Ubuntu 8.10'da NotifyOSD Kurulumu

Başlatan aynshtein, 06 Mart 2009 - 10:40:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

aynshtein

Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope'un en beğenilen özelliklerinden biri de NotifyOSD olarak adlandırılan siyah/saydam bildirim alanı olduğunu söyleyebilirim. Henüz Jaunty 9.04 Alpha 5 denememiş olanlar NotifyOSD'nin nasıl bir şey olduğunu görmek için Wiki sayfasınıziyaret edebilir..

Peki NotifyOSD özelliğini Intrepid'de kullanmak ister misiniz? O halde yazının devamına bir göz atın :)

İlk adım, kurulum kodunu almak. Kodu Launcpad'den indirmemize yardımcı olacak uygulama is Bazaar (eski adıyla Bzr)

$sudo apt-get install bzr

Bzr sistemimize kurulduktan sonra
$bzr branch lp:notify-osd
komutu ile NotifyOSD kaynak kodlarını sistemimize indiriyoruz. Bu işlem sırasında hata mesajı ile karşılaşırsanız önemsemeyin. Hata, Launcpad'e dosya göndermeye çalışıyorsanız "kullanıcı adınızı girin" uyarısıdır. Biz dosya indireceğimiz için herhangi bir problem yok.

Kaynak kodlar /home/KULLANICI_ADI/notify-osd klasörüne indirilmiş oluyor.

cd ~/notify-osd
komutu ile klasörün içine giriyoruz. Kaynak koddan derleme yapacağız ancak bunun için bazı bağımlılıkları sağlamamız gerekiyor. Bağımlılıkları sağlayabilmek için

$ sudo apt-get install gnome-common automake libdbus-glib-1-dev libgtk2.0-dev libgconf2-dev libnotify-bin libnotify-dev libc6 libcairo2 libdbus-1-3 libdbus-glib-1-2 libgconf2-4 libglib2.0-0 libgtk2.0-0 libpango1.0-0 libpixman-1-0 libx11-6

Bağımlılıkları hallettikten sonra kodumuzu derlemeye hazırız. Önce

sudo ./autogen.sh

Komutu verip derlemeyi başlatıyoruz. Ardından

sudo make
komutu ile kurulumu tamamlıyoruz.

Şimdi sıra, yeni bildirim alanını aktif hale getirmekte.

$ sudo killall notification-daemon && cd ~/notify-osd/src && ./notify-osd

komutu ile varsayılan Gnome bildirim aracını durdurup yeni bildirim aracını çalıştırıyoruz.

Yeni bildirimlerinizi test etmek için ~/notify-osd/src klasöründeyken
./send-test-notification.sh
komutunu verebilirsiniz.

Sıra geldi, bildirimlerin açılışta otomatik olarak çalıştırılmasına.

$ gedit ~/.config/autostart/notify-osd.sh
komutu ile notify-osd.sh isimli bir dosya yaratıyoruz.

Boş metin dosyasının içine şu kodu yapıştırıyoruz:

#!/bin/bash
killall notification-daemon
sleep 1
~/notify-osd/src/notify-osd

Düzeltme: Üstteki koddaki hata düzeltimiştir...
ve dosyayı kaydedip Gedit'i kapatıyoruz. Ardından

$ chmod +x ~/.config/autostart/notify-osd.sh
kodu ile dosyayı çalıştırılabilir hale getiriyoruz.

Son bir işimiz daha var.

$ gedit ~/.config/autostart/notify-osd.desktop
komutu ile bir kısayol dosyası oluşturacağız. Açılan boş metin dosyası içine şu kodu yapıştırıyoruz:

[Desktop Entry]
Type=Application
Name=notify-osd
Exec=/home/user name/.config/autostart/notify-osd.sh
Icon=system-run
Comment=
X-GNOME-Autostart-enabled=true

Dosyayı kaydedip Gedit'ten çıkabiliriz. Artık ~/config/autostart/ dizininde notify-osd isimli bir kısayolumuz oldu. Herhangi bir hata nedeniyle NotifyOSD kapanırsa, buradan çalıştırabiliriz...

Güle güle kullanın :)

Alex Rybicki'nin Blog'undan derlenmiştir...
Linux: Bilgisayarını bilgi saymaktan başka işlerde kullanmak isteyenler için...
Günlük: http://www.multimeyda.com/

FUBU

cd ~/notify-osd klasöründe olsam da olmasam da sudo killall notification-daemon && cd ~/notify-osd/src && ./notify-osd kodunu girince hiçbir şey olmuyor. Sadece aşağıdaki uyarıyı veriyor. Ve sonraki adımlara da geçemiyorum. notification-daemon: no process killed

ne yapabilirim?

aynshtein

notification-daemon'ı durdurmak için Sistem > Yönetim > Sistem Monitörü'nü (System > Administration > System Monitor) açıp İşlemler (Processes) tabına geçtikten sonra notification-daemon'ı bulun ve üzerinde sağ tıklayı İşlemi durdur (Kill Process) tıklayın. Ardından ALT+F2'ye basıp
sh ~notify-osd/src/notify-osd
yazıp enter'a basın.

Test etmek için de

sh ~/notify-osd/src/send-test-notification.sh kodunu girebilirsiniz...

heartsmagic

Intrepid kullanıcıları için güzel haber. Eline sağlık @aynshtein. Ancak hemen belirtelim Jaunty üzerindeki NotifyOSD hala kararsız durumda. Eğer bzr "trunk"ı da o haldeyse ufak tefek sorunlar yaşanabilir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

aynshtein

@hearthsmagic, hatırlattığın için teşekkürler. Kararsızlık konusunda haklısın. Zira, bazen uyarılar 1-2 saniye arayla 2 kere görüntülenebiliyor. Bir de, notify-osd'nin çalışabilmesi Intrepid üzerinde çalışabilmesi için ekran kartı sürücülerinin doğru şekilde kurulmuş olması ve Compiz'in aktif halde olması gerekiyormuş. Bilginiz olsun...

Çağlar

Ben aşağı yukarı aynı işi yapan Gnome-osd kullanıyorum. Pidgin'de biri mesaj gönderince yazı çıkıyor pencerelerin üstünde tavsiye ederim. @aynshtein daha önce nerdeydin abi sen :) Ben bu notify için sistemimi çökerttim :) Güzel olmuş başkaları çökertmesin bare :P :)
We got a badass over here!

aynshtein

geçmiş olsun Çağlar... Ben önceki akşama kadar Jaunty Alpha kullanıyordum. NotifyOSD de çok hoşuma gitmişti. Ama güncellemelerden sonra sistem sapıtınca, Intrepid'e geri dönmek zorunda kaldım. Sistemi adam akıllı güncelledikten sonra ilk işim de bu NotifyOSD'yi Intrepid'e nasıl uyarlayabileceğimi araştırmak oldu. Ama birileri benden önce davranmış. Hoşuma gitti, paylaştım. Kullanmak isteyen herkese tavsiye ederim..

FUBU

Teşekkürler aynshtein, şimdi oldu..
çok methini duyduk bu programın  :D

shafck

Adımları doğru takip etmiş olup,gerekli bağımlılıklar olarak belirttiğiniz paketleride kurmama rağmen "make" komutundan sonra şu hatayı alıyorum
"Hedefler belirtilmediğinden make dosyası yok. Durdu."
Eksik bir paket olup olmadığını nasıl çözerim?

bytan

Aşağıdaki komutun bir hata döndürmüş olması lazım:

sudo ./autogen.sh
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

zeitgeist

Umarım yanlış bilmiyorumdur ama "make" komutunu yürütebilmek için "build-essential" yüklü olmalıydı herhalde. Gerçi "make" aşamasına gelinceye kadar verilen komutlar bahsettiğim paketin zaten kurulu olduğunu gösterir mi göstermez mi bilmiyorum. Bu vesileyle ben de bunu sormuş olayım.   

sudo aptitude install build-essential

NotifyOSD konusunda verilen bilgilere de teşekkürler.

Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

shafck

Arkardaşlar dün akşamdan beri evde değilim.Takip edemedim.BU akşam evde olunca dediklerinizi deneyeceğim.İlginiz için teşekkürler.

"Düzenleme" : make sorununu çözdüm bir paket ekiği varmış.Fakat
sudo killall notification-daemon && cd ~/notify-osd/src && ./notify-osd
komutundan sonra temamla ilgili bir problem oldu sanırım.aurora gtk motoru kullanan bir tema yüklü.Bildirimler siyah olmadı yine eski renk ve görünümünde.Test komutunu verdiğimde üstüste bir çok bildirim geldi sorunsuz olarak fakat dediğim gibi eski görünümünde.