Ubuntu Türkiye E-Dergisi SUDO 5. Sayı

Başlatan Eren, 15 Mart 2009 - 01:20:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eren

5. Sayımız Yayınlandı.

Bu sayıda da beğeninizi kazanacak yazılar hazırlamaya çalıştık, umarız beğenirsiniz. Daha önceki sayılarda olduğu gibi bu sayıda da gözünüze çarpan eksik ve hatalarımızı bize iletmenizi rica ediyoruz. İletişim adresimiz sudo@ubuntu-tr.net Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler. :)

Ubuntu Türkiye E-dergisi SUDO'nun beşinci sayısı.

İçindekiler;

* WEBHTTrack ile interneti depolayın (Ergin ÜRESİN)
* OpenStreetMap (Rihal ALTUĞ)
* Bilgisayar kapsar insan yaşamını (Aydın BEZ)
* Linux'ta İşlemler (Caner BULUT)
* Alexia Death Röportajı (Hüseyin SARIGÜL)
* PHP Nedir (Mehmet SARIGÜL)
* Linux ve Oyun (Kadir YÜCEL)
* Emesene (Serdar YILMAZ)

İndirmek için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz

Eren

Çok güzel bir sayı olmuş yine. SUDO ekibini tebrik ediyorum.

hasanyılmaz

Oyun bölümü birçok kişinin ilgisini çekecektir. Emesene'nin Türkçe desteği de tamdır; Bunu belirtmek isterim okuyuculara. Emesene görüntüleri farklı olabilirdi. WebHTTrack programı için de teşekkürler, yararlı oldu. Son olarak, "Bilgisayar Kapsar İnsan Yaşamını" yazısı derginin en beğendiğim bölümüydü. Elinize sağlık arkadaşlar.

Eren

Emesene görüntülerini yazar arkadaşımız Türkçe Emesene'den alıp iletmiş ancak dergiye eklenirken İngilizce emesene'den eklenmiş.

bytan

Ubuntu ya da Linux kullanmak istemeyenlerin en önemli mazereti oyun konusuydu. Oyunlar hakkında çok güzel yazılar yazılmış. Yapılan röportaj ve WEBHTTrack atlanmaması gereken iki konu. Emeği geçen herkese teşekkürler.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

hasanyılmaz

Alıntı yapılan: Eren - 15 Mart 2009 - 03:34:18
Emesene görüntülerini yazar arkadaşımız Türkçe Emesene'den alıp iletmiş ancak dergiye eklenirken İngilizce emesene'den eklenmiş.

Türkçe görüntüler olup da eklenmemişse biraz saçma bir iş olmuş bence.

baDibere

ihtiyar said

Alıntı yapılan: hasanyılmaz - 15 Mart 2009 - 03:43:21
Alıntı yapılan: Eren - 15 Mart 2009 - 03:34:18

Türkçe görüntüler olup da eklenmemişse biraz saçma bir iş olmuş bence.

Saçma dersek biraz ağır olur herhalde. Karışıklık olmuş diyelim. ;)

Hepinizi tebrik ediyorum arkadaşlar, güzel işler çıkartmaya devam ediyorsunuz.

zeitgeist

Sudo dergi tayfasının ellerine sağlık. Yine güzel bir sayı çıkarılmış ancak bir kaç eleştiride bulunmak istiyorum. Tasarım ile ilgili eleştirilerimin kişisel beğenilerimle şekillendiğini bir kez daha hatırlatmak isterim.

Tasarım açısından:

Kapak tasarımı fazla renkli, dergi içeriğinden bahseden başlıklar kapak içinde kaybolmuş.

Sayfa arka fon renkleri pek güzel değil. Okuma materyalerinde genellikle kullanılan beyaz fonun kullanılma nedeni okumayı kolaylaştırmaktır. Bu haliyle yazıları okumak hayli yorucu oluyor.

Sayfa altlarında ileri tuşu çok kullanışlı ama şekli güzel değil.

İçerik açısından:

httrack incelemesi dertlere derman olmuş.

Oyun bölümü çok doyurucu olmuş, tebrik ederim.

Son söz olarak "Editörden" ve "Bilgisayar kapsar insan yaşamını" bölümleriyle ilgili bir kaç şey söylemek isterim:

Aydın Bez'in ilk makalesine olumlu eleştiride bulunmuştum, gerçekten okuması keyifliydi. Ancak 4. sayıda nispeten kabul edilebilir paragraf ve cümle kurgusuyla ilgili hatalar bu sayıda hayli çoğalmış. Umarım eleştirilerimi en azında yazılarını okuyan biri olarak anlayışla karşılar. Aslında hatalı bulduğum tüm yerleri, kendimce yaptığım düzeltmelerle aktarmak isterdim ancak elimdeki kırık şimdiden "beni çok yordun" diye sızlanmaya başladı.

Bahsettiğim makalelerde okumayı ve anlatılanı yakalamayı zorlaştıran bir yazım biçimi var. Bu biçime neden olan kanımca birden fazla düşüncenin tek bir cümlede anlatılmaya çalışılması. Bu durum, cümlelerin gereğinden fazla uzun olmasına dolayısıyla okumada güçlüğe neden oluyor.

Dergi tayfasına sonraki sayılar için başarılar dilerim.

Düzeltme:
Aklıma takılan iki soruyu yazmadan edemeyeceğim:
Neden her sayıda farklı bir arka fon rengi kullanıyorsunuz?
Bundan sonraki sayılarda da değişik renkler kullanmaya devam edecek misiniz?
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

Gimp Uzmanı

@zeitgeist eleştirilerinde haklısın. Arka fon rengi okumayı zorlaştırıyor. Daha açık renkler kullanılmalıydı.

egitimist

Sudo, giderek daha kararlı bir hâl almaya başlamış. İyi iş çıkarmışsınız. Tüm dergi tayfasını tebrik ederim. Bir kaç hususa dikkat çekmek isterim.

*Art alan rengi konusunda arkadaşlara katılıyorum.
*WebHttrack makalesi yine linux ortamındaki eksikleri kapatan, yararlı bir  makalele. Farklı bir kaynaktan bilgi almak isteyen arkadaşlarıma plo4. sayıda baDiBere'nin makalesini tavsiye ederim. Aşamalı olarak site kopyalama işlemleri anlatılmış.
*Üç boyutlu kapak resmi çok başarılı olmuş.
*Dergide kullanılan resimlerin kalitesi hiç bozulmamış. Tebrikler.
*Röportaj yazınızda Bayan Alexia'nın nereli olduğu, hangi eğitimi aldığı gibi kişisel bilgileri verilebilirdi.
*Oyunlar konusunda içeriği geniş bir sayı olmuş. Dergide bir oyun inceleme bölümü oluşturup her sayı için bir veya iki oyun tanıtımı yapsaydınız daha iyi olurdu görüşündeyim.
*İçeriği biraz daha geniş tutabilirdiniz. İçerik sıkıntısı çektiğinizde forumdaki değerli yazıları kullanabilirsiniz.
*Sayfa sayısı fazla olmamasına rağmen *.pdf dosya boyutu biraz büyük. Zaten bilgisayar ortamında okunduğundan (baskı alınmadığından) dpi değerini düşük tutabilirsiniz.

Çağlar

Kalitenin korunması için dosya boyutu her zaman bu seviyede kalmalı bence. Sayfa geçiş hızı artsın diye tüm fontlar gömüldü. Renk seçimini ben yaptım ki sonradan fark ettim tüplü monitörlerde sorun oluyor ancak lcd üstünde güzel bir görüntüsü var. Emesene yazısını yazan arkadaş yazdı kaçtı bende de emesene açılmadı uğraşamadım o telaş arasında zaten erken çıksın istedik dergi o yüzden direk orjinal emesene resimleri kullanıldı. İleri tuşu için yeni bi tasarım yapılacaktır elbet ama bu örnek olsun yorumları görelim açısından böyle yapıldı. Ben tüm yazarları gönülden kutluyorum içeriği gerçekten iyi bir Sudo oldu.
We got a badass over here!

heartsmagic

SUDO tayfasını içtenlikle kutlarım. Hatalar, eksikler her daim olacaktır. Yapılması gereken bunların asgariye indirilmesidir. Bu hedefe he sayıyla beraber daha çok yaklaşılıyor. Elinize sağlık.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

eskidefter

5 sayısını da indirdim biraz önce :) Bugün yapılacak iş çıktı :)
5. sayısını biraz kurcaladım ve gerçekten çok güzel olmuş.
Bence sayıdan sayıya içeriği daha da genişletilmeli. Çok yararlı, çok başarılı.
Katkısı bulunanlara teşekkür ederim.

OKAN

Ellerinize sağlık. Yine güzel olmuş dergi. İleriki sayılarda PHP dersleride görebilecek miyiz?

eskidefter

Bu arada bence emesene kullanımı artacak :)

kernel

Sudo tayfası her zaman ki gibi gücünü göstermiş.  :D
Dünyada herkese yeticek kadar kaynak var. Ama açgözlüleri doyurucak kadar kaynak yok..

garafatma

Gayet güzel bir sayı, ellerinize sağlık arkadaşlar.
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

fadike

Alıntı yapılan: hasanyılmaz - 15 Mart 2009 - 03:32:29
Oyun bölümü birçok kişinin ilgisini çekecektir. Emesene'nin Türkçe desteği de tamdır; Bunu belirtmek isterim okuyuculara. Emesene görüntüleri farklı olabilirdi. WebHTTrack programı için de teşekkürler, yararlı oldu. Son olarak, "Bilgisayar Kapsar İnsan Yaşamını" yazısı derginin en beğendiğim bölümüydü. Elinize sağlık arkadaşlar.

Alıntı yapılan: zeitgeist - 15 Mart 2009 - 06:59:46
Sudo dergi tayfasının ellerine sağlık. Yine güzel bir sayı çıkarılmış ancak bir kaç eleştiride bulunmak istiyorum. Tasarım ile ilgili eleştirilerimin kişisel beğenilerimle şekillendiğini bir kez daha hatırlatmak isterim.

Tasarım açısından:

Kapak tasarımı fazla renkli, dergi içeriğinden bahseden başlıklar kapak içinde kaybolmuş.

Sayfa arka fon renkleri pek güzel değil. Okuma materyalerinde genellikle kullanılan beyaz fonun kullanılma nedeni okumayı kolaylaştırmaktır. Bu haliyle yazıları okumak hayli yorucu oluyor.

Sayfa altlarında ileri tuşu çok kullanışlı ama şekli güzel değil.

İçerik açısından:

httrack incelemesi dertlere derman olmuş.

Oyun bölümü çok doyurucu olmuş, tebrik ederim.

Son söz olarak "Editörden" ve "Bilgisayar kapsar insan yaşamını" bölümleriyle ilgili bir kaç şey söylemek isterim:

Aydın Bez'in ilk makalesine olumlu eleştiride bulunmuştum, gerçekten okuması keyifliydi. Ancak 4. sayıda nispeten kabul edilebilir paragraf ve cümle kurgusuyla ilgili hatalar bu sayıda hayli çoğalmış. Umarım eleştirilerimi en azında yazılarını okuyan biri olarak anlayışla karşılar. Aslında hatalı bulduğum tüm yerleri, kendimce yaptığım düzeltmelerle aktarmak isterdim ancak elimdeki kırık şimdiden "beni çok yordun" diye sızlanmaya başladı.

Bahsettiğim makalelerde okumayı ve anlatılanı yakalamayı zorlaştıran bir yazım biçimi var. Bu biçime neden olan kanımca birden fazla düşüncenin tek bir cümlede anlatılmaya çalışılması. Bu durum, cümlelerin gereğinden fazla uzun olmasına dolayısıyla okumada güçlüğe neden oluyor.

Dergi tayfasına sonraki sayılar için başarılar dilerim.

Düzeltme:
Aklıma takılan iki soruyu yazmadan edemeyeceğim:
Neden her sayıda farklı bir arka fon rengi kullanıyorsunuz?
Bundan sonraki sayılarda da değişik renkler kullanmaya devam edecek misiniz?

Sevgili Dostlarım Hasan Yılmaz ve Zeitgeist, takdiri de içeren eleştirileriniz bize inanın destek olmakta, eleştirilerinizi okurken inanın dana mutlu oluyorum ve nerede hata yapmışım da iyi olabilirdi diye düşünüyorum; yeniden teşekkürler.

Yazılarıma gelince; kimi paragrafların uzun ve de tek cümle olması okurun dikkatini dağıtıyor olabilir; hatta sıklıkla kullanılan devrik cümleler biraz beyin jimnastiği yaptırıyor olabilir ancak bu benim sadece GNU/Linux üzerine değil diğer konularda ve konuşmalarımda da kullandığım bir üsluptur. Eleştiriler kabulüm; ancak temelli değil de yavaşça bir değişim olacaktır yazılarımın genelinde. Fakat bu demek değildir ki, içerikleri değişecek; asla, Debian gibi -kaya gibi- sağlam olacaktır.

Editör yazısı ise kabul geçen yazılara benzememekle birlikte resmen içindekilerin ve içeriğin bir özeti gibiydi ki, bir editörün yapması gereken de budur: yazıları okumak ve okumasa dahi yazarlar ne yazmış kalburüstü haberdar olmak.

Gelecek sayının yazıları ise şimdiden hazır olup sadece yeniden düzenlenmesi kaldı geriye eleştiriler ışığında.
Dergiyi beğenisiyle, eleştiri ve katkılarıyla destekleyen siz okurlara ise sonsuz teşekkürler.
"Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz." Uğur MUMCU
"Hepimiz özgür yazılımın sendikalı emekçileriyiz." Fadike
http://fadike.org
http://pedalsorler DELL Vostro 5470 i5 4. nesil Ubuntu ön yüklü

zeitgeist

Derginin ve makalelerin her geçen sayıda daha iyi olacağına eminim, özellikle de üretimlerini paylaşan ve eleştirileriyle destek olanlar olduğu müddetçe. Makaleler hakkında bir önceki mesajımda belirtmeyi unuttuğum bir şeyi daha ekleyeyim. Yazılarda yer yer parantez içinde açıklamalar var, malumunuz paratez içindeki ifadeler cümleden çıkarıldığı takdirde de cümle anlamını korur, ancak yazılarda parantez içindeki ifadeler çıkarıldığında anlatım bozukluğu oluşuyor. Bu hususa da dikkat etmekte fayda var.

Dergi tayfasına kolay gelsin efendim.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

such

Bilgisayar kapsar insan yaşamını, yazısı sanki eksik kalmış gibi. Sanki daha devamı varmış ama teknik veya beklenmeyen bir sebepten ötürü bir anda yarım kalmış gibi geldi bana.

Man komutu ve ipuçları kutularla daha belirgin hale getirilse daha hoş olmaz mı? Bir de sayfanın sonuna geldiğimizi bildiren küçük bir belirti güzel olurdu.

Tabii bunların hepsi bana göre düşünceler. Bunların dışında gerçekten güzel olmuş. Yani bu işin hiç bir karşılık beklemeden tamamı ile gönüllülük esasına dayalı yapılan bir iş olarak düşündüğümüz de hiç hafife alınmaması gereken bir iş çıkartmışsınız. Ellerinize sağlık.

msg_einstein

Alıntı yapılan: OKAN - 15 Mart 2009 - 13:23:30
Ellerinize sağlık. Yine güzel olmuş dergi. İleriki sayılarda PHP dersleride görebilecek miyiz?

İlerdeki sayılarda yazı dizisi olarak PHP dersleri görme ihtimaliniz var. Ama henüz bu konuda karar vermedim. Genelde daha genel okuyucu kitlesine yönelik yazılar yazıyorum. Ama hızlı bir php ders serisi neden olmasın tabi?

jazzistan

Ellerinize, emeklerinize sağlık. Sayenizde o kadar çok şey öğreniyorum ki.
Başarılarınızın devamını dilerim.

GNUbuntu

Böyle bir e-dergiye ancak şapka çıkarılır. Teşekkürler  :)
Önce Saygı...

AbkHaZiaN

Su an İndiriyorum Webhttrack'ı dün indirip kurmuştum.Forumdada anlatmayı planlıyordum oldukca başarılı bir program.
Dergiden emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ederim.