[Çözüldü] Ubuntu 8.04 grub sorunu (Bu ölümcül bir hata)

Başlatan dtserkanozkan, 30 Nisan 2008 - 00:00:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

dtserkanozkan

Arkadaşlar ben ubuntuyu daha 2 gün önce internette rastgele gezinirken gördüm. İlgimi çekti ve kubuntunun DVD versiyonunu indirdim. Yüklerken herşey iyi ama %94'e gelince grub yüklenmesinde hata olduğunu söylüyor ve sonra da kurulumu bitiriyor. HDD'm 4 bölüm, 1. bölümde bilgisayarın recovery dosyaları var (Fabrikasyon olarak yüklenmiş), 2.de vista yüklü, 3.de benim dosyalarım var (Mp3, resimlerim vs.) 4. bir bölüm olarak da 8gb olacak şekilde ubuntu için ayarladım. Yüklerken bu bölümü ext3 olarak formatlattım ama swap alanını ilk yükleyişimde ramim 2gb olduğu için ayarlamadım. Sonradan da bir flash diski swap alanı olarak ayarladım. Ön yükleme dosyalarını da Hd0 olarak adlandırılan yere atacak şekilde ayarlanmıştı. Ama kaç kere denediysem de grub yüklenmedi diyor. Bana yardımcı olabilirseniz bir de daha bu sistemle yeni tanışmış biri olarak bana yapacaklarımı sade bir şekilde anlatırsanız sevinirim.

heartsmagic

Forumda benzer problem yaşayanlar var. Nedenleri değişebiliyor,bir aramanı tavsiye ederim.
Bir de merak ettim neden swap alanını flash diskte gösterdin?
Not: Grubu MBR'ye mi kuruyorsun. Eğer öyle değilse öyle dene.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

izzetguntalaz

Alıntı yapılan: dtserkanozkan - 30 Nisan 2008 - 00:00:54
Arkadaşlar ben ubuntuyu daha 2 gün önce internette rastgele gezinirken gördüm. İlgimi çekti ve kubuntunun DVD versiyonunu indirdim. Yüklerken herşey iyi ama %94'e gelince grub yüklenmesinde hata olduğunu söylüyor ve sonra da kurulumu bitiriyor. HDD'm 4 bölüm, 1. bölümde bilgisayarın recovery dosyaları var (Fabrikasyon olarak yüklenmiş), 2.de vista yüklü, 3.de benim dosyalarım var (Mp3, resimlerim vs.) 4. bir bölüm olarak da 8gb olacak şekilde ubuntu için ayarladım. Yüklerken bu bölümü ext3 olarak formatlattım ama swap alanını ilk yükleyişimde ramim 2gb olduğu için ayarlamadım. Sonradan da bir flash diski swap alanı olarak ayarladım. Ön yükleme dosyalarını da Hd0 olarak adlandırılan yere atacak şekilde ayarlanmıştı. Ama kaç kere denediysem de grub yüklenmedi diyor. Bana yardımcı olabilirseniz bir de daha bu sistemle yeni tanışmış biri olarak bana yapacaklarımı sade bir şekilde anlatırsanız sevinirim.

Dostum sorunum aynı kesinlikle aynı.

dtserkanozkan

Arkadaşlar sorunu çözdüm, ben elle kurmayı tercih edip, ubuntu kumak için 8 gblık bir alan ayırıyordum. Swap alanı ayırmıyordum. Ubuntu için 8 gb ve swap için de 4.5 gblık bir alan ayırınca problem çözüldü. (Ram'ınızın 2 katı kadat swap alanı ayırmak gerekiyormuş) Ama dediğim gibi yeni başlıyorum bu işletim sistemine ve dilini bilmiyorum. Wireless çalışmadı, ve daha birçok driveri elle kurmam gerekiyordu sanırım. Anlamadığım için sildim ubuntuyu. Dilini öğrenebileceğim bir yer tavsiye edebilirseniz bu arada çok makbule geçer. Ha bir de aklınızda olsun ubuntuyu silerken direkt disk managerdan partitionları silerek kaldırmayın. Grub kalıyor ubuntu silinmesine rağmen ve hata veriyor, sonuçta da vista boot olayı devre dışı kalıyor. Ama eğer yaparsanız da böyle bişey üzülmeyin. Vista DVD ya da CD'si ile bilgisayarı açıp F8'le komut istemine giriyorsunuz ve sırasıyla:

C:\ (yani c sürücüsünün root dizinine girmeniz gerekli)
Bootrec /Fixmbr
Bootrec /Fixboot

komutlarını yazıyorsunuz. (Alıntıdır)

Boot sektörü sıfırlanıyor ve vistaya tekrar girebiliyorsunuz. Umarım işinize yarar. Diğer türlü ubuntunun nasıl kaldırılacağını bulamadım. Herkese kolay gelsin.

dtserkanozkan

Alıntı yapılan: heartsmagic - 30 Nisan 2008 - 01:27:25
Forumda benzer problem yaşayanlar var. Nedenleri değişebiliyor,bir aramanı tavsiye ederim.
Bir de merak ettim neden swap alanını flash diskte gösterdin?
Not: Grubu MBR'ye mi kuruyorsun. Eğer öyle değilse öyle dene.

Pardon ama "mbr'ye kurmak" deyişini birkaç yerde daha okudum fakat mbr'nin ne olduğunu ve oraya nasıl kuracağımızı bulamadım. ubuntu 8.04 kurulumu esnasında heryere girdim ama mbr ile ilgili bir kısım bulamadım.  Flash disk olayını da öylesine denemiştim belki olur diye, bildiğimden değil yani :D

heartsmagic

Sorun takas alanındaymış demek ki.
MBR'yi biliyorum, bu nedenle Linux'u seviyorum.

Ayrıca "dilini öğrenmek" derken neyi kast ettiğini anlayamadım. Biz burada yeni kullanıcılara yardım etmeye çalışıyoruz. Eğer öğrenebileceğin bir yeri soruyorsan ne diyebilirim bilmiyorum.

dtserkanozkan

yani birşeyler yüklemek için komut dizinini filan açıyoruz ve bazı komutlar filan yazıyoruz ya dil derken onlardan bahsediyordum. Mesela sudo vs. ile başlayan komutlar sonrasında gelen dizinler, "kod" adı altında yazılanlardan hani. Sanırım bunlar bir dil oluyor. Ben zamanında Turbo Pascalla çok uğraşmıştım da onunla karşılaştırarak söyledim bunu.

heartsmagic

Dil değil söylediğin gibi komut. Bir çoğuna ilk etapta ihtiyacın olmaz. Bir şeyler yüklemek için hemencecik üst kısımda bulunan menüden: Uygulamalar-Ekle/Kaldır ı açarsın ve Windowsda sittin sene bulamayacağın güzellikte bir imkanla binlerce programı tek tıklamayla kur dersin, kahveni içersin. Biraz alışmak lazım sadece.

Not: Söylemeyi unutmuşum, takas alanı için 4,5 GB çok fazla olmuş. İmkansız o kadar takas alanı kullanılmaz.

dtserkanozkan

Bazı açıklamalarda "Gutsy, 18 ay boyunca sunucu ve masaüstü bilgisayarlarda desteklenecektir." gibi açıklamalar mevcut. Bunun ne anlama geldiğini bana anlatabilir misiniz? Yani 18 ay sonra işletim sistemi çalışmayacak mı?

heartsmagic

Hayır sadece Gutsy için güncellemeler duracak. Programların yeni sürümlerini kullanamayacaksın, güvenlik yükseltmelerinden mahrum kalacaksın.

dtserkanozkan

Kubuntu 8.04ü vista'dan kurdum. Şimdi başlıca sorunlarım compiz kurulu değil dolayısıyla da masaüstü efektlerini yapamıyorum. Yeni paket ve güncellemeleri internetten de yükleyemiyorum çünkü wireless'ım çalışmıyor (Vistada çalışıyor). Çalışmıyor derken "WLAN" yazılı ışık bile yanmıyor. Ama bluetooth çalışıyor. Laptop markası Sony VGN-FZ11Z.
*Ekran Kartı: NVIDIA®GeForce™ 256MB Go 8400 GT 1023MB VRAM
*Ethernet Kartı: 10/100 Ethernet Kartı Wireless LAN 802.11a/b/g 54 Mbps , max.100m
*Wireless: Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG Network Connection
Ayrıca kulaklık ses çıkışımdan da ses alamıyorum.
Bu sorunlarımı bana nasıl halledebileceğimi hiç bilmeyen birine anlatırmış gibi anlatırsanız çok sevineceğim. Bir sürü siteye baktım ama hepsinde de anlamadığım kodlar var. Şu linuxu bi çözersem rahatlayacağım walla :'(

dtserkanozkan

oops, evet, ışık yanmıyor ama wireless çalışıyormuş. Fakat şifresiz bir wirelessa kolayca bağlanmasına rağmen benimki KNetworkManager listesinde yok. Connect to other wireless network diyorum ama orada da birçok şey var. Napcam şimdi?

dtserkanozkan

arkadaşlar onu da buldum, wireless ismini türkçe karakterlerden oluşturmamak lazımmış. Bilginize :D

heartsmagic

Diğer sorularının hepsi de forumda tartışılmış konular. Gerekli şekilde araştırma yaparsan bulacağından eminim.

ufuk_k

Bu konu da bir şekilde çözülmüş, etiketleyip kapadım.