IBM ThinkPad 600E ses karti problemi

Başlatan nucro, 15 Nisan 2009 - 00:05:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nucro

merhaba bilgisayarimdaki ses karti problemini cozebilmek icin yaptiklarimi sizlerle paylasmak istedim
"lspci -l" komutu ile
Multimedia audio controller: Cirrus Logic CS 4610/11 [CrystalClear SoundFusion Audio Accelerator] (rev 01)
seskartimla ilgili bilgileri aldiktan sonra  snd-cs4236 modulu ile /etc/modprobe.d/alsa-base(xubuntu icin, ubuntu icin /etc /modprobe.d/alsa) in icinde yapilan degisiklik sayesinde gerekli bilgileri ekledim bu adresten aldigim bilgiler dahilinde ( http://www.mepis.org/docs/en/index.php/Snd-cs4236 ).

/etc/modprobe.d/alsa-base

# Alsa 0.9.X kernel modules' configuration file.
# ALSA portion
alias char-major-116 snd
# OSS/Free portion
alias char-major-14 soundcore
## ALSA portion
#alias snd-card-0 snd-cs4232
alias snd-card-0 snd-cs4236
# You have to specify every damm paramter to get it working:
options snd-cs4236 isapnp=0 cport=0x538 port=0x530 sb_port=0x220 fm_port=0x388 irq=5 dma1=1 dma2=0
## alias snd-card-0 snd-interwave
## alias snd-card-1 snd-ens1371
## OSS/Free portion
alias sound-slot-0 snd-card-0
alias sound-slot-1 snd-card-1
# OSS/Free portion - card #1
alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss
alias sound-service-0-1 snd-seq-oss
alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss
alias sound-service-0-8 snd-seq-oss
alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss
## OSS/Free portion - card #2
## alias sound-service-1-0 snd-mixer-oss
## alias sound-service-1-3 snd-pcm-oss
## alias sound-service-1-12 snd-pcm-oss
alias /dev/mixer snd-mixer-oss
alias /dev/dsp snd-pcm-oss
alias /dev/midi snd-seq-oss
# Set this to the correct number of cards.
options snd cards_limit=1

daha sonra admin kullanici olarak modulleri gunceledim
"sudo update-modules"

denemek amacli asagidaki komutu verdigim anda admin kullanici altinda terminal dondu
"modprobe snd-cs4236;modprobe snd-pcm-oss;modprobe snd-mixer-oss;modprobe snd-seq-oss"

sistem yeniden baslarken kendiliginden ses kartin surucusunu alsin diye /etc/modules snd-cs4236 ekledikten sonra  sistemi yeniden baslattim ve sistemim coktu,terminalden sistemin sadece okunabilir sekilde baglandigini fark ettim  admin haklarini almama rahmen hic bir degisiklik yapamadim
"mount -n remount -t /dev/sda1"
komutu ile sistemi yeniden baglayip okuma yazma haklarini geri aldim admin olarak baglandigimda sistemi geri kurtardim su anda ayni sitemde ugrasmaktayim fakat pek bir ilerleme olmadi fiziksel bir hasar oldugunu dusunmeye basladim simdiden yardimlariniz icin tesekkur ederim

garafatma

Sesi nerede alamıyorsunuz? Kurulumu yeni mi yaptınız? Sisteminiz nedir? Bu gibi bilgileri yazmazsanız yardımcı olabilen arkadaşlar sanırım medyum olurlar :)
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

nucro

sistem olarak xubuntu(ubuntu 8.04.2, kernel 2.6.24-24-generic) kullaniyorum dizustu bilgisayrim ciddi sayilacak kadar eski o yuzden uzerindeki donanimlarla problem yasiyorum sistemde 196 mb ram 10 gb sabit diskvar bilgisayarin daha onceki sahibi windows98 de ses gelmedigini solemisti fakat ben sistemi toparlarken windows98 acilmadi ne yazik ki.
  xubuntu ile yeniden hayata dondu diyebilirim yanliz ses kartinin fiziksel hasar gorup gormemis oldugunu anlayabilmek ( belki bir hatali baglanti kaynakli  veya elektirik kesilmesi kaynakli hasar aramak) icin dizustu bilgisayarimi acip anakarti kontrol etme imkanim oldu fakat devrelerinde her hangi bir zarar goremedim uzerindeki hoperlorlerden ve mikrofon cikisindan  boot seslerini alabiliyorum gozden kacridigim bir ihtimal olabilir diye arastiriyorum ilginize tesekkurler.

garafatma

Mesajınızı düzenlemişsiniz. Bence de fiziksel bir ayar söz konusu, forumda arama yaptınız mı?
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

heartsmagic

Gördüğüm o ki sorunlu bir kart bu. Şöyle bir hata kaydı var:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-source-2.6.15/+bug/14688

Orada sonlara doğru bir tavsiye verilmiş:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-source-2.6.15/+bug/14688/comments/7

Eğer bu işe yaramazsa başka bir yerde Alsa yerine OSS için tavsiye verilmiş:
http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=293551&postcount=3

Fakat o yorum oldukça eski ve dosyalar değişmiş durumda. Sanırım senin kullanacağın dosya artık:
/etc/modprobe.d/blacklist-oss.conf
oluyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

nucro

evet uyariniz uzerine elimden gelldigince aciklayici olmaya calistim iletiler dogrultusunda ugrastiktan sonra sonuclarini aktaricam.