[Çözüldü] Ubuntu'yu kurmak

Başlatan BACKGROUND35, 29 Nisan 2008 - 08:14:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

BACKGROUND35

ubuntuyu laptopuma kurmak istiyorum ve adım adım kurulumunu nasıl yapacağımı anlatan bir yer mevcutmu?bide ubuntuyu sağlıklı bi şeklilde nasıl download edeceğim?
laptopuma c ve d ye ayırıp d ye ubuntu c yede windows kurma gibi bi şansım varmı?(önce ubuntuyu kuracağım)
sorularıma ışık olursanız çok sevinirim?Teşekkür eder iyi günler dilerim.

zulfikar

Ubuntu'nun kendi sitesinden download edebilirsin ve Windows'a program yükler gibi cdden kurabilrisin, program ekle kaldırdan da istersen geri kaldırabilirsin (ama tavsiye etmem özgürlük gibisi yok), tabi istersen cd boot ederek de kurulabilir tercih senin. Kuruluma gelince cdden boot edersen live olarak ubuntu açılır ve masaüstünde ubuntuyu kur diye kısayol var oradan kurmaya başlarsın. Kurulum o kadar da zor değil 6 veya 7 adımda kurulum tamamlanıyor. Bölümleme uygulaması açılınca üsteki seçenek ile (zaten işaretli olarak gelir) ubuntu kendisi hddyi ikiye ayırır ve ubuntuyu d ye kurar. Tabi sana tavsiye bu adımı geçmeden hdd nin boyutlarını ayarla yoksa ubuntu windows'a fazla yer bırakmadan ikiye böler ve d ye daha çok alan verir.

heartsmagic

Forumda arama yaparsan bir dünya yazıya ulaşırsın. Şöyle de bir belge var:
http://heartsmagic.linux-sevenler.org/W.K.L.N.Y.pdf
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Sypro

Alıntı yapılan: atopcu - 29 Nisan 2008 - 09:00:08
... Bölümleme uygulaması açılınca üsteki seçenek ile (zaten işaretli olarak gelir) ubuntu kendisi hddyi ikiye ayırır ve ubuntuyu d ye kurar. Tabi sana tavsiye bu adımı geçmeden hdd nin boyutlarını ayarla yoksa ubuntu windows'a fazla yer bırakmadan ikiye böler ve d ye daha çok alan verir.
Bu kısmı pek anlayamadım. C D gibi kavramlar olmaz Ubuntuda. herneyse..

Alıntı yapılan: BACKGROUND35 - 29 Nisan 2008 - 08:14:42
...
(önce ubuntuyu kuracağım)
...

Önce windowsu kurarsanız sonradan Grub ile uğraşmak zorunda kalmazsınız. Ayrıca forumun "arama" bölümünü kullanmanızı öneririm.

"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

kursat

selamlar,

öncelikle ubuntu vb. işletim sistemlerinin yaygınlaşmasından duyduğum mutluluğu paylaşmak isterim. Dün ubuntunun son sürümünü internetten indirip kurdum. ancak şöyle bir sıkıntım oldu: kurulum bittikten sonra yeniden başlatıp cd yi çıkardım ancak ne bana işletim sistemi seçmem için seçenek sordu nede direkt ubuntu ile açtı. hemen vista ile oturum açtı ancak cd takıp tekrar cdden boot edince ubuntuya geçti. Sizce nerede hata yaptım.

Acaba kubuntu daha mı performanslı ve dahamı görsel ?

teşekkürler

lseker

Cd den boot ederek  ubuntuyu Live Cd üzerinden kullanıyorsunuz diye anlıyorum. Ama kurulumunu yaptığınız Ubuntu'yu kullanabilmek için aşağıdaki başlığa bir bakın.
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,5841.0.html
Dünya Güneş'in yardımı ile yaratıldı...Olduğu gibi kalmalı.
Toprak yaratıldığında üzerinde sınır çizgileri yoktu, onu bölmek insanlara düşmez.

kursat

hemen dönüş yaptığın için teşekkürler ama pek bişey anlamadım maalesef. biraz kurcalamam gerekecek sanırım.

birde şunu sormak isterim : ben vista ile birlikte ubuntuyu kullanmak istiyorum hdd 3 parça. c de windows, d de ubuntuyu e yide ortak kullanmak istiyorum ortak kullanmam mümkünmüdür. yada şöyle sorayım vista açıldığında neden c dışında bir şey göremiyorum

sizce hangisi daha iyi bir sistem olur ? pardus ? ubuntu ? kubuntu ?

daha yeniyim ya sorularım çok olursa kusura bakmayın.

lseker

Dediğin şey elbette mümkün. C de vista  D de Ubuntu ve E yide ortak kullanabilirsin. Ancak Ubuntudan Vista kurulu olan disk bölümüne bakabilmene rağmen Windows Linux'un kullandığı ext dosya sistemini tanımaz ve dolayısı ile görmez ( bunun için vistaya kuracağın bir program vardı ama adını hatırlamıyorum.).
Ubuntu kurulum sonunda Grup denilen açılış yöneticisini harddiskinizin en başına kurmuş olmalıydı. Böylece açılışta ( cd takılı değilken ) Ubuntu veya vista seçilebilinirdi.

Toprak yaratıldığında üzerinde sınır çizgileri yoktu, onu bölmek insanlara düşmez.

kursat

harikasın teşekkürler

Sypro

Alıntı yapılan: kursat - 07 Mayıs 2008 - 15:47:23
sizce hangisi daha iyi bir sistem olur ? pardus ? ubuntu ? kubuntu ?

Bu soruya sizden başka kimse cevap veremez. Hepsini deneyip size en uygun olanını kullanmanız gerek. Yıllarca birileri dayattı diye Windows kullanmadı mı zaten insanlar.. Neden başkalarına göre karar veresiniz ki.

"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

lseker

Kesinlikle Sypro haklı... elbette hangi linux dağıtımını kullanacağınıza kendiniz kara vermelisiniz. zaten Linux kullanmanın güzel yanı ve özgür olduğunu hissettirmesi çok çeşitlilik değilmi ..
  Ama tecrübelerle sabit olan şeyler var tabii...
yeni kullanıcıların her zaman son kullanıcıya daha çok hitap eden bir Linux dağıtımı ile başlamaları onların şevkini kırmamak adına önemli. Bu durumda Ubuntu ve türevleri elbette kullanım açısından çok büyük rahatlıklar sağlıyor. Kurulum, kullanım Linux'e yeni başlayan biri için önemli ..
Ama elbette son karar yinede sizin.. birer birer denemenin hiç bir sakıncası yok.. :D yada ikşer ikişer ...
ha.. sizin hardisk üç bölüm olacaktı değilmi .. o zaman üçer üçer .. :D 

kursat

evet haklısınız benim bu üç paket hakkında hiç bilgim yok. hepsinide tek tek kurmamıştım. ondan dolayı sizlerinde fikrini almak istemiştim.

Ama dün gece uyumadım önce ubuntu sonra kubuntu en sonundada pardus kurdum. hiç bilgisi olmayan biri olarak bana en kolay adapte olunabilecek sistem olarak Pardus 2007.3 geldi çokda kurcalayamadım ama pardus daha kolay geldi.

desteğiniz için teşekkürler.

erginemr

Seçim size kalmış ama bence Ubuntu'ya da bir şans vermelisiniz. Pardus Tübitak tarafından geliştirilen, dolayısıyla bizden bir sistem. Ancak Ubuntu'nun arkasındaki şirket ve topluluk desteği de çok büyük ve bütün dağıtımlar içinde en popüler olanı.

Pardus ön tanımlı olarak KDE masaüstünü, Ubuntu ise Gnome masaüstünü kullanıyor. Ubuntu Çalışan CD'sini indirerek sistemde bir değişiklik yapmadan deneyebilir, Gnome'u beğenip beğenmediğinize karar verebilirsiniz.

kursat

ubuntu yu kurduktan sonra neler yapmam gerek acaba güncelleme mutlaka şartmı (dosya indirme vb.). Neden cd de yüklenmesi gerekenler yokda sonradan indiriyoruz?

konfigrasyonum aşağıdaki gibi
Core 2 duo 2 e 6300 1,86
4 gb 667 king. ram
asus p5b
320 seagate 7200
skystar 2 PCI Uydu kartı
soundblaster live 7.1 sound card
wireless keyboard+mouse
a4 tech webcam
lg dvd writer

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

kursat