netbook ve ubuntu

Başlatan canosayan, 08 Mart 2009 - 11:08:43

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

canosayan

hiç netbook üzerinde ubuntu deneyen oldu mu?
deneyen oldu ise
wubi ile mi denedi kurulum mu yaptı?
herhangi bir kurulum sorunu oldu mu?
Chmod bizim işimiz.

sudocu

pardus ve ubuntu kurmuştum. hem unetbootin hem de ubuntu 8.10'daki çalışan usb yapma aracını kullanarak usb'den yükleme yapmıştım.
en önemli problem atheros marka kablosuz kartın tanınmaması oldu(pardus tanıyor). onu tanıtmanın yolu var ve forumda yazıyor ama yine de otomatik tanısa iyi olurdu. bir de çekim gücü windows kadar yüksek değil ya da garip ama xandros kadar. 9.04 sürümü otomatik tanıyor.
bunun dışında hiç bir sorun yok. kendime göre eksik gördüğüm şeyler ise fan kontrol olayının olmayışı, overclock yapmanın zorluğu, acpi scriptlerinin çalışmaması dolayısıyla fonksiyon tuşlarının çalışmaması. bir de ssd olduğu için performansı düşük. 4 gb olduğu için hafıza dolunca hafıza kartına veya usb belleğe program kurmak nasıl olur çözemedim. normal hard diskli bilgisayarlar bu yüzden bayağı şanslı.

işin diğer yönü de mesela her netbook'da atheros kart yok, diğer netbook'lardaki kartı şak diye tanıyabilir. bazı modellerde acpi script'leri sorunsuz çalışıyor, o/c ve fan kontrolü de öyle. ayrıca easy peasy gibi özel sürümlerde kablosuz kart , fn tuşları çalışır halde oluyor.
şimdilik aklıma gelenler böyle.
her seyin basi sudo!

kernel

Asus eee Netbookları  için özel olarak ubuntu eee edition var. Onunla çok sağlam çalışıyor. Ama diğer markaların piyasaya girip neler yapıcağını görünce, sağlam bir inceleme yapılabilir. Ama değerlendirme için şu an çok erken bence. Ayrıca atheros sorunu şirketten kaynaklandığından, linux kullanmak isteyenler zaten o donanım olmayan netbookları seçicektir.
Dünyada herkese yeticek kadar kaynak var. Ama açgözlüleri doyurucak kadar kaynak yok..

sudocu

bir çok markada atheros var sanki belediye dağıtmış gibi :D
xandros'daki driver çok güzel ama.(çekim gücü açısından) belki o da windows driver'ıdır çünkü xandros tam bir windows özentisi, sürücüsü de ndiswrapper ile kurulduysa şaşırmam. linux ile gelen bir bilgisayarın böyle bir sorunu olacağını hiç düşünmemiştim.
her seyin basi sudo!

heartsmagic

Bir Netbook kategorisi ve alt bölümleri açıldı. Konuyu oraya taşıyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

kernel

Bölümlere  'Dell-mini'  başlığını da ekleyebilir miyiz acaba? Ayrıca alt başlık için teşekkürler.
Dünyada herkese yeticek kadar kaynak var. Ama açgözlüleri doyurucak kadar kaynak yok..

sudocu

bu bölümün açılması iyi olmuş ;D
her seyin basi sudo!

raskolnikov

Benim arkadaşta arçelik notebook var (nereden aldıysa :D) ona ubuntu yükledik wireless, ses, ekran, vs. Sorunsuz çalışıyor.
"Sevginin gücü, güce olan sevgiyi yendiğinde, dünya barışı tanıyacak..."
-Sri Chinmoy Ghose-

heartsmagic

Alıntı yapılan: kernel - 08 Mart 2009 - 22:50:01
Bölümlere  'Dell-mini'  başlığını da ekleyebilir miyiz acaba? Ayrıca alt başlık için teşekkürler.

Eklendi.

Diğer markaların model isimleri de söylenirse ekleyebiliriz.

aynshtein

Ben Datron Mobee siparişi vermiştim. İnşallah bugün içersinde teslim edilecek. Geldiği gibi de doğal olarak Ubuntu kuracağım :) Aranızda Datron Mobee kullanan var mı acaba? Bu arada, bir arkadaş her yerde Atheros çipsetli kablosuz adaptörlerin olduğundan bahsetmiş. Atheros'ları kurmak artık o kadar zor değil. Tek yapmanız gereken ndiswrapper kurup Windows sürücüsünü yüklemek. Sistemi yeniden başlattığınızda kablosuz ağ bağlantısı taş gibi çalışıyor. Hatta, sinyal seviyesi düşük diyenler için Wicd isimli bağlantı yöneticisini öneririm ki, sinyal seviyesinde %25'e yakın artış oluyor...
Linux: Bilgisayarını bilgi saymaktan başka işlerde kullanmak isteyenler için...
Günlük: http://www.multimeyda.com/

canosayan

ayıptır söylemesi bir acer aspire one sahibi oldum. xp yüklü
aslında linux yüklü modeller var fakat türkiyede ne yazık ki yok. varsada ben bulamadım. dağıtıcıları ile de uğraşmak istemedim. tabi  o arada bir tanede windows xp home um oldu. fakat içime sinmedi

ubuntu Eee ve ubuntu remix şeklinde iki versiyon olduğunu biliyorum fakat bunların yeterli gelceğini sanmıyorum. bilgisayar sadece aa internet buldum gireyim işi yapmayacak.

160 gb hard disk var. alan sorunu yok. atheros wireless var.
ayrıca şu an için windows performansıda hiç fena değil. fakat okulun wireless ağı çok büyük virüs tehtidi

şimdilik wubi ile kurayım diye düşünüyorum.

bu arada yeni bölüm hayırlı olsun
Chmod bizim işimiz.

AguilaNegra

Okuma hatası ,gereksiz bir mesaj olmuştu,
Özür dilerim.

sudocu

Alıntı yapılan: canosayan - 09 Mart 2009 - 09:48:10
ayıptır söylemesi bir acer aspire one sahibi oldum. xp yüklü
aslında linux yüklü modeller var fakat türkiyede ne yazık ki yok. varsada ben bulamadım. dağıtıcıları ile de uğraşmak istemedim. tabi  o arada bir tanede windows xp home um oldu. fakat içime sinmedi

ubuntu Eee ve ubuntu remix şeklinde iki versiyon olduğunu biliyorum fakat bunların yeterli gelceğini sanmıyorum. bilgisayar sadece aa internet buldum gireyim işi yapmayacak.

160 gb hard disk var. alan sorunu yok. atheros wireless var.
ayrıca şu an için windows performansıda hiç fena değil. fakat okulun wireless ağı çok büyük virüs tehtidi

şimdilik wubi ile kurayım diye düşünüyorum.

bu arada yeni bölüm hayırlı olsun

ozel ubuntular neden yeterli gelmesin ki? ozellikle eeebuntu'nun standart versiyonu ideal cunku normal ubuntu`dan tek farki fn tuslari, wireless gibi donaninmlara destegin olmasi.

@aynshtein buradaki her linux meraklisinda oldugu gibi diskimde bir dolu linux dagitimi var ve denedigim her dagitimda bu kart basima bela oldu. o yuzden her yere yaziyorum cunku madwifi driverlarini kurmayi herkes kolay bulmayabilir. bazi forumlarda komutlari yazdigimda " bunlari nereye yazayim" gibi cevaplar aliyorum. ilk defa ubuntu deneyecek insanlar sogumasin bu isten tek dusundugum bu.
her seyin basi sudo!

aynshtein

evet sana katılıyorum, Atheros kartlar bir dönem başa belaydı. Ancak ndiswrapper + windows sürücüsü alternatifi sağlam bir şekilde çalışmaya başladığından beri (yaklaşık 8-9 aydır) Atheros kartlar ile Ubuntu arasında en azından kurulamama sorunu ortadan kalmış oldu. Üstelik Atheros, sürücülerini açık kaynaklı olarak yayınlayacağını da duyurmuştu ki, bu da kısa bir süre içinde Atheros kartların da Linux dağıtımları tarafından tamamen destekleneceğine bir işarettir diye düşünüyorum...

aynshtein

Datron Mobee'nin de Netbook kategorisine eklenmesini rica ediyorum. Zira, bugün satın aldığım Datron Mobee'nin kablosuz ağ adaptörünü çalıştırana kadar epey uğraştım. Bu netbook'u satın alan/almayı düşünen arkadaşların kafasındaki sorulara cevaplar verebileceğimi düşünüyorum...

heartsmagic

Alıntı yapılan: aynshtein - 09 Mart 2009 - 15:45:36
Datron Mobee'nin de Netbook kategorisine eklenmesini rica ediyorum. Zira, bugün satın aldığım Datron Mobee'nin kablosuz ağ adaptörünü çalıştırana kadar epey uğraştım. Bu netbook'u satın alan/almayı düşünen arkadaşların kafasındaki sorulara cevaplar verebileceğimi düşünüyorum...

Eklendi.

localhost

Atheros kartlari ile Ubuntu nun sIKIntisi yok. Dün aksam iki cesit Atheros kaplosuz baglanti kurulumu yaptim. Atheros 5700 serisine ait wifi driverlerini "Hardware Drivers" Bölümünden aktif etmeniz gerekiyor. Birini bu sekilde calistirdim digerinide kendim kurdum.
Linux LPIC1 - MCSA

aynshtein

Ben bugün Jaunty Alpha 5'i netbook'a kurdum. Şu an için sorun yok :)

sudocu

fan kontrolü nasıl yapılıyor bir türlü çözemedim. bir sürü program denedim, bir sürü kernel yükledim, bir sürü acpi script denedim ama hiç bir şekilde başaramadım. fan kontrol uygulamasında bir hız seçtiğim zaman /proc dizinine yazmak için izin istiyor, şifremi yazınca fan durmuyor.
fan açıkken ciddi şekilde batarya süresi kısalıyor.
her seyin basi sudo!

cyberjack

Alıntı yapılan: aynshtein - 09 Mart 2009 - 15:45:36

Merhaba

Ben XP yüklü Datron Mobee'ye birazdan Ubuntu'nun 9.04 sürümünü yükleyeceğim, kablosuz ağ adaptöründe yaşadığınız sorun ne idi ve nasıl çözdünüz kısaca yazabilir misiniz?

Teşekkürler
Google Araba Motoru

aynshtein

Merhaba, Ubuntu kurduğunuzda büyük ihtimalle Realtek ağ adaptörünü tanımayacaktır. Realtek ağ adaptörünün linux sürücüsünün kaynak kodlarını indirirseniz Ubuntu kurduktan sonra 1-2 komutla kablosuz ağ adaptörünü kurabilirsiniz...

localhost

Realtek Ag karti ne ki Ubuntu tanimayacak? Realtekte cok cesit ag karti yok hem. 8139 ile 81 Bence cok büyük bir ihtimal Realtek Ag kartini taniyacaktir.

Bus 001 Device 006: ID 0bda:8187 Realtek Semiconductor Corp. RTL8187 Wireless Ad Buraya kadar hepsini tanir.
Linux LPIC1 - MCSA

aynshtein

Alıntı yapılan: Kirmizi - 23 Nisan 2009 - 23:15:13
Realtek Ag karti ne ki Ubuntu tanimayacak

Netbook'lar Realtek RTL8187se kablosuz ağ kartı kullanıyor ve 8.10 bu ağ kartlarını tanımıyordu. Ubuntu 9.04 Alpha 5'e kadar tüm sürümleri denediğimde de ilk kurulumda kablosuz ağ adaptörünü tanımamıştı. Kararlı sürümde durum ne bilmiyorum. Az sonra sistemimi sıfırdan kuracağım. Sonucu bildiririm...

EK: Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope kararlı sürümü sıfırdan kurdum. Kablosuz ağ adaptörü dahil tüm donanımlarımı sorunsuzca tanıdı. Bilginize...

cyberjack

Merhaba

Dediğiniz gibi Ubuntu 9.04 sürümünde sorunsuz olarak kablosuz ağ kartını tanıdı ve bağlantımı yapabildim, teşekkür ederim mesajınız için. Şu an için cihaz oldukça sağlıklı gözüküyor, herhangi bir sorun göremedim.

Google Araba Motoru

sudocu

jaunty ve eeeuser forumlarindaki elmurato nickli kisinin hazirladigi scriptler sayesinde islemci frekansi, fan hizi gibi sorunlarimi nihayet cozdum. gercekten cok mutluyum. kac tane surum deneyip de yapamadigim seyleri an itibariyle yapmis bulunuyorum.

bu da mutlulugun resmi olsun  :)

her seyin basi sudo!