Linux'a geçmek için 10 neden

Başlatan kahraman masa esat, 01 Mart 2009 - 00:37:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kahraman masa esat

LINUX'un 18. yaşına girdiği şu günler­de, ne kadar gelişip değiştiğini görmek için tek yapmanız gereken ona bir şans vermek. Biz de bu ortamı sağlamak için sizlere "Linux'u denemek için 10 neden" sunuyoruz. Umarız biz nedenlerimizi sıra­ladıktan sonra sizler de bu dur durak bil­meden gelişen sözde alternatif(!) sistemi denemeyi ciddi anlamda düşünürsünüz.

Linux'un "capcanlı" teknolojisi sayesinde onu denemek, kullanmak ya da kurcala­mak için sabit diskinize kurmanıza gerek kalmaz. Optik sürücünüz ve minimum 512 MB belleğiniz varsa Live CD/Canlı Sürüm olarak dağıtılan Linux türevle­rinden dilediğiniz bir tanesini sistemi­nizde misafir edebilirsiniz. Üstelik canlı sürümleri sisteminize kurmaya kalktı­ğınızda bilgisayarınızı kullanma özgür­lüğünüz kısıtlanmaz. Yani siz Linux'un çoklu masaüstü özelliği sayesinde, bir masaüstünde Linux'unuzu kurarken di­ğer masaüstünüzde internette gezebilir, faturalarınızı ödeyebilir, arkadaşlarınızla sohbet edebilir ya da ofis işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.


Linux dağıtımları bir ev kullanıcısının ihti­yaç duyacağı hemen her türlü yazılımı ve daha fazlasını beraberinde; yani kurulum medyasının içerisinde getirir. Bu nedenle temel sistem kurulumu ve sonrasında ofis, oyun, anlık mesajlaşma, e-posta istemcisi veya geliştirme ortamları gibi paket yazı­lımları arayıp kurmakla uğraşmazsınız. Tüm ihtiyaçlarınız yaklaşık 30-35 dakika­da sabit diskinizde yerini alır.


Linux özgür ve esnektir. Sizi geliştirici­lerinin ya da dağıtıcılarının tercihlerine mahkum etmez. Linux dünyasında he­men her yazılımın (hatta grafiksel masa­üstü ortamlarının bile) onlarca muadili/ alternatifi vardır, ve bunlardan dilediğini­zi kurmak sadece birkaç dakikanızı alır.
Linux günümüzün birçok standardına tam uyumludur. Örneğin ofis belgeleri­nin uzantılarında, fontlarda ya da Flash gibi standartlaşmış teknolojilerde sizi zora sokmaz. Üstelik günümüzde birçok popüler yazılım geliştiricisi ürünlerinin Linux sürümlerini de çıkarmaktadır.

Linux çok kararlı ve güvenlidir. Sistemin en hayati bileşenlerini dahi güncelleseniz, değişiklikleri görebilmek için bil­gisayarınızı yeniden başlatmak yerine sadece yenilenen bileşenleri durdurup çalıştırmanız yeterlidir. Linux sisteminde kullanıcı yönetici haklarını sadece ihti­yaç duyduğunda çağırdığından dolayı, sistem dosyalarına erişme/yazma/silme işlemleri üçüncü parti yazılımlar aracı­lığından kullanıcının haberi (ya da izni) olmadan gerçekleşmez. Bu nedenle vi­rüs yazarları Linux'u hedef almazlar. En azından şimdilik.
Linux mükemmel bir geliştirme ortamı­dır. Hemen her dil için güçlü IDE'lere sahiptir ve kendisi de açık kaynak fel­sefesiyle topluluk tarafından geliştirildi­ğinden belgelemeler ve yardım dosya­ları çok çeşitlidir. Üstelik birçok dilde geliştirme yapabilmek için ek yazılımlar kurmanıza gerek yoktur. C/C+ + , PHP, Python, Java ya da Ruby gibi diller ön tanımlı olarak çoğu dağıtımın kurulum listesinde yer alır.

Linux görselliğe önem verir, eğlencelidir ve en janjanlı işletim sistemi olarak kar­şımıza çıkar. Linux, popüler masaüstü ortamlarına ön tanımlı olarak sağladığı görsel efekt motorları sayesinde düşük sistem gereksinimleriyle göz kamaştıran efektleri kullanmanızı sağlayarak size monotonluktan uzak bir kullanım sunar. Üstelik Look'n Glass gibi masaüstü or­tamları sayesinde dünyanın ilk ve ger­çek 3D masaüstü kullanımını kullanıcı­larına sunar.
Linux açık kaynak ve özgür yazılım fel­sefesiyle yoğrulmaktadır. Bu sayede hem kodlarının her bir satırı binlerce profes­yonel geliştiricinin denetiminden geçer, hem de isteklerinize uyacak şekilde tekrardan düzenlenebilir. Bu sayede gü­nümüzde yüzlerce farklı amaca hizmet etmesi için geliştirilmiş, sayısız Linux dağıtımı vardır. Üstelik buların büyük bir kısmı ücretsizdir. Linux'un diğer açık kaynak projeler­le arası çok iyidir. Bunlardan birisi de Windows uyumlu yazılımların/oyunların Linux ortamında çalışmasını sağlayan WINE projesidir. Küçük ve ücretsiz olan bu yazılım sayesinde popüler oyunlardan Photosop'a kadar birçok yazılımı kullan­dığınız Linux dağıtımı üzerinde çalıştıra­bilirsiniz. Üstelik Linux sunduğu ücretsiz sanallaştırma yazılımları sayesinde yük­sek kapasiteli bilgisayarlarda birden faz­la farklı işletim sistemini çalıştırmanıza da olanak verir.

Linux diğer işletim sistemlerinden farklı olarak donanım sürücülerini beraberin­de getirir. Sisteminize taktığınız hiçbir donanım için sürücü aramanıza gerek kalmaz. Kullandığınız dağıtım, donanım sürücülerini otomatik olarak bulup, iz­ninizi alarak sisteminize yükler. Üstelik bunu 64 bit sistemlerde de kolaylıkla yapar. Çünkü Linux diğer işletim sistem­lerinden çok çok önceden 64 bit mima­risine geçmiştir ve sürücü altyapısı bu mimaride de sorunsuzdur. Bunun teme­linde birçok sürücünün donanım üretici­leri tarafından değil de açık kaynak top­luluğu tarafından geliştirilmesi yatar.

kaynak: http://teknoloji.milliyet.com.tr/Teknoloji/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=1065369&Date=28.02.2009&b=Linuxa%20gecmek%20icin%2010%20neden&ref=milliyet_anasayfa

AbkHaZiaN

Benim 7 sebebim:
1- İstediğim gibi yönete biliyorum
2- virüsler pek etkilemiyor ( çünkü linux için pek virüs yok)
3- Görselleştirmeye istediğiniz kadar izin veriyor.
4- Ücretsiz
5- Windowstaki kadar donmuyor.
6- Haftada bir format istemiyor.
7- Yüksek sitem gereksinimlerine ihtiyaç duymuyor.

erginemr

Bu çok güzel bir yazı. Bize aktardığınız için çok teşekkürler. Linux'un avantajları konusunda şu İnternet sitesinde de çok güzel bilgiler bulunuyor:
http://www.whylinuxisbetter.net/index_tr.php?lang=tr

@abkhasian, özgür yazılım ile ilgili yapacağınız çalışmada, Linux alt başlığı altında bu makaledeki ve yukarıdaki sitedeki bilgileri de kullanmayı düşünebilirsiniz.

fadike

Tek neden: Kararsız Kâsım Windows!
"Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz." Uğur MUMCU
"Hepimiz özgür yazılımın sendikalı emekçileriyiz." Fadike
http://fadike.org
http://pedalsorler DELL Vostro 5470 i5 4. nesil Ubuntu ön yüklü

AbkHaZiaN

Evet aklımdan geçirdim ve karar verdim.

LaMuCi

Linuxe geçmek için tek neden

Wndowsa olan nefret ve güvensizlik

budun

Bu yazı PC Net dergisi şubat sayısı için yazılmıştı. Bu yüzden PC Net'i diğer bilgisayar dergileri arasında daha çok seviyorum. Sanki Linux'a biraz daha önem veriyor gibi. 
Levent

Intel

Kaynak Milliyet seklinde olsa goruntu acisindan daha iyi olur.

mustafa.tr

Linux'un sürekli güncellenmesi, değişmesi, gelişmesi hoşuma gidiyor. Linux'la uğraşmak, dağıtım denemek, yeni özellikleri keşfetmek, linux'un günlük kullanımından daha çok zevk veriyor bana.

nrcyln

Donma yok, virüs yok, bedava! Başka bi arzunuz?

jazzistan

Ücretsiz olmasını "bedava" diye adlandırmak neden bilmem bana biraz tersmiş gibi geliyor. Biraz hafife almak gibi sanki. Tabii bu benim düşüncem. Zaten ev kullanıcılarının kaç tanesi Windows'u da lisanslı ve ücretli olarak kullanıyor ki?
Linux kullanmamın sebebi kesinlikle ücretsiz olarak dağıtılması değil. Bunun dışında pek çok sebep sayılabilir ama bunları zaten hepiniz benden çok daha iyi biliyorsunuz.
En çok hoşuma giden yanlarından birisi, politik bir tarafının da olması. Chavez'in Venezuella'da devlet başkanı olarak seçilmesinden sonra ilk iş olarak kamu kuruluşlarında kullanılan bilgisayarlardaki Windows sistemleri kaldırıp yerine Ubuntu kurdurduğunu duyduğumda çok hoşuma gitmişti mesela :)

ceylandag

Linux ücretsizdir
Linux yazılımları da ücretsizdir.
Linux stabil çalışır;Kilitlenme çökme ve benzeri durumlar oldukça az görülür.
Virüs problemi linuxta yok denecek kadar azdır.

Bu maddeleri arttırmak mümkündür.İlk akla gelen belirgin özellikler bunlardır.
Linux'un farkını anlamanın en iyi yolu kullanmaktır.
--------------------
ORÇUN CEYLANDAĞ
İSTANBUL/TÜRKİYE
--------------------

mtilhan

Alıntı yapılan: ceylandag - 02 Mart 2009 - 14:21:41
Linux ücretsizdir
Linux yazılımları da ücretsizdir.
Linux stabil çalışır;Kilitlenme çökme ve benzeri durumlar oldukça az görülür.
Virüs problemi linuxta yok denecek kadar azdır.

Bu maddeleri arttırmak mümkündür.İlk akla gelen belirgin özellikler bunlardır.
Linux'un farkını anlamanın en iyi yolu kullanmaktır.
Linux ücretsizdir diye bir şey yok?
Linux açık kaynaktır. Eğer istenirsenirse paralıda satılabilir örn RedHat.
Ama isteyen kişi onun aynen alıp sadece telif hakkı olan yerleri değiştirir ve ücretsiz olarak dağıtabilir.
GNU lisanslıdır Linux.
Ve GNU lisansı açık kaynak olmasını sağlar. Ücretsiz olmasını değil.
You're beatiful but you will never be mine.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

erginemr

Alıntı yapılan: mtilhan - 02 Mart 2009 - 14:29:09
...
Linux ücretsizdir diye bir şey yok?
Linux açık kaynaktır. Eğer istenirsenirse paralıda satılabilir örn RedHat.
Ama isteyen kişi onun aynen alıp sadece telif hakkı olan yerleri değiştirir ve ücretsiz olarak dağıtabilir.
GNU lisanslıdır Linux.
Ve GNU lisansı açık kaynak olmasını sağlar. Ücretsiz olmasını değil.

Ama şu da bir gerçek ki; Linux dağıtımlarının pek çoğu ye üzerindeki GNU GPL lisanslı yazılımların hemen hepsi ücretsiz olarak dağıtılıyor. Hatta bu işi ticari olarak yapan RedHat ve SuSE'nin bile kişisel kullanım için ücretsiz sürümleri var. Bu da @ceylandah'ın sözlerini "de facto" olarak haklı kılıyor.

ceylandag

Linux işletim sistemi dağıtımlarının %95 i veya daha fazlası ücretsizdir.
Hiç bir ücret ödemeden kullanabilirsiniz.
Linux ücretsizdir söylemi  mantık olarak doğrudur.
--------------------
ORÇUN CEYLANDAĞ
İSTANBUL/TÜRKİYE
--------------------

coldchris

#15
İngilizcesi değiştirilmek zorunda kalınan tartışma konusu.. "Free" yerine "opensource". Yani "beleş" yerine "açık kaynaklı"... Çünkü kimse "free" kelimesini "özgür" anlamak istemiyor, herkes "beleş" anlıyordu. :D Tabii ki ücretsiz olması en büyük avantajı; ama bence öne çıkması gereken özelliği, "açık kaynaklı" olması... Her şey insanlık için.
A memory to carry on,
Story's over when the crowds are gone

aynshtein

İnsanların çoğu "free" sözcüğünü "beleş" ile eşleştirdiklerinden "free"nin "özgür" anlamına geldiği de ilk bakışta gözardı ediliyor. Linux dağıtımları "özgür"dür ve kayda değer bir kısmı "ücretsizdir". Fakat ticari amaçlı kullanımlar için ücretli sürümleri vardır ve firmaların ücretsiz sürümleri kullanması bana göre pek etik değildir. Kaldı ki, ticari Linux yazılımlarını kullanabilmek için çoğu zaman ticari Linux dağıtımlarını kullanmanız gerekir. Örneğin Autodesk yazılımlarının Linux sürümleri, RedHat Enterprise Edition üzerinde çalışırlar ama Fedora'da ya da başka RedHat tabanlı işletim sisteminde çalışmazlar. AutoDesk, RedHat harici bir sistem için destek sağlamaz, diğer dağıtımlara kurulan yazılımları için servis hizmeti vermez...

Linux'a sırf "bedava" olduğu için geçenlerin çoğu boşuna zaman harcıyor. Çünkü 3-5 gün sonra "şurası kötü, burası eksik" diye bahane uydurup tekrar Windows'a dönüyorlar. Üstüne üstlük, sıfır ve markalı bilgisayar alanlar hariç kaç kişi Windows lisansına para ödüyor ki? Zaten teknik olarak bedava kullanmış oluyorlar.

Benim Linux'a geçişimin en büyük nedeni, az sistem kaynağı tüketerek daha kararlı bir sistem kullanma isteğimdi. Ardından, işletim sistemime kendi istediğim programları kurabilme, sistemi kendi istediğim şekilde düzenleyebilme ve güvenlik açıklarından kurtulmak benim için çok sevindirici olmuştu.

Bir yıldan fazla süredir Linux kullanıyorum. Zaman zaman sorunlarla karşılaştım ama şimdiye kadar Ubuntu üzerinde çözemediğim bir sorun olmadı. Sürüm yükseltmelerinde 1-2 defa tüm sistemi yeniden kurmak zorunda kaldım ama yine pes etmedim. "Format"ın "defrag"ın ne demek olduğunu unuttum sayılır :) Hızlıyım, kararlıyım, üstelik de "portable"ım. Harici diske kurduğum Ubuntu sayesinde, istediğim her bilgisayarda sorunsuzca Ubuntu kullanabiliyorum. Daha ne olsun?
Linux: Bilgisayarını bilgi saymaktan başka işlerde kullanmak isteyenler için...
Günlük: http://www.multimeyda.com/

mtilhan

Alıntı yapılan: ceylandag - 02 Mart 2009 - 14:37:40
Linux işletim sistemi dağıtımlarının %95 i veya daha fazlası ücretsizdir.
Hiç bir ücret ödemeden kullanabilirsiniz.
Linux ücretsizdir söylemi  mantık olarak doğrudur.
Kalınlaştırdığım yer yanlış :)
Mantık olarak doğru olması için %100 olması gerekir. 1 trilyon dağıtım içerisinden 1 dağıtım paralı ise mantık olarak yanlıştır.
"Linux dağıtımlarının çoğu ücretsizdir." söylemi mantık olarak doğru olur :)
You're beatiful but you will never be mine.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

ceylandag

Katılıyorum çoğu ücretsizdir söylemi en doğru söylem.
Ubuntu %100 ücretsizdir.


Alıntı yapılan: mtilhan - 02 Mart 2009 - 16:13:44
Alıntı yapılan: ceylandag - 02 Mart 2009 - 14:37:40
Linux işletim sistemi dağıtımlarının %95 i veya daha fazlası ücretsizdir.
Hiç bir ücret ödemeden kullanabilirsiniz.
Linux ücretsizdir söylemi  mantık olarak doğrudur.
Kalınlaştırdığım yer yanlış :)
Mantık olarak doğru olması için %100 olması gerekir. 1 trilyon dağıtım içerisinden 1 dağıtım paralı ise mantık olarak yanlıştır.
"Linux dağıtımlarının çoğu ücretsizdir." söylemi mantık olarak doğru olur :)
--------------------
ORÇUN CEYLANDAĞ
İSTANBUL/TÜRKİYE
--------------------

mtilhan

Şimdilik ileride ticari sürümü çıkabilir ayrı ki bence çıkmalı da .
Alıntı YapAlıntı: aynshtein
..."Fakat ticari amaçlı kullanımlar için ücretli sürümleri vardır ve firmaların ücretsiz sürümleri kullanması bana göre pek etik değildir. Kaldı ki, ticari Linux yazılımlarını kullanabilmek için çoğu zaman ticari Linux dağıtımlarını kullanmanız gerekir."...
cümlesine katılıyorum o yüzden Ubuntu'da bir ticari sürüm çıkarırsa firmalar için iyi olur bence :)
You're beatiful but you will never be mine.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

erginemr

Bu durum, Ubuntu için geçerli değil zira ana sayfasında kullanıcılarına şöyle bir söz veriyorlar:
http://www.ubuntu.com/
http://www.ubuntu.com/community/ubuntustory/philosophy
Alıntı Yapo Ubuntu will always be free of charge, including enterprise releases and security updates.
o Ubuntu comes with full commercial support from Canonical and hundreds of companies around the world.

Buna göre, Ubuntu'nun ticari dahil bütün sürümleri ve güvenlik güncellemeleri daima ücretsiz olacaktır. Canonical, firmalara isterlerse ücretli destek verebilir.

mtilhan

You're beatiful but you will never be mine.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

s7e7v7e7n

birşey sormak istiyorum sizlere peki içinizde linux kullanırken bugüne kadar hiç virüs e yakalanan denk gelen virüs yüzünden format atan oldumu acaba :)
anladığım kadarıyla şuanda zaten linux için yazılmış virüs yok olsa duyurulurdu mutlaka
Ubuntu Desktop 11.10 Oneiric Ocelot

mtilhan

Birinin Linux'a virüs yazmaya çalışması için fıttırması gerek.
Neden mi?
Kodlar açık ve İnternette binlerce programcı tarafından kontrol ediliyor. En küçük bir açık en basit bir açık zararsız açıklarda dahil her biri anında yüzlerce programcı tarafından müdaheleye uğruyor :)
Böyle bir sisteme yazmak için fıttırmak gerek.
Sorunuza gelince ben daha hiç yakalanmadım :)
You're beatiful but you will never be mine.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

darkfriairs