[Çözüldü] 9.04 ses çıkmıyor

Başlatan tab, 25 Nisan 2009 - 22:44:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tab

sorunu belirtirken pc mi söylemiştim tekrar yenileyeyim hp 1110et notebook onun için bağlantı hakkında bir şey yapamıyorum...bilgisayarın kendi hoparlorunden ses gelmiyor malasef ama dısarıdan kulaklık vs takınca problem yok

heartsmagic

@heartsmagic de detaylı olarak yardımcı olamaz zira o da pek uzman değil bu konuda :)
Codec: IDT 92HD71B7X
Codec: LSI ID 1040
çıktıları için ilgili dosyada bir arama yaptın mı? Yaptıysan orada sana bazı paremetreler listelenir, işte onlarla deneyeceksin alsa-base.conf dosyasını.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

localhost

@heartsmagic: uzmansin iste, alsayi derlemissin daha ne istiyorsun :) Ben arama yaptim öyle birsey yok. + dosyanin yeri degismis :)
Linux LPIC1 - MCSA

heartsmagic

Hangi dosyanın yeri değişmiş? Düzeltelim yazıda.

localhost

Burasi
gedit /usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.18a/alsa-kernel/Documentation/ALSA-Configuration.txt
buraya gecmis.
gedit /usr/share/doc/alsa-base/driver/ALSA-Configuration.txt.gz

Linux LPIC1 - MCSA

localhost

Alıntı yapılan: By_Mihni - 26 Nisan 2009 - 00:03:05
Burada kartınızın sorunu çözülmüş buradan yararlanabilirsiniz.
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,7280.0.html
Verilen linkteki ayarlari denedinmi ?

options snd-hda-intel model=laptop enable=1 index=0

alsa-base.conf bu ayari girmen gerekiyor. Herkeste bu sekilde calisiyor bu kart.
Linux LPIC1 - MCSA

heartsmagic

Dosya oraya geçmemiş :)
/usr/src altındaki zaten bizim indirdiğimiz dosya oluyor.

localhost

Heeee tamam simdik anladim. Ben sistemde var olan dosyaya bakmisim :)
Linux LPIC1 - MCSA

tab

arkadaslar ne yaptıysam olmadı hiçbirşey anlamadım gecelerce uğraştım hatta o kadar kı uykularıma girdi ama sonuç sıfır ilk defa boyle uzun bir sorun yasıyorum hala cozum bulamadım! :'(

heartsmagic

localhost

3 Kisi ayni Linki vermis olduk :)
Linux LPIC1 - MCSA

tab

arkadaslar farkındayım.ama bence konu bircok link yuzunden sapmıs olabilir mi yani tek bi baslıkta ilerlesek yada lazım olan cıktıları neyse buraya yapıstırıp sıfırdan baslasam ne dersiniz?

heartsmagic

Tek başlıktan ilerliyoruz zaten ancak sen önerilenlerin ne kadarını nasıl yaptığını pek ayrıntılarıyla vermiyorsun bizlere. Hangi başlıktaki hangi adımları yaptığını söylersen yine buradan devam edebiliriz.

Nordkapp

Benim yazdigim mesajlar gitmis, ilginc.

garafatma

Biraz önce konu bölündü, gitmedi, başlığı bulamadım :)
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

heartsmagic

@Nordkapp kendi profiline girersen gönderdiğin iletileri görebilirsin.
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?action=profile;u=4882;sa=showPosts
Konuyu daha uygun olacağından dolayı böldüm ve taşıdım.
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,9151.0.html

tab

Alıntı sahibi: sidious üzerinde 03 Ağustos 2008 - 20:14:16
selamlar
ben ubuntuyu notebooğuma kurdum. notebooğum acer aspire 5920g model.

kulaklıktan ses geliyordu ancak bir türlü hoparlörden ses alamıyordum. burda ve forumda bir yerde daha geçen yöntemleri denedim, nerede yanlış yaptım bilmiyorum ama (muhtemelen sinaptic paket yükleyicisinden linux-backport-module lerin tamamını kurunca oldu Gülümseme) ses sekmem tamamen kayboldu ve ses hiç açılmaz oldu.

forumda nerede buldum bilmiyorum ama https://help.ubuntu.com/community/HdaIntelSoundHowto adresini buldum.
oradan http://www.alsa-project.org/main/index.php/Main_Page sayfasına girdim ve   
* alsa-driver-1.0.17
* alsa-lib-1.0.17
* alsa-utils-1.0.17
* alsa-firmware-1.0.17

yukarda yazılı dosyaları masaüstüme indirdim.

sonra tekrar https://help.ubuntu.com/community/HdaIntelSoundHowto sayfasına gittim ve ordaki yönergeleri uyguladım.

terminal penceresinde
sudo mkdir -p /usr/src/alsa
cd /usr/src/alsa
sudo cp ~/downloads/alsa* .

komutları işe yaramadı ancak;

sudo tar xjf '/home/kursatkartal/Masaüstü/alsa drivers/alsa-driver-1.0.17.tar.bz2'
sudo tar xjf '/home/kursatkartal/Masaüstü/alsa drivers/alsa-lib-1.0.17.tar.bz2'
sudo tar xjf '/home/kursatkartal/Masaüstü/alsa drivers/alsa-utils-1.0.17.tar.bz2'
sudo tar xjf '/home/kursatkartal/Masaüstü/alsa drivers/alsa-firmware-1.0.17.tar.bz2'
not: ben bu dosyaları masaüstüme indirdiğim için yeri bu şekilde işaret ettim. benim gibi acemi olanlar nasıl yapacaklarını bilmiyorlarsa sudo tar xjf komutunu yazdıktan sonra boşluk bırakıp, indirdikleri dosyayı kulağından tutup terminal penceresine sürüklesinler Gülümseme

sonrasında;
cd alsa-driver*
sudo ./configure --with-cards=hda-intel --with-kernel=/usr/src/linux-headers-$(uname -r)
sudo make
sudo make install

komutlarını sırayla girdim.
not=
username@ubuntu:~$ cd alsa-driver*
username@ubuntu:~/alsa-driver-1.0.17$
birinci komutla yukarda şekildeki gibi indirdiğimiz driver dizininin altına girmiş * olacağız.
sonrasındaki 3 komutu sırayla girip driver paketimizi kurdum.

sonrasında;
alsa-lib-1.0.17.tar.bz2 paketi için
cd ../alsa-lib*
sudo ./configure
sudo make
sudo make install

alsa-utils-1.0.17.tar.bz2 paketi için
cd ../alsa-utils*
sudo ./configure
sudo make
sudo make install

alsa-firmware-1.0.17.tar.bz2 paketi için
cd ../alsa-firmware*
sudo ./configure
sudo make
sudo make install

komutlarını girdim. sonrasında notebooğumu restart ettim. notebooğum açıldıktan sonra menüdeki uygulamalar > sesve video > alsamixergui isimli uygulamayı çalıştırdım. açılan pencerede "surro.." (surround) seçeneğini üstteki hoparlör simgelerine tıklayarak aktif hale getirdim.

sonuç; şuanda 5 gündür dinleyemediğim şarkılarımı zevkle dinliyorum

boyle bir yontem buldum ama doğrusu bu bile işe yaramadı

tab

############ Jaunty kullanıcıları için güncelleme ############

- Eğer Ubuntu 9.04 kullanıyorsanız bir ALSA derlemesine ihtiyaç duymayabilirsiniz. Sadece alsa-base.conf dosyasına girilecek parametreler sorununuzu çözebilir. Aşağıdaki yöntem Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex altında uygulanmıştır. Jaunty kullanıcıları ALSA derlemesi yapmadan doğrudan alsa-base.conf ile ilgili kısma gidilebilirler.

- alsa-base.conf girişi yapılmadan sorun devam ediyor. Ancak ALSA derlemesi yapmamıza rağmen alsa-base.conf dosyasına yapılan giriş sonucunda kulaklık sorunu giderilebilmekte. Fakat Surround için Center kanalı açıldığında yine tekerrür etmekte ne yazık ki. ALSA derlemesi de sonuç vermiyor.

Not: Intrepid altındaki bu yöntemde ALSA derlemesinden önce alsa-base dosyasına ekleme denenmemişti. Kısacası muhtemelen Intrepid altında da ALSA derlemesine ihtiyaç duyulmayabilir. Intrepid kullanıcıları deneyip kendileri sonucu görebilirler.

##################################################

Başlıkta bahsi geçen bir Lenovo Y530 dizüstünde bulunan aşağıdaki çıktıda belirtilen karttır:

Kod:

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)

Sorun: Ses hem hoparlörden hem de kulaklıktan geliyor.
Çözüm: ALSA'yı elle derlemek/kurmak ve bir alsa-base girdisi eklemek.

ALSA'yı elle derleyeceğimizden geliştirme paketlerine ve bazı kütüphanelere ihtiyacımız var:

Kod:

sudo su
aptitude install build-essential libncurses-dev gettext linux-headers-`uname -r` xmlto

Bu aşamada bize gereken paketleri kurduk. Görüldüğü üzere şu an root ile işimize devam ediyoruz. Bu nedenle bir işlem yaparken iki defa kontrol edin.

Şimdi ihtiyacımız olan ALSA paketlerini indirelim. Ben gerekli işlemleri /usr/src/alsa dizini altında yaptıracağım. Bir sonraki kernel güncellemesinden sonra muhtemelen bu işlemleri tekrar yapmak zorunda kalabiliriz. Bu nedenden ötürü paketlerin bu dizinde bulunması fena olmayacaktır.

Kod:

mkdir /usr/src/alsa
cd /usr/src/alsa
wget -c ftp://ftp.task.gda.pl/pub/linux/misc/alsa/driver/alsa-driver-1.0.19.tar.bz2
wget -c ftp://ftp.task.gda.pl/pub/linux/misc/alsa/lib/alsa-lib-1.0.19.tar.bz2
wget -c ftp://ftp.task.gda.pl/pub/linux/misc/alsa/utils/alsa-utils-1.0.19.tar.bz2

Böylece paketlerimiz /usr/src/alsa dizini altına inmiş oldu. Şimdi işlemlere devam edelim ve derlemeye başlayalım.

Kod:

tar xvf alsa-driver-1.0.19.tar.bz2
cd alsa-driver-1.0.19
./configure --with-cards=hda-intel
make
make install

Eğer işlem tüm aşamalardan "Error" yani hata vermeden geçtiyse kurulum tamamlanmıştır. Diğer paketleri de benzer şekilde derleyelim.

Kod:

cd ..
tar xvf alsa-lib-1.0.19.tar.bz2
cd alsa-lib-1.0.19
./configure
make
make install

Ve son paket:

Kod:

cd ..
tar xvf alsa-utils-1.0.19.tar.bz2
cd alsa-utils-1.0.19
./configure
make
make install

Böylece ALSA'yı derlemiş olduk. Şimdi sıra geldi alsa-base'e ne ekleyeceğimizi bulmaya.

Kod:

cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec

komutu size bir çıktı döndürecektir. Örneğin benim için çıktıda şu vardı:

Alıntı
Codec: Realtek ALC888

Buna göre ufak bir araştırma yapacağız.

Kod:

gedit /usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.18a/alsa-kernel/Documentation/ALSA-Configuration.txt

komutu ile yapılandırma belgesini açalım ve çıktıdan elde ettiğimiz sonucu aratıp gerekli bölümleri bulalım. Örneğin ben kendi çıktım için olan 888 için arama yapınca şöyle bir bölüm çıktı karşıma:

Alıntı
ALC883/888
     3stack-dig   3-jack with SPDIF I/O
     6stack-dig   6-jack digital with SPDIF I/O
.....................
...................
...................
     lenovo-101e   Lenovo 101E
     lenovo-nb0763   Lenovo NB0763
     lenovo-ms7195-dig Lenovo MS7195
     lenovo-sky   Lenovo Sky
......................
.....................
.....................

Ben bunların içinden edindiğim bilgiye göre lenovo-ms7195-dig seçeneğini kullandım. Bu dosyada değişiklik yapmıyoruz. Sadece seçenekleri görüp gerekli araştırmadan sonra doğru olanı seçiyoruz. Bunun için dosyayı gerekli bölümü gördükten sonra kapatın.

Şimdi seçtiğimizi alsa-base.conf dosyasına eklemeye sıra geldi.

Kod:

gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

ile açtığımız dosyanın sonuna yeni bir satır olacak şekilde ekliyoruz. Kendi örneğimi gösterecek olursak şöyle ekliyoruz:

Kod:

options snd-hda-intel model=lenovo-ms7195-dig

Bundan sonra sistemi yeniden başlatıyoruz. Eğer her şey yolunda gittiyse başlığa konu olan sorun ortadan kalkmış oluyor.

Eğer sistemi yeniden başlattıktan sonra ses çıkmıyorsa ses kanallarına göz atın. Kısılmış olabilirler.
Eğer kulaklıktan ses gelmiyorsa Ses simgesini çift tıklatın ve Switches bölümünden Headphones kısmını işaretleyin.

aslında bu baslıktan ilerliyordum ve kırmızı olan kısımları sorunsuz gectim verilen bu komut
gedit /usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.18a/alsa-kernel/Documentation/ALSA-Configuration.txt yazdım ve acılan sayfa bos işte buradan sonra takıldım eğer ki yapamassam (cunku cok sinirimi bozdu 1 mayıstan beri uğrasıyorum)8.10 donecegim  :-\

bytan

Aşağıdaki gibi dene:

gedit /usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.19/alsa-kernel/Documentation/ALSA-Configuration.txt

Yine açılmazsa /usr/src/alsa dizininin altına bakarak ALSA-Configuration.txt dosyasının tam yerini bulabilirsin.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

tab

cok tesekkurler eline sağlık oldu yalnız buradan sonra nasıl bir yol izlemeliyim?bu konuda cok zayıfım ve ne yapabilecegimi bilemiyorum

bytan

O dosya içerisinde ses kartına ait bilgileri arayacaksın ve ona ait parametreleri bulup yazıda anlatıldığı gibi alsa-base.conf dosyasına yapıştıracaksın.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

tab

tek basıma yapabileceğime inanmıyorum onun için:
gedit /usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.19/alsa-kernel/Documentation/ALSA-Configuration.txt bu cıktı sonuclarını buraya yapıstırsam ve hep birlikte(forumdaki diger arkadaslarla) cozum bulsak?

heartsmagic

@tolga ali, o dosyayı geçmen bize bir şey ifade etmez. Standart bir dosyadır o zaten. Sen bahse konu olan başlığı dikkatlice okursan yapabilirsin. Zaten adım adım anlatılıyor orada her şey.

tab

Module snd-ad1816a
  ------------------

Module for sound cards based on Analog Devices AD1816A/AD1815 ISA chips.

clockfreq   - Clock frequency for AD1816A chip (default = 0, 33000Hz)

This module supports multiple cards, autoprobe and PnP.

Module snd-ad1848
  -----------------

Module for sound cards based on AD1848/AD1847/CS4248 ISA chips.

port   - port # for AD1848 chip
    irq      - IRQ # for AD1848  chip
    dma1   - DMA # for AD1848 chip (0,1,3)

This module supports multiple cards.  It does not support autoprobe
    thus main port must be specified!!! Other ports are optional.

The power-management is supported.

Module snd-ad1889
  -----------------

Module for Analog Devices AD1889 chips.

ac97_quirk  - AC'97 workaround for strange hardware
                  See the description of intel8x0 module for details.

This module supports multiple cards.

Module snd-ali5451
  ------------------

Module snd-cs4281
  -----------------

Module for Cirrus Logic CS4281 soundchip.

dual_codec   - Secondary codec ID (0 = disable, default)

This module supports multiple cards.

The power-management is supported.

Module snd-cs46xx
  -----------------

bu tarz bi kac cıktı buldum buradan bişey cıkarmı aslında tam olarak ne arayacagımıda bilmiyorum

heartsmagic

cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec

ne diyor?