Pardus-Linux.org e-Dergi 7. Sayı Duyuruldu

Başlatan baDibere, 14 Nisan 2009 - 16:54:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

baDibere



    * Editörden
    * Linux'ta Dosya Sistemi Hiyeraşisi
    * Linux Dünyasından Haberler
    * Pardus'ta Periyodik İşlemler : Cron Kullanımı
    * Kitap Tanıtımları.
    * Pardus'ta Qucs ile AC Devre Analizi
    * Pardus'a Güvenlik Yazılımı : Zoneminder
    * Kuş Kadar Özgür : Songbird
    * Plasmoids : KDE4 Masaüstü Programcıkları
    * Python ile FTP İşlemleri : ftplib
    * Richard M. Stallman Röportajı

İndirmek için www.pardus-edergi.org

foma

Stallman röportajının ikinci bölümünü bekliyordum bende.
Nükleer ile yaşamaya hazır mısın? Çözümsüz atıklara, kazalara, senden gizlenecek olan radyoaktif sızıntılara hazır mısın?
http://nukleer.greenpeace.org/?page=petition

eren

Forumda açtığım eski konularla veya belgelerle ilgili yardım gerekiyorsa lütfen ilgili konunun altına yazın, mutlaka yardım edenler olacaktır. Forum dışı ortamlardan bana ulaşıp yardım isteyenlere maalesef yardım edemiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.

326041

Sayıyı bir inceledimde
İçinde aradığım Kamera Kayıt sistemi gibi bir çok bilgiyi buldum.
Çok güzel hazırlanmış. Emeği geçen Herkese Çok teşekkür ederim

raspacı

Stallman röportajı çok öğretici olmuş. Usta Pardus, Ubuntu ve Debianı özgür olmayan yazılımlara yer verdikleri için kalaylamış. Gnewsense diye bir dğıtımı önermiş. Açıkçası yeni duyduğum gnewsense sitesini araştırdım." Bilgisayarınızı özgür yazılımla çalıştırın. Özgür yazılım sizin özgürlüğünüze saygı gösteren yazılımdır. Onu seçmek politik ve etik bir tavırdır..." Diyorlar. Wiki sayfasınd ise 6 dil var biri de Türkçe. Orda ise şu cümle çarpıcı :"gNewSense, Ubuntu ve Debian'daki tüm özgür olmayan yazılımları kaldırarak %100 Özgür Yazılım olan bir dağıtım yaratmayı amaçlayan bir GNU/Linux tasarısıdır. Eğer %100 özgürlüğe neden bu kadar önem verdiğimizi bilmek istiyorsanız, Neden Özgür Yazılım? adlı belgeyi okuyabilirsiniz.". İlginç. Dergiye teşekkürler.
nereye gidersen git kendini de götürürsün.

zeitgeist

#5
Pardus-Linux.org e-Dergi ekibini tebrik ederim güzel bir sayı olmuş ancak bazı hatalar da yok değil.

Yazıların hemen hepsinde gözle görülür dilbilgisi hataları ve anlatım bozuklukları var. Dergiyi ilk okumaya başladığınız anda, "Editörden" bölümünde bu hataları görmek ayrı bir sıkıntı çünkü dergide, yazım kurallarıyla, anlatım biçimiyle kusursuz olması gereken en önemli yer burası. Bu bölüm adeta derginin kalanınca karşılaşacağınız dilbilgisi hataları ve anlatım bozukluklarının habercisi gibi.

Dergide en çok "Linuxta dosya sistemi hiyerarşisi" bölümünü ve tabi ki Stallman röportajını beğendim. Röportajda emeği geçenleri ayrıca tebrik etmek gerek. Stallman söyledikleriyle, düşünceleriyle takdir edilmesi gereken biri gözümde.

Tasarım hususunda da bir kaç kelam etmekte fayda var; bir dergiyi okumak bu denli yorucu olmamalı. Yazı karakterleri çok kötü; kimi yerlerde çift görünüyorlar, sanki katmanlı gibi. Ayrıca yazı karakterlerinin kalınlığı ve italik oluşuyla ilgili bir standart oluşturulamamış.

Pardus-Linux e-Dergi ekibinin her türlü eleştiriye kulağını açarak gelecek sayılarda daha başarılı olacağını ümit ediyorum. Tüm ekibe dergi çalışmalarında başarılar.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

osifa

Bu sayıyı ben de beğendim. Stallman röportajın içeriği ve düzeyi bu sefer çok güzeldi. Açıkçası geçen sefer arkadaşlarımızın emekleri gölgelendi diye çok üzülmüştüm. İyi ki bu güzel röportajı yayınladınız. Aksi halde bir önceki hata ile anılacaktınız. Artık güzel anılacaksınız.

Zoneminder ve Dosya Sistemi konularını çok beğendim.

Ben plo'daki arkadaşların azmine ve enerjisine hayranım. diğer topluluğun desteklememesine ve 4,5 milyon tl'leri olmamasına rağmen :) bu dergiyi büyük bir azimle ve başarıyla çıkartıyorlar.

Kendilerini kutluyorum. Ellerinize kollarınıza sağlık arkadaşlar. :)



baDibere

#7
Beğenmiş olmanız bizleri mutlu etti.

@zeitgeist,

Yapıcı eleştirileriniz için teşekkür ederiz. Eleştiriler sayesinde her yeni sayının bir öncekinden daha güzel olduğuna inanıyoruz. Gerek tasarım, gerekse yazı tipi seçiminde iyileştirmeler için çalışıyoruz.

@osifa,

Evet, 5. sayımızda Stallman ile olan yazışmamız biraz ters, belki de ağır oldu ve bu tüm dergiyi etkisi altına almıştı. Bu sayımızda dediğiniz gibi biraz daha dikkatli ve atışmadan uzak durmaya çalıştık ki ilk röportajımız zaten bu röportaja zemin hazırlamak içindi.
Genel olarak beğenmenize sevindim. Sizler sayesinde moral buluyor daha iyisini yapmaya çalışıyoruz.

Saygılarımla..

Miss_Ubuntu

hataları gözle görülür değil ama yinede daha güzel olabilirdi
ama konu bulmak için onu tıkla bunu tıkla biras zor:)
HAzıra konuyoruz+hep daha dioruz ama dergi dediğin biras daha basit okunabilmeli.(:
2saatte siteyi inceleyebildim...
Hayatımdaki ''geri dönüşüm kutusu'' acıLmaz hic benim...Tek biLdiğim; Bi kerede siLdiğim !

Çağlar

Okumadım ama dergi işinin ne kadar uğraş istediğini bildiğimden şimdiden kutluyorum sizi.
We got a badass over here!
__________________________
Bu çevirinin size ihtiyacı var...

sudocu

Stallman röportajı çok ilginç. Stallman evreninde müzik müzik setinden, film video oynatıcıdan, oyun konsoldan oynanıyor herhalde. ogg formatlı anonim halk şarkısı dinlemeyenler mp3 olmadan, avi olmadan ne yapacak? ağ donanımını tanımayan tamamen özgür dağıtım normal bir insanın ne işe yarar?
hani müzik marketten cd alsak drm denen şey var? eee nasıl olacak bu iş? hani diyorum al-çevir ogg yap özgür özgür takıl ama... ya da urban terror'den başka oyun oynama, tamam ama sürücü kapalı kod. intel kartla 15 fps'de açık açık mı oynayalım?
linux'ü sunucuya koy, asansöre, modeme göm tamam ama ev kullanıcıları ne yapacak?
asıl soru, Stallman herkese bir çeşit pasif direniş mi öneriyor? mesela herkes özgür yazılım kullanınca zortvideo firması sürücü kodlarını açık kaynak yapacak. herkes gimp kullanırsa adobe bu işten çekilecek vs... böyle mi demek istiyor? ben çözemedim.
kıt zekamla koskoaca Stallman'ı sorgulamıyorum sadece kavramaya çalışıyorum, acaba bir işe yaramayan bilgisayar kullanarak ne başarabilirim diye...

her seyin basi sudo!

raspacı

Sudocu; Dediklerinde haklısın, ama Stallman da haklı. Nasıl olur ikisi birden haklı olamaz diyenler varsa bence siz de haklısınız:) Sanırım Stallman kademe kademe bir özgürlüğe gidişi öneriyor. Zaten FSF (özgür yazılım vakfı) sitesinde GNU işletim sistemini hedefliyoruz ama şu anlık gnu/linux işletim sistemiyle idre ediyoruz gibi birşeyler var. Stallman'a sordukları zaman kendi bilgisayarındaki işletim sistemini öylememiş çünkü onda da özgür olmayan yazılımlar var demiş. Önerisi Gnewsense son sürümü ubuntu 8.04 üzerine inşa edilmiş ama kapalı kodlu ve açık kodlu ama özgür olmayan yazılımlar ayıklanmış. Ben indirip denemek isterim ama muhtemelen donanımımı tanımayacak. Zaten 8.04 tanımamıştı, bir de ayıklanmışı hiç tanımaz. Yeni sürümü çıkarsa işte onu deneyeceğim. Arkasında bir vakıf var ve güvenebileceğiniz bir oluşum. Kötülemek için değil ve çok sevdiğim bir dağıtım ama Ubuntunun arkasında bir şirket var galiba ve ilerde işi ticarileştirir mi? Umarım olmaz. Pardus için de aynısı gerekli; Arkasında şimdilik devlet var ama yarın belki satıp özelleştirecek, y da bilim teknik dergisi gibi işlevsizleşecek.  Umarım o da olmaz. Sonuç ta Stallman da biliyor ki son kullanıcı gnewsense ile sorun yaşar ama açık kaynak!=özgürlük gerçeğini birilerinin ifade etmesi lazım ki gelecekte sorunlar yaşamayalım. Dergide bir karikatür var röportajın hemen önceki sayfasında. Python programı uçuşa geçmiş. Bence Stallman da uçuşa geçmiş ve bize yol gösteriyor. Bazıları uçacak ki yürüyenler nereye gidileceğini görsünler değil mi? ;)
nereye gidersen git kendini de götürürsün.

foma

@sudocu, ben kendi anladıklarımı aktarayım belki senin sorularına cevap olabilir.
Stallman ve özgür yazılım felsefesi bence şunu demek istiyor. İnsanların belli bir bilinç seviyesinin üstünde olması, daha net tanımlarsak, kendine dayatılanı sorgulaması ve otomatik olarak doğruyu bulup istemesi.
Örnek vermek gerekirse araba üreticileri türkiye'ye daha ucuz, zayıf arabalar ihraç ederken, avrupa ülkelerinde hava yastığı olmayan modelleri yok. Burda birinci etken avrupa ülkelerindeki insanların alım gücü gibi gözüksede bence değil. Birinci etken o insanların bunu bir hak olarak görmeleri. İnsanlar bu hakkı istedikleri için alım güçleri daha yüksek.
Özgür yazılımı da buna benzetiyorum ben. Bu düşünce yayıldıkça insanlar sorgulamaya başlayacak. " Evet bunlar galiba haklı" diyecek. Baskı yapacak, isteyecek, mücadele edecek. O zaman da dengeler değişmeye başlayacak. Okullarda linux öğretilecek. Daha fazla, kaliteli oyunlar geliştirilecek, donanım üreticileri linux için sürücü yazmaya zorlanacak veya mecbur kalacak. Biz özgür yazılım kullanmayı bir hak olarak görmeye başlarsak ancak o zaman özgür yazılımlara her alanda yeterli seviyede ulaşabiliriz.
Neyse burda bitiriyorum çok uzun olmasın.
Nükleer ile yaşamaya hazır mısın? Çözümsüz atıklara, kazalara, senden gizlenecek olan radyoaktif sızıntılara hazır mısın?
http://nukleer.greenpeace.org/?page=petition

Gimp Uzmanı

Richard M. Stallman Röportajı gerçekten harika ellerinize sağlık.

suskun

#14
Hayırlı olsun herkese...