Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope Kararlı Sürüm Yayınlandı

Başlatan ihtiyar said, 23 Nisan 2009 - 14:36:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

dr.birol

Teşekkür ederim bilgi için.
Bu arada sevindim küsmece darılmaca olmadığına.Aslında biliyordum ama bunu senden duymak istedim.    :D :P
Biz gelmedik kavga için,
Bizler geldik sevgi için,
Dostun evi gönüllerdir,
Gönüller yapmaya geldik...

heartsmagic

Her şeye rağmen eksiğimiz çok, bu kabul edilmesi gereken bir gerçek. Ancak bizler hem yaşamımız hem de işimizden vakit buldukça buralarda bulunuyoruz. Gönül ister ki daha fazlasını verebilelim.

Darılmaca zaten kolay kolay olmaz :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

aynshtein

Ext3->Ext4 dönüştürme süreci biraz sancılı. Sistemi yedekleyip sıfırdan kurulum yaptıktan sonra geri yükleme yapmak daha külfetsiz. Ben beta sürümlerde 4 kere deneme yaptım. İlk denemede sorunsuzdu, ikinci denemede diskteki tüm verileri kaybettim. Üçüncüsünde GRUB'ı ayarlamak mümkün olmadı. Son denememde de büyük boyutlu dosyaları kopyalarken sistem kilitlenmeye başladı vs. vs... Beta aşamasında olduğu için üzerinde durmadım. Fakat sıfırdan kurulumda diski ext4 olarak biçimlendirince hiç sorun yaşamadım...
Linux: Bilgisayarını bilgi saymaktan başka işlerde kullanmak isteyenler için...
Günlük: http://www.multimeyda.com/

AguilaNegra

Alıntı yapılan: agassi - 01 Mayıs 2009 - 01:46:45
Merhabalar, diz üstümde iki sistemide kulladığımdan sıfırdan kuruluma cesarat edemedim. Bu nedenle 8.10 dan 9.04 e yükseltmeyi tercih ettim başarılı bir şekilde sürüm yükseltildi ve şu anda sorunsuz kullanıyorum. Ancak yükseltmenin sisteme yüklenmesi sırasında bir dosyanın işin kötüsü şimdi hatırladığım kadarıyla (etc-gconf) veya (etc-grub) yeni sürümüyle değiştirip değiştirmeyeceğim soruldu ama ben telaşla (birazda acemilikle) ''değiştir'' veya ''koru'' tuşuna tıklamadan direkt uyarıyı kapattım ve yüklemeye devam etti. Daha sonra bu olay kafama takıldı lütfen bu konuyla ilgili bilgi verirseniz çok sevinirim.

@agassi,
Bu başlık altında  sizden başka yükseltme mesajı okumadım,
Herhangi bir ön hazırlık yapmışmıydınız?(yedekleme gibi)
Ekran kartı sürücü sorunu oldu mu?

Benzer şekilde ,yükseltme ile 9.04'e geçen kullanıcılardan,yükseltme öncesi uyarılar varsa rica ediyorum.
Sistemim 64 bit ve ATI x1600 chipli grafik kartı var,
9.04 direk kurulumda sorunlu oldu,yükseltme ile bu sorun aşılabilir mi? merak ediyorum.
Yükseltme sonrası,problem olması durumunda,eski sürüme nasıl geri dönülüyor?grub da eski sürüm görülüyor mu?
Teşekkür ederim.

zeitgeist

@AguilaNegra,

Son bir kaç gündür ubuntuforums'u dolaşırken, sürümlerini 9.04'e yükselten bazı kullanıcılarda ekran kartı sorunlarının olduğunu gördüm. Yine de, genel olarak böyle bir sorun olduğunu söylemek doğru olmayabilir. Eğer yükseltme yapılacaksa her ihtimale karşı yedekleme yapmak sanırım en doğru yöntem olacaktır.

Yükseltme sonrası eski sürüme dönme gibi bir imkan olduğunu sanmıyorum.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

AguilaNegra

Alıntı yapılan: zeitgeist - 02 Mayıs 2009 - 12:42:28
@AguilaNegra,

Son bir kaç gündür ubuntuforums'u dolaşırken, sürümlerini 9.04'e yükselten bazı kullanıcılarda ekran kartı sorunlarının olduğunu gördüm. Yine de, genel olarak böyle bir sorun olduğunu söylemek doğru olmayabilir. Eğer yükseltme yapılacaksa her ihtimale karşı yedekleme yapmak sanırım en doğru yöntem olacaktır.

Yükseltme sonrası eski sürüme dönme gibi bir imkan olduğunu sanmıyorum.

Teşekkür ederim,
Sanırım bir süre daha beklemek daha iyi olacak.

gio

64bit ve ext4'ün farkını açıkca hissedebilen var mı ? psikolojik olarak mı bilmiyorum ama epey bir performans artışı farkettiriyor.

32bit ve 64bit performans karşılaştırması yapılmış şurada ;

http://www.tuxradar.com/content/ubuntu-904-32-bit-vs-64-bit-benchmarks

emrah_y

Yanlız arkadaşlar ben bilgisayarımın özelliklerini bilmiyorum.Onun için de yeni sürümün hangisinin uyumlu olduğunu da bilemiyorum.Bilgisayarın özelliklerini nerden öğreneceğim.Yardımcı olursanız sevinirim

ironic

Depoda da mevcut ama güncel değil sanırım.

son sürümü için;

http://www.getdeb.net/search.php?keywords=hardinfo

adresindeki paketi indirip kurun.

hardinfo

ile uçbirimden uygulamayı açabilirsiniz.

emrah_y

garafatma

ATI olan ve problemi olduğunu düşündüğüm ekran kartımı, bugun 256MB Nvidia Geforce 5500 ekran kartı alarak değiştirdim. Ekran kartını taktıktan sonra 9.04 kurulumu yaptım, ve resmen gözerim açıldı. Hem performans, hem görsellikten resmen mahrum kalmışım. 9.04 gerçekten çok hoşuma gitti, henüz tam test edemesemde çok hoşuma gitti. Sanırım flash videolarda sıkıntı var ancak hiç kurcalamadım. Tavsiyem odur ki, görsellik açıısndan mahrum kalmak istemiyorsanız, Mutlaka nvidia çipsetli bir ekran kartı edinin arkadaşlar. Laptop sahipleri için birşey söyleyemeceğim :)
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

localhost

Hoop yönlendirme yapmayalim lütfen. :) Böyle bir sorun icin firmayada talepte bulunabilir. "Kardesim Linux icin dogru driver yapin yoksa rakip firmanin kartlarini alacagim ona göre.... gibi bir yazi ile göz dagi verilir":)  Cogu kisi Winodwsta oyun oynadigi icin ATI kartlari ile NVidia arasinda fark yok. Bu yüzden Linux icin kimse Ekran karti degistirecegini sanmiyorum. Bazen birsey alirken cok arastirmak ve ileriyi görerek dogru ürünü almak insani SIKINtilarda uzakta tutabilir.
Linux LPIC1 - MCSA

heartsmagic

@dr.birol hangi başlıkta anlattığımı hatırlamıyorum ancak izah etmiştim sanırım bunu :)
Kuruluma geç, elle bölümleme seç, eski Ubuntu'nun olduğu bölümü kök (/) olarak bağla ve biçimleme için işaretle. Dosya sistemi olarak da ext4 seç. Kendisi kurulumu yapar. Orada eğer başka bölümlerin de varsa bunları kurulumda bağla ki Ubuntu bunları sana hazırlamış olsun kullanım için. Örnek:

/media/windows
/media/yedek

ama biçimleme için işaretleme bu bölümleri. 

garafatma

Alıntı yapılan: Kirmizi - 02 Mayıs 2009 - 22:14:41
Hoop yönlendirme yapmayalim lütfen. :) Böyle bir sorun icin firmayada talepte bulunabilir. "Kardesim Linux icin dogru driver yapin yoksa rakip firmanin kartlarini alacagim ona göre.... gibi bir yazi ile göz dagi verilir":)  Cogu kisi Winodwsta oyun oynadigi icin ATI kartlari ile NVidia arasinda fark yok. Bu yüzden Linux icin kimse Ekran karti degistirecegini sanmiyorum. Bazen birsey alirken cok arastirmak ve ileriyi görerek dogru ürünü almak insani SIKINtilarda uzakta tutabilir.

Evet biraz yönlendirme olmuş ama yapsınlar artık o kadar talep var ki ATI'ye :)

Neyse deneyimi paylaşmış oldum ;)
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

heartsmagic

Ben bir önceki iletimi havaya mı yazdım yoksa bir yanlışlık mı oldu arada ? :D

localhost

Alıntı yapılan: heartsmagic
@dr.birol hangi başlıkta anlattığımı hatırlamıyorum ancak izah etmiştim sanırım bunu :)
Orada eğer başka bölümlerin de varsa bunları kurulumda bağla ki Ubuntu bunları sana hazırlamış olsun kullanım için. Örnek:

/media/windows
/media/yedek

ama biçimleme için işaretleme bu bölümleri. 

Bu öneri kafa karisikligi yaratir. Ben tercih etmiyorum. Sonunda mutlaka ntfs-config kurulacak.
Linux LPIC1 - MCSA

heartsmagic

Gerek yok, ntfs-config bende kurulu değil. Sistemde sadece ntfs-3g mevcut. Eğer biçimlendirme işaretlenmezse son derece ideal bir öneri bence bu. Kurulum sonrasında bölümler hazır gelir karşımıza.

localhost

Dedigin dogru ona birsey demiyorum. Bicimlemede sorun yasayan ve ne nasil yapilir gibi sorulari soranlar icin iyi bir yöntem degil. Yanlislikla ve dikatsiz bir sekilde yapildiginda sorun artabilir.
Linux LPIC1 - MCSA

heartsmagic

O nedenle bastıra bastıra biçimlendirme için sakın işaretlemeyin diyoruz :D

localhost

Büyük harflerle yaz bence, Sonra basina kalir :) Zaten göze cok batiyorsun :)
Linux LPIC1 - MCSA

heartsmagic

Başıma kalmaz buna eminim :) Her şey okumaktan geçiyor, okunduktan sonra hiçbir sorun olmaz.

dr.birol

Ya arkadaşlar sorun yok hallettim.
Şu an 9.04 teyim hemde 64 bit kurdum.
Fakat bir sorum daha olacak sizlere.Takas alanı ve ext4 alanım mevcut.bilerek bi 20 gb alanı boş bıraktım.Burayada 32 bit kurmayı düşünüyorum.
Nasıl yapacağım?Yani yeni takas alanına ihtiyaç var mı, yoksa aynı takas alanını mı kullanıcaklar.
Diğer bir konu 32 bit için bağlanma noktasına da  / koyacak mıyım?
Ne dersiniz?Ne yapmalıyım?
Bu arada hız konusunda denilenlere katılıyorum.Bi şarkı söylemek isterim şimdi -fark var.....-
Biz gelmedik kavga için,
Bizler geldik sevgi için,
Dostun evi gönüllerdir,
Gönüller yapmaya geldik...

erginemr

@dr.birol,

Hem 64 bit, hem de 32 bit Jaunty aynı takas alanını kullanabilir, iki takas alanı oluşturmanıza gerek yok.

32 bit jaunty'yi kurarken kendi 20 GB'lık alanını root (/) olarak bağlamalısınız, aynı ekranda 64 bit'in alanını ise "/media/64bit" vb. bir isimle sisteme bağlayabilirsiniz, tabii bu alana format atmamak kaydıyla.

localhost

Ikaz etmedi deme, Swap alaninda veya bölümlerde degisiklik yaparsan " yani yerleri degisirse,mesela sda5 olan bölüm yeni yaptigin degisiklik ile sda6 olursa sistem acilmaz. Bence swap alani olusturma ve kullanma. Ubuntu da bu nasil bilmiyorum. Ubuntu ile Archlinuxte ikilisinde Ubuntunun swap alanini archlinux icin kullandigimda Ubuntu acilmaz olmustu :)
Linux LPIC1 - MCSA

heartsmagic

Swap'i kendisi değiştirecek zaten, ancak sorun olmaz bu. Sistem açılışta mızıldanır ve devam etmek için Ctrl+D yapın der. Yapınca da açılır. Tabii bu eski Ubuntu için geçerli olacaktır. Yenisinde sorun olmaz. Eskisini Ctrl+D ile açınca da fstab dosyasında swap için UUID değiştirilerek sorun giderilebilir.