Hangi Dağıtımı Kullanmalıyım?

Başlatan özgürubuntu, 30 Nisan 2009 - 19:08:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

erginemr

Alıntı yapılan: özgürubuntu - 01 Mayıs 2009 - 13:44:45
:D :D :D Ubuntu'yu geri kazandım ama OpenSolaris gitti bu sefer :D Grub ekranında OpenSolaris'in olması gereken yerde hala Pardus yazıyor, ona tıklayınca da Error : 22 hatası veriyor :D Kısa süreli maceralardan birisi olacak sanırım OpenSolaris :D

Teşekkür ederim @enginemr, sayenizde Ubuntu'yu geri aldım.

Düzenleme : Bu arada Ubuntu'da OpenSolaris'in olduğu diski görmüyor, bağlayamadım..

Geçmiş olsun. :)

Bu durumda, OpenSolaris'ten vazgeçmeyi düşünürseniz, Ubuntu altıdayken Synaptic'ten gparted'ı kurduktan sonra, Sistem > Yönetim > Bölümleme Düzenleyicisi'ni (Partition Editor) kullanarak 40 GB'lık bu bölümü ext3/ext4 olarak yeniden biçimleyebilir ve bu sayede Ubuntu'ya kazandırabilirsiniz.

GParted ile NTFS disk bölümü yapmak içinse, öncelikle Synaptic'ten ntfsprogs paketini kurmalısınız.

Bu yeni bölüme veri yazma (yetkilendirme) sorunu yaşarsanız, şu ipucu faydalı olacaktır:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,7127.msg84545.html#msg84545

ceylandag

Alıntı yapılan: özgürubuntu - 01 Mayıs 2009 - 13:44:45
:D :D :D Ubuntu'yu geri kazandım ama OpenSolaris gitti bu sefer :D Grub ekranında OpenSolaris'in olması gereken yerde hala Pardus yazıyor, ona tıklayınca da Error : 22 hatası veriyor :D Kısa süreli maceralardan birisi olacak sanırım OpenSolaris :D

Teşekkür ederim @enginemr, sayenizde Ubuntu'yu geri aldım.

Düzenleme : Bu arada Ubuntu'da OpenSolaris'in olduğu diski görmüyor, bağlayamadım..
Bir çok linux dağıtımını ve sunsolaris kurdum ve denedim bir bsd işletim sistemi kaldı denemediğim.
Ubuntu kadar işlevsel dağıtım kendi adıma görmedim öğrenilebilirlik ve kullanım kolaylığı olarak ubuntu ile devam etmenizi öneririm.
--------------------
ORÇUN CEYLANDAĞ
İSTANBUL/TÜRKİYE
--------------------

özgürubuntu

Alıntı Yap
Bir çok linux dağıtımını ve sunsolaris kurdum ve denedim bir bsd işletim sistemi kaldı denemediğim.
Ubuntu kadar işlevsel dağıtım kendi adıma görmedim öğrenilebilirlik ve kullanım kolaylığı olarak ubuntu ile devam etmenizi öneririm.

Zaten Ubuntu ile devam edeceğim, yukarda da dediğim gibi Ubuntu birincil işletim sistemim olarak daima varolacak, sadece pardus bölümüne başka bir işletim sistemi (windows değil) kurmak istiyordum.. artık başka bir zamanda başka bir Linux sürüme bakıcaz.. Gerçi izlediğim kadarıyla Ubuntu kadar tad veren, desteği bol olan (Türkçe özellikle) sürüm yok.. Olsun bu maceralar deneyim kazandırırken kotadan yiyor :D

Düzenleme : OpenSolaris bölümünü ext4 olarak formatladım

extremebrutal

Bence her Linux kullanıcısı bir Archlinux deneyimi yaşamalı :)

Ben bu deneyimi yaşadım. Sırada Gentoo var ama açıkcası cesaret edemiyorum. Şu sıralar biraz yoğun olduğum için, bir ara başladığım Gentoo döküman okumalarına ara verdim. Gerçi "Gentoo kuracak insan yolun sonuna gelmiştir" diye düşündüklerinden dolayı sanırım, pek döküman bulunmuyor nette.. :D

Ama en kısa sürede araştırmalara başlayıp bir gün Gentoo kuracağım  8)

hasansahin

Archlinux konusunda size katılıyorum. Lakin Gentoo konusunda değil. Kendimi hiçte yolun sonunda hissetmiyorum ama birkaç gün kastıktan sonra gentoo kurmayı başarabildim. Bir daha kurmak istesem 4-5 saatte kurarım :)
Konu linux ve açık kaynak olduğunda, hiçkimse yolunda sonunu göremez ve varamaz...
Ve şundan da eminim, archlinux ve gentoo arasında gözle görülebilir bir hız varkı olduğunu düşünmüyorum.

Hangi linux'u kullanmalıyım sorusuna cevap vermek zordur. Birbiri ile pek alası olmayan birçok dağıtım olduğu için ve yine birbiri ile pek alakası olmayan çok fazla kullanıcı grubu ve kullanıcı tercihleri olduğu için "şu dağıtım en iyisidir" demek çok zordur. Bu soruyu soran kişinin, linux neler yapacağını ve ne istediği söylemesi gerekir. Akabinde, diğer insanlar onlara tecrübelerini aktarır ve bir karar verilebilir. Deneme yanılma yoluda bir yöntem olabilir ama zaman,para,moral kaybettirir. Bir yandan da eşsiz tecrübeler kazandırır. Karar kullanıcıya aittir.
Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.
Albert Einstein.

özgürubuntu

OpenSolaris'in kendisini kullanamadım, bari temasını kullanayım dedim ve Gnome-Look'tan "Nimbus" GTK ve Icon temasını kurarak Ubuntu'mu epey bi Solarise benzettim.. Kendisini Ubuntu ile kullanamamanın üzüntüsünü az da olsa hafiflettim sanırım :)

http://gnome-look.org/content/show.php/Nimbus+(+Debian+and+Ubuntu+packages+)?content=70212

heartsmagic

@özgürubuntu dağıtım denemek için sana tekrar Virtualbox tavsiye ediyorum. CD kullanmadan, sanal bir şekilde dilediğin kadar dağıtım deneyebilirsin. Disk bölümleme derdin olmaz, birden fazla dağıtımı deneyebilirsin, istediğinde istediğini silersin. Foruma bakarsan güzel kaynaklar bulursun. USB desteği gerekmiyorsa doğrudan depodakini kur ve forumdaki nasıl dağıtım kurulur bilgilerini gözden geçir. Yeterli olacaktır diye düşünüyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

if

Alıntı yapılan: burakgk - 12 Eylül 2011 - 11:43:37
kur gibi bir seçenek yok menüde.basit olacak ama sadece menü simgesi var menu yazmıyor acaba windowstaki gibi bir dosya görüntüleme ayarı falan değişmiş olabilir mi?Yada başka bir sürüm mü yüklemeyi denemelimiyim bilgisayarıma?ben linuxu denemek için eski bilgisayar kurcam o yüzden çok seçeneğim yok maalesef:( (celeron 1.70ghz,256 mb ram) önerileriniz var
mı?yada xpde mi kal diyorsunuz?
@burakgk, 256 MB ram Katya sürümü için düşük kalır. Kuruluma başlayamamanızın sebebi de bu olabilir.Deneme amaçlı kurmak istiyorsanız eski değil günlük kullandığınız bilgisayarınıza Wubi aracılığıyla kurabilirsiniz. Benim size önerim, günlük kullandığınız bilgisayarınıza kurmanız. Kurmadan önce Windows üzerinden Ubuntu için - veya hangi dağıtımı kurmak istiyorsanız - bölüm ayırırsınız ve http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Kurulum bağlantısından en güncel kurulumu takip edersiniz- 10.10. Tabi Ubuntu kurmak isterseniz şu anki sürüm 11.04 ama kurulum adımları aynıdır. Eğer eski bilgisayarınıza bir dağıtım kurmak istiyorsanız forum arama çubuğuna 'hangi linux', 'hangi dağıtım' 'eski bilgisayar' gibi terimlerle arama yaptığınızda bir sürü konu ve öneriyle karşılaşırsınız. Nacizane tavsiyem Xubuntu.

burakgk

Birkaç yere baktım sizin de tavisyeniz üzerine 3 tane dağıtım arasında kaldım.
Xubuntu mu,Linux Mint 9 "Isadora" - LXDE mi ,Linux Mint 9 "Isadora" - Fluxbox mı? sizce hangisi daha rahat çalışır.aslında bir kaç tane daha var onlar belki daha rahat çalışır ama daha güncel bir şey olsun istiyorum.Birde bunların türkçe dil desteği vardır sanırım değil mi?

if

@burakgk, o üç dağıtım arasında en günceli Xubuntu'dur. Diğerleri Xubuntu'ya göre daha az kaynak tüketir, evet fakat güncel değillerdir hatta destek yoktur. Daha az kaynak tüketen bir dağıtım isterseniz size önerebileceğim Bodhi Linux var yalnız kullandığı masaüstü yöneticisine alışmanız süre alabilir. Bu durumda Xubuntu en iyi seçenek olarak kalıyor. Ayrıca bir de Lubuntu var. Hepsinin Türkçe desteği var, o konuda sıkıntı yaşamazsınız.

speakerXXL

Sizin sisteminize Mint 9 LXDE daha uygun. Mint 9 LXDE (LTS) sürümdür (Nisan 2013'e kadar). Yani şu anki kararlı Xubuntu 11.04 versiyondan daha ileri tarihli desteğe sahip.

Sistem gereksiniminin düşüklüğü açısından Bodhi linux daha öne çıkıyor.

Alıntı Yap300mhz i386 Processor
    128megs of RAM
    1.5g HD space

Bununla birliklte Türkçe desteği hakkında bir fikrim yok. Eğer Türkçe desteği iyi ise Bodhi Linux'u, yoksa Mint 9 Lxde'yi tavsiye ederim

Mint 9 Sistem Gereksinimleri

Alıntı Yapx86 processor
    192 MB of system memory (RAM)
    3 GB of disk space for installation
    Graphics card capable of 800×600 resolution
    CD-ROM drive or USB port

burakgk

son iki mesaja bakılırsa mint 9 lxde mi yoksa xubuntu mu anlayamadım başkada seçeneğim yok galiba?zaten ilk başta deneme amaçlı kullanacağım galiba mint 9 lxde daha iyi bir tercih olcak aslında eminde değilim :( birde internet bağlantısı için hangisi daha sorunsuzdur ?

if

@burakgk, kurmadan bilemeyiz internet bağlantısı için hangisi daha sorunsuzdur. En iyisi sizin deneyip görmeniz. Konuyu kilitliyorum.

burakgk

arakadaşımdan linux mint 9 istemiştim onla beraber Xubuntu Mirrors 10.04 uda yüklemiş 256 ram,celeron 1.70 ghz hangisi iyi gider :D

if

Bu tür soruları konuşmak için yeni bir başlık açılmıştır: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=29219.0

O başlıktan devam edelim lütfen. Bu konuyu kilitliyorum.