacak, desteği iyi?

Düzenleme
: Open Solaris kuracak gibiyim her ne kadar Gnome olsa da çekirdeği SunOS olduğundan farklı olur diye düşünüyorum
Solaris zor kullanımlıdır ben intenete bağlamayı becerememeyip silmiştim.
Open suse güzel bir dağıtım deneyebilirsin.Çabuk ve kolay kuruluyor.Ancak kullanımı hakkında Türkçe destek zor bulunuyor.
--------------------
ORÇUN CEYLANDAĞ
İSTANBUL/TÜRKİYE
--------------------

özgürubuntu

Alıntı yapılan: ceylandag - 30 Nisan 2009 - 19:24:09
Alıntı yapılan: özgürubuntu - 30 Nisan 2009 - 19:08:01

Düzenleme
Solaris zor kullanımlıdır ben intenete bağlamayı becerememeyip silmiştim.
Open suse güzel bir dağıtım deneyebilirsin.Çabuk ve kolay kuruluyor.Ancak kullanımı hakkında Türkçe destek zor bulunuyor.

Bir seferinde openSUSE macerasına girdim. CD'ye yazıp kuracağımı düşünmüştüm ama kurulum ekranında 4 GB veri indirileceğini görünce epey sıkıntılı ve terli saatler geçirdikten sonra openSUSE'yi kuramadım :) üstelik grub ekranımı da bozmuştu.. :) O sebeple openSUSE den korkuyorum :D

heartsmagic

Şöyle sorayım, neden bir başka dağıtım arıyorsun? :)
Eğer bunu bilirsek daha iyi yorum yaparız.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

hatalar205

Yukarıdaki adı geçen dağıtımların hemen hepsini kurdum. Bir süre denedim. Ubuntu'dan sonra hepsi yetersiz geldi. Birde sonuçta Gnome ve KDE masaüstlerini kullandıkları için giriş ekranındaki isimlerinden başka çok büyük bir değişiklik görmedim. Ubuntuda kalın bence. Ve diğer dağıtımlar size sık sık paralı program ve codec alternatifleri sunuyor. Sizi zorlamıyor ama genede bu biraz rahatsız ediyor. İllede ben yeni bir şey kuracam diyorsaız Debian tabanlı bir dağıtım seçerseniz alışması sadece dakikalar alır.
Sonuç Ubuntuluyum, Ubuntulusun, Ubuntuluyuz, Ubuntulular ve Ubuntulu olacaklar.

özgürubuntu

Pardustan memnun değil, nedeni bu :) Ubuntudan da çok memnunum birincil işletim sistemim Ubuntu'dur görebildiğim kadarıyla en iyi desteği de buradan alabiliyorum. opensolaris indirmeye başladım sanırım onu deniycem.. Diğer Linux dağıtımlarını Ubuntu'nun yanına kurup görmek, kıyaslamak istiyorum aslında.. Ubuntu Gnome'da kararılıyım.. Diğerlerine de bir göz atayım

extremebrutal

Anladığım kadarı ile KDE masaüstü ortamı kullanan, tek CD ile kurulum yapabileceğiniz bir dağıtım arıyorsunuz. Tavsiyem PCLinuxOS.

Ekleme: Pardon KDE4 istiyormuşsunuz, sonradan farkettim. Archlinux tavsiye ederim. Yalnız KDEmod öneririm ;)

erginemr

PCLinuxOS'e (KDE3) bir oy da benden gider. Ubuntu kullanmasaydım, PCLOS kullanırdım.

heartsmagic

Madem amacın denemek tavsiyem Virtualbox ile bunu yapman. Gördüğüm son kullanıcıya yakın olan büyüklerden hemen hepsini denemişsin, bir tek geriye Fedora kalmış.

Deneyebileceğin diğer dağıtımlar:
- Archlinux
- Zenwalk
- Gentoo

Farklı renkleri vardır bu dağıtımların :)

özgürubuntu

Opps! OpenSolaris kullanmak için Solaris Sistemine mi ihtiyaç var?? http://www.enderunix.org/opensolaris/docs/opensolaris_kurulumu.html

Eğer öyleyse indirdiğim CD'ye yazık oldu ve 690 MB'lık kotama :D Eyvah eyvah.. Umarım eski bir haberdir bu

heartsmagic

erginemr

Alıntı yapılan: özgürubuntu - 01 Mayıs 2009 - 00:24:40
Opps! OpenSolaris kullanmak için Solaris Sistemine mi ihtiyaç var?? http://www.enderunix.org/opensolaris/docs/opensolaris_kurulumu.html

Eğer öyleyse indirdiğim CD'ye yazık oldu ve 690 MB'lık kotama :D Eyvah eyvah.. Umarım eski bir haberdir bu

Hayır, normal PC'lere kurulabiliyor diye biliyorum.

özgürubuntu

Alıntı yapılan: heartsmagic - 01 Mayıs 2009 - 00:26:46
Virtualbox :)

@heartsmagic,
Üstad Virtualbox daha önce hiç kullanmadım. Ubuntu'ya mı kurmak gerekiyor? Sistemimde Windows yok.. Nedense Virtualbox ismi sanki Windowsla ilişkiliymiş gibi geldi birden.. nedenini bilemiyorum ama :)

Son bir soru ; OpenSolaris'i sonradan kuracağım için Grub ekranını yeniden düzenlememe gerek yok sanırım? Artık geri dönüşü yok .iso inmek üzere..

2.Düzenleme
: Eveet, OpenSolaris CD'ye yazma işlemini başlattım.. hadi hayırlısı :D

localhost

Linux LPIC1 - MCSA

özgürubuntu

Kurulum Bitti, Ancak Ubuntu Linux'u göremiyorum :) Ne grub ekranında da ne de computer'da 104 GB'lık Ubuntu alanına değilde 40 GB'lık Pardus alanına kurduğumdan eminim. Kontrol ettim evet 40 GB'lık alanda kurulu ekran görüntüsünde de görüldüğü gibi, Grub ekranını tekrar nasıl kurabilirim? Ubuntu ext4 olduğu için mi görünmüyor acaba?

Alıntı YapAlternatif Yol

Kendi kullandığım yöntem olmasa da şu adımları da takip edebilirsiniz.

1. Ubuntu Çalışan CD ile sistem açılır
2. Kuruluma başlanır.
3. Disk bölümleme kısmında kurulum iptal edilir.
4. Grubu kur denilir.

Bu yöntemle Ubuntu'yu tekrar gruba ekleyebilir miyim? İptal ettikten sonra nasıl "Grubu Kur" diyoruz? Konsol işlemleri biraz karışık geldi de, o sebeple alternatif yolu soruyorum

localhost

evet ext4 yaptigin icin Ubuntu yu görmeyebilir. Gruba da eklesen belki calismaz.
Linux LPIC1 - MCSA

özgürubuntu

Alıntı yapılan: Kirmizi - 01 Mayıs 2009 - 02:14:17
evet ext4 yaptigin icin Ubuntu yu görmeyebilir. Gruba da eklesen belki calismaz.

Peki alternatif yolla Ubuntu'yu Grub'a ekleyebilir miyim? Nasıl yapacağımı açıkça yazabilir misiniz lütfen?

localhost

ubuntu live cd ile Ubuntu yu acarsiniz. ubuntunun oldugu bölümü mount edersiniz. ve tekrar grub kurulumu yapabilirsiniz. Forumda bir sürü konu basligi var grubla ilgili.

grub yükleme seklinde arama yaparsaniz bir sürü sonuca ulasabilirsiniz.
Linux LPIC1 - MCSA

heartsmagic

Umarım tüm diski kullanmamışsındır.

Alternatif yol değil de bence normal yolu kullan Grub için.

özgürubuntu

Kurulum ekranında dikkat ettim, üstad, 40 GB alana kurdum 104 GB'lık alana dokunmadım. OpenSolaris'in kurulum ekranı gerçekten çok kolay. Diğer yolu denemekten biraz çekiniyorum aslında, daha doğrusu (hd0,4 hd0,5) gibi şeyler kafamı karıştırıyor. Ubuntu şimdi bende hangisidir bilemiyorum? Sizin http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,192.0.html bu linkte verdiğiniz kodları defterime yazdım gerçi ama dediğim gibi hangisi Ubuntu hangisi OpenSolaris bunu nasıl anlayacağımı bilemiyorum

localhost

Anlarsin anlarsin. Biz buradan hazir yönlendirme yapmayalim. 1 veya 2 Gün ugras aksama anlarsin. Sonra 100 tanede dagitim kursan ayni sorun cikinca tik tik bitirirsin isi.

Mesela asagidaki komutla neler yapilmis görebilirsin.

sudo fdisk -l
cat /etc/fstab
Linux LPIC1 - MCSA

özgürubuntu

sudo fdisk -l çıktısı
ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160041885696 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x65d6f0a2

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *       14603       19457    38997787+  bf  Solaris
/dev/sda2             736       14359   109428736   83  Linux
/dev/sda3           14360       14602     1951897+  82  Linux swap / Solaris

Partition table entries are not in disk order

cat /etc/fstab çıktısı da şöyle ;
ubuntu@ubuntu:~$ cat /etc/fstab
aufs / aufs rw 0 0
tmpfs /tmp tmpfs nosuid,nodev 0 0
/dev/sda3 swap swap defaults 0 0

Bu ekranda ;
sudo grub
grub> find /boot/grub/stage1
ardından şöyle bir hata alıyorum ;
grub> find/boot/grub/stage1

Error 27: Unrecognized command

Nasıl yapıcaz? :) Tamam ben akşama kadar uğraşayım da biraz ipucu verseydiniz fena mı olurdu?
Alıntı YapÖncelikle elinizde çalışan bir CD olması lazım. Sistemi açtıktan sonra bir terminal açar ve şu adımları uygularız
tamam ama sistemi nasıl açıyoruz?
Bilgisayarda bir değişiklik yapmadan Ubuntuyu dene mi?
Ubuntu kur mu?

Bu arada alternatif yöntemi deneyeyim dedim. Kurulumda disk bölümlemesine kadar gelip iptal ettim ama "Nasıl Grubu Kur" denilir yapamadım, bulamadım çünkü...

erginemr

1. Bilgisayarı Ubuntu Çalışan CD ile açın, "Bilgisayarda bir değişiklik yapmadan Ubuntuyu dene"yi seçin.

2. Terminalden şu komutları girin:
sudo grub
grub> find /boot/grub/stage1

"find" ile "/boot" arasında boşluk olduğuna dikkat edin.

3. Yukarıdaki "fdisk -l" çıktısına göre Ubuntu "/dev/sda2"ye kurulu, yani (hd0,1). "/dev/sda1" olsaydı, (h0,0) olacaktı.
Bu durumda, yukarıdaki komutun sonucu olarak (h0,1) almalısınız.

4. Buna göre, "find" komutundan sonra;
grub> root (hd0,1)
grub> setup (hd0)
grub> quit

komutlarını girin ve sistemi yeniden başlatın.

5. Büyük ihtimalle (umarım), Ubuntu'nun Grub'u Solaris'i görecek ve kendi menüsüne ekleyecektir.

özgürubuntu

:D :D :D Ubuntu'yu geri kazandım ama OpenSolaris gitti bu sefer :D Grub ekranında OpenSolaris'in olması gereken yerde hala Pardus yazıyor, ona tıklayınca da Error : 22 hatası veriyor :D Kısa süreli maceralardan birisi olacak sanırım OpenSolaris :D

Teşekkür ederim @enginemr, sayenizde Ubuntu'yu geri aldım.

Düzenleme : Bu arada Ubuntu'da OpenSolaris'in olduğu diski görmüyor, bağlayamadım..