basit bir c programı...

Başlatan mistrafantastic, 31 Mart 2009 - 19:45:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mistrafantastic

/* ubuntu-tr c programı -1
    toplama */
#include <stdio.h>

/* main fonksiyonu programın işlenmesine başlar (executiun) */
int main( void )
{
   int integer1; /* tamsayı   */   
   int integer2; /* tamsayı */   
   int sum;      /* toplamın tutulacağı değişken; tamsayı */

printf( "ilk sayiyi giriniz\n" );
   scanf( "%d", &integer1 );          /* tamsayının okunması */

printf( "ikinci sayiyi giriniz\n" );
   scanf( "%d", &integer2 );           /* rtamsayının okunması */

sum = integer1 + integer2; /* toplama işleminin hesaplanması */

printf( "Sum is %d\n", sum ); /* toplamın ekrana yazdırılması */

return 0; 

} /* main fonksiyonun başarı ile sonlandırılması */

toplama yapan c programı.

iyi günler..
winston soft
djarum black (mobile) 

jacobs monarch nescafe 3 in 1 (mobile)  iletişim: [email]mistrafantastic@gmail.com[/email]

mtilhan

Derlenmesini de ben anlatayım bilmeyen olur :)
Bu kodu deneme.c uzantılı olarak kaydedelim. Sonra bunun olduğu yere konsol ile gelip gcc deneme.c -o deneme kodunu verelim ardından ./deneme ile program çalışır :)
Bu arada int ve void yazmana gerek yoktu daha bunu yapacaklar başlangıç seviyesindeler kafalarını karıştırmaya gerek yok ya :)
You're beatiful but you will never be mine.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

mistrafantastic

atam olarak derlenmesi ise aşağıdaki gibi olacak. bir önceki mesajda derleme ve linkleme işleri aynı anda yapılmış.

bunları ayrı ayrı yapmak istiyorsak...

gcc -c deneme.c

ardından deneme.o diye bir dosya oluşuyor. bu bizim obje dosyamız. bunu c dosyamızla linkliyoruz.

gcc -o deneme.o deneme.c

daha sonra aşağıdaki kodla çalıştırılabilir dosyamızı oluşturuyoruz..

gcc -o deneme deneme.o

daha sonra çalıştırabilmek içinse;

./deneme

kolay gelsin..
winston soft
djarum black (mobile) 

jacobs monarch nescafe 3 in 1 (mobile)  iletişim: [email]mistrafantastic@gmail.com[/email]

mtilhan

Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

mistrafantastic

winston soft
djarum black (mobile) 

mtilhan

Yok canım ne üstadı :) Daha C'yi öğreneli 1 yıl bile olmadı tecrübem de yok teorik olarak veritabanları dahil biliyorum ama deneyim yok :)

newhollandd

Ben yeniyim forumda ve c de bilgisayar muh. okuyorum ve bu forumdan öğreneceğim çok şey oldugu kanaatindeyim.

ihtiyar said

Alıntı yapılan: newhollandd - 09 Nisan 2009 - 19:06:07
Ben yeniyim forumda ve c de bilgisayar muh. okuyorum ve bu forumdan öğreneceğim çok şey oldugu kanaatindeyim.

Hoş geldin ailemize. ;)

Forumu biraz gezmeni, bir de Forum Kuralları'nı okumanı tavsiye ediyorum. ;)

command

#include <stdio.h>

int bir,iki,sonuc;
char oper;

int main(int argc, char** argv)
{
   printf("\nişlem için 1+2 şeklinde giriş yapınız...\n");
   scanf("%d %c %d",&bir,&oper,&iki);

switch(oper)
   {
      case '+': printf("%d  \n",sonuc=bir+iki); break;
      case '-': printf("%d  \n",sonuc=bir-iki); break;
      case '*': printf("%d  \n",sonuc=bir*iki); break;
      case '/': printf("%d  \n",sonuc=bir/iki); break;
      default:
      printf("\nhatalı giriş");
   }
   return 0;
}

buda biraz gelişmişi :)

canosayan

bende mi başlasam şu c ye?

yoksa c# ın geleceğini mi beklesem? (kimse mono önermesin biliyorum)
bence her bilgisayar kullanıcısı bir programlama dili bilmeli. mesela tersini alamadığınız bir fonksiyon olduğunda bir çok işe yarıyor
Chmod bizim işimiz.

mtilhan

Alıntı yapılan: canosayan - 09 Nisan 2009 - 22:39:36

bence her bilgisayar kullanıcısı bir programlama dili bilmeli. mesela tersini alamadığınız bir fonksiyon olduğunda bir çok işe yarıyor
c# microsoftun geliştirmiş olduğu bana sorarsan java özentisi bir dildir. Tek farkı java motor üzerine çalıştığından ondan daha hızlı çalışmasıdır.

canosayan

Alıntı yapılan: mtilhan - 19 Nisan 2009 - 09:53:39

c# microsoftun geliştirmiş olduğu bana sorarsan java özentisi bir dildir. Tek farkı java motor üzerine çalıştığından ondan daha hızlı çalışmasıdır.

açık kaynak kullanıyor olabiliriz. ama sırf microsofta gıcığız diye bir dili kötülemek biraz basit bir hareket olur diye düşünüyorum.
Chmod bizim işimiz.

mtilhan

Alıntı yapılan: canosayan - 19 Nisan 2009 - 11:05:59
Alıntı yapılan: mtilhan - 19 Nisan 2009 - 09:53:39

açık kaynak kullanıyor olabiliriz. ama sırf microsofta gıcığız diye bir dili kötülemek biraz basit bir hareket olur diye düşünüyorum.
Ben microsofta gıcığım diye asla bir ürünü kötülemem. Windows XP dahil. C# ve Java bilen (adam gibi bilen) bir kişi getirelim soralım birbirlerine benziyorlar mı? Syntax olarak %90 a yakın benzerlik var. Ve Java kaç yıl önce çıkmış. Tam en popüler anında hemen hemen aynıya yakın syntax kurallarına sahip bir dil ortaya çıkıyor? Sence?

emin_as

C# i epey inceledim. Henüz ufak tefek örneklerin ötesine geçmemiş olsam da, rahatlıkla şunu söyleyebilirim: C# olaganüstü güzel bir dil. Javaya benziyor, delphi ye benziyor, c++ a benziyor. C# 2000lerde tasarlanmaya başlandı ve diğer dillerin güzel olan tüm özelliklerini topladı. Aslında sürekli güncelleniyor. 2.0, 3.0, 3.5 ve yakında 4.0 da çıkacak.

C# i yapan kişi de özel bir insan. http://en.wikipedia.org/wiki/Anders_Hejlsberg
Bu kişi zamanında turbo pascalı borlanda satan ve delphinin de geliştirme çalışmalarında bulunmuş kişi.

C# ile ilgili bilgiyi aşagıaki linkten alabilirsiniz.
http://en.wikipedia.org/wiki/C_Sharp_%28programming_language%29

C# için lisans sorunu var diyebilirsiniz. Redhat bu lisans sorun nedeniyle tomboy u kendi paketlerine koymuyor, onun yerine gnote adlı bir program geliştirilmeye başlandı ve planetlerde kıyamet koptu. Mono cular ve anti-monocular birbirine girdi. Ubuntu 9.10 da rhythmbox ın yerine bansheeyi düşünüyor. Eğer bunu yaparlarsa, antimonocular iyice küplere binecek.

Yukarıda belirtiğim gibi lisans sorunu tartışılabilir, ama C# güzle bir dil olduğu tartışılmaz. Bir programcının aradığı  her şey bu dilde bulunuyor.

x0r

Ben bilişim dünyasında, "kötü dil" olduğunu düşünmüyorum her dilin artıları ve eksileri var.

bu arada herkeze merhabalar forumdaki ilk postum :)

Onoktake

"postun" hayırlı olsun o zaman. Hoşgeldin. Forum kurallarını ve Acemiler için ilk durak kısmını okumanı öneririm.
Bu maskenin altında bir yüz var... Ancak benim değil.
Ne  altındaki kaslardan daha "ben"dir o yüz...
Ne de altındaki kemiklerden. Bu maskenin altında
etten daha fazlası var. Bu maskenin altında bir fikir var! Ve fikirler kurşun geçirmez!..

x0r

evet aslında ilk yazımı yazmadan önce okusam daha güzel olucakmış.Daha önce imla kurallarının forum kuralları arasında yer aldığını görmemiştim.Hoşumada gitmedi değil :)