[Çözüldü] ubuntu'nun grub'u pardus'un grub'u ile çakışma meydana getirir mi?

Başlatan yağmuradam, 23 Nisan 2008 - 11:28:28

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yağmuradam

benim sabit diskim c ve d olmak üzere iki bölümden oluşuyor. c bölümünde çökmüş durumda olan windows xp, d bölümünde ise pardus var. ubuntu'nun 8.04 versiyonunu c bölümüne kurmak istiyorum. fakat korktuğum nokta; ubuntu'nun grub'u ile pardus'un grub'u çakışma yapar mı? açılışta grub ekranında sorun yaşar mıyım? ubuntu'yu kurarken grub'u yüklememek gibi bir şansımız olur mu? böyle bir durumda pardus'un grub'unda ubuntu'yu görebilicekmiyim? hangi yol en doğrusu ise bana onu açıklarsanız çok sevinirim. kurulum sırasında grub hakkında nasıl davranmam gerektiğini bana ayrıntılı olarak yazarsanız çok memnun olurum. şimdiden çok teşekkür ederim.

matafleur

Grub u normal şartlarda üzerine kurar.Pardus'u da Ubuntu'yu da görürsün.Fazladan birşey yapmana gerek yok eğer grub kurulumunda özel birşey yapmayacaksan.

yağmuradam

pardus'u kurarken grub'u mbr'ye, yani sistemin en başına kurdum. ubuntu'yu, windows'un olduğu yere kuracağım için, mbr de silinmiş olmayacak mı? Yani bu durumda pardus'un grubu da silinmiş olacak. bu sorun yaratmaz mı? yaratırsa nasıl çözebilirim?

matafleur

Silinecek.Yeniden grub kurulacak.Bu yeni grub harddisklerini tarayacak.Önce Ubuntu yu bulacak.Onun başlatıcısını işaretleyecek.Sonra taramaya devam edecek.Pardus başlatıcısını bulacak.Onu işaret edecek ve kaydedecek.Daha sonra taramaya devam edip varolanların hepsini işaret edecek.Sonra bu tarama işlemi sona erecek.Bunları mbr üzerine(veya nereyi seçtiysen oraya) tekrar yazacak.Böylece varolan bütün işletim sistemlerine başlangıçta erişebileceksin. (:

fortran

Alıntı yapılan: yağmuradam - 23 Nisan 2008 - 11:59:40
pardus'u kurarken grub'u mbr'ye, yani sistemin en başına kurdum. ubuntu'yu, windows'un olduğu yere kuracağım için, mbr de silinmiş olmayacak mı? Yani bu durumda pardus'un grubu da silinmiş olacak. bu sorun yaratmaz mı? yaratırsa nasıl çözebilirim?
Şu veya bu biçimde gruba önceki sistem eklenmemiş olursa bunu elle de ekleyebilirsin tabii.
Özgür yazılım dergisi: eniXma

yağmuradam

linux'ta daha çok yeni olduğum için elle ekleme işleminin nasıl yapılacağını bilmiyorum. gerçi dört beş gündür forumumuzu dikkatle inceliyorum. sadece grub'un hasar görmesi durumunda, çalışan cd ile sistemi başlatıp grub'u yeniden yüklemeyi biliyorum. bana, sistemin en başında grub yüklendikten sonra, işletim sistemlerinden birini göremezsem (ben pardus'u görememekten korkuyorum), o işletim sistemini grub'a elle nasıl ekleyeceğimi yazarsanız çok memnun olurum. şimdiden teşekkür ederim kardeşlerim.

fortran

yağmuradam, en son kuracağın sistem Ubuntu ise korkma. Ubuntu firesiz tüm sistemleri görecek hem gruba hem de masaüstüne dahil edecektir. Son olarak Pardus kurmayı deneyeceksen elle düzeltmeler yapman gerekebilir ama onun da çözümü son derece kolaydır, buradan halledebiliriz. Selamlar.
Özgür yazılım dergisi: eniXma

yağmuradam

evet fortran kardeşim, en son kuracağım sistem ubuntu. linux'ta yeni olduğum için sorun çıkar diye biraz telaşa kapılıyorum. kusura bakma. yine yazışmağa devam ederiz. teşekkür ederim kardeşim.

sedefsiz_masrapa

pardusta grubları düzenlemeye yarayan bir program vardı.
açılış ekranının kaç sn. duracağını, hangi işletim sisteminin en üstte olacağını vs. kontrol etmeye yarıyordu.
bu programın adı neydi?
vede ubuntu da buna benzer bir program var mı?

ufuk_k

Yanlış hatırlamıyorsam qgrubeditor diye bir program vardı, bir de Ubuntu'nun gnome üzerinde yüklü gelen bir programı vardı ama grubı ayrıntılı düzenlemeye izin veriyor mu bilmiyorum. Ama mbr silinsin sorun değil, hem Ubuntu grubı tekrar yükleyince (livecd ile mesela) diğer sistemleri gördüğü için daha iyi oluyor. Ayrıca her zaman alt+F2 yaparak gksu gedit /boot/grub/menu.lst komutuyla menu.lst dosyasını dikkatli bir şekilde yeniden düzenleme seçeneğiniz de bulunuyor.

Sypro

menu.lst dosyasına yeterli bilginiz yok ise -bizim yönlendirmelerimiz doğrultusunda da olsa- dokunmanızı önermem. ubuntu (ve genel anlamda linux sistemler) 0'dan numaralamaya başladığı ve listeyi belli bir mantığa oturtarak yaptığı için ilk anda aklınızı karıştırır ve yapacam derken hiç birine erişemeyebilirsiniz. Ubuntu zaten kurulum sırasında grub'u -yukarıda da söylendiği gibi- yapılandıracaktır. yapmazsa forumda daha önce anlatıldığı gibi live cd yardımı ile halletmeniz ortalama 30 saniyenizi alır.

"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

matafleur