Güncelleme Sonrası Çalışmayan CD/DVD sürücü

Başlatan ilteris, 21 Mart 2009 - 19:26:13

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ilteris

foma

Eğer ubuntuyu kaldırmadıysan birkaç şey daha denemeni isteyeceğim.
ls /dev | grep Sc
yukardaki komutun çıktısında "Scd0" gibi bir şey görürsen,
sudo gedit /etc/fstab
İle açılan dosyada, en alttaki satırdaki "scd0" ifadesi yerine çıktıda aldığın (büyük ihtimal Scd0) ifadeyi yaz, kaydet ve bilgisayarı yeniden başlat. Eğer olmazsa bu sefer,
ls /dev | grep dvd
komutunu ver. Eğer "dvd" çıktısını alırsan fstab dosyanı yukarıdaki gibi aç ve biraz önce değiştirdiğin kısım yerine bu sefer "dvd" (tırnaklar olmadan) yaz, kaydet ve bilgisayarı yeniden başlat.
Nükleer ile yaşamaya hazır mısın? Çözümsüz atıklara, kazalara, senden gizlenecek olan radyoaktif sızıntılara hazır mısın?
http://nukleer.greenpeace.org/?page=petition

heartsmagic

dmesg | grep CD

ve

dmesg | grep DVD

ne diyor?

Ayrıca dizüstünün tam olarak marka ve model ismi nedir?

Hangi Ubuntu sürümünü kullanıyorsun?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ilteris

Bilgisayarım dizüstü değil masaüstü. Markası Packardbell. Her neyse size ilginç şeyler anlatacağım.

Burada bana anlattıklarınızın hepsini harfiyen uyguladım. sorunuma çözüm olmadığı gibi yeni sorunları da beraberinde getirdi bu uyguladıklarım.

Yanlış anlamayın maksadım sizi suçlamak değil. Siz elinizden gelen yardımı yaptınız sorunum çözülsün diye.

düşündüm, sorunlarımı buraya yazayım ki geliştiriciler dikkate alırlar belki ya da benzer problemleri yaşayanlar dikkatli olurlar yazıyı okuduktan sonra.

Sizin dediklerinizi yapmadan önce, en azından CD sürücü açılışta görünüyordu. Ve herhangi bir format CD'si (WinXP, Pardus, Ubuntu) taktığımda PC CD'den başlayabiliyordu. Tek sorun ubuntu açıldıktan sonra CD sürücüyü görmemesiydi. Bu da zaten sadece güncellenmiş ubuntu'da oluyordu. Güncellenmemiş ubuntu cd sürücüyü görüyordu. (ubuntu 8.10)

sizin dediklerinizi yaptıktan sonra ne başlangıçta, ne herhangi bir format cd'si taktığımda cd sürücü görünmez oldu. ben de belki cd sürücü bozulmuştur diye cd sürücümü abimin pc'ye taktım. CD sürücü abimin PC'de çalıştı. Sonra belki sorun IDE kablosundadır diye abimin IDE kablosunu kendi PC'me taktım. O da ne, CD sürücü çalıştı ama kararlı değildi. Bir garipti =) ama çalışıyordu öyle veya böyle. sorun IDE kablosudur deyip rahatladım. Abimin PC'nin IDE kablosunu geri götürüp taktığımda bu sefer abimin PC açılmadı, başlangıçta "if you want to install linux....." gibi bir şeyler yazıyordu... ve her açılışta "f1" e basmak zorunda kalmaya başladım abimin PC'de. yani IDE kablosuyla birlikte benim PC'den abimin PC'ye garip şeyler aktarıldı. ilginç tabi. ben de tam anlamadım. baktım olacak gibi değil uzman birinden yardım aldım. abimin PC'yi kurtardık sayılır. =)

bu arada, benim (bu sorun olmadan önce son derece sağlam çalışan) IDE kablosu da güme gitti =) IDE kablomu tekrar PC'ye taktım tekrar çalışmadı =)  belki sorun ubuntu'dadır deyip benim IDE kablosunu başka bir PC'ye taktım, lakin kablo o taktığım PC'yi bozdu. O PC'de de açılışta "if you want to linux..." gibi bir şeyler yazdı. o ekrandan sonra da "/" işaretli bi ekran geliyor ve "/" işareti daire çiziyordu. neyse kapattım PC'yi ide kablosunu çıkardım. PC açıldı, ama O PC'deki "if you want to linux..."izi de kaldı. ayrıca açılışta "f1" istemeye devam etti...

yani şuan kendi PC'min IDE kablosu sorunlu. Ve bu sorun büyük ihtimalle terminale yazdığım kodlardan sonra meydana geldi. şimdi bu işlemleri geri alabilmenin bir yolu var mı? hala aynı ubuntu'dayım. formatlamadım. IDE kablosunu da tekrar taktım. yaptığımız işlemleri geri alabilirsek belki IDE kablosu kurtulabilir. kurtulmazsa yeni alacağız artık.

garafatma

IDE kablosundan linux yükleme isteği garip :) Abinin cd-romunun içinde linux cd si kalmış olmasın?
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

ilteris

yok abimin cd rom yok =) sadece benim cd-rom var. içi de bomboş =) diğer pc'de de aynı şeyi yapmıştı. neyse bir IDE kablosu için uğraşmaya değmez.yenisinin siperişini verdim. ötekisine attım =)  "if you want to linux RAID falan filan" mesaj uzundu.. linux değil de sanırım başka şeyler yüklenmesinden bahsediyordu. her neyse bu hatayı bütün bir ubuntu'ya mal etmek isteiyorum. bu topic silinebilir. =) hatta silinse daha iyi. uygulanan şeylerin yarardan çok zararı olabilir. pardus'a dönüş... =) iyi akşamlar ve kolay gelsin.

heartsmagic

Şimdi, öncelikle ben iyi niyetle söylenen yanlışları düzelteyim.
Bu başlık altında söylenen hiçbir komut doğrudan ne sisteme ne de bir kabloya hasar vermez. Kaldı ki istenenler kabaca bir dosya düzenlenmesi, hemen herkesin kurduğu bazı paketlerin kurulması ve bir iki komut çıktısıdır. Linux üzerinde dosyalara bir şey ekleniyorsa aynen eklenenler geri çıkarılabilir. Kısacası tam hakimiyet bizim elimizdedir. Kurduğun paketlerse dediğim gibi herkesin kurmuş olduğu paketlerdir. İstediğimiz komut çıktılarınından bahsetmiyorum bile zira Windows tarafındaki "dir" komutundan temelde farkı yoktur.

Gelelim benim tahminlerime. CD sorunu baş göstermiş olabilir, bunu analiz etmek için ben bir iki çıktı istemiştim, arada kaynamış. O çıktılar senin sorununu çözmeyecekti, sadece analiz etmemizi sağlayacaktı. Sen CD-rom'u sökmüşsün, ardından ide kablosunu da çıkartmışsın. Sıkıntı burada başlıyor sanırım. Olabilecekler:

- Abinin bilgisayarına kabloyu takarken sıralama hatası oldu ve disk düzeni değişti. Kısacası Linux sistemi yükleyecek bölümü bulamadı.
- Muhtemelen sen kabloyu kendi bilgisayarına takarken de aynı şey oldu.
- Bizim göremediğimiz bir başka sorun çıktı.

Aksi takdirde kablodan bir şey yüklenmez bilgisayarlara.

Kısacası uygulanan şeylerin zararı yoktur, sadece ne yaptığımızı bilmemiz gerekir. Burada sistem zarar verecek herhangi bir komut söylenmez, paket kurdurulmaz. En basitinden bizler disk bölümleme için bile anlatım yaparken "aman dikkat et tüm diski biçimleme, verilerin gitmesin" bile diyorsak, ki burada yine her şey kullanıcının elindedir, sana böyle zararlı bir komut söyler miyiz?

garafatma

Alıntı yapılan: ALpAsya - 23 Mart 2009 - 23:39:09
Bilgisyardan fazla anlamam ama bir kablonun bilgi aktarımı yapacağı aklımın ucundan geçmez. Kablonun havıza özeliği olacağı?
Elbetteki mümkün değil, gözden kaçan birşey var mutlaka.

ilteris

heartsmagic, bile bile zararlı komut verdiğinizi iddia etmedim. sakın yanlış anlamayın. az çok parça takıp-çıkarmayı biliyorum. burdaki bütün komutlar da hatalıdır demiyorum.

lakin iki defa aynı şey oldu. iki kere ubuntuyu kurup kaldırdım ikisinde de güncelleme yapmadan önce cd sürücü çalışırken güncelleme yaptıktan sonra cd sürücü çalışmadı. ve ben de bu foruma yazdım, bana denilenleri yaptım...

ve (güncellenmiş ubuntu açılmadan önce) açılışta yahut herhangi bir format cd'si taktığımda çalışan
cd sürücü hepten çalışmaz oldu (ki bugüne kadar hiç bir sorun çıkarmamıştı)

bilgisayarımı kapattım. cd sürücüyü çıkarttım. götürdüm yan odadaki windows xp kurulu olan abimin bilgisayarına taktım. cd sürücü çalıştı. hiç bir sorun çıkarmadı.

daha sonra aklıma direkt IDE kablosunun sorunlu olabilceği geldi. (ki sorun da buydu) abimin IDE kablosunu kendi cd sürücüme takıp, cd sürücüyü de tekrar kendi bilgisayarıma taktım. CD sürücü çalıştı. demek ki dedim sorun benim IDE kablosunda. sonra PC'yi kapattım. abimin IDE kablosunu götürdüm yerine taktım. ve PC'yi açtığımda sarı bir fontla yazılı (açılışta, siyah beyaz yazıların geldiği ekranda) "if you want to install linux default partition RAİD dirver , please dont use OPROM creation operation" gibi bir yazı geldi ve "f1" e basmadan pc açılmaz oldu. (uzman birinin yardımıyla bu sorunu çözdük.)

sonra benim IDE kablosunu deneme amaçlı (xp yüklü) başka bir bilgisayara taktık. onda da aynı şey. "if you want to install linux default partition RAİD dirver , please dont use OPROM creation operation" ve "f1" e bas...

olaylar aynen bu şekilde gelişti.

ben burdaki hiç kimseyi yahut hiç bir kod'u suçlamıyorum.

size soruyorum. siz benim yerimde olsaydınız ne düşünürdünüz?

halbuki heyecanla kurmuştum ubuntu'yu.. ubuntu'nun pardus'tan iyi olduğunu söylediler. pardus böyle iyi ise ubuntu nasıldır kimbilir dedim.

bu münferit olay bütün bir ubuntu camiasına mal edilemez. belki ben bir yerde hata yapmıştırım. ben sebep olmuşturum soruna. ama başımdan geçenleri tek tek yazdım.

garafatma

@ilteris, kimse bizi suçladığını düşünmüyor zaten, sadece sana verilen komutların açıklamaları yapıldı. Sorunun gerçekten ilginç, kablo meselesi....

ilteris

ben de şaşırdım. yani kablodan böyle bir sorun çıkacağı aklıma gelmezdi. ya da bir yerlerde hatırlamadığım bir ayrıntı olabilir. her neyse öyle veya böyle sorun çözüldü. =)

garafatma

Sorun yeni bir kablo ile mi çözüldü yoksa pardus kurarak mı?

ilteris

yeni bir kablo :D o kablo bir daha hiç çalışmadı =)

garafatma

Yani sistemin şu anda güncellenmiş şekilde kurulu öyle mi?

heartsmagic

Bizi suçladın demedim dikkat edersen, bu nedenle iyi niyetle yapılmış yanlışları düzelteyim dedim. Güncelleme sonrası CD'nin çalışmaması bir Ubuntu sorunudur, bu su götürmez bir gerçek. Biz de bunu anlamaya gayret gösteriyoruz zaten. Fakat diğer anlattıklarının ben neden mümkün olmayacağını izah ettim sana. Burada verilenler aygıtı tamamen kullanılmaz hale getirmezler, belki sadece çözüm olmazlar.

Not: Görüldüğü üzere sorun kablo kaynaklı da olabiliyormuş.

foma

Bilgisayar açılırken f1 tuşuna basma olayı, taktığın ide kablosunun, bilgisayarda varolan slave ve master ayarını değiştirmesi ile ilgili olabilir. Uzun zaman önce başıma gelmişti öyle bir şey.
Nükleer ile yaşamaya hazır mısın? Çözümsüz atıklara, kazalara, senden gizlenecek olan radyoaktif sızıntılara hazır mısın?
http://nukleer.greenpeace.org/?page=petition