[Çözüldü]Swap Alanı ve Görev Yöneticisi

Başlatan Tutunamayan, 31 Mart 2009 - 13:07:14

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tutunamayan

Merhabalar...

Dün geceden beri sayenizde Windows'tan kurtularak Ubuntu ailesine yani aranıza katılmış bulunuyorum. Öncelikle bunun için ne kadar teşekkür etsem az. Özellikle forum, wiki sayfası ve sizlerin yardımseverliğiniz sayesinde yaklaşık 12 saat bile olmadan forumu da bol bol okuyarak, hatta açılış sayfam yaparak karşılaştığım sorunlar konusunda cevapları buldum ve uyguladım. Çok zorda kalmadıkça konu açmıyorum. Fakat tüm aramalarıma rağmen bulamadığım (arama yaparken anahtar kelimeleri yanlış giriyor olabilirim) 2 sorunumun cevabını istirham etmek zorunda kaldım. Bunun için bağışlayın.

1. Ubuntu'yu kurarken swap alanı ayırmayı unuttum. Daha doğrusu 2048 RAM var kullandığım pc'de. Ben de 4096 MB swap alanı ayır dediğimde kurulum yaparken "bu alanın boyutu çok küçük" şeklinde bir uyarı geldi. İptal edip kuruluma devam ettim. Şimdi bir swap alanım olup olmadığından şüpheliyim. 80 GB HDD kullanıyorum ancak Ubuntu boş alanı 64.8 GB olarak gösteriyor. Swap alanı'nı kendi kendine otomatik ayırmış olabilir mi, bunu nereden görebilirim..?

2. Windows'taki görev yöneticisine benzer; anlık işlemci ve ram kullanımını ve arka planda açık uygulamaları görebileceğim programın adı sevgili Ubuntu'muz da nedir..?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
Ubuntu-TR Wiki | Ubuntu-TR Wiki'ye Madde Nasıl Eklenir? | Ubuntu-TR Wiki Nasıl Belgeleri | [url=http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Acemiler_i%C3%A7

hasanyılmaz

"Sistem > Yönetim > Sistem Gözlemcisi" yardımınıza koşacaktır...

garafatma

Öncelikle özür dilenecek bir durum yok, bu forum bunun için var :)

1. sorunuz için konsoldan
sudo fdisk -l komutunun çıktısını buraya yazarsanız, olup olmadığını beraber görelim.

2. sorunuz için yukarıdki menülerde Sistem> Yönetim altında işlem listesi gibi bir uygulama olması gerekiyor. Şu anda Winzort kullanmak durumunda olduğum için tam olarak hatırlamyorum.

Düzeltme: 2 nci soru için yanıt gelmiş bile :)
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

erginemr

Ubuntu'ya hoş geldiniz. :)

Alıntı yapılan: Tutunamayan - 31 Mart 2009 - 13:07:14
...
1. Ubuntu'yu kurarken swap alanı ayırmayı unuttum. Daha doğrusu 2048 RAM var kullandığım pc'de. Ben de 4096 MB swap alanı ayır dediğimde kurulum yaparken "bu alanın boyutu çok küçük" şeklinde bir uyarı geldi. İptal edip kuruluma devam ettim. Şimdi bir swap alanım olup olmadığından şüpheliyim. 80 GB HDD kullanıyorum ancak Ubuntu boş alanı 64.8 GB olarak gösteriyor. Swap alanı'nı kendi kendine otomatik ayırmış olabilir mi, bunu nereden görebilirim..?
...

Uyku (hibernate) modunu kullanmayacaksanız, 4 GB swap alanına ihtiyacınız yok. 2 GB ram için ya hiç, ya da sistem sorun çıkartırsa diye, 1 GB swap bile yeterli olacaktır.

Ayrıca, forumda mevcut sistem üzerinde bir swap dosyası oluşturarak, sanal bir swap alanının nasıl oluşturulacağı da bir yerlerde anlatılmıştı. "sudo fdisk -l" konutunun sonucuna göre, bu çözüme de başvurabiliriz.

Alıntı yapılan: Tutunamayan - 31 Mart 2009 - 13:07:14
...
2. Windows'taki görev yöneticisine benzer; anlık işlemci ve ram kullanımını ve arka planda açık uygulamaları görebileceğim programın adı sevgili Ubuntu'muz da nedir..?
...

Konsolda bir alternatif olarak da htop programını öneriyorum:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,502

Tutunamayan

@hasanyılmaz çok teşekkürler...

@ keiser_soze; sudo fdisk -l komutunun çıktısı:

Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders
Units = silindir of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xca94703e

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1   *           1        9327    74919096   83  Linux
/dev/sda2            9328        9729     3229065    5  Ek
/dev/sda5            9328        9729     3229033+  82  Linux takas / Solaris
Ubuntu-TR Wiki | Ubuntu-TR Wiki'ye Madde Nasıl Eklenir? | Ubuntu-TR Wiki Nasıl Belgeleri | [url=http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Acemiler_i%C3%A7

zeitgeist

Konuyu "kurulum öncesi ve sonrası" bölümüne taşıdım.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

Tutunamayan

sevgili @erginemr; verdiğiniz linkteki konuyu inceledim. İndirip kuracağım çok teşekkürler...

sevgili@ hasanyılmaz'ın verdiği "Sistem > Yönetim > Sistem Gözlemcisi" yolundan bakınca 3.1 GiB swap alanı görülmekte. Sizce yeterli midir..? 2 GB Ram var pc de. Zaten öyle çok kastıracak programlar şimdilik kullanmıyorum. Yaptıklarım arada video izlemek, mp3 dinlemek, gimp ve open office'e bakmak ve firefox tabii ki...

DÜZELTME: @zeitgeist, haklısınız. Konu açarken uygun başlıkları henüz bulamıyorum. Zahmet verdim. Daha dikkatli olacağım. Teşekkürler...

garafatma

Alıntı yapılan: Tutunamayan - 31 Mart 2009 - 13:16:07
@hasanyılmaz çok teşekkürler...

@ keiser_soze; sudo fdisk -l komutunun çıktısı:

Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders
Units = silindir of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xca94703e

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1   *           1        9327    74919096   83  Linux
/dev/sda2            9328        9729     3229065    5  Ek
/dev/sda5            9328        9729     3229033+  82  Linux takas / Solaris

Çıktıya da bakılırsa swap alanı var, bence yeterli.
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

Tutunamayan

@keiser_soze ve hepinize çok teşekkür ederim arkadaşlar...

ihtiyar said

Ek bilgi:

Var olan ama aktif olmayan ya da yeni eklenmiş swap alanını aktif etme komutu;

swapon -a

swapon komutu hakkında ayrıntılı bilgiye,

man swapon

komutu ile ulaşabilirsiniz.

Not: Aramalar neticesinde bulamadığım bir cevabı buldum ve aramalarda çıksın diye eklemek istedim.