[Çözüldü] 4gb ram tanımlaması

Başlatan askinj, 21 Nisan 2009 - 18:28:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 7 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

askinj

Hp makinemi 1 gb ram den 4 gb ta yükselttim. Yükseltme aşamasından sonra açılışta  biosum 4 gb ramı tanıdı fakat ubuntu 3 gb üstünü göremiyor . Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa , daha sonra benim gibi ram yükselten arkadaşlarada örnek çalişma olur. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Bilgi Kutsaldır Paylaşıldıkça Değeri Artar.

ihtiyar said

Bu konu forumda konuşuldu daha önce. Arama yaparak ulaşabilirsiniz.

Anahtar kelimeler: 4gb ram

Yiğit Ateş

By_Mihni

ihtiyar said

Alıntı yapılan: By_Mihni - 21 Nisan 2009 - 19:04:58
* bu da İhtiyar Said'in belirttiği konu
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,5754.30.html

Sadece bir konu yok, anahtar kelimeleri kullandığınız takdirde güzel konular çıkıyor. ;)

Örnek: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,4634.0.html

askinj

forumda yazdığınız gibi  sudo apt-get install linux-server linux-headers-server yüklemesi yaptım fakat herhangi bir değişme olmadı.

askinj

söylemeyi unuttum ubuntu 9.04 jaunty sürümünü kullanıyorum.

matrax_41

64 bit versiyonu yüklemen sorunu çözecektir

askinj

sistemim 32 bit başka bir altenatif yokmu acaba?

Yiğit Ateş

Alıntı yapılan: askinj - 22 Nisan 2009 - 00:37:59
Maalesef raminizin tamamını kullanabilmeniz için 64 bit yüklemeniz gerekiyor.

ihtiyar said

32 bit sisteme 64bit kurulabiliyor diye biliyorum, Ubuntu'da.

Yiğit Ateş

Alıntı yapılan: ihtiyar Said - 22 Nisan 2009 - 00:48:57

32 bit sisteme 64bit kurulabiliyor diye biliyorum, Ubuntu'da.
Ben işlemcisinin de 64 bit olması gerekir diye biliyorum ama tam emin değilim.

localhost

64 Bit Ubuntu icin Islemcinin 64 Bit olmasi gerekiyor. Aksi durumda 64 Bit kurulmaz. Güncel bir islemciye sahipseniz %80 64 Bittir. Intel Pentium, Celeron ve AMD Athlon serileri haric.
Linux LPIC1 - MCSA

Yiğit Ateş

Alıntı yapılan: Kirmizi - 22 Nisan 2009 - 01:38:53
64 Bit Ubuntu icin Islemcinin 64 Bit olmasi gerekiyor. Aksi durumda 64 Bit kurulmaz. Güncel bir islemciye sahipseniz %80 64 Bittir. Intel Pentium, Celeron ve AMD Athlon serileri haric.
Bazı Pentium 4 işemcilerde de var 64 bit özelliği.

tasy

aynı zamanda core duo işlemcilerde 32 bit. Çift çekirdeklide değil, çift çekirdekliymiş gibi davranıyor sadece :)

askinj

intel centrino duo işlemci ye sahibim

localhost

Windows sürümlerinden neyi kullaniyorsunuz? Bilgisayarinizda Windows yüklümü? Windows varsa 64 Bit olmasi gerekiyor.
Linux LPIC1 - MCSA

askinj

sadece ubuntu yüklü. daha önce windows xp 32 bit versiyonunu kullanıyordum.

localhost

Asagidaki komut ile islemcinize bakalim. 64 Bit destegi veriyormu islemci.

cat /proc/cpuinfo
Linux LPIC1 - MCSA

askinj

as@angels:~$ cat /proc/cpuinfo
processor   : 0
vendor_id   : GenuineIntel
cpu family   : 6
model      : 14
model name   : Genuine Intel(R) CPU           T2400  @ 1.83GHz
stepping   : 8
cpu MHz      : 1000.000
cache size   : 2048 KB
physical id   : 0
siblings   : 2
core id      : 0
cpu cores   : 2
apicid      : 0
initial apicid   : 0
fdiv_bug   : no
hlt_bug      : no
f00f_bug   : no
coma_bug   : no
fpu      : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level   : 10
wp      : yes
flags      : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx constant_tsc arch_perfmon bts pni monitor vmx est tm2 xtpr pdcm
bogomips   : 3658.12
clflush size   : 64
power management:

processor   : 1
vendor_id   : GenuineIntel
cpu family   : 6
model      : 14
model name   : Genuine Intel(R) CPU           T2400  @ 1.83GHz
stepping   : 8
cpu MHz      : 1000.000
cache size   : 2048 KB
physical id   : 0
siblings   : 2
core id      : 1
cpu cores   : 2
apicid      : 1
initial apicid   : 1
fdiv_bug   : no
hlt_bug      : no
f00f_bug   : no
coma_bug   : no
fpu      : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level   : 10
wp      : yes
flags      : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx constant_tsc arch_perfmon bts pni monitor vmx est tm2 xtpr pdcm
bogomips   : 3657.57
clflush size   : 64
power management:

askinj

localhost

Forumdaki mesaja göre flagslarin icinde  "lm" ibaresi olursa 64 Bit islemci oldugu anlamina geliyor. Sinirsiz Internet baglantiniz varmi bilmiyorum. Ubuntu 64 Bit sürümünü cekip deneme sansiniz varsa bir deneyin. Eger 64 Bit islemciniz yoksa sistem acilisinda size uyari verecektir. Benim merak ettigim tek yer: Q6600 islemcisinde de lm ibaresi yok.  "clflush size   : 64" bu ibare o islemcide de geciyor. Ben %100 eminim q6600 64 Bit. Sizde "clflush size   : 64"ibaresi var. Bir ihtimal bu ibare 64 Bit kaniti olabilir. Deneme yapmadan birseyi ögrenemeyiz. :) Sizin 4GB Ram kullanmaniz icin WIndows 64 Bit kesinlikle kullanmaniz gerekiyor. Bu ubuntu icinde gecerlimi bilmiyorum. 3GB Triple Dual Ram kullaniyorum. WIndows ve Ubuntu da SIKINTI cekmedim. Zaten SIKINti 4GB tan sonra basliyor :) Belki akliniza söyle bir soru gelebilir. Neden 32 Bit sistemlerde 4GB destegi olmaz. Bu konuda bende sizinle ayni düsüncedeyim. Ama olayin suradan kaynaklandigindan eminim Ram adreslemeleri ile ilgili bir durum söz konusu. Bu konuda size belge sunardim ama okudugum belgeler almanca. Mesela söyle bir belge buldum. Windows 32 Bit sisemlerde  64GB kadar RAM nasil kullanilir anlatmislar.

Windows 32 Bit sistemlerde 4GB üzeri Ram kullanimi (Belge ALMANCA)
Linux LPIC1 - MCSA

askinj

ubuntunun 64 bit versiyonunu indirip denemekten başka çare yok gibi görünüyor. Yardımların için tekrar teşekkürler.Sonucu olumlu yada olumsuz olsun haber vereceğim.

ihtiyar said

@Kirmizi,

cat /proc/cpuinfo | grep lm

Komutu ile daha kısa bir çıktı almamız mümkünmüş. Sistemimi 32bit biliyordum, 64bit çıksı. :o

Alıntı Yapflags      : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts pni dtes64 monitor ds_cpl est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm lahf_lm
flags      : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts pni dtes64 monitor ds_cpl est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm lahf_lm

localhost

@ihtiyar Said sende lm ibaresi var. Büyük ihtimal senin islemci 64 Bit destegi sunuyor. Bu lm ibaresi forumda gecmis bir konu. Ne kadar dogru ve yanlis bilmiyorum. Internette bir kac arastirma yaptim 2 yerde flagslarda lm olursa 64 bit islemci oldugu söylenmis. clflush size   : 64 adreslemelerle ilgili birsey sanirim. "clflush size" tam ne oldugunu bulamadim insallah yarin bulup birseyler anlatirim :)

flags      : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts pni dtes64 monitor ds_cpl est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm lahf_lm

Edit: Seninki zaten Core2Duo mus :)
Edit2: Sen gönül rahatligi ile 64 Bit kurabilirsin :)
Linux LPIC1 - MCSA