nvidia ve açık kodlu sürücüler

Başlatan hasansahin, 23 Mart 2009 - 22:37:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hasansahin

nvidia ekran kartımla (9600 gt) açık kodlu sürücüler kullanıp tam 3d desteği kullanmak istersem hangi paketleri kurmam gerekir. Debian5 ve intrepid için soruyorum. Çorba yaptımda :)
Ayrıca bu sürücülerle xorg.conf dosyasını nasıl yapılandırabilirim. (sadece driver=nv ile çözülmüyor sanırım) Çünkü 3D oyunlar(open arena,urban terror vs) oynayıp kapalı ve açık sürücüler arasında performans kıyaslaması yapmak istiyorum.
NOT : compiz'i de test etmem lazım.

KONU DIŞI : ATI tarafında kapalı ve açık kodlu sürücülerin performansı birbirine yakınmış.
Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.
Albert Einstein.

heartsmagic

Nvidiya da bu pek yakın değil sanırım. nv kısıtlı imkân tanıyor bizlere diye biliyorum ezelden beri. Kaldı ki paket tanımına bakacak olursak biraz fikir verecektir bizlere:

http://packages.ubuntu.com/intrepid/xserver-xorg-video-nv

Alıntı YapNote that this is not the same as the binary-only 'nvidia' driver, which adds 3D support, but is binary-only and not supported.

Kısacası isteğiniz 3B ise kapalı kaynak kod ile dağıtılan ikilik nvidia sürücülerini kurun diyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

hasansahin

teşekkürler, ATI tarafındaki geliştiriciler Xorg dünyasını pek yakından takip etmediği için durum böyleymiş.
Aslında nvidia açık kodlu sürücü olan nv sürücüsü ile libgl1(http://packages.ubuntu.com/intrepid/libgl1) paketinide kullanmak gerekiyor. Çünkü bu olmadan 3D desteğide olmuyor. Ama işte yukarıdaki linkteki libgl1- ile başlayan paketlere bakınca aklım karışıyor.
Hangisi veya hangilerinin kurulu olması lazım? Doğru paketleri bulsak bile doğru xorg.conf ayarları ne olmalıdır tam emin olamadım.
Albert Einstein.

heartsmagic

Ben eksik biliyorum o zaman zira nv'de 3b desteği yok diye biliyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

hasansahin

Az önce debian5'te birkaç deneme yaptım. Nv ve libgl1-mesa falan kuruluydu. 3D desteği var. Chromium falan oynadım gayet iyiydi. Vakit bulduğumda open arena vs denemeleride yapacam.Ama halen bu paketlerin yeterli olmadığını ve DRI(direct rendering infrastructure) paketlerinin olması gerektiğini düşünmekteyim. Ayrıca da xorg.conf'ta Load "dri" satırı eklenmeli gibisinden düşünüyorum.
Bütün bu denemeleri yapıp size geri dönerim.
Albert Einstein.

GNUbuntu

Açık kaynak Nouveau projesini duymuş olmalısın. Halen geliştirme aşamasında. Nasıl olur bilmiyorum ama test edebilirsin belki.
Önce Saygı...

hasansahin

Evet duydum ama daha önce denememiştim. Meğerki ubuntu paketlerini bile hazırlamışlar. İlk fırsatta deneme yapmak istiyorum.

http://nouveau.freedesktop.org/wiki/UbuntuPackages
https://launchpad.net/~raof/+archive/ppa
Albert Einstein.

xxx3

Belki konu ile alakalı değil ama bir sorum olucak nvidia 7400 go ekran kartım var ve ubuntuya envy yolu ile kurdum şimdi burda açık kaynak sürücülerini mi kurdum ? Yoksa nvidianın kendi yazdıkları sürücüyü mü kurdum ? Eğer açık kaynak sürücülernini kurduysam nvidianın yazdığı sürücüyü nasıl kurabilirim ?  :-\

erginemr

Alıntı yapılan: xxx3 - 24 Mart 2009 - 13:59:47
Belki konu ile alakalı değil ama bir sorum olucak nvidia 7400 go ekran kartım var ve ubuntuya envy yolu ile kurdum şimdi burda açık kaynak sürücülerini mi kurdum ? Yoksa nvidianın kendi yazdıkları sürücüyü mü kurdum ? Eğer açık kaynak sürücülernini kurduysam nvidianın yazdığı sürücüyü nasıl kurabilirim ?  :-\

Envy ile kurduysanız, NVidia'nın kendi sürücülerini kurmuşsunuz demektir.

Bunu, konsolda;
glxinfo | grep render
komutuyla da anlayabilirsiniz. Eğer sonuş "Yes" döndürüyorsa, NVidia sürücüsü kurulu ve 3D özellikleri etkin demektir.

Ayrıca;
cat /var/log/Xorg.0.log | grep drivers
komutu etkin grafik sürücüyü listeleyecektir. Sonuç "nv" ise açık kaynak kodlu, "nvidia" ise kapalı kaynak kodlu sürücü yüklü demektir. (Fikir @bytan'dan arak  ;))

xxx3

ihtiyar said

bytan

Bu kadar mesajdan sonra, söylemesenizde görürdüm zaten.   :P

Telif hakları tarifesine göre cüzî bir miktarı banka hesabıma havale ile yollayabilirsiniz.  ;)

Not: Böyle diyorum ama, ben arakladıklarımın listesini yapsam, borçlu çıkarım.  :D
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

xxx3

Eyvah yakalandık ama allahtan bytan anlayışla karşıladı neyse canım bir gün ödeşiriz  :D

sudocu

Alıntı yapılan: HasanŞahin - 23 Mart 2009 - 23:39:19
Az önce debian5'te birkaç deneme yaptım. Nv ve libgl1-mesa falan kuruluydu. 3D desteği var. Chromium falan oynadım gayet iyiydi. Vakit bulduğumda open arena vs denemeleride yapacam.Ama halen bu paketlerin yeterli olmadığını ve DRI(direct rendering infrastructure) paketlerinin olması gerektiğini düşünmekteyim. Ayrıca da xorg.conf'ta Load "dri" satırı eklenmeli gibisinden düşünüyorum.
Bütün bu denemeleri yapıp size geri dönerim.

tam aradığım şey. nv sürücülerine 3d desteği. ubuntu'da nasıl mümkün olur acaba?
önce şu Nouveau paketlerini 9.04 betaya kurmayı denemeliyim.

ek: Nouveau kuruldu ama donanımsal hızlandırma yok. ne yapmalıyım?

glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Software Rasterizer

cat /var/log/Xorg.0.log | grep drivers
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers//nouveau_drv.so

her seyin basi sudo!